17reacties

Q&A: indiceren huishoudelijke ondersteuning

Nathalie Peijs van de PvdA stelde vanochtend 5 schriftelijke vragen aan B&W naar aanleiding van een uitspraak van de rechter gisteren. Die stelde dat onze gemeente op een onrechtmatige manier huishoudelijke hulp indiceert. 
Hieronder staan haar raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties hieronder.

Vanochtend lezen wij in het Eindhovens Dagblad over de bestuursrechter, die “korte metten maakte met het verweer van de gemeente Helmond, die al jaren weigert om ouderen en zieken te zeggen op hoeveel uur huishoudelijke hulp zij recht hebben.” Al sinds 2018 wijzen wij verantwoordelijk wethouder Van Dijk op de onrechtmatige manier van het indiceren van huishoudelijke hulp door de gemeente Helmond. Immers, de hoogste bestuursrechter stelde in dat jaar dat het zogenaamde resultaatgerichte indiceren niet rechtmatig is. En eerder dit jaar werd ook de gemeente Someren, een van de Peelgemeenten die hetzelfde beleid voert als de gemeente Helmond, op de vingers getikt door de rechter. Het verweer van de wethouder was steeds, dat de werkwijze van de gemeente Helmond op specifieke onderdelen anders was en daarmee wel degelijk rechtmatig. Ook stelde hij meerdere malen dat er nog nooit een rechter zich had uitgesproken tegen de werkwijze van de gemeente Helmond. Nu is dat wel het geval. Ook de gemeente Helmond is teruggefloten door de bestuursrechter. En het kan wat ons betreft niet zo zijn dat juist een gemeente een uitspraak van de rechter naast zich neerlegt. Dat druist in tegen alle aspecten van een betrouwbare overheid.
Dat brengt ons tot de volgende vragen aan het college:

  1. Bent u het met ons eens dat door deze uitspraak van de bestuursrechter het noodzakelijk is dat de gemeente Helmond per direct stopt met resultaatgericht indiceren van huishoudelijke ondersteuning?
  2. Hoe gaat uw college ervoor zorgen dat cliënten huishoudelijke ondersteuning voortaan een rechtmatige indicatie krijgen met daarin het aantal uren huishoudelijke hulp waarop zij recht hebben?
  3. Hoe gaat uw college om met lopende indicaties huishoudelijke ondersteuning? Het kan toch niet zo zijn dat iedereen maar de gang naar de rechter moet maken om een rechtmatige indicatie te krijgen?

Eerder gaf wethouder Van Dijk aan dat het Ministerie van VWS bezig is met een wetswijziging om het resultaatgericht indiceren door gemeenten alsnog mogelijk te maken.

  1. Bent u het met ons eens dat een dergelijke wetswijziging nog jaren op zich kan laten wachten, zeker omdat diverse patiënten- en belangenverenigingen al hebben aangegeven zich gesteund door de rechterlijke uitspraken hiertegen te zullen verzetten? En dat dat dus geen argument is om nu alsnog door te gaan met resultaatgericht indiceren?
  2. Graag spreken wij met de gemeenteraad op korte termijn over de nieuwe WMO Verordening. Eerder gaf u aan dat we deze na de zomer konden verwachten. Echter, inmiddels zien wij deze niet meer terug in de concernplanning.

In een reactie hieronder staan updates.