8reacties

Wmo geeft zieken sigaar uit eigen doos

parkeerplaats voor gehandicapten

"De gemeente is er alleen op uit om mensen af te schrikken die hulp willen vragen." Dat zegt Rinie Gielen-Biemans, van 1995 tot 2005 voorzitter van het Gehandicaptenoverleg Helmond. Nadat raadsleden in de commissievergadering verzucht hadden niets van de plannen van wethouder Boetzkes inzake de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) te begrijpen, schreef zij een brief met tekst en uitleg aan alle raadsleden. De plannen staan komende dinsdag op de raadsagenda zonder eensluidend advies van de commissie samenleving. In de raadscommissie kon immers geen besluit genomen worden.
Rinie Gielen-Biemans is niet blij met de voorstellen van de gemeente: "Mensen moeten meer gaan betalen en dan schrijft de gemeente ook nog glashard dat mensen door een hogere eigen bijdrage eerder 'eigen oplossingen zoeken'. In het zwarte circuit duiken bedoelen ze. Of 'mantelzorgers' nog zwaarder belasten."
De kritiek van mw. Gielen-Biemans richt zich op 3 zaken: de voorgestelde compensatieregeling en de regeling voor de eigen bijdrage maar vooral ook de adviezen van de belangenbehartigers. Het 'advies' van het Cliëntenplatform bestaat uit 1 mailtje met de mededeling dat de afzender het niet nodig vond over deze voorstellen te vergaderen. Ook heeft zij twijfels over de politieke onafhankelijkheid van leden van het Platform.
Inhoudelijk noemt ze de plannen zoals die in raadsvoorstel 25 en 26 (pdf) staan 'een sigaar uit eigen doos'.  De compensatie voor mensen met een laag inkomen van de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp zoals voorgesteld, is zinloos. Die kon namelijk al bij de bijzondere bijstand worden gevraagd. Zo stopt de gemeente met Rijksgeld dat bedoeld was voor inkomensondersteuning haar eigen financiële gaten.
Bovendien moeten mensen toch weer gaan betalen als ze een andere voorziening nodig hebben, zoals een scootmobiel of woningaanpassing. Mensen betalen dan vaak jarenlang een maximale bijdrage, misschien zelfs wel meer dan een scootmobiel of aanpassing kost.
Sinds jaar en dag besteedt de gemeente maar een deel van het geld dat ze voor gehandicapten en zieken krijgt aan deze groep, besluit mw. Gielen-Biemans haar verhaal. "En daar komt nu een ordinaire bezuinigingsoperatie overheen. Niks 'Helmond, zorgzame stad'."