Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 106.412 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Met een traan melden we dat Gabriël, voormalig teamlid van de weblog, dinsdag is overleden. Gisteren werd hij begraven, vandaag zou hij 66 jaar zijn geworden.

.

Gabriël van Neerven was de journalist bij de weblog. Dat zijn er wel meer in ons team, maar hij was dat voorheen beroepsmatig ook, onder meer bij Omroep Brabant. Een geboren en getogen Helmonder die in 10 jaar tijd met veel kennis van zaken, grote passie en een fijne pen heel veel artikelen voor De weblog van Helmond schreef. Een zeer gedreven journalist met een neusje voor nieuws. En hij wist ook wat je nóg niet moest publiceren. “Dat houden we nog even voor ons zelf, dat komt over een paar maanden wel aan de orde bij een update of een nieuw artikel.” Dat of woorden van gelijke strekking waren zijn antwoord als je vroeg waarom hij dit of dat niet gebruikte. Politiek, kunst & cultuur en de geschiedenis van Helmond waren onderwerpen waarvoor hij het meeste passie voelde. 

Ondergetekende ontmoette Gabriël voor het eerst op 31 mei 2008 bij Stadsradio Helmond. In zijn wekelijkse discussieprogramma Marktplein waren we met het ED zaterdagmiddag een uur lang live te gast om te praten over de toekomst van de lokale pers. Na een prettig contact ervoor en erna, spraken we af om woensdagavond 11 juni een drankje te doen bij de Velvet op de Steenweg om eens te bezien of we iets samen konden doen. Dat bleek een vruchtbaar gesprek: de volgende ochtend lag zijn eerste artikel (helemaal gereed voor publicatie) al in de mailbox van de weblog.

En daarmee ontstond er ook meteen de eerste van vele, véle discussies over wat wel en niet kon op de weblog. Deze eerste discussie betrof ‘moeten we wel of niet pronken met een eigen succesje’. Hier zie je wie die discussie won. 🙂
Voor een discussie mocht je Gabriël bij wijze van spreken midden in de nacht wakker maken. Discussiëren was iets waar Gabriël van hield en wat hij zijn leven lang gedaan heeft. Dat ging er bij ons vaak fel aan toe, met stellingnames die niet alle teamleden van de weblog altijd konden waarderen. Een enkele keer kwam hij met een (naar later bleek verzonnen) mening waarmee hij het helemaal niet mee eens was maar ‘gewoon’ voor de discussie had geponeerd… Hij was niet altijd de makkelijkste… niet voor de omgeving en zeker niet voor zichzelf. Eigenwijs, zoals het een goed journalist betaamt. Kortom, een kwaliteitsmens. 

Overlegavondjes van hem met ondergetekende waren altijd gezellig en duurden lang. We begonnen op tijd, om een uur om 8 in de avond. Na de koffie met een peuk ging hij over op rode wijn en ik op het bier. Zo’n avondje eindigde vaak pas diep in de nacht. Tenminste 2 keer duurden ze zo lang dat het ineens half 9 in de ochtend bleek te zijn. Dat merkten we omdat dat het tijdstip was waarop de secretaresse van de weblog binnenkwam om aan haar reguliere werk te beginnen…

Zijn laatste artikel publiceerden we op donderdag 15 november 2018. Daarin kwamen zijn 3 passies (politiek, schrijfkunst en geschiedenis) toevallig bijeen.
Vanwege gezondheidsreden moest hij het helaas rustiger aan gaan doen, en hij moest nog zoveel, zoals archiveren, een boek schrijven, wat geld verdienen en…. en nog veel meer. Een aantal keer mailde hij nog suggesties of dit of dat iets voor de weblog was. In levende lijve troffen we hem bij toeval nog wel eens in de Cacaofabriek en Lokaal42.

Gabriël was in Helmond veel meer dan wat we hierboven typen. Want als je zo’n stukje schrijft, merk je dat je heel veel niet of niet zeker weet. Wie meer over hem wil vertellen, nodigen we heel graag uit om dat te doen in de reacties hieronder. Dan is het gezegd, voor wie het later wil lezen. Inloggen of iets dergelijks is daarbij niet nodig. 

Gabriël, bedankt voor alles. Helmond mist een mooie mens en een goed journalist. Wij wensen jouw familie, vrienden en een ieder die jou lief had, heel veel sterkte.

Rob van de weblog

7 reacties:

Gabriel heeft nog ooit een rolletje gespeeld in de plaatselijke strip De Zaak: ‘t Heen en Weertje Helmond

View post on imgur.com

Beantwoorden

Geschrokken! En complimenten voor hoe je Gabriel hier neerzet Rob. Sterkte allemaal.

Beantwoorden

Jeetje wat schrik ik hiervan, heel veel sterkte met dit verlies

Beantwoorden

Wat triest. Mooie mens en inderdaad niet makkelijk voor niemand! Ik denk aan Gabriël ook in combinatie met het oude Filmhuis, de Kunstroute Rijpelberg maar vooral ook aan Pieternel Korpershoek. Andere tijden. Goede herinneringen. Gecondoleerd iedereen.

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Hij is nog maar een paar weken geleden bij me op de koffie geweest. Hij was bezig met een verhaal over “de Haeghe spelers” een toneelgroep in tijde van WOII. Mijn vader was daarbij en schreef erover in zijn dagboek.
We missen een markante man. Sterkte iedereen

Beantwoorden
Louis van de Werff

Ik heb met hem op het Willibrord Gymnasium gezeten, bijzonder mooie, eigenwijze jongen, en blijkbaar zo gebleven! Vaar wel, beste Gabriel…

Beantwoorden

Kende hem niet, maar zo te lezen is hij belangrijk voor de weblog geweest. RIP

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *