4reacties

2018: Lucas Gasseljaar in Helmond

De Helmondse schilder Lucas Gassel wordt in 2018 herdacht met een tentoonstelling van zijn werk in Museum Helmond. Het is dan 450 jaar geleden dat deze kunstenaar overleed. Tijdens de officiële heropening van het kasteel zaterdag maakte burgemeester Elly Blanksma bekend dat de gemeente komend jaar bekijkt hoe zij deze bijzondere tentoonstelling gaat ondersteunen.
De tentoonstelling gaat onderdeel uitmaken van het Lucas Gasseljaar in Helmond. Het initiatief voor dit speciale jaar komt van Helmonders Wim Raaijmakers en Ger Jacobs. Zo wordt er onder andere gewerkt aan een boek en onderzoeken zij welke activiteiten er in 2018 georganiseerd kunnen worden.
Lucas Gassel werd tussen 1490 en 1500 geboren in Helmond. Hij stamde uit een familie van bemiddelde textielhandelaren. Zijn grootvader vervulde de functie van schout. Op 21-jarige leeftijd vertrok Gassel naar Antwerpen. Vanaf circa 1536 woonde en werkte hij in Brussel. Daar overleed hij omstreeks 1568.
Het oeuvre van Gassel omvat voornamelijk landschappen met Bijbelse scènes. Ook zijn enkele tekeningen van hem bekend en een aantal prenten naar zijn tekeningen. Gassel wordt gerekend tot de Zuid-Nederlandse school. Zijn werk heeft een mooie plaats binnen de ontwikkeling die de landschapsschilderkunst in de 16e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden doormaakt onder invloed van de Renaissance. Zo laat de gemeente in haar persbericht weten. In de Binnenstad is de naar hem genoemde Lucas Gasselstraat.
Museum Helmond is in het bezit van enkele werken van of naar Gassel. 14 Jaar geleden had het museum de tentoonstelling ‘Heiligen, ruiters en andere figuren’ waarin het werk van deze Helmondse schilder centraal stond.

In de reacties hieronder staan updates.