Buiten is het 19 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.607 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
16reacties

Daar zat hij dan, prinsheerlijk in het zonnetje midden op mijn plaats. Ik kon mijn ogen niet geloven… De buurman had mij al gewaarschuwd dat er ongewenst bezoek door onze tuinen liep en nu zag ik het zelf ook! Een grote dikke, grijsbruine rat. Het eerste wat me te binnen schoot was tegen het raam kloppen. Daar was hij niet van onder de indruk. Met zijn kraaloogjes keek hij me aan en bleef hij gewoon zitten. Als het een mens was geweest dan had hij mij de middelvinger laten zien. Dan maar een paar keer flink met de achterdeur rammelen. Dat hielp. Weg was hij!

Wat nu? Spoedoverleg met mijn buurman leerde me dat de andere buurman, op de hoek, er al een had gevangen. Maar ja, dat bleek geen oplossing want ratten komen met hele families tegelijk. En als ze nog geen familie hebben, dan maken ze die wel. Behalve eten en alles kapotbijten zijn ze meester in het maken van grote hoeveelheden baby’s.

Na een wat breder buurtberaad werd besloten gezamenlijk op te trekken en melding te doen bij de gemeente Helmond. Dit met de gedachte dat ongedierte zich niet houdt aan perceelafscheidingen. Ze trekken gewoon van tuin naar tuin op zoek naar voedsel of andere zaken die zij interessant vinden. Die gezamenlijkheid was al een hele klus want onze buurt bestaat uit huur- en koopwoningen waarvan een deel flats. Gelukkig vonden wij de huurbaas, Woonpartners, aan onze zijde. Die was graag bereid zich bij ons tijdelijke collectief te voegen. Het liep anders…

Na de melding bij de gemeente kwam er een telefoontje van een ingehuurde ongediertebestrijder. “Ja mevrouw, wij kunnen alleen bij de melder komen want verder gaat onze opdracht van de gemeente niet.” Met andere woorden: het bedrijf mag niet verder kijken dan de tuingrens van de aanvrager. Daar schieten we dus niets mee op. Dan maar weer gebeld met de gemeente. “Nou mevrouw, u moet zelf de bron (het nest) van de ratten opsporen en dan geven wij het bedrijf opdracht dat te verwijderen.” Wat een ambtenaren logica! Ingebrachte argumenten dat opsporen en vernietigen van ratten toch een werk is van professionals leidde slechts tot de opmerking: “Dit is nu eenmaal het beleid van de gemeente.” Einde discussie. Zelfs het aangevoerde feit dat het voor de gemeente toch ook voordeliger en effectiever zou zijn één opdracht voor een groter gebied uit te doen, in plaats van meerdere individuele, veranderde niets aan het standpunt van de ambtenaar.

Mijn buurman heeft inmiddels zelf de melding van rattenoverlast gedaan. Het bestrijdingsbedrijf is gekomen en heeft bij hem vallen en een lokdoos met vergif geplaatst. De rekening is voor de gemeente Helmond. Meerdere meldingen van buurtbewoners gaan er nu ook komen. Het kostenplaatje gaat dus verder omhoog terwijl het nu al vaststaat dat deze individuele aanpak niet tot het gewenste resultaat zal leiden. Meneer Rat is daar veel te slim voor!

Woensdag kijken we samen met Woonpartners op welke manier we toch tot een gezamenlijke aanpak kunnen komen. Onze huurbaas denkt gelukkig wèl met ons mee!

Hanneke Hegeman

16 reacties:

Ratten behoren gewoon tot de natuur en cultuur van Helmond(en Nederland).
Een rattenplaag ontstaat vaak wanneer de mens ergens ingrijpt in bestaand leefgebied van ratten(en andere dieren en planten).
Graaf je ergens een walletje af; bestraat je ergens een stuk grond, verander je het waterpeil …de beesten zullen vertrekken en elders zich vestigen.
In zoverre , net mensen die voor klimaat op de vlucht zijn.
Tot zoverre, want er is natuurlijk geen rattevanger van Hamelen; een land als Nederland dat tegen alle ratten roept; kom naar hier…bed bad brood gratis huis en gratis zorg en elk jaar lekker terug op vakantie genieten van je oude lokatie.

De natuur is niet zo stom

Beantwoorden

@Andre op zaterdag 24 april 2021 om 09:52:

Tot ze bij jou zitten, dan reageer jij en/of je vrouw en kids wel anders!! En dat kan soms heel snel gaan zoals een aantal jaar terug in Stiphout. Hanneke, hopelijk komt er snel goede hulp van de gemeente.

Beantwoorden

Bah verschrikkelijk .

Beantwoorden

Hier ook weer komt omdat de achterburen er z’n zooitje van maken
Hondenstrond, volle vuilniszakken,peuken
Heb zelf alweer een ratten klem gezet.

Beantwoorden

Wijkpark Brouwhuis zitten ze ook. Niet gek als je ziet wat daar overal ligt aan eten en dergelijke buiten de prullenbakken. En vanuit het park zoeken ze de woningen op. De gemeente is op de hoogte van de ratten in het park, maar mijns inziens wordt daar weinig aan gedaan.

Beantwoorden

Heb exact hetzelfde meegemaakt Hanneke, niet heel slim van de gemeente, voor je het weet heb je een plaag en dus een heel groot probleem. Ratten zijn erg en meer en meer verstedelijking zal het er niet beter op maken.

Beantwoorden

Hier in Dierdonk ook overlast en de gemeente heeft iemand ingehuurd die alleen maar mensen belt ipv de ratten te vangen.

Beantwoorden

Oh jakkes toch Hanneke

Wat een probleem in jouw buurt…maar erger nog…voor de volksgezondheid!

Zoals iedereen inmiddels wel weet zijn ratten versrijders van ziektes…o.a de ziekte van Weil…

Dit is een verantwoordelijkheid van de overheid…wie dat in dit gevalnook moge zijn…gemeente..provincie…rijk???

Beantwoorden

@Yasmine op zaterdag 24 april 2021 om 20:02:

Dag Yasmine,

Moet je eens op de FB pagine van de weblog kijken naar de opmerkingen onder mijn column. Dan schrik je nog harder.
https://www.facebook.com/DeweblogvanHelmond/posts/4314208025278874

Groetjes,
Hanneke.

Beantwoorden

Op ‘t hout hebben wij erook last van maar gem grijpt niet in doet er niks aan cq tegen

Beantwoorden

Gister bij winkelcentrum brouwhuis, reed ik er bijna een dood met de fiets! Dus daar zitten ze ook!

Beantwoorden

Dus toch ratten! Mijn vrouw had er twee gezien bij basisschool De Rank, maar ik geloofde haar niet echt. Hopelijk komt er nu snel actie van de gemeente.

Beantwoorden

We zitten in Helmond net als ratten in de val…er is nergens meer plaats,dan kom je uit in Helmond.
Nou, even de lolbroek uitgetrokken.
Als mensen hygienisch leven is er nooit een rattenplaag.
Dat is feitelijk de kern.
Geen afval op straat is de oplossing.
Dus mijn advies;
Stop corona boetes; geef boetes aan viespeuken en vervuilers.
Gun Helmonders ook een beter betaalbaar huisvuil ophaal plan.
Ook kan Helmond als stad bv een doel stellen; bij goede prestaties mbt vervuiling met oud en nieuw een gigantisch vuurwerk.
Dit kan ook gecombineerd worden met de nieuw te bouwen kerncentrale van Helmond

Beantwoorden

Niet alleen mensen die asociaal hun rotzooi dumpen hebben een aandeel. Er zijn ook heel veel mensen die ,overtuigd van hun goede bedoelingen, hun oud brood aan één van de vele vijvers en plassen doneren. FF een AH tas vol brood omkieperen en met een voldaan gevoel met lege tas weer doorfietsen. Wat ze niet zien is dat de gemiddelde Helmondse stadseend misschien wel twee keer zo zwaar is als hun broer en zus eenden van het platte land. Voldaan,dik en lui slaat de verveling toe bij de mannen en dat wordt botgevierd op de vrouwen. Met of zonder kroost, elke dag ben je als buur van de vijver getuige van urenlange groepsverkrachtingen, niet zelden tot aan het overlijden van het vrouwtje toe. Er is meer dan genoeg brood dus lijkt de vijver soms net een vissenkom die volgepropt is met uit de kluiten gewassen koikarpers. Hele boterhammen worden in één teug naar de diepte geslurpt. Een karper van 70 cm is in de stadsvijvers eerder regel dan uitzondering. Leuk voor de onervaren vissers want je hoeft je worm maar te laten zakken en de kans is groot dat je een dikke luie karper vangt. Weinig sport aan ,zeker niet als de vangst ook zichtbaar de littekens en zelfs hele haken van de vorige vissers met zich meedraagt. Maar brood genoeg! Daar stopt de bezorgauto van de shoarmazaak op de hoek. Die rijdt achteruit op de vijver aan,opent de deuren van zijn Caddy en veegt vlot een kruiwagen oude pita’s en Turkse broden tussen de rietkragen. Eet maar door want morgen komen de overgebleven pizzabodems van de Italiaan. Daar hebben de meeste mensen allemaal geen last en geen benul van. En nu komen de ratten want er is brood in overvloed en dan worden mensen wakker en gaan wijzen naar elkaars afval en eisen dat de gemeente het opknapt. Maar dit gaat veel verder terug en dat begrijpen er maar weinig. Generaties kinderen voerden en voeren nog steeds de eendjes. Blije ouders,opa en oma staan er naast. Lief hè,kijk ze eens honger hebben. Alleen jammer van al die brutale schikt meeuwen! Huh meeuwen,die zitten meestal toch aan de kust? Vroeger wel ja….. Het wordt een hele klus om alle mensen ervan te overtuigen om hun gedrag te veranderen. Tot die tijd gaan we nog veel meer ratten zien dan we willen,dat is een feit.

Beantwoorden

Al 3 ratten gezien op de Rijpelberg. DIFTAR? Voedsel verstoppen in PMD?

Beantwoorden

Ze zitten overal het lijken wel ambtenaren ..

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *