Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.174 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
76reacties

Leuk! Festival Helmond

Inwoners van de Rijpelberg hebben bezwaren ingediend tegen het Leuk! Festival op zaterdag 8 en zondag 9 mei bij de Berkendonkse plas. Zij vrezen vooral geluidsoverlast maar maken zich ook bezorgd over de verkeersstroom en andere randverschijnselen. Tot en met vrijdag 23 april konden bezwaren worden ingediend. Een aantal bewoners heeft daar gebruik van gemaakt. "We zijn tegen de komst van een voetbalstadion. Dan willen we zeker deze geluidsoverlast niet," zegt 1 van hen.
Ook de verkeersweg ten oosten van Rijpelberg en Brouwhuis is al langer steen des aantstoots: "Door het lawaai van de N279 zijn alleen de weekenden nog relatief rustig. De herrie van dit festival in een weekend zal dus voor een aaneengesloten herrieperiode van 12 dagen zorgen. Bovendien kan een succesvol verloop ertoe bijdragen dat dit soort festivals hier vaker gaan plaatsvinden," motiveert een andere bezwaarmaker zijn mening.
Het is nog te kort dag om vanwege de bezwaren het festival af te gelasten of sterk aan te passen, zegt Tim Klomp Bueters van Wish Events. Samen met Part-T Events tekent hij voor de organisatie van dit festival rond moederdag met artiesten als Jan Smit, Jurk!, Don Diablo en De Jeugd Van Tegenwoordig. Volgens hem is de korte termijn tussen het verlenen van een vergunning (op 11 maart) en het organiseren van een feest in die wereld heel gewoon. De organisatie verwacht op beide dagen circa 3.000 bezoekers. "Die allemaal via de Deurneseweg komen en gaan, dus de wijk heeft verder geen last van ons" verzekert hij.
Wish Events timmert al 4 jaar aan de weg met ondermeer het gelijknamige festival in Beek en Donk. "Wij verzorgen alles altijd goed en krijgen in Beek en Donk weinig klachten. In Helmond zijn er volgens mij ook maar een stuk of 6 klagers," zegt Klomp Bueters.

76 reacties:

Pfff wat een klagers daar in de rijpelberg. Van die weg snap ik nog wel iets, maar mijn god, is er een keer wat leuks te doen is het weer niet goed.

Beantwoorden

Ik kom ook uit de rijpel, ik heb er geen problemen mee, lekker kort bij huis

Beantwoorden

Zeikers. Als het nou elke week plaatsvond okee, maar gun de mensen een keer een leuk feestje. Dan maar een nacht wat minder slaap.
Wat hebben sommige mensen het toch moeilijk met zichzelf.
Klasse overigens, die line-up hier in Helmond.

Beantwoorden

Hebben ze eens iets leuks in de wijk, is het wéér niet goed. Bah bah.
Aan de organisatoren: super dat jullie zoiets organiseren daar. Je moet het maar durven daar bij de Rijpelberg. 😉 Hopelijk wordt het festival een jaarlijks gebeuren. Have fun!

Beantwoorden

Het is duidelijk dat het een héél select groepje klagers is dat eerst over het stadion begint en nu hierover.

Tsjonge jonge.

Beantwoorden

Tja, moet je nu tegen z’n evenement zijn? Jaren geleden was er ook al zoiets. Toentertijd georganiseerd door Super de Boer dacht ik. Van overlast was toen geen sprake en het was nog gezellig ook. Bovendien, zo’n gebied leent zich toch ook wel eens voor iets anders, toch?

Wel kan ik me het gevoel van de bezwaarmakers goed voorstellen. Sterker, ik denk dat ik dit gevoel deel.

Dit festival lijkt, wederom, een opmaat om de Helmondse bevolking te masseren voor de komst van een nieuw stadion voor HS met alle randverschijnselen vandien. Dit gevoel, in combinatie met de wetenschap welke partijen er in Helmond regeren en wat zij vinden over deze plannen, is ook voor mij aanleiding om hier erg sceptisch tegenover te staan.

Beantwoorden

Leuk initiatief!
Gewoon verantwoord DOEN!

Beantwoorden
lodewijk den breejen

Wij zijn van de partij op 9 mei
Lekker dichtbij huis(brouwhuis)
Zal zeker gezellig worden

Beantwoorden

zeikers zekerz weer die ouwe mensen mouwers dan moeten ze naar mij toe komen en zanikken

Beantwoorden

Als het om een klassiekconcert zou gaan hadden die zeikers er geen problemen mee gehad!!

Beantwoorden

Denk dat als die bewoners die rechtszaak winnen, ze pas echt weten wat jongeren voor een overlast kunnen zorgen.

Beantwoorden

Bezwaarmaker stapt naar rechter
1 Rijpelbergse bezwaarmaker heeft zijn bezwaar doorgezet tot en met de bestuursrechter. Na het afwijzen van zijn bezwaar door de gemeente heeft hij Koen van den Akker van Boskamp & Willems advocaten uit Eindhoven ingeschakeld om het Leuk! Festival alsnog te laten verbieden. Gezien de korte termijn, gebeurt dat door middel van een kort geding, op dinsdag 4 mei a.s. De bezwaren richten zich tegen de geluidsoverlast met als een belangrijk argument dat dit soort activiteiten bij de plas in strijd zijn met het bestemmingsplan. De gemeente heeft dat argument onderuit gehaald. Daarom is nu aan de rechter om te bepalen wie gelijk heeft. Het aantal bezwaarschriften schijnt overigens tot boven de 10 te zijn opgelopen.

Beantwoorden

Festival mag meer geluid produceren
In een nieuwe 'gerectificeerde' vergunning voor het Leuk! Festival is het aantal decibels dat het festival mag produceren verhoogd van 71 naar 76 dB. Voor het menselijk oor is dat aanzienlijk harder. De nieuwe vergunning is gedateerd op 29 april én 11 maart, in beide gevallen ruim na de inspraaktermijn. De bezwaarcommissie van de gemeente praat sowieso pas na het festival over de bezwaren. De bezwaarmakers van hun kant vragen zich af of met de nieuwe vergunning ook een nieuwe bezwaartermijn begint.
75 Decibel (dB) is ongeveer het geluid van een elektrische mixer, een koffiemolen (70-80 dB), een druk restaurant (70-85 dB) of een F16 straaljager op 3.000 m hoogte (74 dB).

Beantwoorden

Wat een stelletje zielige mensen ???? Maar goed dat deze mensen niet in de binnenstad wonen waar dikwijls iets te doen is !!!!Dan konden wij de korte gedingen aan de lopende band aan gaan Ha Ha Volgens mij hebben deze mensen niets beters te doen .Ik vind dit zielig ????

Beantwoorden

Sjonge jonge,

omdat 1 persoon gaat klagen, niet meteen alle reiplbergers over 1 kam scheren. Het gros van wat hier woont heeft geen enkele moeite met alle activiteiten en een nieuw stadion. Een selecte groep van maximaal 50 mensen is tegen elke vorm van verandering..

Trouwens, de protestmars die van de zomer is gelopen tegen de komst van het stadion veroorzaakte zoveel geluidsoverlast dat de lieve mussen en merels in dat gebied nu geen eieren kunnen leggen, ze gaan allen nog naar de psycholoog, dankzij deze protestanten dus!

Beantwoorden

Als ik al die reakties zo lees kan ik me voorstellen dat de meningen verdeeld zijn. Ik snap dat er genoeg mensen zijn die zeggen “LEUK” ,eindelijk iets leuks te doen in de buurt en laat die anderen niet zo zeiken.

Ik begrijp ook dat wijkbewoners zijn die er niet op zitten te wachten. Zij zien niet alleen op tegen de overlast van ‘t festival maar wat ook verder op stapel staat in de omgeving van Berkendonk. Zoals de N279 en een stadion. Dit kan gezien worden als een test-case voor de “Groene Peelvallei.”
Veel Helmonders staan daar misschien niet zo bij stil maar het is een hele waslijst wat de gemeente/provincie allemaal zou willen realiseren. Het stadion van Helmond Sport zou daar moeten komen, aan de overkant van de Deurneseweg, op het MOB komt een vervoersbedrijf met giga veel vrachtwagens die de Deurneseweg opmoeten, De N279 moet verdubbeld worden, er komt een themapark van minimaal 100.000 bezoekers en 200 tot 600 vakantiehuisjes. Komt daar nu ook nog een festival van 2 dagen/nachten bij.
Als al die plannen er niet zouden liggen, denk ik dat de wijkbewoners ook niet zo zouden gaan lopen “zeiken”.

Gemeente Helmond meet met 2 maten want je mag nooit niks op Berkendonk, kijk maar naar die levensgrote borden die er staan maar ze wil vanalles ook zaken die niet samen gaan. Zoals een stadion op minder dan 1 km afstand van 200/600 vakantiehuisjes.
Gemeente Helmond heeft geen goede definitie over Toerisme en Recreatie en speelt dat uit via media en bevolking. Bovendien is er voor de “Groene Peelvallei”een plan Mer geschreven waar ook een organisatie gebruik van zou kunnen maken om problemen te voorkomen. O.a. Je zit daar tegen een natuurgebied aan en op dit moment is het broedseizoen. Wat doet de gemeente, die zet er nog een paar decibel bovenop…..
Waar is de gemeente Helmond meebezig? Het lijkt erop dat ze verdeeldheid aan het zaaien is onder de bevolking. Verdeel en heers.
Wat mij betreft: Ik wens iedereen en met name de jeugd een muzikale zomer toe. Maar als ik de gemeenteraad van Helmond nu bekijk….er zitten een aantal raadsleden bij die niet te beroerd zijn om binnen nu een paar jaar een hek rond Berkendonk te zetten en entree te gaan vragen.
Mag de jeugd tegen die tijd bij de klagers komen zitten. geloof maar dat ze elkaar best knnen vinden.

Beantwoorden

@ton / reipl en Annita:
Van jullie allebei een mooie reactie die mij een veel beter beeld geven van de situatie van het Leuk Festival!

Beantwoorden

Ik ben ook een van die zeikerd uit de Rijpel. En zoals hier al eerder is aangegeven zou ik ook niet zo zeiken als de gemeente niet allemaal van die prachtige plannen had met onze nu tamelijk rustige woonomgeving…..

Ik heb helemaal niets tegen een jaarlijks festival op berkendonk. Maar ik zit niet te wachten op een Stadion van Helmond Sport en alle overlast die dat met zich meebrengt, een vakantie en attractiepark en een snelweg in mijn achtertuin. Ik zie de waarde van mijn woning en mijn woongenot met de maand achteruit gaan. En dit is dan ook precies de reden waarom ik tegen allerlei activiteiten op Berkendonk ben.

En de rest van Helmond heeft makkelijk lullen. Het is niet jullie woongenot waar het overgaat!!!! Dus probeer je eens in te leven in de mensen die het betreft!!!

En ik ben overigens geen ouwe zeikerd…..maar een gewoon gezin met twee kinderen

Beantwoorden

het is nu zaterdag 22.00. Ik meet nu 93 dB(c). En dat heeft niets met de genoemde staafmixer van doen. Meer met een dieselmotor van een mammoettanker. Toch wordt de limiet van 76 dB die in de vergunning genoemd wordt nog niet gehaald. Het mag dus nog een stuk harder. Hoe kan dat? Het verschil zit hem in de meting. De gemeente gebruikt de dB(a) schaal waar lage tonen NIET in de meting worden opgenomen, zodat de overlast minder lijkt. Zo kun je zelfs met lage dB(a) waarden toch doof worden. Door het extreme aandeel lage tonen bij de dancemuziek van deze avond loopt het verschil tussen beide metingen op tot wel 27 dB. Je kunt wel lage waarden meten via deze truc, maar onze oren zullen toch de volle laag moeten verwerken. Met gunstige dB(a) metingen is doof worden dus een koud kunstje. Hetzelfde geldt voor metingen van geluidsoverlast als gevolg van bijvoorbeeld verkeer en industrieele geluiden bij je werkgever. Maar wie weet dit eigenlijk? Zeker niet de gemeenteraad en mogelijk niet eens de ambtenarij. Je werkgever weet het ongetwijfeld wel. En nu weet jij het ook.
In mijn kast beginnen nu kopjes te rammelen. Een teken dat de geluidsruimte zojuist nog wat verder werd ingevuld. Even meten. Ja hoor. 95 dB(c) tegen 68 dB(a). En het Zeelandhof dichter bij Berkendonk? Daar zit je nog 4 dB hoger.(99/72) Toch is er nog geluidsruimte. Maar het is dan ook nog geen 01.00uur.
Ik ben blij dat het geen warme avond is. We kunnen gelukkig niet buiten zitten en de deuren moeten toch dicht voor de kou. Gedreun is al wat rest.

Beantwoorden

Volgens mij hoor ik de herrie van Leuk! op dit moment, ver in de binnenstad….

Beantwoorden

Ik kan het gebonk hier in de Hortensialaan ook goed horen.

Beantwoorden

Wij wonen in Brouwhuis en het is nu 23.30 uur. Ons dochtertje kan nog steeds niet slapen van het gedreun. En dat terwijl raam en rolluik dicht zijn. Alsof de buren een feest hebben. Hoop voor de festivalgangers dat ze morgen geen gehoorschade hebben. Want als het hier al zo hard klinkt dan moet het daar wel erg heftig zijn.

Beantwoorden
Familie uit Brouwhuis

En intussen hebben ze er een schepje bovenop gedaan. Ik kan het gedreun nu zelfs voelen.

Beantwoorden

24.00uur. 100 dB(c), 74dB(a).op mijn adres. Op het Zeelandhof waar de vergunning voorziet in een geluidsruimte van 79 dB(a)zal nu bijna de vergunningsgrens bereikt zijn. Tegen 01.00u kunnen ze daar 108 dB(c) verwachten. Geen wonder als je je realiseert dat de woningen maar driehonderd meter van de podia af liggen.Ik vraag me af of de critici van de bezwaarmakers zich dat realiseren. De gemeente had het zich moeten realiseren toen zij de vergunningaanvraag beoordeelde. Maar wat weet die van dB(c)?

Beantwoorden

hoi leuk dat feest je moet betalen, oke maar ik heb geen kaartje gekocht woon gewoon in helmond en mag genieten van die bassen klote, heb ook kleine kinderen , de gemeente wil alleen maar geld zien, vroeger kon je daar gezedllig zwemmen, nu is het niet eens veilig, en die klote muziek hoor ik nu de hele tijd jullie worden bedankt. klojos

Beantwoorden

We trillen ons bed uit. wilden naar bed om 23 uur. Wonen in Brouwhuis-Noord, Rijnlaan. Geluid staat erg hard, en ook zeer veel bassen en zelfs de microfoon verstaan we bijna letterlijk. Belachelijk dat zo’n festival zo’n lawaai mag produceren. Eens maar hopelijk NOOIT meer. Erg vervelend die herrie. Het is nu al na middernacht en ik word hier niet blij van. NIET Leuk zo’n leuk-festival !!!

Beantwoorden

@Harrix
Dat is wel erg raar inderdaad met die dB-metingen. Is er geen wettelijke standaard hoe je geluid meet?
Liep om een uur of 11 in het centrum. Tussen de gebouwen hoorde je niets, maar bij de kruising Kerkstraat en Traverse hoorde je het best goed. Niet hinderlijk, maar toch. Je kunt dan wel een beetje nagaan hoe hard het dan bij jullie moet gaan.
Het is bijna 1 uur en dan is het rustig. Veel sterkte alvast voor morgen.

Beantwoorden

wat een gebonk, maarja de gemeente heeft hier geld voor opzij gelegt, konden beter gebruiken voor de ouderen en de jeugd, maar daar de mannen zijn zelf lekker op vakantie want die kunnen ook niet tegen dat gebonk.
kloto is het, heb er hoofpijn van, moet de tv harder zetten om het te verstaan, woon aan de ebbenlaan dit is niet meer normaal, als er in de stad iets is te doen is dat beter geregeld dan dit, jullie worden bedankt klojos

Beantwoorden

0.55uur. De laatste ‘hardcore track’ wordt aangekondigd door de dj. 102 dB(C), 77 dB(A). Net over de vergunningsgrens van 79 dB(A) op het Zeelandhof. Wie nog steeds de verhaaltjes geloofde dat dit het niveau van een staafmixer is weet nu wel beter. Normaal zeg je na zo’n orkaan van lawaai “Morgen is er weer een dag”. Het probleem is in dit geval dat die dag pas overmorgen is.
@Pieter.
Natuurlijk zijn er wel standaarden alleen worden die toegepast naargelang het gewenste resultaat. Als de realistische dB(C) meting in onze samenleving door overheden en bedrijven zou worden toegepast zouden heel veel zaken niet meer toegestaan zijn door de grote gevolgen voor de volksgezondheid die dan open en bloot voor iedereen zichtbaar zouden zijn. Daarom is lang geleden de dB(A) meting bedacht om de geluidsniveaus lager te laten ogen. Maar het gaat nog veel verder. Als ook dB(A) niet meer voldoet worden sluwere trucs toegepast zoals metingen uitgemiddeld over bijvoorbeeld dag en nacht. Zo kunnen perioden van hoog niveau toch weer gunstig worden voorgesteld doordat het ‘s nacht stiller is. enz. enz. De misleiding /manipulatie kent geen grenzen. Het is een heel ingewikkeld onderwerp Pieter.

Beantwoorden

Wij wonen ook in brouwhuis en het was bij ons ook goed te horen.
Ik had er geen last van..heb ook geen kleine kinderen meer(18/20)
Ik dreunde niet mijn bed uit,terwijl altijd mijn raam openstaan.Heb zelfs nog tv gekeken in bed.

Om 01.00 uur was alles hier stil.

Beantwoorden

Geluidsdruk vermindert met 3dB per afstandsverdubbeling. Dus vooral in de buurt van de bron verandert de geluidsdruk snel. Je kunt dus ook terutellen naar het podium toe. Vlak voor het podium (9m)kom je dan op 123dB.18m voor het podium 120dB, enz. Zeelandhof ligt op 300m van het podium en mat 108dB, 600m -3dB, 1200m -6dB, 2400m -9dB, 4800m -12dB. Bebouwing zorgt voor een iets snellere afname. Het is goed mogelijk dat tot op grote aftand 90 dB(C) gemeten kon worden en het is dus niet vreemd dat het geluid tot in de binnenstad goed hoorbaar was.

Beantwoorden

Overigens zouden we bijna vergeten dat de geluidsdruk zich cirkelvormig manifesteert. De dieren in het wijde omliggende “stiltegebied” zullen ook wel laat naar bed zijn gegaan. We zitten in de kernmaand van het broedseizoen. De flora- en faunawet is mogelijk overtreden. Het vertrek van sommige diersoorten zal stilletjes toegejuicht worden, omdat het GRIJZE plan “De groene Peelvallei” minder in de weg gelegd kan worden als er geen rijke natuur meer is.

Beantwoorden

Het is onbegrijpelijk dat in de loop van de avond de bevoegde instanties niet zijn opgetreden om het geluidsoverlast te beperken. De gemeente weet niet wat zij op hun hals hebben gehaald om hiervoor een vergunning af te geven, maar wij weten nu zeker dat wij alles zullen doe om de bouw van het stadion te verhinderen. Ook voor de vogels en andere dieren in de buurt van Berkendonk was het een hels kabaal, dit is onacceptabel nu vele vogels zitten te broeden, deze zullen zeker hun nest hebben verlaten.

Beantwoorden

Foto's van Leuk! Festival
Het Leuk! Festival zorgt niet alleen voor geluidsoverlast maar is op de eerste plaats bedoeld om (jonge) bezoekers een leuk weekeinde te bezorgen. 1 Van die festivalgangers mailde ons vannacht onderstaande foto's. Waarvoor dank!
Gezien de line-up met namen als Hardwell, Beny Rodriguez en Erick E had hij het flink drukker verwacht. Het festival opende om 13 uur, 4 uur later was echter nog maar een handjevol bezoekers aanwezig. "Naarmate de avond vorderde, werd het gelukkig drukker" zo sloot hij zijn mail af.

Beantwoorden

nou, wij zijn er klaar voor. we hebben er zin in, en gaan met heel wat mama;s en kinderen naar festival leuk.
hopelijk voor herhaling vatbaar

Beantwoorden

ik heb zelfs de raam gisteravond open laten staan, zodat ik de muziek beter kon horen in bed! Gezellig!

Beantwoorden

@Harrix
Bedankt, een duidelijke uitleg. Dat geeft weinig hoop om daar tegen te vechten als ik dat zo lees. Anderzijds kan de gemeente moreel gezien toch ook niet om die getallen heen.

Beantwoorden

ik woon in brouwhuis ik wist niet wat er gisteren gebeurde wat een tering herrie, en ik voel me nog steeds 18 maar om de hele avond van die house muziek bonkend op de bank aan te horen nee dat is niet meer normaal. het was gewoon niet meer om aan te horen. nu is er weer zoiets aan de gang. ook veel herrie maar de bas komt nu niet iedere sec. zoals gister. je zult maar in de rijpel wonen net tegen de rand pfff. idd je bonkt je bed uit en je hoort letterlijk wat ze zeggen, je zou er maar zijn nou dan heb je echt geen oren meer over. NEVER NOOIT MEER. maar ja ze denken alleen aan die euro’s natuurlijk bij de gemeente

Beantwoorden
zielig voor de dieren

Ook wij wonen in Brouwhuis
Wij hebben het gisteren wel gehoord maar was niet storend.
Om 01.00 uur was alles stil.
Vandaag staat de wind anders dan gisteren,hebben weinig last vandaag van de muziek.

Beantwoorden

Echt belachelijk dat de gemeente dit toestaat. Een beetje geluidsoverlast oke, maar om nou helemaal in brouwhuis binnen in je huis de basdreunen nog goed te kunnen horen is natuurlijk belachelijk. Ook de speaker is gewoon letterlijk te verstaan. Misschien was het nog meegevallen als het ‘savonds “gewone” muziek zou zijn. Ik vraag me echt af of er nog dieren zitten daar…… te triest voor woorden dit.

Beantwoorden

Brouwhuis is groot. In de hoek bij het Elbeplantsoen is tot 4dB meer geluidsdruk dan verderop in Brouwhuis.

Beantwoorden

zo, 23.00 uur, eindelijk rust. Kunnen we weer rustig praten en slapen en kunnen de vogels, als ze de weg terug kunnen vinden hun nest weer opzoeken. Maar daar twijfel ik ten zeerste aan. Het gebied is voor eens en altijd verstoord. was het dat allemaal waard?? NEE!!
Gemeente denk eens na voordat je een vergunning afgeeft voor zo’n evenement!!!! In ieder geval NIET herhalingsvatbaar!!!!!!

Beantwoorden

Wonen in Brouwhuis, maar hadden festival in huis, het gebonk van de bass dreunde door het tv programma heen en bezorgde een gezellige zaterdagavond hoofdpijn.

Iets meer voorlichting over de geluidsnormering was wenselijk geweest teneinde een weekeindje centerparks in te lassen.

Zo’n festival hoort in de eerste plaats al in de zomer thuis, dat mensen lekker kunnen chillen ipv kunnen kleumen.

Jan smit was ook duidelijk te horen de buurmeisjes zongen geweldig leuk mee, zitten zeer zeker wel leuke kanten aan het festival, het is een leuk initiatief, maar niet voor in je eigen achtertuin als dat evenement in een nachtelijke houseparty veranderd!

Beantwoorden

Als bewoner van de Rijpelberg heb ik ook 2 dagen kunnen meegenieten van het festival. Heb er geen enkele moeite mee. Wanneer de buren een feest geven, dan heb ik de zelfde ‘overlast’. Wetende dat dit toch voor vele bezoekers een leuk evenement is geweest, hoop ik dat het volgend jaar weer doorgaat. Hoe meer Helmond-promotie, des te beter. Natuurlijk moeten de DB’s wel in de gaten worden gehouden, maar ja, een goed feest op z’n tijd, dat moet toch kunnen.

Heb overigens een zoontje van 1, die heeft overal prima door heen geslapen..

Beantwoorden

Ik heb er persoonlijk geen last van gehad. Ik woon op de rijpel, vlak bij het festival en kon het wel horen.
Maar zoals Maarten al zegt is het te vergelijken dat er bij de buren, of in de straat een feestje word gegeven.
Het zijn maar 2 dagen in het jaar dus waarom niet. Ik vond het persoonlijk wel wat leuks hebben om de muziek te horen.
Het was niet mijn muziek, hou wat meer van rock, maar was toch wel leuk.

Beantwoorden

Ik denk zeker dat de voorlichting richting bewoners van brouwhuis te kort heeft geschoten.
Via http://dloket.helmond.nl/loketburgers/startform?id=5 is het mogelijk om je klacht in te dienen. Het zal zeker helpen als je een klacht indient (kan zelfs anoniem). En hopelijk dat ze dan volgende keer wat meer rekening houden met het nachtelijk basvolume.

Hoofdcategorie is trouwens: “overlast” en dan bij de subcategorie “geluid”

Beantwoorden

Natuurlijk is een feest leuk, maar het moet minder luid. 65 db(A)in de wijk is nog altijd 91 dB(C). Voor het podium is het dan 107dB(C). Toch al hard genoeg lijkt me voor een feestje. In elk geval voor deze locatie. Als het toch harder moet dient men naar een andere locatie te zoeken. Hoe dan ook om allerlei redenen is dit het maximum wat op Berkendonk gerealiseerd zou moeten mogen worden.
Blijft natuurlijk het probleem dat de stranden en de plas een week lang verboden terrein zijn en niet twee dagen zoals de burgemeester laatst zei. Dat is voor veel mensen uit de REGIO een groot verlies bij mooi weer. Gelukkig was het nu minder weer. Anders was tijdens de vakantie een week strandplezier onmogelijk gemaakt.
Bij nader inzien dus toch geen geschikte plek voor een besloten feestje met toegangsprijs.

Beantwoorden

mensen, mensen toch! Er zijn wel grotere probemen in de wereld om je zorgen om te maken! Ik woon in de Rijpel, ben niet naar het festival geweest, maar heb 2 dagen genoten van de muziek in mijn achtertuin. De bassen zijn ook niet mijn favoriet, maar wat is het probleem van 1 weekend keiharde muziek? Er is totaal geen overlast geweest, alles was perfect georganiseerd met zeer veel begeleiding van politie. “LEUK” ga zo door!!

Beantwoorden

Ha ha wat lach ik om jullie simpele zielen nodig jullie allemaal eens uit om de laatste week van juni te gaan vertoeven in Assen(kom daar namelijk vandaan)dan horen jullie wat er een herrie gefabriceerd kan worden nu vallen jullie over 2 dagen kom op zeg….nu las ik ook dat er mensen klagen die thuis kleine kinderen hebben wil jullie over een paar jaar wel eens spreken als er uit de speakers van jullie oh zo lieve kroost van dat oh zo mooie muziek komt ….mensen hou toch eens op met klagen is zo’n verspilde moeite geniet ervan dat er wat te doen is en dat jullie daarna gewoon weer lekker in jullie bedjes kunnen gaan slapen voor de rest van het jaar!!!en oja laat het stadion daar maar komen wij wonen vlakbij de Braak en nee hoor geen last van ook maar één suporter gehad….en voetbal is zo mooi….dus mensen hou op met klagen en ga weer verder met de dingen van de dag…gr.nietjuh!!!

Beantwoorden

ik woon niet in de rijpel waar ik zeker nooit zou gaan wonen maar ik hoor ook de muziek van leuk.
maar mensen laat de jeugd ook iets hebben in helmond ,er is toch al zo weinig te doen voor hun.
GENIET ER VAN HET LEVEN IS AL ZO KORT

Beantwoorden

Berkendonk was altijd een soort stilte gebied. De wijken Rijpelberg en Brouwhuis zijn rustige wijken en er zijn mensen die om die reden daar zijn gaan wonen. Wanneer ik nu een huis op de markt zou kopen dan heb ik geen grond om te klagen over de geluidsoverlast van de kermis, markt, enz want dat kan ik weten. Hetzelfde geldt voor de mensen in Meerhoven, het vliegveld was er en dan moet je niet klagen wanneer je kiest voor een herrie omgeving. In de omgeving van Berkendonk is het altijd redelijk rustig geweest (uitgezonderd dan de N279). Dus mijn inziens hebben de mensen alle reden om te klagen want deze overlast is hen opgedrongen. Net zoals de herrie die gaat komen wanneer de gemeentelijke plannen voor Berkendonk doorgaan. Stadion, pretpark enz. Leuk hoort niet thuis op Berkendonk maar bijv, op de markt, kasteeltuinen of de Warande waar de mensen al gewend zijn aan herrie veroorzakende evenementen.

Beantwoorden

Wat ik me afvraag welke mensen zijn daar komen wonen mensen die voor hun rust naar Brabant zijn komen wonen en bestond berkendonk nog niet ten tijde van de bouw van brouwhuis/rijpelberg….nee mensen er word straks nog geklaagd over dat de buurman een harde scheet laat één weekend in het jaar mijn god dacht dat brabantland zo’n katholiek gebied was….één van de 10 geboden is toch HEB UW NAASTE LIEF GELIJK U ZELVE…zo weet ik er ook nog wel een paar elke zondagochtend(de enigste ochtend dat ik kan uitslapen)om kwart voor 10 de kerkklokken brbrbrbrbr…nee mensen wees blij dat er wat gebeurd in ons kikkerlandje anders wel heel erg saai hoor….gr.nietjuh!!!

Beantwoorden

@nietjuh!!
Toen ik hier kwam wonen was er geen N279 en ook geen Berkendonkseplas. Wel stonden achter ons huis koeien in de wei. En die loeiden ook, maar ik hoor liever koeien loeien dan luidsprekers.

Beantwoorden

http://www.rijpelberg.info. Wie wil kan ook daar reageren op het forum.

Beantwoorden

Nog steeds loeien de koeien, fluiten de vogels en zwemmen de eendjes in de Berkendonk!! Ook na 2 dagen harde muziek!!

Beantwoorden

Ik woon in de pronto prima hoor een festival voor de jeugt. Maar naar mijn idee was het geluid echt wel te hardt . Sjapoo gemeente over een paar jaar is de gemiddelde helmonder dooffff!!!!!!!!!

Beantwoorden

ook ik woon in de rijpel en dicht in de buurt van berkendonk. mensen een keer per jaar misschien iets vaker kom op met al dat geklaag om 1 uur was het stil en zondag was het om 23.00 rustig. leef eens een keer als er niets gedaan word in helmond klagen we ook laat helmond sport er maar komen op berkendonk kunnen ze daar over gaan lopen zeiken. volgend jaar weer leuk hoop ik.

Beantwoorden

Vergunningstelsel geluid is aan revisie toe.

Naar aanleiding van vragen wil ik iets verduidelijken, wat ik eerder in mijn paragrafen schreef over de decibelproblematiek van dB(A) vs dB(C). Ik zie het als volgt. Het deel van de totale geluidsdruk dat veroorzaakt wordt door lage tonen bleek bij de dance- en popmuziek 26 dB te zijn. Deze 26 dB wordt niet meegenomen in de meting en je hebt daar feitelijk geen vergunning voor nodig. De bascomponent kan dus altijd bovenop de maximale vergunningsgrens komen die in dB(A) is verleend. Bassen kunnen dus ook zonder sanctiemogelijkheid naar believen opgeschroefd worden, wat ook inderdaad gebeurt. Het maakt toch niet uit. Om kort te gaan. Dat deel van het geluid waar de meeste mensen het grootste probleem mee hebben, namelijk het gedreun, is vrijgesteld van vergunning.

Er kleven ook grote risico's aan. Laten we het beest bij de naam noemen. Geluidsoverlast in deze mate is een gevaar voor de volksgezondheid ivm stress en slapeloosheid bij mens en natuur. Het wordt tijd dat de wetgever zich hierom bekommert en niet daadloos toeziet hoe stress en irritatie zich bij velen ophopen omwille van economisch gewin van sommigen. Gehoorschade is natuurlijk ook een gevaar voor de volksgezondheid, maar dit betreft alleen de festivalgangers zelf. Die kiezen daar echter zelf voor ondanks regelmatige waarschuwingen in de media van jongeren bij wie de schade onherstelbaar is geworden. Of de wetgever zich hiermee moet bemoeien valt buiten het bestek van deze paragrafen.

Intussen zouden gemeenten er goed aan doen voorgaande overwegingen mee te nemen bij het beoordelen van vergunningaanvragen. De db(A) weging is ingevoerd om een rooskleuriger beeld te schetsen van geluidsoverlast, maar is nooit bedoeld geweest om dermate grote bascomponenten te verdoezelen.
Mijn aanbeveling:
Gemeente, vergeet de dB(A) weging en denk aan de gezondheid van uw burgers. Een feest is met dB(C) weging nog steeds mogelijk voor de liefhebbers, maar het is dan aan de organisatie en DJ om een afweging te maken tussen luidheid en bassen. Dit geeft een begrijpelijker, redelijker en eerlijker beeld naar alle partijen.

Beantwoorden

jeetje Harrix heb je daar voor gestudeerd?2 dagen wat is nu 2 dagen?op een heel jaar volgend jaar ga je met me mee naar assen dan praat je wel anders lijkt me ….ik weet niet hoe oud je bent maar lijkt me van mijn leeftijd…maar goed we gaan er niet verder op in maar ik weet nog een hutje op de drentse hei…alleen maar schaapjes die je hoort …..gr.nietjuh!!!

Beantwoorden

ach laten we ook stoppen met de kasteeltuinconcerten… Daar hebben de mensen op de traverse last van. Laten we ook stoppen met de kermissen want daar hebben die oudjes in de flat last van en ach waarom stoppen we ook maar niet meteen met de festivals op het havenplein? Wat een overlast krijg je daarvan zeg. Ik heb trouwens ook een hekel aan die teringherrie van de carnaval… Laten we protesteren tegen de optocht.
Mensen gaat die nog?? Waar zijn jullie gvd nou helemaal mee bezig? Laat Wish lekker een keer wat in Helmond organiseren. nooit heeft er zoiets plaatsgevonden. Ik heb 3 kinderen en die zijn gewoon gaan slapen met raam open vlakbij berkendonk. Zondag deed zelf de jongste een poging om mee te zingen met de muziek. Dat jullie maar lekker allemaal opvliegen als er weer eens zon festival georganiseerd word. Kan me er zoo boos over maken.

Beantwoorden

@Harrix
Ik heb er allemaal niet veel van gemerkt omdat ik aan de andere kant van de stad woon. Ik vind het wel eens goed om te lezen hoe jij het allemaal keurig onderbouwd vertelt.
@nietjuh
Van 2 dagen ga je niet dood inderdaad, maar de buurman moet maar eens 2 uur overdag rechtmatig in beton boren… Ik had dat pas en was daar niet blij mee. Moet ik nu ook in een hutje op de hei gaan wonen of mag ik wel in Helmond blijven wonen? Dat gaat ook wel ver, toch?

Beantwoorden

ach zo hebben we allemaal wel eens wat zeg wees eens wat toleranter ten opzichte van elkaar en ja hutjes zat daar in drenthe…kijk ik ben ook wel eens ergens niet blij om maar mij hoor je ook niet zeuren of ja hoe zeggen ze het hier ook weer mauwen….en ja dat gekwek ook zoiets en dan nog zeggen dat WIJ noordelingen stug zijn brbrbrbrbrbr….gewoon doorgaan mensen met leuke dingen te organiseren…gr.nietjuh!

Beantwoorden

Leuk Op 11-05-2010
LEUK, als er een kasteeltuin concert gegeven wordt, of andere muziekevenementen in de stad. Die zijn LEUK, want die gaan niet zo hard qua volume, dat ik daar op de Rijpel door mijn bed wordt uitgerammeld. Ook Impact is erg LEUK, want ook daar blijft de geluidsoverlast beperkt. LEUK op Berkendonk was dit echter niet. Op Berkendonk ging het zo hard dat het tot in Deurne en Bakel goed te horen was. Mensen die dit wel leuk vonden, alla,het zij hun oren. Mensen die het leuk vonden voor anderen, maar er zelf niet naartoe zijn gegaan het volgende: – Met de ramen en deuren dicht,( Pokkeweer ) was het nog te doen, al moest de TV harder. Maar wat als het mooi weer was geweest? Had u het dan ook nog LEUK gevonden in die rotherrie, of was u dan ook maar binnen gebleven met ramen en deuren dicht? Volgens mij kunt u dan alleen maar tot de conclusie komen dat het dan beduidend minder LEUK was en u zich in uw woongenot aangetast had gevoeld.

LW

Beantwoorden

Ook wij waren niet blij met die takkeherrie op Berkendonk. Tijdens het klankbordoverleg kwam men met een mooi verhaal, maar daar hadden wij vanaf het eerste moment geen fidusie in. Inderdaad waren we blij dat het geen buitenweer was. Geen overlast van jongeren, maar wel groepen gespot die overladen waren met goedkoop bier en richting festival gingen. De lege blikjes vlogen meteen bij de kerk de bosjes in. Trouwens, als onze buren dit aantal decibels produceert bellen we meestal meteen de politie. Wanneer we dan op maandag in het ED lezen, dat de organisatie denkt dat wij hier moeten wennen aan een festival? Hoe komen ze erbij, toch zeker nooit!!!
Uiteraard zijn we het helemaal eens met Harrix, MM, Peter, Annita
en de commentaren van de meeste anderen.

J.W. en L.W.

Beantwoorden

@ED Dreunen is vogelvrij. Het Eindhovens Dagblad meldt vandaag dat volgens de gemeente bastonen verder dragen dan andere geluiden. Dat verschil speelt hier geen enkele rol. Op kilometers afstand konden mensen de DJ letterlijk verstaan. Dat zijn toch zeker geen bastonen. Verder zegt de gemeente dat de bastonen binnen de in de vergunning vastgestelde grenswaarden vielen. Dat is nu juist waar het hier om draait. Ze weten helemaal niet hoe hard de bassen klonken en dat kunnen ze ook helemaal niet weten omdat ze die bassen niet gemeten hebben. Sterker nog. Ze hoeven het ook helemaal niet te weten. En dat zit hem in de DB(A) meetmethode die ze gebruiken. Daarin worden de lage tonen uitgesloten van de meting. En daarom vielen de bassen dus automatisch binnen de in de vergunning vastgestelde grenswaarden. Dat doen bassen altijd, hoe hard ook. De bassen, 'het gedreun' zijn dus vogelvrij. De gemeente zegt de gehanteerde normen te gaan beoordelen in een evaluatie. Te hopen valt dat ze zich dan kennis gaat eigen maken over het transparante en eerlijke alternatief voor de dB(A) meting en dat is de dB(C) meting. Daarin worden de lage tonen wel gemeten. Mogelijke subsone geluiden van andere bronnen die de metingen zouden kunnen verstoren en waarvoor de dB(A) weging bedacht is zijn tijdens een festival in verhouding zo zacht dat de metingen hierdoor niet beïnvloed worden. Kortom het vergunningstelsel voor geluid is aan revisie toe. Uitgebreide uitleg over het verschil tussen de twee methoden heb ik op dit forum al in vorige paragrafen gegeven.

Beantwoorden

stelletje klagers, gadverdamme

Beantwoorden

Ik denk dat alle klagers het wel overleefd hebben, toch? Zanik niet zo dan. Op truckersday hebben we van ‘s morgens tot ‘s avonds getoeter van vele vrachtauto’s. Nou en! Gun andere mensen ook eens iets en denk niet alleen aan jezelf. Er zijn echt wel grotere problemen in dit land dan een weekendje harde muziek.

Beantwoorden

Precies Ellen.
En als het bij een weekendje blijft dan is dat helemaal geen probleem…..alleen dat is het probleem het blijft niet bij een weekendje.

P.s. Ellen dit is niet persoonlijk bedoeld maar je verwoordt gewoon erg goed wat heel veel mensen zullen denken. Bedankt hiervoor.
Lees voor de flauwekul eens het bestemmingsplan van de groene peelvallei, neem daarachteraan PlanMer wat erbij hoort.
(Kun je ook een weekendje mee vullen, is alleen niet zo Leuk!) En als het een omgeving is die na aan je hart ligt en die je verkloot ziet worden door plannen van de gemeente…ja dan gaan mensen lopen zanikken. Daar mogen anderen zich ook wel eensover buigen en begrip voor hebben.
Het merendeel van de mensen weet waarschijnlijk niets van die plannen totdat ze Berkendonk niet meer opkunnen omdat er vanalles staat waar je entree voor moet gaan betalen. Zou lullig zijn als de klagers dan zouden zeggen:”Zie je wel, we hadden het toen gezegd.”

Beantwoorden

annita, dat zal ik zeker eens een keer gaan doen als ik tijd heb.

Beantwoorden

Mensen die klagen over een jaarlijks feestje erbij in Helmond moeten zich maar is gaan afvragen of wonen op een akker in griendsveen niet meer bij hun past!

klagen, klagen, klagen,…doe toch eens wat leuks! zoals een festival bezoeken!

Ik vond het een geweldig festival! complimenten voor de organisatie!

Beantwoorden

@Harrix
Ach, dat is ook slechts de mening en inschatting van die redacteur van het Eindhovens Dagblad. Zo iemand weet echt niet meer over geluidsoverlast dan de gemiddelde burger. Maar hij moet wel een stukje schrijven en dat doet die dan dus maar.
Bij de gemeente Helmond is het ernstiger, bij hen zal de Rijpelberg altijd aan de achterste mem blijven hangen.

Beantwoorden

Normen zeggen niks

Jean Cat las in zijn ochtendblad dat de geluidsoverlast binnen de normen is gebleven. Erger nog: een feestje in Mierlo-Hout schijnt voor meer herrie gezorgd te hebben. Zo kun je alles wel verkopen. Normen zeggen mij niet zoveel. Ik heb al te vaak gezien dat die aangepast worden zodra dat de overheid goed uitkomt. Van voedselveiligheid tot vervuiling en van spaarloon tot bankenbonussen; zodra ergens een norm overschreden dreigt te worden: hup, oprekken die norm!
Dat dagblad en anderen mogen Leuk! dan steunen, dat is zo te zien niet het punt van de mensen die daar – soms letterlijk – ziek van worden. Hun punt is dat Berkendonk nooit als evenemententerrein bedoeld is en ook niet via deze achterdeur als zodanig in gebruik genomen moet worden. Dat alles om weg vrij te maken voor stadion, sport en bungalows En wat ik hier en elders ook lees en hartgrondig ondersteun: waarom zijn dit soort dingen nooit in de Warande, Stiphout of andere villawijken? Zelfs een eenvoudig gildefeest of beetje luidruchtig Caratconcert wordt daar heel schielijk weggehaald. Kennelijk leggen mensen in dikke huizen meer gewicht in de schaal. En dat is wel erg 17e eeuws.
Jean Cat zou Jean Cat niet zijn zonder een oplossing: stop al dit soort grootschalige evenementen op het BZOB. Daar is volop ruimte, overal ver vandaan, omwonenden kunnen vast wennen aan de overlast en vol komt dat BZOB de eerste tientallen jaren toch niet…

Beantwoorden

Ik lees reacties die voor zijn en die tegen zijn.
Voor beide meningen is wat te zeggen, daarom LEUK! moet blijven, volumes mogen wat minder.

Ennuhhh… het stadion MOET komen.

Beantwoorden

zolang de herrie niet voor je deur is kun je zeggen oke doe maar,,,n hellemonder mauwt niet gauw,,maar die takke herrie he waar is het woongenot of nachtrusr ,, die zeggen valt wel mee zitten zeker in de club van slechthorende en doven ,,en dat stadion ,,??? als er herrie is GEEN oom agent,, moeten we het dan zelf oplossen ,, dus geen stadion,, weer geld over de balk

Beantwoorden

mensen er word er wat georganiseerd voor jong en oud, wees er trots op dat helmond een ondernemende stad is… en dit organiseerd.zie het als een kans, ook al is er “geluidsoverlast” elke doelgroep zijn eigen ontspanning, dan word de maatschappij alleen maar mooier en socialer van… gun elkaar het licht in de ogen zou ik zeggen!!!wij waren er ook en ik vond het een kei gaaf feestje… had het reuze naar mijn zin, samen met vele meerdere…..

Beantwoorden

@Harrix

wat vind ik jou een ‘zeikerd’ zeg, het is overduidelijk dat je te veel tijd hebt om je met dit soort ‘onbenullige’ dingen bezig te houden, half helmond aflopen met een DB-meter… t moet niet gekker worden.

ik woon zelf niet in de rijpel maar midden in de stad en ben dus wel wat gewend kwa geluid.
Maar kom op mensen het is 1x (per jaar?) 2 dagen en op zaterdag tot 01.00 (toch een hele mooie tijd) en voor de klagende ouders vanwege hun kroost; je kinderen gaan echt niet dood als ze eens om 1 uur slapen ipv om 8-9 uur :s over een paar jaar liggen ze tot 4 uur snachts 8er de bar en zullen ze maar wat graag naar zon feestje gaan.

Mensen denken alleen nog aan zichzelf, ik wil slapen, tv kijken blablabla.. triest dat sommige mensen anderen zoiets leuks niet gunnen (neem aan dat het leuk was 🙂

ipv te klagen zou je ook in oplossingen kunnen denken; ga eens lekker op stap, naar kennisen of koop voor een euro wat oordopjes.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *