Buiten is het 26 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 87.432 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

De burgemeester van Helmond mag een bedrijfspand voor 6 maanden sluiten vanwege de vondst van een hennepkwekerij. Dat besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant vandaag.
De politie doorzocht een bedrijfspand aan de Breedijk op het industrieterrein en trof daar een ruimte aan die was ingericht voor het maken van hennep. In die ruimte vond de politie 58 hennepplanten, 23 kilo gedroogde henneptoppen en allerlei materiaal om hennep te maken, knippen en verpakken. Verder stonden in het pand vaten waarvan de binnenkant besmeurd was met hennepresten en in een zeecontainer naast het pand werden diverse goederen gevonden die worden gebruikt in een hennepkwekerij.
Burgemeester Elly Blanksma besloot het pand daarop voor 6 maanden te sluiten. De eigenaar van het bedrijfspand maakte bezwaar tegen deze beslissing en vroeg de rechter om een voorlopige voorziening te treffen tot de burgemeester een besluit heeft genomen op het bezwaar.
De eigenaar bestrijdt niet dat de burgemeester bevoegd was om een last onder bestuursdwang op te leggen. Hij vindt de beslissing om zijn pand voor 6 maanden te sluiten echter disproportioneel. Volgens hem had de burgemeester volgens haar eigen beleid niet alleen belastende, maar ook ontlastende feiten en omstandigheden in kaart moeten brengen. Vervolgens had ze een afweging moeten maken of de situatie inderdaad zo ernstig is dat het pand moet worden gesloten of dat met een waarschuwing kan worden volstaan. Hij vindt dat de burgemeester had moeten meewegen dat hij niet op de hoogte was van de hennepkwekerij; hij had een deel van het pand voor zijn vakantie verhuurd en was nog op vakantie toen de hennepkwekerij werd aangetroffen. Verder had de burgemeester onder meer moeten meewegen dat de sluiting verstrekkende financiële gevolgen voor hem zal hebben, het gebouw niet bekend staat als drugspand en evenmin sprake was van dealen vanuit het pand of drugsgerelateerde overlast.
De voorzieningenrechter oordeelt dat de Elly Blanksma inderdaad niet overeenkomstig haar beleid alle relevante feiten en omstandigheden in kaart heeft gebracht en een afweging heeft gemaakt of met een waarschuwing kon worden volstaan. Tijdens de zitting werd namens de burgemeester alsnog een toelichting gegeven. Volgens haar gaat het om een grote hoeveelheid drugs en een zeer professioneel opgezette hennepkwekerij. Onder deze omstandigheden komt vindt zij minder gewicht toe aan de door de eigenaar genoemde (ontlastende) feiten en omstandigheden.
De voorzieningenrechter oordeelt dat burgemeester Elly Blanksma in redelijkheid mocht besluiten dat het pand voor een half jaar dicht moet. Dat deze toelichting niet in het besluit staat, betekent volgens de voorzieningenrechter niet dat het verzoek om een voorlopige voorziening om die reden moet worden toegewezen. De burgemeester kan deze toelichting immers in het nog te nemen besluit op bezwaar vermelden.
De volledige uitspraak van de rechtbank.

4 reacties:

Goed gedaan burgemeester!!! Ik las al een keer iets over dat sluiten van zulke henneppanden. Goed dat ze dat nu ook in Helmond doen!!!

Beantwoorden

Het bedrijfspand aan de Breedijk 18 werd ontdekt bij deze inval van het Helmond Interventie Team (HIT) in augustus. Dat liet een woordvoerder van de gemeente weten.

Beantwoorden

Toen de tentenverkoop langdurig stagneerde werd de tent verhuurd aan een onbekende huurder.

Beantwoorden

En de smoes van ik was met vakantie is ook niet gelukt. Grote som geld vangen en dan van niets weten, ah me hoela, zei de rechter

Goed zo Elly; HIT them till they drop or STOP.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *