Buiten is het 11 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 90.294 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Thomas Teurlings van GroenLinks stelde gistermiddag 4 schriftelijke vragen aan B&W over de zorgwekkend woonlasten voor een deel van de Helmonders en wat B&W daaraan kan en wil doen.
Hieronder zijn raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Op vrijdag 13 september jl. bericht o.a. de NOS over twee onderzoeken waarin het Nibud concludeert dat de woonlasten voor een substantieel deel van de Nederlandse bevolking te hoog zijn. Volgens deze onderzoeken had 25% van de Nederlandse huishoudens in 2016 moeite om rond te komen vanwege hoge woonlasten. Onderzoek van het CBS stelt dat dit ‘slechts’ 18% is. Hoewel het verschil tussen deze onderzoeken significant is, blijven de cijfers bijzonder zorgwekkend, helemaal in tijden van economische groei. Recent bleek namelijk ook dat de koopkracht wederom niet voor iedereen toegenomen is. De groep die in de cijfers van het Nibud genoemd wordt als kwetsbaar, zag ook de stijging van de koopkracht in 2018 al tegenvallen en in sommige gevallen zelfs dalen. Zodoende wordt een toch al kwetsbare groep onevenredig hard geraakt.
De onderzoeken van het Nibud en het CBS richtten zich op 2016, bij gebrek aan meer recente cijfers. Gecombineerd met de recente ontwikkelingen van de koopkracht, zal de door het Nibud genoemde 25% van de Nederlandse huishoudens zeer waarschijnlijk niet beter uit de verf komen over 2017, 2018 en 2019. Ook in Helmond woont een deel van de huishoudens in een sociale huurwoning en daarmee zijn deze cijfers ongetwijfeld ook voor Helmond bijzonder relevant en zorgwekkend. Omdat GroenLinks vindt dat iedereen mee moet kunnen doen, brengt dit ons tot de volgende vragen.

 1. a. Is het college bekend met de onderzoeken van zowel het Nibud als het CBS?
  b. Is het college bekend met de meest recente koopkracht cijfers?
 2. Kan het college deze cijfers doorvertalen naar de situatie van de inwoners van Helmond?
 3. a. Worden deze cijfers meegenomen in de prestatieafspraken met de woningcorporaties?
  b. Stuurt het college aan op een sociale huur-segment waar ieder Helmonds huishouden passende woonlasten heeft?
 4. Is het college bereid zich specifiek in te zetten voor de woonsituatie van de groep die, ondanks economische groei, enige tot zeer grote moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen?
  a. Zo ja, welke aanpak ligt er al en welke kansen ziet het college hiervoor nog meer?
  b. Zo nee, waarom niet? 

5 reacties:

Kent u het liedje “Het Dorp” van wijlen Wim Sonneveld? Daar komt de volgende zinsnede in voor: “….en wonen in betonnen dozen”. Dat stukje tekst zal gewijzigd gaan worden in: “…en wonen in KARTONNEN dozen….”.

Beantwoorden

Mensen willen ook de hoogst haalbare hyptheek en particulier huren maar wanneer er dan iets verandert in je situatie dan ben je de sjaak. Mensen mogen ook langer dan een week vooruit kijken he.

Beantwoorden

@Mark op zaterdag 14 september 2019 om 12:19:

Volgens mij ligt het genuanceerder.

Beantwoorden

Hoezo vooruit kijken de regering verandert constant allerlei regeltjes toeslagen en heffingen en aftrekposten of de duur daarvan .
Zo wordt vooruit kijken wel heel moeilijk zo niet onmogelijk gemaakt.
Onze kinderen beginnen nu hun werkzame leven vaak met een enorme studie schuld kunnen geen huis kopen dus moeten noodgedwongen belachelijk duur huren of tot hun 30 e bij pa en moe blijven wonen.
Vervolgens kunnen zij enkel een woning kopen op basis van 2 salarissen tenzij je een vet salaris hebt en een vaste aanstelling.
Een gezin oprichten wordt zo dus ver heel ver uitgesteld of komt er gewoon niet van.
De economie groeit en bloeit het zal eens de hoogste tijd worden voor serieuze belasting verlichtingen en loonstijgingen van 25 % ja 25 % ja want dat is wat ze ons hebben afgenomen de laatste 10 jaar!

Beantwoorden

Ik ben bang dat dit probleem met woonlasten in Helmond erger is dan in de rest van het land. 🙁

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *