Buiten is het 4 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.290 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
17reacties

Helmond

De heren van Helmond bezaten rond 1830 veel land met bijbehorende boerderijen.

Hoe waren hun onroerendgoedbezittingen herkenbaar?
Omdat het antwoord een omschrijving is, zullen we je antwoord beoordelen naar de inhoud, niet naar de exact juiste omschrijving. Maar let op: we blijven streng in de beoordeling en onzin in je antwoord betekent dat de rest van het antwoord ook fout wordt gerekend.


Ook deze historische vraag werd opgesteld door
de stadshistoricus van Helmond, Giel van Hooff 

Tussenstand:
1 punt: Ad én Michael Rieter
-1 punt: Els (gestart met 2 punten minder)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.

17 reacties:

Men gebruikte veldnamen en toponiemen

Beantwoorden

Onroerendgoedbezittingen van de Heren van Helmond waren vanaf circa 1830 herkenbaar aan de zogenaamde rood-witte zandloper-motieven op deuren, poorten en luiken. Als bekendste voorbeeld geldt de poort van het kasteel met het diagonale kruis met de bovenste en onderste driehoeken in het wit en de linkse en rechtse driehoeken in het rood (ook wel zandloper genoemd). In het midden vaak opgeleukt door een rondje met aangepaste rood/wit-verdeling. De stadskleuren van Helmond zijn nog steeds rood-wit. M.n. de boerderijen van de heer van Helmond hadden deze rood-witte zandloper op luiken en poorten. Op de getoonde foto is op de boerderij rechts dat beeld-merk (goed) te zien.

Michael Rieter

Beantwoorden

De veldnamen en toponiemen stonden genoteeerd in cijnsregisters.Toponiemen zijn namen die men aan onroerende goederen
gaf.

Beantwoorden

De onroerende goederen werden herkenbaar gemaakt m.b.v.de familiewapens. Bijv. van de Familie Berlaer,of Familie Arberg, of Wesselman,Van Cortenbach

Beantwoorden

Aanvulling op rood-witte ‘zandloper’-beeldmerk:
Het is ten tijde van de familie Wesselman (die in 1841 in de Adelstand werd verheven) dat de rood-witte ‘zandloper-motieven het kenmerk werden van de onroerendgoedbezittingen van de heren van Helmond. Je zou het als een soort van familiewapen van de Wesselmannen kunnen zien.
Maar feit is dat de onroerendgoedbezittingen van de heren van Helmond (lees in dit geval de familie Wesselman) herkenbaar waren aan de al geschetste rood-witte zandloper-motieven.

Michael Rieter

Beantwoorden

Het wordt er niet makkelijker op, met zo’n geschiedeniskenner als Michael Rieter…..

Beantwoorden

@Ad

Bedankt maar ik vind dat Els ook haar mannetje – sorry: vrouwtje – staat gezien haar historische antwoorden die ook algemeen gezien hout snijden. En niet voor niets staat ze al 2 maal op de Catwalk of Fame. Maar natuurlijk ben jij met 4 maal koploper!
Michael

Beantwoorden

Gefeliciteerd Michael Rieter. Hun ontroerendgoedbezittingen waren herkenbaar aan de gevierendeelde / zandlopermotief roodwitte luiken.
‘Heerlijke’ boerderijen kregen eeuwenlang ter herkenning dergelijke ‘uithangborden’, in de specifieke kleuren van de heerlijkheid. Zo dragen de boerderijen van de Vrije Heerlijkheid Gemert het zwart-wit van de Duitse orde en die van kasteel Heeswijk zijn geel-blauw.
In Helmond behoorden onder de uitgestrekte bezittingen van de heren van Helmond onder meer De Warande (dat hun exclusieve jachtterrein was) en veel gronden in de kanaalzone en op het Hoogeind. In 1830 was pakweg 1/3 van de stad van de heren van Helmond. Maar ook buiten Helmond hadden ze veel onroerend goed. Op Croy hebben ze recent met subsidie de oude luiken van de Croybezittingen weer in luister hersteld.
De verpachting (inclusief de verkoop van de gewassen en de houtopstand) en grondverkoop leverden meer dan voldoende op om verschillende families in welstand te laten leven.
Ook niet-boerderijen droegen deze roodwitte luiken, kijk bijvoorbeeld maar eens naar de boswachterwoning op de hoek Warandelaan/Rooseveltlaan. Een atypisch voorbeeld zie je bij café ‘t Vensterke (zie foto hieronder). Dat pand werd in 1898 gebouwd in oude stijl in opdracht van Notaris Sassen die een goede huisvriend was van de Wesselmannen en een Helmond-historiegek.
Op de foto bij de vraag zie je de Aarlescheweg, die begon rond 1900 al bij de Wilhelminalaan.

Beantwoorden

Morgen kunnen de winnaars van de vorige ronde van de vrijkaartjes voor in 't Speelhuis bij dit log lezen welke voorstellingen zij kunnen gaan bezoeken.

Beantwoorden

Gefeliciteerd Michael.

Ik was even bang dat je antwoord toch niet goed zou zijn. Het duurde zo lang voordat het verlossende “Gefeliciteerd Michael Rieter” tevoorschijn kwam.

Beantwoorden

@Ad
Bedankt.
Ik was ook benieuwd omdat ik even bang was dat Els met haar familiewapens ook wel eens het goede antwoord zou kunnen hebben.
Wordt weer ff wachten op de volgende vraag.

Michael

Beantwoorden

feliciteert Michael.

Beantwoorden

Hoi Noud,
bedankt. En op naar de volgende vraag.

Michael

Beantwoorden

Proficiat Michael.

Beantwoorden

Bedankt 2-voudige Catwalk of Fame-ster.
Ik ben benieuwd naar de volgende vraag/vragen.

Michael

Beantwoorden

Michael gefeliciteerd!!!volgens mij behoor jij nu ook tot de “kennisquiz-verslaafden'”

Beantwoorden

Hoi Els,
Bedankt en ja, ik geloof het ook!

Michael

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *