Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.062 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
26reacties

Vannacht is er een explosie geweest bij coffeeshop Carpe Diem aan de Noord Koninginnewal. Rond de klok van half 4 deed zich een flinke explosie voor vanuit het pand. Ramen en deuren sneuvelde, glassplinters liggen tot op 30 meter aan de voorkant van het pand. Een erg ruim gebied van circa 40 meter is door de politie volledig afgezet met hoge hekken en lint. Mannen in witte pakken, de technische recherche, zijn het geheel aan het onderzoeken.
Een politieman ter plekke wees ons fijntjes op de nieuwe bewakingscamera voor de electronicawinkel BCC toen wij hem vroegen of er al iets bekend was van hoe het gebeurde.

de vernielde ramen en deuren van coffeeshop Carpe Diem in Helmond

Begin juni, net voor de opening van deze tweede coffeeshop in Helmond, reed er rond de klok van 5 uur ‘s nachts al een witte Toyota Land Cruiser binnen.

In de reacties hieronder staan updates.

26 reacties:

Nu maar hopen dat de camera’s ook in het donker opnames kunnen maken en dat ze aanstonden.

Beantwoorden

Concurentie strijd????

Beantwoorden

Of wordt het verzet uit de buurt (erg) feller?

Beantwoorden

Update 1: Het officiële persbericht van de politie:
Politie onderzoekt explosie in coffeeshop
De explosie in de coffeeshop aan de Noord-Koninginnewal is van buitenaf veroorzaakt. Dat is gebleken uit het onderzoek dat de politie heeft ingesteld. Uit verder onderzoek moet nog blijken wát de explosie heeft veroorzaakt.
Technisch rechercheurs van de afdeling Forensisch Technische Ondersteuning zullen naar verwachting vrijdag nog bezig zijn om het buitengedeelte van het pand te onderzoeken. Al die tijd zal het gebied rondom de coffeeshop afgesloten blijven. Als dat is afgerond, gaan de rechercheurs in het pand aan de slag. Dat zal naar verwachting ook (een deel van) zaterdag nog doorgaan.
Uit het onderzoek is ook gebleken dat er na de explosie een motor is weggereden in de richting van de Markstraat. De politie onderzoekt of die er iets mee te maken heeft. De politie is dan ook op zoek naar mensen die getuige zijn geweest of meer weten. Zij kunnen zich melden bij de recherche in Helmond via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).
De politie heeft vrijdag ruim 30 mensen ingezet die zich met het onderzoek naar de explosie bezighouden. Ze houden zich onder meer bezig met sporenonderzoek, doen buurtonderzoek en horen getuigen. De melding van de explosie kwam vrijdagochtend rond 3.50 uur bij de politie en de brandweer binnen.

Beantwoorden

Wat verschrikkelijk dat zoiets in Helmond gebeurd! Veel sterkte aan de eigenaar.

@Ad: Op de radio was vandaag iemand van de gemeente die zei dat alle bewoners die daar in de buurt wonen er nu die coffeeshop er eenmaal is, er geen problemen meer mee hebben.

Beantwoorden

Concurrentie, misschien zijn camera’s toch nog niet zo’n gek idee?

Beantwoorden

Nadat we getipt werden, zijn we veel beter naar de openslaande deuren aan de voorkant van de coffeeshop gaan kijken.
Oordeel zelf: zijn die gaten kogelgaten of niet?

Beantwoorden

Waarschijnlijk zijn dat delen van de ‘bom’ geweest. Aangezien aan de buitenkant de verf rond de gaten eraf ligt zijn er dus onderdelen (bewust of onbewust toegevoegd om meer schade te veroorzaken) van binnen door de deur naar buiten geknald.

Als je wil dat een explosief meer schade (materieel of persoonlijk) veroorzaakt voeg je iets toe wat als projectielen gelanceerd wordt bij een ontploffing.

Beantwoorden

Op dit moment krijgen de bewoners in de omgeving een brief van de burgemeester waarin de tekst van bovenstaand persbericht staat. In de brief geeft de burgemeester aan dat hij zich goed kan voorstellen dat mensen erg geschrokken zijn door de explosie en dat er vooralsnog geen aanleiding is om te veronderstellen dat de exploitant van de coffeeshop zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden. De politie en gemeente doen er alles aan om de veiligheid in en rondom de coffeeshop te garanderen.

De weekmarkt van morgen gaat gewoon door. Vanaf zaterdag zijn er geen wegen, fiets- of voetpaden meer afgesloten.

Beantwoorden

Ik weet het niet, maar rond zijn die gaten wel.

Beantwoorden

ja die oudjes op de ameideflat laten zich door spons bob [onze burgemeester] nog zomaar niet aan de kant zetten.

Beantwoorden

Die oudjes zullen waarschijnlijk nog wat granaten uit de 2e wereldoorlog hebben liggen en die stiekem gebruikt.

Beantwoorden

“Op dit moment krijgen de bewoners in de omgeving een brief van de burgemeester waarin de tekst van bovenstaand persbericht staat”. Handig, voor diegenen die én kunnen lezen én zich onthouden van elke nieuwsgaring maar blijkbaar wel op de hoogte gebracht kunnen worden van dergelijke bijeenkomsten waarbij de burgemeester dit soort crap uitdeelt. Gewoon opdoeken die handel.

Beantwoorden

Update 2:
De eigenaar van de coffeeshop Carpe Diem en zijn echtgenote zitten ondergedoken in een soort van safe house, zo hoorden wij van 1 van onze bronnen.
Er wordt ondertussen wel gewerkt om de coffeeshop in gereedheid te brengen. Op dit moment is de coffeeshop nog steeds gesloten.

Beantwoorden

Update 3:
Burgemeester sluit coffeeshop Noord-Koninginnewal voorlopig
De coffeeshop Carpe Diem aan de Noord-Koninginnewal in Helmond blijft voorlopig gesloten tot 1 oktober 2010. De burgemeester van Helmond, drs. A.A.M. Jacobs, heeft in een gesprek met de exploitant van de coffeeshop kenbaar gemaakt dat dit noodzakelijk is. Het besluit is genomen, omdat door twee van buitenaf komende gewelddadige incidenten, de kans niet is uitgesloten dat het tot een verdere geweldsescalatie komt.
Op basis van een dreigingsanalyse, opgesteld door de politie, bestaat momenteel ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde na een heropening van de coffeeshop. De burgemeester is bevoegd de tijdelijke sluiting van de coffeeshop te bevelen op basis van artikel 172 derde lid van de Gemeentewet.
Het politieonderzoek naar de daders van de gewelddadige incidenten wordt voortgezet. Dit gebeurt onder leiding van het openbaar ministerie. De burgemeester krijgt voor 1 oktober een nieuwe dreigingsanalyse van de politie en zal op basis daarvan bepalen wanneer de coffeeshop weer open mag. Mocht er in de tussenliggende periode aanleiding toe zijn, dan zal de burgemeester – na samenspraak met politie en justitie – naar bevind van zaken handelen.
In de afgelopen periode hebben zich bij de coffeeshop twee gewelddadige incidenten voorgedaan. Nog voor de opening is de pui van het pand geramd met een voertuig. Na de opening heeft zich in de nacht van 30 juli een explosie in de coffeeshop voorgedaan, nadat er van buitenaf een explosief naar binnen was gegooid.

Bron: gemeente Helmond

Beantwoorden

Kijk dat is nu eens een wijs besluit van Jacobs!

Beantwoorden

Update 4:
Aanslag op coffeeshop met beveiligingsbeelden in Opsporing Verzocht
Het tv-programma Opsporing Verzocht van de AVRO besteedt dinsdagavond 31 augustus uitgebreid aandacht aan de aanslag die werd gepleegd op de Helmondse coffeeshop Carpe Diem.
In de nacht van 29 op 30 juli van dit gooiden twee onbekenden daar twee handgranaten naar binnen. In de uitzending van dinsdagavond zijn onder andere beveiligingsbeelden van die nacht te zien. De politie roept mensen op om naar de uitzending van Opsporing Verzocht te kijken. Het onderzoek is nog in volle gang en wellicht weet u iets of heeft u iets gezien dat ons kan helpen. Opsporing Verzocht wordt dinsdag 31 augustus om 21.30 uur op Nederland 1 uitgezonden. Op woensdag 1 september wordt het programma herhaald om 13.20 uur op Nederland 2.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Beantwoorden

Update 5:
7500 Euro voor de gouden tip
De Hoofdofficier van Justitie in Den Bosch heeft een beloning van 7500 euro uitgeloofd voor de gouden tip om de daders van de aanslag te pakken. Dat werd zojuist gemeld in de uitzending van Opsporing Verzocht.
De daders droegen beiden donkere motorkleding en een donkere helm. De bijrijder, die vermoedelijk 1.80m à  1.90m lang is, heeft bovendien reflecterende strepen op zijn jas en op zijn linker mouw zit een soort merkteken. Zij kwamen aanrijden op een donkere motor, een Honda Blackbird.

Hieronder een foto van de beveilingsbeelden van 1 van de gooiende daders.

Beantwoorden

Wie gisteravond de uitzending van Opsporing Verzocht niet zag of nog eens wil bekijken: Uitzending Gemist. Vanaf 22.06 start het item over de aanslag op de coffeeshop.

Beantwoorden

het waren waarschijnlijk PVV stemmers

Beantwoorden

Update 6:
Coffeeshop blijft tot 1 november gesloten
Naar aanleiding van een tweetal in ernst toenemende gewelddadige incidenten heeft de burgemeester op 19 augustus besloten coffeeshop Carpe Diem voor bepaalde tijd te sluiten, namelijk tot 1 oktober 2010. In het besluit is destijds aangegeven dat de tijd tot 1 oktober 2010 gebruikt zou worden om zicht te krijgen op het onderliggende conflict.
Op 29 september 2010 heeft de Portefeuillehouder Conflict en Crisisbeheersing van de politieregio Brabant Zuid-Oost verantwoordelijk voor het 'Stelsel Bewaken en Beveiligen' aan de burgemeester een nieuwe dreigingsanalyse doen toekomen. Deze analyse is vervolgens uitgebreid besproken in het Driehoeksoverleg van 29 september en 30 september 2010.
Op basis van de dreigingsanalyse en hetgeen besproken tijdens het Driehoeksoverleg, heeft de burgemeester besloten dat de coffeeshop gesloten dient te blijven voor alle publiek tot 1 november 2010. Dit ter bescherming van bezoekers en de directe omgeving tegen een eventuele herhaling van de eerdere gewelddadige incidenten.

Bron: gemeente Helmond

Beantwoorden

Update 7:
Bureau Brabant nogmaals over de aanslag op de coffeeshop
Bureau Brabant besteedt maandag 18 oktober aandacht aan de aanslag op een coffeeshop in Helmond in de nacht van donderdag 29 op vrijdag 30 juli.
Twee mannen komen rond 3.45 uur op een motor aan bij de coffeeshop aan de Noord-Koninginnewal. Eén van de twee mannen gooit een steen door de ruit. En daar blijft het niet bij. Kort hierna gooit dezelfde man twee handgranaten naar binnen. Die exploderen en een paar seconden later is er weinig meer over van het interieur van de coffeeshop. Op dat moment slapen de eigenaar en zijn vriendin boven in de woning, maar zij blijven ongedeerd. De twee motorrijders staan op bewakingsbeelden. En die wil de politie nogmaals onder de aandacht brengen. De eerste uitzending van Bureau Brabant is op maandag 18 oktober om 18.55 uur op Omroep Brabant. Daarna wordt het programma ieder uur herhaald en de laatste uitzending is op dinsdag 19 oktober om 15.55 uur.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Beantwoorden

Update 8:
Politie houdt 2 mannen aan voor aanslag op coffeeshop
De politie heeft woensdagmorgen rond 7.00 uur twee mannen (33 en 20 jaar oud) aangehouden in hun woningen in Helmond Centrum. Het tweetal wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op een coffeeshop aan de Noord Koninginnewal op 30 juli van dit jaar. Uitgebreid onderzoek van de politie leidde tot de aanhouding van de twee mannen. De politie doorzocht donderdagmorgen de woningen van het tweetal en deed verder nog een doorzoeking op vier andere locaties in Helmond. Ook in Eindhoven werd een locatie doorzocht. Daarbij werden diverse communicatiemiddelen en administratie in beslag genomen. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld en hebben daarbij beperkingen opgelegd gekregen.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Beantwoorden

Eind goed al goed. Goed werk van de politie!
Hopelijk mag de coffeeshop nu weer snel open van de burgemeester.

Beantwoorden

Update 9:
Verdachten aanslag coffeeshop vrij door gebrek aan bewijs
De 2 mannen die woensdagochtend werden aangehouden vanwege de granaataanslag op coffeeshop Carpe Diem, zijn vanochtend om 9 uur vrijgelaten. De politie heeft onvoldoende bewijzen hen nog langer vast te houden. Ze blijven echter wel verdacht.

Beantwoorden

Update 10:
De coffeeshop mag maandag weer open
Burgermeester Fons Jacobs heeft besloten dat coffeeshop Carpe Diem op Noord Koninginnewal 46 maandag 1 november weer open mag.
Op verzoek van de burgemeester heeft de Portefeuillehouder Conflict en Crisisbeheersing van de politieregio Brabant Zuid-Oost een nieuwe dreigingsanalyse uitgebracht. Afgelopen woensdag heeft hij die dreigingsanalyse en de actuele situatie rondom de coffeeshop uitgebreid besproken met de Officier van Justitie en de politie.
Zoals de zaken er nu voor staan, kan de burgemeester naar eigen zeggen "niet anders concluderen dan dat de sluiting van de coffeeshop niet langer gerechtvaardigd is. Ik zal dan ook geen nieuw sluitingsbevel uitvaardigen." Dit betekent dat het de exploitant vrij staat, vanaf maandag de exploitatie van zijn coffeeshop voort te zetten. In een gesprek hebben de exploitant en de burgemeester daarover vandaag open en vrij van gedachten gewisseld.
“Uiteraard zal ik zonodig passende maatregelen nemen indien er zich toch weer incidenten voordoen” aldus de burgemeester tenslotte.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *