Buiten is het 8 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.609 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
63reacties

– PRIMEUR –
Lokaal42 stopt half maart definitief na bijna 5 jaar. Dan sluit dit eet-,drink-, muziek- en ontmoetingslokaal op de Markt voor de laatste keer de deuren. Dat maakten de uitbaters Marc en Marion Roosen vannacht bekend in hun wekelijkse nieuwsbrief.
Hun huurcontract dat op 1 april 2016 afloopt, hebben ze opgezegd. Ze hoopten een beter huurovereenkomst voor de komende jaren af te kunnen sluiten met de pandeigenaar, maar dat is niet gelukt. Marc en Marion:

We kunnen er niet langer omheen en moeten de feiten accepteren, na bijna 5 jaar Lokaal42 gaat er een einde komen aan misschien wel de meest bijzondere periode in ons werkzame leven. Van begin af aan hebben we hart & ziel in ons cafe & eetcafe gestoken, met veel plezier en met vallen en opstaan. Zonder horeca-ervaring maar met ons idee over wat we in Helmond misten zijn we begonnen en dankzij jullie onze gasten, onze ambassadeurs, vrienden, Dj’s, Quizzers, muzikanten, kunstenmakers & bandjes is Lokaal42 tot leven gekomen en geworden tot wat we voor ogen hadden. Een ontmoetingsplaats voor jong en oud, voor stropdas en werkpak, voor iedereen! En daar zijn we trots op. Onze dank is groot!

Zelf vindt het horecaduo dat ze eigenlijk nog niet klaar zijn met hun ideeën voor Lokaal42 “maar wel met ons huidige huurcontract.”
“Wat we in de toekomst willen: Lokaal42.2? MAM (metaalateliermarion)?, M&M’s klusbus? We weten het nog niet en de tijd zal het leren, we houden onze oren en ogen open.”

In de reacties hieronder staat een update.

63 reacties:

Vreemde zaak. Huurcontract moet toch jaar van tevoren opgezegd worden? Dus Lokaal42 heeft vorig jaar al keuze gemaakt dat ze gingen stoppen. Kan niet anders bedenken waarom ze gaan stoppen anders hadden ze hun contract wel verlengd. Is een goede drukke zaak…zal snel een andere eigenaar in komen die deze goede zaak en locatie gaat voortzetten.

Beantwoorden

We hoorden het afgelopen zondag al. De schok was groot. Een unieke zaak voor Helmond gaat hiermee verloren.
We zullen het gaan missen.

Beantwoorden

@Dirk op woensdag 16 december 2015 om 11:08:

Het huurcontract loopt per 1 april 2016 af, en Marc en Marion kunnen niet overeenkomen met de verhuurder over een nieuw huurcontract.

Beantwoorden

Wat jammer zeg. 🙁

Beantwoorden

Erg jammer!!

Beantwoorden

Erg jammer te horen. Leuke, gezellige eetcafé. Wij zullen het zeker missen in Helmond.

Beantwoorden

Tjonge, daar begon (voor mij) toch vaak een avond Helmond Sport.
Los daarvan, vooral jammer voor Marc en Marion (en Helmond).

Beantwoorden

Als een huurbaas ziet dat het goed loopt dan denken ze ook een hogere huur te vragen.

Beantwoorden

Een groot verlies voor veel (oud) helmonders

Beantwoorden

Ook als weblog zijn we niet blij met dit nieuws. ‘In functie’ zaten we er de afgelopen jaren geregeld met onder meer onze columnisten, tipgevers, fotografen, mogelijke nieuwe medewerkers en collega-journalisten. Feitelijk is Lokaal42 onze meest gebruikte externe werklocatie.
Ook als we niet in functie zijn, vertoeven we er graag met een pilsje in de hand. We hopen dat Marc en Marion gaan voor Lokaal42.2 zodat we ook daar weer heen kunnen. We wensen die 2 in ieder geval wijsheid met het kiezen van hun volgende stap.

Beantwoorden

Triest! Zo’n mooi, fijn, gezellig (eet)café. Hoop echt dat Mark en Marion voor Lokaal 42.2……..kan Marion nog altijd met ijzer bij ons in de tuin komen spelen😉

Beantwoorden

Eeuwig zonde dat het beste café van Helmond stopt. Veel lekkere biertjes, er zijn altijd mooie mensen, een ontspannen sfeer en ze hebben goede niet te luide muziek waarbij een gesprek toch nog mogelijk is. Advies aan Marc: snel ergens anders in de Helmond! beginnen, want dan kan ik mee. 🙂
Anders wordt het weer vaker naar Muziekcafé. Dat wordt ook steeds leuker, maar het is toch anders. Of toch maar eens gaan kijken bij het goed gesubsidieerde gemeentecafé Cacaofabriek, de grootste concurrent van Lokaal42. Net te ver weg vind ik eigenlijk, zeker bij het naar huis gaan.

Beantwoorden

Gelukkig hebben we nog … ehhh… ja… wat hebben we nou nog?

Beantwoorden

Echt heel erg jammer van zo’n gezellig cafe.
hopen maar voor Marc en Marion dat ze gauw een goed alternatief vinden.😿

Beantwoorden

@Luc De Graaf op woensdag 16 december 2015 om 15:51:

Een maand of drie.

Beantwoorden

Jammer. Ja als een huurbaas ziet dat het goed loopt dan profiteren ze daarvan. Dacht toch dat die huurbaas goed boerde dus een beetje flauw om het niet op een akkoordje te gooien.

Beantwoorden

Huh….., wat is er gebeurt, wat heb ik gemist? Dit kan toch niet? Dit mag niet gebeuren?

Beantwoorden

Wat jammer zeg!!

Beantwoorden

Wat ontzettend jammer!!!!

Beantwoorden

Msschien iets voor de gemeente Helmond om daar wat Geld in te steken voor het behoud van een sfeervolle stadscafé of beneden hun stand???
Hoop toch stil op een goede afloop

Aike

Beantwoorden

Zonde!

@Dirk op woensdag 16 december 2015 om 11:08:

Die nieuwe kroegbaas koopt dan wel een kat in de zak denk ik. Lokaal42 hangt te veel aan Marc en Marion en hun vriendenkring.

@Noud Uit Helmont op woensdag 16 december 2015 om 15:54:

Haha, goed gezegd en dat is eigenlijk alles. Zou de gemeente ook niet een deel van de Cacaofabriek-subsidie aan Lokaal42 moeten geven? Die doen ook veel aan cultuur (optredens, Kunstlokaal, exposities etc) verkopen ook bier en je kunt er ook eten.

Beantwoorden

Een ander, beter werkend beleid inzake winkelleegstand blijkt wederom kei en kei hard nodig!

Inzake Lokaal42:
Ondernemende huurders genieten en bepaalde bescherming.
Ontstaat een geschil tussen huurder en verhuurder over de hoogte van de huurprijs kan men dit voorleggen aan de rechter. Deze kan men verzoeken om een nieuwe huurprijs te bepalen.
Hierbij toetst de rechter de oude huurprijs aan het gemiddelde van vergelijkbare lokale winkels/gelegenheden in de voorafgaande vijf jaren.

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

Heel erg jammer!

Beantwoorden

Een kroeg die zich uit zonderde wordt nu uitgezonderd. Zonde!

Beantwoorden

Lokaal 42 is meer dan een cafe meer dan een eetcafe meer dan een muziekcafe en meer dan gezellig. Het is een Lokaal begrip geworden, een enorme aanwinst voor Helmond.

Maak me wakker en zeg dat dit slechts een slechte droom was. Nu ik er toch steeds meer achter kom dat het realiteit is zou ik willen zeggen:
Dit kunnen we niet laten gebeuren. Zo iets moois wat twee lieve keihard werkende mensen in vijf jaar hebben opgebouwd gaat zo maar verloren.

Mensen dit kan niet waar zijn! We moeten hier iets aan doen!

Beantwoorden

Als het klopt wat jp poppeliers zegt betreffende huurprijs ter beoordeling leggen bij rechter lijkt me dat moeite waard. Crowdfund actie voor de kosten moet mogelijk zijn.

Want is weer eeuwig zonde

Beantwoorden

Ik heb de eigenaren van Lokaal42 vanmorgen en pb gestuurd. Het is aan hen te beslissen wat te doen.

Voorop gesteld, ik ben van mening dat huurder en verhuurder eerst nogmaals moeten proberen er samen uit te komen. Waar een wil is moet ook een weg zijn.

Lokaal42, inclusief huidige uitbaters Marc en Marion is een culturele hotspot en ontmoetingsplaats voor vele Helmonders en daarmee ook van algemeen maatschappelijk belang. Dit moet niet verloren gaan!

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

@Jean Pierre Poppeliers op woensdag 16 december 2015 om 19:47:

@Jean Pierre Poppeliers op donderdag 17 december 2015 om 07:22:

Helemaal met je eens. Goed dat je zoiets weet. Zoveel kan die huurstijging in Helmond toch niet zijn met al die lege panden, misschien is het zelfs wel een daling! 🙂 Hoorde dat er trouwens heel veel lege panden op de Markt voortaan gebruikt mogen worden voor een restaurant of café. Is ook prijsdrukkend.

Beantwoorden

Hoop dat ze ergens anders een mooie plek vinden om door te gaan. Is altijd een beetje thuis komen in Lokaal 42. De sfeer van Woodstock, Charley Brown, Pietje Damen en de Kegel in een leuk tentje bij elkaar. Succes Marc en Marion!

Beantwoorden

Steeds meer steunbetuigingen voor Lokaal42
Noud plaatste donderdagmiddag op zijn Facebook-pagina een oproep om café Lokaal42 open te houden en de uitbaters Marc en Marion te steunen. Tot op dit moment werd zijn bericht al 259 (!) keer gedeeld en 24 keer geliked.
“Ik had in gedachte dat er wel een aantal mensen het ook daadwerkelijk zouden delen, maar had niet verwacht dat het er zo veel zouden zijn” liet Noud (1 van onze stamgasten van het eerste uur) ons desgevraagd weten.

Vanochtend twitterde directeur Jochem Otten van De Cacaofabriek & Theater Speelhuis Helmond:

Beantwoorden

Enige speciale-bieren kroegje op de markt, lokale bandjes, hopelijk komt er een oplossing

Beantwoorden

Jammer als het gaat sluiten,
Ik kwam er af en toe en zag het als een plaats voor de links-intellectuelen
denkers, en dat moeten we behouden.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zaterdag 19 december 2015 om 12:49:

Inmiddels staat de klok op 300 delers.

Beantwoorden

@Noud op zondag 20 december 2015 om 01:09:

Goed gedaan Noud! De teller met delers staat nu al op 314, heel Helmond zal het nu wel gezien hebben denk ik. 🙂 Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren! Lokaal 42 moet open blijven!!!

Beantwoorden

Ook wij vinden het ongelooflijk dat het Lokaal moet sluiten. We zouden toch de koppen bij elkaar moeten kunnen steken om een plan te bedenken zodat Marc en Marion door kunnen gaan. Als iemand een idee heeft, horen we dit graag en willen we zeker helpen!

Beantwoorden

Wij schakers komen er graag afpilzen in deze genoeglijke kroeg waar je je welkom voelt. Een sluiting zou een groot gemis zijn voor Helmond. Dit mag niet gebeuren!

Beantwoorden

“Mag niet gebeuren”
“Moet open blijven”
“Moeten we behouden”
“Moet niet verloren gaan”

Makkelijk lullen, maar wie gaat het betalen?

Beantwoorden

Ik begin me af te vragen of die Marc en Marion zelf wel verder willen. Ik neem aan dat zij toch ook dit wel zullen lezen en een weerwoord hebben?

Beantwoorden

@punt-uit op vrijdag 25 december 2015 om 21:22:

Het is nu een erg hectische tijd voor Marc en Marion. Maar ik verwacht dat ze tzt wel zullen reageren. Ze hebben nu vooral wat rust nodig.

Beantwoorden

@Aike Martens op woensdag 16 december 2015 om 17:35:

Dat doet de gemeente al met de grootste blaar van de stad: de Cacafabriek…

Beantwoorden

@Bart op vrijdag 25 december 2015 om 18:33:

money talks… loze woorden niet of nauwelijks… dokken of sluiten…simple as that…

Beantwoorden

@Noud op zaterdag 26 december 2015 om 01:06:

hahahaha, rust nodig? Ze hebben geld nodig vrees ik…en nie en bietje ook….

Beantwoorden

@Magnus C. op vrijdag 25 december 2015 om 15:59:

1 april baby, dikke kans dat het allemaal fake is en/of een 1 april grap… foute actie hoe dan ook…

Beantwoorden

@bezorgde burger
Als je niet weet waar je over praat kun je beter niks zeggen.

Beantwoorden

@Noud op dinsdag 12 januari 2016 om 15:15:

Zeker weten!

Beantwoorden

Jammer!

Beantwoorden

Ik ben bang dat de sluiting van Lokaal42 definitief is. Kunstlokaal42 heeft daarom nu ook aangekondigd definitief te stoppen en de Pick-up Music-club en de verkoop van platen is al vertrokken naar het Muziekcafé.
Eeuwig zonde.
Marc en Marion bedankt voor de fijne tijd die ik bij jullie vertoefde!

Beantwoorden

Zojuist las ik geweldig nieuws.
LOKAAL 42 GAAT DOOR

Lokaal42 gaat door!

In tegenstelling tot ons eerdere bericht in december j.l. staan we er bij Lokaal42 nu geheel anders voor. Mede dankzij de overweldigende positieve en hartverwarmende reactie’s en steun die we mochten ontvangen is het tij gekeerd.

Eind Januari zijn er opnieuw gesprekken geweest met onze huurbaas en dit heeft vandaag uiteindelijk geresulteerd in nieuwe afspraken die ons voldoende vertrouwen in de toekomst geven om met Lokaal42 op onze huidige locatie op de markt verder te gaan. Kortom op naar het 1ste lustrum.

Marc & Marion

Beantwoorden

Waar een wil is is ook altijd een weg…
Heel mooi Marc en Marion, gefeliciteerd!!

Verhuurder, respect voor uw begrip en gekozen beleid.
Weet u, u draagt hiermee positief bij aan de re-constructie van het centrum van Helmond. Het zou mooi zijn als andere verhuurders van leegstaande en of in problemen verkerende MKB ondernemers in hun pand een voorbeeld zouden nemen. U maakt mensen gelukkig en dat is veel waard in deze tijd.

Gemeente Helmond, geachte wethouder Erik de Vries, donderdag 18 februari in zaal Traverse aan de Kromme Steenweg houdt u een gespreksavond ten einde oplossingen te creëren voor het centrum. Reeds eerder heb ik als ex ondernemer mijn visie over, knelpunten van en diverse oplossingen voor het centrum aangegeven. Soms op dit weblog, soms in het ED.

Van primair belang zijn:
wegnemen van parkeer perikelen c.q. versoepeling parkeertarieven en tijden,
op de juiste wijze faciliteren van nieuw ondernemerschap,
aangaan van gesprekken met verhuurders,
meer branchering,
ruimere marges inzake precario en reclame beleid,
luister naar de burgers, zij zijn immers degene die een florerend centrum tot stand brengen. Zonder hen gaat het niet, zij zijn immers de klanten waarop ondernemingen draaien. Een gezond centrum is een samenspel van mensen, niet meer en niet minder…

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

Beantwoorden

@Noud op dinsdag 16 februari 2016 om 23:21:

Complimenten voor jouw snelle melding van dat nieuws hier! Sterker: nadat Lokaal42 gisteravond bekend maakte dat ze doorgaan, was jij (voor zover wij dat konden nagaan) de eerste die er op internet op reageerde. Gezien alle reacties hierboven én elders zullen veel Helmonders blij zijn met dat nieuws.
De website van Lokaal42 meldt op dit moment nog prominent het oude nieuws Lokaal42 sluit haar deuren. Maar hun wekelijkse nieuwsbrief is overduidelijk: Nieuws Nieuws Nieuws Lokaal42 gaat door!

Beantwoorden

De geruchten dat er een V&D in het pand komt geloofde ik al niet.

Gerechtigheid bestaat nog, mooi zo!

Beantwoorden

Fantastisch nieuws! Complimenten aan al diegene die zich hebben ingezet om de doorstart van deze culturele hotspot in Helmond mogelijk te maken. And last but not least. Toi, toi, Marc en Marion bij het doorzetten van jullie succesformule. Dat er nog mooie activiteiten en ontmoetingen mogen plaatsvinden bij Lokaal 42.

Mien

Beantwoorden

Geweldig nieuws! Heerlijk om te horen, goed voor Helmond en de rest van deze aardkloot!

Beantwoorden

mooi (y)

Beantwoorden

Ook Kunstlokaal42 kan nu doorgaan
Ook de maandelijkse woensdagavonden van Kunstlokaal42 zullen nu als vanouds doorgaan. Dat liet presentator Wim Maasakkers ons desgevraagd weten. In januari kondigde hij het einde aan omdat Lokaal42 zou gaan sluiten.
Kunstlokaal42 is een reeks van maandelijkse bijeenkomsten over kunst in de breedste zin van het woord. Iedereen is daarbij welkom (gratis) in Lokaal42 aan de Markt. Toeval of niet, maar in haar 38ste editie vanavond is het onderwerp het pleziergedicht ofwel in goed Nederlands: de limerick. Te gast is Kees van Houten. Hij zal onder meer vertellen over de geschiedenis van de limerick en de strenge eisen waaraan een goede limerick moet voldoen.
En woensdag 16 maart is de 39ste editie. Dan is Bert Beulens te gast die zal spreken over 100 jaar Toon Kortooms. De schrijver van ‘Beekman en Beekman’ zou dit jaar 100 geworden zijn, reden voor Deurne om dit een heel jaar lang groots te herdenken.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 17 februari 2016 om 04:44:

Een paar weken geleden werd al in mijn oor gefluisterd dat Marc en Marion weer in gesprek waren. Om begrijpelijke redenen heb ik er hier toen geen melding van gemaakt.
Zondagavond werd in mijn andere oor gefluisterd dat de gesprekken zeer waarschijnlijk een positief resultaat hadden.
Het wachten was dus alleen nog maar op de nieuwsbrief van gisteren.
Zowat heel Helmond lijkt blij te zijn met dit nieuws, gezien de reacties op Facebook en hier op het Weblog.

Beantwoorden

Wat een fantastisch nieuws om te mogen vernemen!
Omnia fit bona..

Beantwoorden

Gelukkig, in ieder geval nog 5 jaar een echte kroeg in het centrum.

Beantwoorden

http://www.ed.nl/regio/helmond/wethouder-stienen-g%C3%A9%C3%A9n-gratis-kletsavonden-meer-in-cacaofabriek-1.5747108

@Marc Ik zei jou toch dat het zin had om te protesteren over de gratis kletsavonden Cacaofabiek. Nou jij ook hè nou dat je openblijft, want bij jullie is de oneerlijke concurrentie nog veel erger.

Succesgroeten, Willie

Beantwoorden

Komt er nog een feestje voor het doorgaan van deze mooiste kroeg van Hellemond?

Beantwoorden

Beste Marc en Marion,

Nu ik meer tijd heb en met pensioen ben heb ik jullie verhaal gelezen. Jullie zaak mag niet sluiten ook niet in de toekomst want wij hebben (fam. Roosen en aangetrouwden) besloten onze toekomstige reünies hier te gaan houden!

Mocht zich ooit nogeens zowat voordoen in de vorm van “sluiting” kunnen jullie rekenen op mij en mijn “team”. Dan gaan we jullie kosteloos bijstaan. Wij zijn vorig jaar bij jullie geweest met de eerste reünie van de fam. Roosen in september 2018 en wat was het gezellig!!!!! EN WAT EEN WEER!!!!!Dit gaan we dus nooit meer prijsgeven. Iedereen die mij kent weet dat ik “strijd” voor jullie zaak. Ze komen niet gemakkelijk langs ons heen. Wim Baur – Els Roosen (je nicht).

N.B.: de foto’s van de reünie van sept. 2018 komen eraan alsmede de foto’s van de afscheidsdienst van je moeder en tante Nellie Roosen-van Bommel.

Tot 29 september 2019 – en wij brengen het mooi weer mee uit Limburg.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *