Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.131 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
48reacties

Typisch Helmond West is een reallifesoap over de mensen uit ´t Haagje. De uitzendingen beginnen op 11 januari en duren 3 weken. Ze zijn te zien op NPO 2, van maandag tot en met donderdag en het begint om 19.20 uur. Het gaat over markante figuren die door hun puurheid kleur geven aan de wijk. Een soort Veerkampjes van Man Bijt Hond maar dan met een Helmondse tintje. Helemaal onderaan zie je de promo. Ook de uitbaatster van Bella´s Kitchen Anabel Arends (zie de foto rechts) en haar gezin doen mee aan de serie. Je ziet onder meer hoe de ouders naast hun drukke werkzaamheden hun gezin draaiende houden. De gemeente had de redactie van deze BNNVARA-serie getipt om Anabel te vragen.
Bella´s Kitchen is een cateringbedrijf voor bedrijven en families dat op de 2e Haagstraat is gevestigd. De omzet werd vooral bij feesten en partijen gedraaid. Sinds de corona kent het een menukaart met vooral mediterraanse gerechten. Die komt men thuis brengen maar men kan het ook af komen halen.
Waarom tipte de gemeente dan juist Bella´s Kitchen? Welnu, dit komt door wat Anabel noemt ´De Eten Wat De Pot Schaft Groep´, een soort tafeltje dekje. Mensen die niet meer zelf hun eigen eten kunnen koken zoals oudere bejaarden kunnen hier tegen een redelijke vergoeding hun eten bestellen. Maar niet alleen bejaarden, ook bijvoorbeeld mensen die nooit eten hebben leren koken. Gevarieerde eten zoals ooit spaghetti, dan weer een schnitzel en dan weer Hollandse pot. Niet alleen mediterraans dus want velen kunnen niet tegen al te gekruid eten. Het bedrijf heeft dus een sociaal maatschappelijke functie en past hierdoor goed in deze volksbuurt.
Hoe is Anabel hiertoe gekomen? Mensen vroegen steeds vaker aan haar of ze dit zou willen doen en de vraag schepte het aanbod. Anabel ging overstag.
Toen de tv-makers bij haar aan de deur kwam, dacht Anabel dat het om een grap ging met die typische Helmondse humor waar ´t Haagje om bekend staat. Ze kende het programma al van TV, maar wist Anabel veel dat zij er deel van uit zou gaan maken. Wel dus! Het bleek bloedserieus te zijn. Vanaf maandag 11 januari is het programma dus op TV te zien en leidt tot nationale roem van ´t Haagje. Waar een volkswijk groot in kan zijn.

In de reacties hieronder staan updates.

48 reacties:

Gaaf zeg! ❤️

Beantwoorden

Kijken dus! Ben zeer benieuwd!

Beantwoorden

Kan nie wachten….

Beantwoorden

Leuk, mijn wijkje waar ik werk als jeugdverpleegkundige westwijzer!

Beantwoorden

Toppie ! Hou ik van , zulke programma’s.

klik ook effe op de link , skon liedje

Beantwoorden

Dankjewel Weblog van Helmond voor het leuke stukje over ons (én ons bedrijf).

Het was een superleuke ervaring maar ook een beetje ‘vreemd’ om gefilmd te worden. Wij zijn zelf ook zeer benieuwd naar de uitzending op 11 januari en het vervolg. En ja: héél trots op onze wijk Helmond West en dat wij daar een onderdeel van mogen zijn.

Dus…. kijken allemaal! 😃

Groetjes Anabel en Erwin Arends

Beantwoorden

Ik ben echt benieuwd, leuk!

Beantwoorden

Nu al zin in om te gaan kijken.

Beantwoorden

Update 1:
“Het zal stil zijn in Helmond”
Komende maandag is de eerste uitzending van Typisch Helmond-West. Anabel Arends van Bella’s Kitchen is heel benieuwd wat BNN/VARA van de opnames gemaakt heeft. Ook is ze best wel een beetje zenuwachtig. 3 Dagen lang immers werd het gezin Arends intensief gefilmd. Haar kinderen waren heel trots toen ze hoorden dat er van het gezin opnames gemaakt werden, maar de jongste had toch wel wat plankenkoorts. Toen het ijs gebroken was ging het echter voortreffelijk, aldus de vrouw uit ‘t Haagje. De onderneemster voelt zich een Helmondse met een Portugees randje. Haar ouders zijn in 1974 in de 1e Haagstraat komen wonen toen haar vader als textielarbeider ging werken bij de Vlisco.
Ze vindt dat tijdens de opnames vooral de warme kant van de inwoners te zien is. “Vele klanten voelen voor mij net aan als familie. ’t Haagje is een warme wijk en wij zijn beslist geen Tokkievolk. Dit programma is pure reclame voor de wijk”.
Dat vindt Hanske van Hoof, clubicoon van HVV Helmond, ook. Er komt namelijk ook een aflevering waarin de club op de Houtsdonk de hoofdrolspeler is. Het laat de strubbelingen zien die de geel/zwarten hadden met de gemeente. De op en top vrijwilliger vindt het wel jammer dat de serie er niet al jaren eerder is geweest. Desalniettemin verheugt hij zich op de uitzendingen. “Niets is in scène gezet, mensen zeggen echt wat ze denken”.
Jongerenwerker Wessel beaamt dit. Ook hij groeide op in deze volksbuurt namelijk in de Itterestraat. Naast rappen volgt hij de opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. Wessel is er vrij nuchter over en beslist niet zo zenuwachtig wat de serie gaat brengen. “Ik ken mezelf goed, dus ik ben daar niet zo bang over. Wel ben ik benieuwd hoe de wijkbewoners in beeld worden gebracht en dan met name de jongeren.”
Om 19.20 uur is de grootste drukte in Bella’s Kitchen achter de rug en Anabel laat de afwas dan even staan. Ze gaat komende weken samen met haar gezin Typisch Helmond-West kijken misschien onder het genot van wat lekkers. Hanske van Hoof vindt het jammer dat vanwege de corona de kantine van de voetbalclub gesloten is anders gingen de geel/zwarten de aflevering over HVV waarschijnlijk samen kijken.
De 12-delige reallifesoap op NPO 2 over ´t Haagje begint komende maandag om 19.20 uur. Anabel sluit af met een oneliner. “3 weken lang zullen niet alleen in ’t Haagje maar alle straten in Helmond uitgestorven zijn.”

John van Lierop maakte bovenstaande foto’s van Anabel. Marjon Lukje maakte de onderstaande foto’s van respectievelijk Wim, Nick, Colinda & Nick, Wessel, Karolina & Rafal & Jacub & Antoni, Maartje & Corline & hond Kees, Turgay & Meryem en Peer & Jessie

Beantwoorden

Hopelijk komt ‘t Vat ook voor in de serie.

Beantwoorden

Heb ik vruuger nog de post rondgebracht en mi werm weer lekker veur op het terrasje een kouw pilske in de toernooistraat vur de post

Beantwoorden

Update 2:
´t Haagje goed in beeld gebracht
Anabel Arends beleeft ´t Haagje als een dorp binnen een stad. ´t Haagje is rauw, puur en volks. De onderneemster beschrijft de volksbuurt als een mooie afspiegeling van de multiculturele samenleving gekruid met een hoop onderlinge betrokkenheid. Ze vindt dat de filmmakers de sfeer in ´t Haagje perfect hebben aangevoeld. ’t Haagje wordt er neergezet exact zoals ’t Haagje is, aldus de uitbaatster van Bella’s Kitchen.
Vanavond waren er voor de deelnemers enkele voorstukjes te zien van de serie. Anabel zag mensen die ze nog helemaal niet kende uit de wijk. Naast de gewone man komen er mensen in voor die het echt gemaakt hebben in het leven. Volgens haar zal de saamhorigheid door deze serie alleen maar toenemen. Hanske van Hoof was ook heel positief over de voorstukjes die men vandaag liet zien. Het bracht bij hem enkele herinneringen aan vroeger naar boven. “Zo mag ’t Haagje best in beeld gebracht worden”. De beelden wisselen typische Helmondse humor af met serieuze momenten. Een serie van een lach en een traan, aldus Anabel. Ook erg authentiek. Zo vindt Hans dat Nick Klaassens van ’t Buurtwinkeltje in de 3e Haagstraat exact zei waar het op stond.
Kortom, als alle voortekenen niet bedriegen zal Helmond nog trotser dan apetrots op ’t Haagje worden. Maandagochtend zal er op Radio 1 aandacht worden besteed aan Typisch Helmond-West via het programma De Nieuws BV.

Beantwoorden

Tweede promo met deels nieuwe beelden:

Beantwoorden

Fijn dat ik dit optijd gezien heb. Heb het inmiddels ook geprogrammeerd. Ben zéér benieuwd. 🤠🤠🤠

Beantwoorden

Update 3:
Eigenaar van ‘t Buurtwinkeltje Nick Klaassens: man vol kwinkslagen
Nick Klaassens is opgegroeid in de Berlaerstraat in ´t Haagje. Hij is al in de eerste aflevering morgenavond te zien van de serie Typisch Helmond-West. De Helmonder is 36 jaar jong, heeft een vriendin en 3 kinderen. Nick is eigenaar van ´t Buurtwinkeltje in de 3e Haagstraat, een zaak die tot laat in de avond open is.
Nick kreeg veel leuke reacties op de publiciteit die hij kreeg. Of het extra klandizie heeft opgeleverd? “Nee, ik heb nog geen vreemden in de zaak gezien. Het zijn nog steeds dezelfde klanten die komen. Ze komen ook niet vaker. Als het geld op is, zie je ze de rest van de week niet”, zegt hij met een lach. Nick is een flapuit, hij zegt dingen voor hij erbij nagedacht heeft. De huidige ondernemer werkte vroeger in de bouw. “Als bouwvakker moest ik altijd veel te vroeg mijn bed uit daarom heb ik ’t Buurtwinkeltje gekocht”, grapt hij. Nick hoorde dat de vorige eigenaar de zaak ging verkopen en was er als de kippen bij. “Het is een veelgevraagd pand, wie wil er nou geen snoep verkopen?” Nick houdt wel van een geintje. Soms neemt hij een ander in de maling maar de jonge Helmonder heeft ook veel zelfspot. “Natuurlijk, als je jezelf niet in de maling neemt dan doet een ander het wel.”
Hij vond het leuk om aan het programma Typisch Helmond-West deel te nemen. “Het is de eerste keer dat ik op televisie kom en dat zal ook wel de laatste zijn. Ik zal in ieder geval niet de kijkcijfers halen van mijn broer”, zegt hij met een knipoog. Zijn oudere broer Ray zat enkele maanden geleden in de serie Kamp Van Koningsbrugge, een AVROTROS-programma dat veel bekeken werd. Nick sluit af met een kwinkslag. Op de vraag of hij aan dit interview nog iets heeft toe te voegen reageert hij: “Nee natuurlijk niet, ik was metselaar, geen voeger!”

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 10 januari 2021 om 20:25:

Alleen al voor zijn droge humor zou je naar zijn winkeltje gaan. 🙂

Beantwoorden

Missie geslaagd dus 😉

Beantwoorden

Leuk natuurlijk.
maar het echte beeld van ‘t haagje zoals het was en naam kreeg was 1950 1985 de poet en dikke Leo . de vulder . etc dat en die leeftijdsgroep gaven het echte beeld. Buiten zitten op straat geen deuren op slot een biertje en echte saamhorigheid. We waren 1 met z’n allen. HET HAAGJE VOED ZICHZELF…..( liedje) dat was het echte Haagje. BERRY VAN AERLE, HANS VINCENT, HANS MEEUWSEN…..VOETBALLERS UIT HET HAAGJE……. .ZIJN WE TOCH NIET VERGETEN?

Beantwoorden

Update 4:
Kijkcijfers Typisch Helmond-West gisteravond vallen tegen
Naar de eerste aflevering van het tv-programma Typisch Helmond-West keken gisteravond (kijk die hier terug) gemiddeld 468.000 mensen en in totaliteit 600.000. Dat valt wat tegen vergeleken met de beginaflevering van Typisch Achterhoek op 23 november 2020. Die scoorde 983.000 kijkers met een gemiddelde van 640.000 mensen.
Het programma staat niet in de Top 25 van de op 11 januari best bekeken programma´s. Om een vergelijking te maken, de Talkshow M op NPO1 die om 19.00 uur begon had een score 2.553.000 kijkers.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 12 januari 2021 om 08:05:

Toch leuk om ff terug te kijken, mooi stel die twee dames!

Beantwoorden

Daar waar buren nog buren zijn .prima hier waar ik woon kijkt en groet niemand tegen je

Beantwoorden

Ik vond het wel leuk.

Beantwoorden

Gekeken, was vooral kennis maken met de personen. Verwacht dat het leuker word.

Beantwoorden

Ik heb het gisteren voor het eerst gezien omdat ik erop geattendeerd was, wist niet van het bestaan van dit programma af…..zou dus kunnen zijn dat vele anderen dit ook niet wisten. Ik was verbaasd over de saamhorigheid, dat mis ik in het deel van helmond wel waar ik woon. Gezegend met zo’n stel leuke buurvrouwen!

Beantwoorden

Uiteraard gekrken naar typisch Helmond West. Met of zonder streepje alias ‘t Haagje. Hartverwarmend en hilarisch echt. Kanjers de ‘acteurs’ die een goed beeld geven van de wijk. Colinda is een toppertje. Moest ook weer even terugdenken aan de tijd die ik in Helmond West heb gewoond. Kort maar met fijne en vervelende herinneringen. Een keer raden welke ik het meest koester. Ga de rest ook zeker volgen.

Beantwoorden

Hartstikke skon programma heel goed in beeld gebracht een echte mooie volkswijk trots op Helmond

Beantwoorden

Ben benieuwd of de nieuwe woningen Parc Verde grotendeels nog in aanbouw ook nog aan bod komen. Of waren de opnamen toen al voorbij? Pre corona zo te zien.

Beantwoorden

Leuke mensen! ❤️ Fijn om te zien!

Beantwoorden

Na de Britse Corona variant, daagt nu ook de Helmondse variant op.
Geen reden tot paniek.
Die werkt niet……

Beantwoorden

Aflevering twee vond ik ietsje minder dan de eerste. Maar ook vanavond weer voor de buis. Nou ja, buis … zeg maar voor het scherm … maar wel aan de buis. Met Bavaria uiteraard.

Beantwoorden

@Mien op woensdag 13 januari 2021 om 17:20:

Vond ik ook. Eerste aardig, tweede mwah. Leuk dat ‘t Haagje op nationale tv is, maar het programma is niet helemaal mijn smaak want iets te weinig actie.

Beantwoorden

Snap ik dat het tegen valt komen opnames maken in de coronatijd is geen mens op straat moeten in de zomer komen filmen zit het gelijk buiten dan zie je pas wat haagje echt is

Beantwoorden
Sabrina Fautngiljanan

Ik hoorde vanavond het liedje Het Haagse. Bij typisch Helmond west
Wie kan mij de tekst of ook de muziek sturen?
Groet Anton

Beantwoorden

@Anton op woensdag 20 januari 2021 om 19:53:

De tekst heb ik niet, maar wel het hele liedje

Beantwoorden

Meer dan 30.000 keer bekeken. Had Colinda nu ook maar effe You Tube genoemd. Dan waren er nog heel wat bij gekomen. Het blijft leuk. Typisch … Helmond West.

Beantwoorden

In twaalf jaar tijd 30.000 hits. Dat is niet mis. Op de mooie melodie van een liedje van Marlène D.

Beantwoorden

Het blijft leuk in Helmond West. Powerwijkje. Goed in beeld gebracht in al zijn facetten en een mooi beeld van haar inwoners.

Beantwoorden

Update 5:
Wim Daniëls over Typisch Helmond-West
foto John van LieropWim Daniëls heeft iedere aflevering van de serie Typisch Helmond-West gekeken. Het viel hem vooral op dat ’t Haagje zo gerenoveerd is vergeleken met de tijd uit zijn eigen jeugd. Wim kent de volksbuurt vooral van de tijd dat hij bij zijn oom en tante op bezoek kwam die tegen de rand van ’t Haagje op de Mierloseweg woonden. Hij kent de wijk vooral van de verhalen en anekdotes die hem ter ore kwamen. Verder heeft de taalkenner op het Carolus gezeten dat tegen de volksbuurt aan grenst. Als Wim aan ’t Haagje denkt schiet meteen de naam van Dikke Leo bij hem te binnen.
Daniëls vindt dat de mensen prettig zijn neergezet en genoot iedere dag van de serie die vanavond zijn laatste aflevering had. Gemiddeld keken er elke aflevering iets meer dan 600 duizend mensen. Daniëls vond het fijn om Wim Raaijmakers voorbij te zien komen, de taalvirtuoos kent hem persoonlijk. “Een man die veel voor deze wijk betekent. Een idealist!” Wat hij een klein minpuntje vindt is dat Sjef Warmerdam niet in de serie voorkomt. “Echt iemand uit ’t Haagje die zeer plat dialect kan praten. Hij zou heel goed in de aflevering van gisteren hebben gepast toen het over het Helmondse dialect ging.” Wim vindt dat de mensen zeer authentiek in beeld worden gebracht en het geeft ook goed de diversiteit in de wijk weer. Hij vindt het rauwe niet onderbelicht. “Dat was nog in de tijden van ’t oude Haagje, dat gaat nu niet meer op.” Heeft Wim zelf ooit overwogen om in ’t Haagje te gaan wonen? “Nee, ik hoef niet in Helmond te gaan wonen, ik kom er toch al genoeg hahaha!”

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 28 januari 2021 om 20:24:

Programma van niks, volg dan de mensen die echt uit t haagje komen.

Beantwoorden

Waardeloos
De echte helmonder komt niet in beeld

Beantwoorden

Valt echt tegen had er meer van verwacht!

Beantwoorden

Sjef Warmerdam en de rest van de familie wonen al heel lang niet meer in het Haagje.😀

Beantwoorden

De echte hagenezen ziede ni prul programma

Beantwoorden

Ja, ik wil best geloven dat het huidige Haagje een Wim Daniëls-paradijs is, een Giel van Hooff-lusthof. Zelf bleef ik na het zien van de EO-serie erover vertwijfeld achter. Vooropgesteld: de serie was goed gemaakt en de meeste mensen erin vond ik sympathiek. Maar al die spullen! Zelf durfde ik indertijd ‘t Haage niet verder in dan slagerij Jansen, op de hoek van de Mierloseweg. Daarachter begon de bittere armoede en was iedereen boos op Kerk en Kapitaal. Van de armoede is niets meer te zien en ook de boosheid is volgens mij over. In plaats daarvan: spullen! Flatscreens van meer dan een meter breed, Italiaanse koffiemachines, laptops, i-phones, zendinstallaties, fitness-apparaten, nondepie. Mensen leken de godganse dag in touw om die spullen een plezier te doen. Ik dacht: is dit nou waarvoor al die hemelbestormers van weleer hebben gestreden? De armoede gun ik niemand terug, maar het zou niet slecht zijn als iedereen nog boos was op Kerk en Kapitaal.

Beantwoorden

Grote tegenvaller, veelal de zelfde mensen in beeld. Saai/te weinig inhoud. Ik vond de visser het leukste, hij verdraaide de waarheid niet en nam geen blad voor de mond. Ooh en echt in het Helmonds 👌🏼 weggegooide zendtijd, stukjes over importvolk.

Beantwoorden

Helemaal niets gezien van het echte haagje en de mensen die er opgegroeit zijn. Wat ik gezien heb had niet veel met vroeger van doen

Beantwoorden

Ik vond ut wel skon, en ik ben gin import. Ons vader is in de Nieuwstroat gebore. Ge magd toch wel un bietje trots zin op ou wijk.

Beantwoorden

Alle 12 afleveringen van Typisch Helmond-West:
https://www.npostart.nl/zoeken?term=Typisch+Helmond

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *