Buiten is het 5 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 80.201 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

De Helmondse schilder Lucas Gassel wordt in 2018 herdacht met een tentoonstelling van zijn werk in Museum Helmond. Het is dan 450 jaar geleden dat deze kunstenaar overleed. Burgemeester Elly Blanksma maakte zaterdag bekend dat de gemeente komend jaar bekijkt hoe zij deze bijzondere tentoonstelling gaat ondersteunen.
De tentoonstelling gaat onderdeel uitmaken van het Lucas Gasseljaar in Helmond. Het initiatief voor dit speciale jaar komt van Helmonders Wim Raaijmakers en Ger Jacobs. Zo wordt er onder andere gewerkt aan een boek en onderzoeken zij welke activiteiten er in 2018 georganiseerd kunnen worden.
Lucas Gassel werd tussen 1490 en 1500 geboren in Helmond. Hij stamde uit een familie van bemiddelde textielhandelaren. Zijn grootvader vervulde de functie van schout. Op 21-jarige leeftijd vertrok Gassel naar Antwerpen. Vanaf circa 1536 woonde en werkte hij in Brussel. Daar overleed hij omstreeks 1568.
Het oeuvre van Gassel omvat voornamelijk landschappen met Bijbelse scènes. Ook zijn enkele tekeningen van hem bekend en een aantal prenten naar zijn tekeningen. Gassel wordt gerekend tot de Zuid-Nederlandse school. Zijn werk heeft een mooie plaats binnen de ontwikkeling die de landschapsschilderkunst in de 16e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden doormaakt onder invloed van de Renaissance. Zo laat de gemeente in haar persbericht weten. In de Binnenstad is de naar hem genoemde Lucas Gasselstraat.
Museum Helmond is in het bezit van 4 werken van of naar Gassel. 14 Jaar geleden had het museum de tentoonstelling ‘Heiligen, ruiters en andere figuren’ waarin het werk van deze Helmondse schilder centraal stond.

In een reactie hieronder staat een update.

2 reacties:

Update:
De werkgroep die het boek Lucas Gassel gaat realiseren krijgt van de gemeente een incidentele subsidie van 7.000 euro. Dat heeft B&W vorige week besloten.

Beantwoorden

Het gaat het er dit jaar niet van komen en volgend jaar ook niet: 2020 (wel een mooi, rond getal en hendig te onthauwe) wordt het Lucas Gasseljaar. Bruiklenen kostten niet alleen veel geld, maar ook veel tijd. Maar ja, het is kunst voor de eeuwigheid

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *