59reacties

Manders: keuzes maken

De energietransitie is ook in Helmond op dit moment in volle gang en er worden successen geboekt. Zo laten steeds meer bedrijven, woningcorporaties en particulieren zonnepanelen op hun daken plaatsen. Logisch, want het is duurzaam en financieel interessant. Zo interessant dat er al constructies zijn waarbij een eigen investering niet eens noodzakelijk is.

Dat laatste is positief want uit onderzoek blijkt dat onze inwoners wel aan CO2-reductie willen doen, maar dat ze afhaken als dit betekent dat ze er veel meer voor moeten betalen. Trouwens ook tegen de aantasting van onze natuur door zonneweides en windmolenparken komt steeds meer weerstand. Zo werd in Stiphout afgelopen week een actiegroep opgericht die zich gaat organiseren tegen plannen om nabij de Stiphoutse Dreef een grote zonneweide te bouwen. In de komende maanden zal duidelijk worden of dit plan door kan gaan, want het is essentieel dat er draagvlak is bij de inwoners.

Ook bij het project Aardgasvrije Wijken waarin staat dat in 2030 anderhalf miljoen huizen van het gas af moeten is het maar de vraag of het uitvoerbaar is. De Algemene rekenkamer concludeerde dat er veel te hoge verwachtingen zijn gewekt en de grote netbeheerders Stedin, Liander en Enexis zijn niet van plan hun gasleidingnet te ontmantelen. Ook Helmond kreeg wat dat betreft te maken met een flinke tegenvaller. De aangevraagde rijkssubsidie voor de verduurzaming van het warmtenet van Ennatuurlijk is afgewezen. Het ontbreken van een participatietraject met de bewoners werd genoemd als belangrijkste reden.

Los van de enorme kosten die het volledig van het gas afhalen en dus elektrisch maken van de huidige Nederlandse woningvoorraad met zich meebrengt (gemiddeld €25.000 – €40.000 per woning), gaat dit waarschijnlijk nauwelijks helpen om het uiteindelijke doel van het Klimaatakkoord, CO2-vrij verwarmen in 2050, dichterbij te brengen. Dat komt omdat bij volledige elektrificatie van verwarming de sterke toename van de vraag naar elektriciteit (zeker nu de steun voor biomassacentrales is weggevallen) vooral door gascentrales zal moeten worden opvangen.

Een redelijk alternatief is echter voorhanden en in Europa wordt daarmee al 25% (in Frankrijk zelfs 90%) van de elektriciteitsbehoefte gedekt. Het zou beter zijn als we gaan inzetten op het verzwaren van de elektriciteitsnetwerken en het onderzoek naar en bouwen van een nieuwe generatie veilige kern- of thoriumcentrales (groene kernenergie). Geld is niet onbeperkt aanwezig en als we de juiste keuzes maken houden we naast geld voor ons milieu ook nog geld over voor goede zorg, onderwijs en woningbouw.

Theo Manders
Raadslid VVD