Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.944 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
45reacties

Zondag 16 november arriveert de Sint in onze stad. De vergunning voor de Intocht van Sint Nicolaas is ook dit jaar door de gemeente verleend, zoals elk jaar.
Hoewel, zoals elk jaar… Dit jaar zal “Sinterklaas samen met de Pieten in Helmond arriveren”, aldus de website van de gemeente (ss). Daar waar er sinds jaren altijd over Zwarte Pieten werd gesproken. Geen zwarte Pieten dus dit jaar? Maar er staat wel weer een foto bij van 5 Zwarte Pieten. Worden de Helmondse Pieten nu zwart of niet? Zal de Zwarte-Pieten-discussie ook in Helmond beginnen nu de intocht met rasse schreden nadert?
Sommige gemeenten besloten al dat hun Pieten zwart zullen blijven. Maar naar aanleiding van de uitspraak van de rechter, besloten Amsterdam en Tilburg dat hun Pieten in meer of mindere mate zullen veranderen. In Dordrecht speelt men zelfs met het idee om de intocht af te blazen.

45 reacties:

Gewoon zwarte piet

Beantwoorden

Laten we nu in Helmond die discussie aan ons voorbijgaan! Ik zeg ook ja tegen zwarte piet. Want wat een geweldig feest is het Kasteel van Sinterklaas!

Beantwoorden

Laat Zwarte Piet zwart (in allerlei variaties) blijven. Maak kinderen en ouders niet nog meer verward. Sinterklaas is een kinderfeest met leuke, slimme en hardwerkende Zwarte Pieten, die soms door de Sint, als oude wijze man, een beetje bijgestuurd moeten worden omdat ze, net als de meeste kinderen wél eens een beetje stout zijn.

Beantwoorden

bij de afgelopen start van “Het Kasteel van Dinterklaas” heeft wethouder Stienen toegezegd dat de pieten in Helmond zwart zijn !!! Ook de organisatie van “Het Kasteel” heeft een heel duidelijk statement gemaakt !!

Beantwoorden

Wedden dat dit meer reacties op gaat roepen als een onderwerp als integriteit. Een onderwerp dat gaat over de wortels van de integrerteit. Stienen blijft Stienen. Het toespelen van de Zwarte Piet is een specialiteit van hem.

Beantwoorden

Daarom steun nu het Pietengilde. Zij zijn de partij in Nederland die namens de Pieten in Nederland in hoger beroep gaat. Zij hebben uw steun nodig, like hun facebooksite en zorg voor een donatie. Meer informatie kunt u vinden op http://www.pietengilde.nl. U kan ook steunen door een sms te sturen met als tekst PIET naar 7111 ( 1,50 per SMS )

Beantwoorden

Ohh alsjeblieft, laat het stoppen… Gewoon Sint en Piet zoals altijd… Zucht.

Beantwoorden

Mij lijkt het vrij simpel!
Ieder land zijn eigen feesten, een ieder die het er niet mee eens is?
Blijf of ga terug naar je eigen land pfffffffff, of pas je hier gewoon aan.
Maar ja dat is voor veel mensen een heel groot probleem hier blijkbaar.
Zal nog wel groter worden denk ik ook! het begint nu met de pieten, en die zijn gewoon zwart toch simpel.
Dadelijk moet de kerst man bvb zwart? of ipv een muts een hoofddoek op?
Ja roep maar wat.
Nog effe en mogen we in Nederland niks meer.

Beantwoorden

Ik vraag me af welke dompiet dit stukje heeft geschreven..

Beantwoorden

Ze kunnen de pot op als ze zich beledigd voelen of gediscrimineerd.
Ik wil er toch ff op wijzen dat de zwarte pieten van oorsprong geen afrikanen of antilianen zijn maar uit het oosten komen en Moren zijn.
Dus moel dicht en opzouten

Beantwoorden

In de zak stoppen die mensen die zeuren over iets waar meerderheid van Nederland (meer dan 95%) geen probleem mee heeft.

De aanstichter van deze ongein een kunstenmaker uit Amsterdam (ik weiger zijn naam te noemen teveel eer voor deze loser) vult ondertussen zijn zakken door bezoekers van een museum met papieren vliegtuigjes te laten vouwen.

Zwarte Piet kwam uit het oosten net als zijn goedheilige baas.

Beantwoorden

Ik heb een oproep op facebook geplaatst om met een groep zwartepieten de intocht op zondag, in Helmond te ondersteunen. Wij zijn het zat met die flauwekul om ons aan het buitenlandse aan te passen, onze tradities worden ons niet ontnomen!!!! Er zijn al verschillende aanmeldingen om mee te doen. Interesse meld je aan op Facebook Adrie Bijsterveld

Beantwoorden

Men heeft het niet goed begrepen. Wij praten over zwarte pieten. Ik heb nog nooit écht zwarte mensen gezien u wel?
Dus wat is het probleem. Blijf van onze tradities af!!!!

Beantwoorden

Ja want anders (bij afschaffen alle tradities) konden we ook stoppen met onszelf echte Nederlanders, Brabanders of Helmonders te noemen 🙂

Beantwoorden

Is er al iets meer bekend, of wordt er nog uitspraak over gedaan? welke soort pieten bij de intocht in Helmond aanwezig zijn? Ik wil namelijk niet dat mijn kinderen regenboog pieten, grijze pieten, etc. te zien krijgen maar gewoon zwarte pieten.

Hetzelfde geld voor de intocht op tv. En voor school, mijn kinderen krijgen een dag vrij als de school de traditie van Sinterklaas & Zwarte piet breekt (moet daarover nog informeren).

Beantwoorden

Het kan toch niet zo zijn dat we ons de wet laten voorschrijven door een zootje andersdenkende zeurpieten. Het is genoeg geweest. Punt uit! Ik snap dat hele gedoe niet. Blijf met je fikken van onze cultuur af a.u.b!

Het begon allemaal door een kerel – ene Quinsy Gario – die een donkere huidskleur had en die zich zwaar in zijn kruis getast voelde, vanwege de kleurovereenkomst. Slavernij, wat een kul!! Het zal bij hem wel niet lekker tussen de oren hebben gezeten, maar nu zitten we met een probleem dat helemaal géén probleem hoeft te zijn.

Sint en Zwarte Piet is toch iets van onze Nederlandse cultuur en laat dat dan ook zo blijven. We gaan toch ook niet liggen zeuren over tradities van andere culturen, zoals het voorbij vliegen van een op de Sint lijkende vent met een stel rendieren voor zijn slee of dat Halloween-gedoe!! Over 30 jaar komen de pompoenen in opstand en moet Halloween ook afgeschaft worden…..

Leg inderdaad een Regenboog Piet, een Paarse Piet of een Wafelpiet maar eens uit aan een klein kind. En als het dan toch zo nodig moet: schaf dan dat hele Sint-gedoe maar af. Dat heeft dan geen enkele zin meer.

Wie helpt ons eindelijk af van de flauwe kul en laat een volks vermaak voortbestaan zoals het al vele jaren heeft bestaan! Ik hoop dat ze hier in Helmond wijzer zijn en de kleintjes lekker laten genieten van héél véél Zwarte Pieten. Tegenstanders (en zeker mensen met een Nederlandse cultuur-achtergrond) moesten zich diep schamen en moeten nodig met pek en veren worden ingesmeerd. Een lijfstraf heet dat. Quincy Gario heeft alleen maar met veren worden ingesmeerd. Zwart is hij toch al!

Beantwoorden

Ben benieuwd wanneer de eerste Zwarte Piet mishandeld gaat worden door “probleem jongeren”.
Want voor bepaalde types is een dergelijke discussie een prima excuus om op geweld over te gaan.

Beantwoorden

Zwarte Piet zou een Moor zijn.

‘De Moren was de benaming voor de islamitische bevolking van het middeleeuwse Spanje. De Moren waren voornamelijk Marokkaanse Berbers en Arabieren.’
– Wikipedia –

Is Quincy Gario Berbers of Arabier?

Beantwoorden

Niks van dat alles. Het is een Curacaos-Nederlands figuur, die zich dichter noemt. Gewoon iemand die aandacht heeft willen trekken en nu zitten we met de gebakken peren. Zelfs als Moorkop deugt ie niet!

Beantwoorden

Uitspraak Raad van State is op woensdag 12 november 10.15 uur. Hopelijk wacht Helmond hierop, legt iedereen zich er bij neer en zijn we verlost van deze ziekelijke discussie. Zie Rb Amsterdam en de gehanteerde argumenten bij de RvSt. Daar zijn alle ter zake doende pro’s en contra’s uitvoerig de revue gepasseerd. Laat zoals het in een rechtsstaat hoort dit college vervolgens de beslissende stem hebben.

Beantwoorden

Voordat ik hier meteen wordt zwartgemaakt: ik ben een groot voorstander van pieten die zwart zijn. Maar deze advertentie op Speurders vind ik te ver gaan: http://www.speurders.nl/overzicht/diversen-en-overige/sinterklaas/boek-nu-sint-en-de-echte-pieten-helmond-en-omg-146062910.html#

Er komt nu dus ook een tweedeling waar je in Helmond Sinterklaas en de pieten moet bestellen. Op het ene adres de echte en op het andere de neppers? Waar gaat dat heen? En die adverteerder zet er ook nog doodleuk bij Vol = Vol (voor wie wat jonger is moet dit maar eens lezen http://nl.wikipedia.org/wiki/Centrum_Democraten).

Beantwoorden

Hallo,

Wanneer komt er een moslim piet, of homo piet, travestiet piet, boerka piet!

Piet met rood/blond/kaal hoofd? jaaaaaaaaaa, het is traditie maar wij mogen in ons kikkerlandje ons zelf aanpassen!
Aan al die lieve medebewoners die hier het geluk zijn komen zoeken, al onze tradities gewoon afschaffen.

Nog effe en we willen een ZWARTE kerstman!

Zelfs Camping onranje heeft nu 1400 nieuwe bewoners op kosten van ons, incl alles vernieuwd! (als deze gewent zijn, gaan ze ook niet meer terug)
Hebben we weer 1400 aanhangers van de pieten discussie.
Toen wij er een midweek wilde boeken kosten E500,-!!!! incl oude matrassen en een goor huisje.

idd zover komt het nog, we worden overgenomen zoals de voorspelling van …………….. vul zelf maar in

enz enz enz enz enz enz enz

Beantwoorden

Denk dat ik mn kind maar vertel dat het een grote leugen is!
Zijn we daar ook weer van af.
zucht……………………………………….jammer hoor.
Hoe moeten wij dit uitleggen aan onze kinderen, regenboogpiet.
Ze zijn hier niet achterlijk.

Beantwoorden

@CeeDee,

Ken er inmiddels zat die daar ook echt zijn gaan wonen!
Dus met andere woorden wij moeten maar vluchten uit eigen land, tenminste daar komt het op neer.

Beantwoorden

gewoon zwart laten….al die flauwekul die er is

Beantwoorden

@willem op maandag 22 september 2014 om 14:41:

haha…goed gezegd 🙂

Beantwoorden

@hahaha heb wat gevonden!
You Tube DR GINO! is volgens mij geen blanke.

Toets maar eens in bij you tube (Willy Keurig zwartenpieten discussie).

En volgens mij is deze GINO geen blanke, mega goed!

Beantwoorden

Wie heet er nou in godsnaam poekie? Okay het is fonetisch, maar toch!!
Als je het in het Nederlands zou zeggen, dan zou je waarschijnlijk boos worden,
of zie ik dat verkeerd? Of ben je zo tolerant “geslachtsdeel”??

Beantwoorden

@Goh Brombeer,

Wat ben je weer lekker met je opmerking hahaha.
Dat is volgens mij uit de zigeuner tijd, zie het als een naam.
He maar kijk jij dat fimpje eens op You tube, denk dat je er wel om kan lachen.

Brommetje

Beantwoorden

Had ik al gezien. Ik kan me om dat Pieten-gedoe niet druk maken. Dat laat ik aan anderen over.

Beantwoorden

Burgemeester Elly Blanksma: ‘Er is hier geen discussie over Piet’
Burgemeester Elly Blanksma maakt zich niet druk over Piet, zwart of niet. ‘Er is hier geen discussie over.’ De hoofdpiet in het Kasteel van Sinterklaas is zwart, net als de professorpiet en de slaappiet; alle Pieten zijn zwart. De discussie over Piet, zwart of niet, lijkt feitelijk aan Helmond voorbij te zijn gegaan. En waarom zou er die ook zijn, zegt zij deze week in een interview met Binnenlands Bestuur.
Burgemeester Blanksma bespeurt in Helmond geen wens om verandering en ze voelt zich ook niet geroepen om daarvoor te pleiten. De pietendiscussie blijkt weer zo’n typisch Randstadverschijnsel en is volgend Blanksma hier helemaal geen debat. ‘Het maakt ook niet uit welke gedaanteverwisseling Zwarte Piet straks in het Sinterklaasjournaal ondergaat. Het is een kinderfeest. Vroeger had Zwarte Piet een roe bij zich; die is verdwenen. Maar daar hoef je toch geen regels voor te hebben? Het loopt wel los. Ik maak mij er niet druk over.’
De CDA-burgemeester: ‘Ik ontvang de Sint en zijn Pieten, beleef de intocht mee en geef Sint de sleutel van het kasteel. De Pieten en de Sint slapen tot pakjesavond in de 2 torenkamers.’
Binnenlands Bestuur is een onafhankelijk platform voor de hoger opgeleide ambtenaren en bestuurders bij de overheid.

Beantwoorden

Voor mij heeft Elly wel wat: in Helmond (gelukkig) geen discussie over Piet, die blijkbaar lekker zwart blijft (zoals het hoort). Die flauwe kul moet maar eens afgelopen zijn. Streep er onder en gewoon weer, zoals de laatste jaren, een lekker ouderwets “Kasteel van Sinterklaas”.

Hoe anderen over haar denken zal me worst wezen. Zolang er meningsverschillen zijn, zal ze met regelmaat van de klok “de gebeten hond” blijven. Poot stijf houden, meid. Zeuren en klagen doen ze toch (die Helmonders).

Beantwoorden

@brombeer

Citeer, daar zijn we Helmonders voor hahaha!
JAH en van ons pietje blijven ze met hun gore poten af!
Goed zo ELLY!

Beantwoorden

Eindelijk een verstandig woord gedurende deze non discussie. Eindelijk iets positiefs in Helmond.

Dankbaar

Beantwoorden

Tja, afgezet tegen het coffeeshopbeleid, de onterechte vergunning.. het drama casino waar er voorbij wordt gegaan aan een gerechtelijker uitspraak..nu het dreigende debacle Vlisco etc. etc. Ja mevr. Blanksma dan zou ik ook een interview geven over Zwarte Piet.

Beantwoorden
M.Betgem-van der Spuij

Mieke, binnenkort krijg jezelf de Zwarte Piet toegespeeld. Hou eens op over Blanksma en consorten!

Beantwoorden

Reactie is verwijderd, blijf on topic.
Hier staat meer info.

De weblog van Helmond

Beantwoorden
M.Betgem-van der Spuij

Zwarte piet is gewoon iemand ( wie het ook moge zijn ) die door de schoorsteen moet om de cadeautjes af te leveren zegt het verhaal, en … wat zit er in die schoorsteen ???

R O E T.

Dus komt hij zo zwart als roet tevoorschijn lijkt me.
Sla de vleugels van de kinderen ( dromen ) niet kapot door het hedendaagse correct gedoe in de samenleving.

Er zijn wel andere items ( bezuinigingen ) die belangrijker zijn voor de medemens in deze tijd om je daar druk over te maken.
Niet om dit culturele feest kapot te laten gaan.

Beantwoorden

Het is aan kinderen best uit te leggen dat pieten allerlei kleuren hebben. Leuk verhaal erom en no problem. Wat je echter niet kunt verkopen nu aan ons niet en later aan onze kinderen niet is dat we al onze tradities hebben weggedaan om onzinnige redenen. Dat wat Nederland is alleen nog in de geschiedenis gevonden kan worden omdat we niks eigens meer overhouden. En dat vind ik het probleem!
Daarom pieten zwart!

Beantwoorden

Burgemeester Elly Blanksma haalde met haar hierboven genoemde Pieten-interview de cover van het magazine Binnenlands Bestuur. Dat magazine voor de hoger opgeleide ambtenaren en bestuurders bij de overheid, verschijnt elke 14 dagen in een oplage van circa 46.000 exemplaren.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 9 november 2014 om 09:54:

U zei het goed burgemeester, het maakt niet uit wat ze n het Sinterklaasjournaal doen met Zwarte Piet: 😉

Beantwoorden

Het Sinterklaas Nieuws van de publieke omroep bekend ook kleur… Zojuist net op tijd voor me kinderen weggezapt. Witte pieten die zwart worden van de roet van de schoorsteen? Nu kan iedereen dus Piet zijn of niet? En weg is de magie.

Rot maar op met je politiek correctie onzin, stelletje jankers. Wij vieren ons eigen feest wel met onze kinderen, zonder de TV intocht (want die vertrouw ik nu helemaal niet meer) of het Sinterklaas Nieuws.

Beantwoorden

@Patrick

Idd snap jij het nog? als je kijkt op youtube bvb Braboneger.
Die legt het heel goed uit aan de kinderen, helaas hebben ze deze jongen zijn facebook pagina geblokkeerd om het woordje (braboneger), maar dat is zijn artiesten naam!
Hiermee verdiend deze jongen zijn geld, door op te treden.
Maar goed, misschien krijgt hij hierdoor juist meer optredens.
Hij heeft heel erg leuke filmpjes en grappen, en meestal kloppen ze ook nog.
Zeker over dit zwarte pieten gedoe!! en volgens mij is deze jongen zelf zwart (donkerbruin) of ik ben blind hahaha

Beantwoorden

En hebben we al zin in sinterklaas??
Hier nog 1 jaar waarschijnlijk, en dan is het afgelopen met de pret!
Tegen de tijd dat ik kleinkinderen krijg haha, hebben we melk piet/stroopwafel piet/regenboog piet/ moslim piet en zwarte sinterklaas (misschien wel kerst man).
Misschien rijd hij niet eens meer op n paard maar kameel, we zullen zien.

op naar 5 december, op 6 zetten we de kerstboom!!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *