Naast het consumentenvuurwerk dat nu eenmalig landelijk verboden is om af te steken (categorie F2), kun je op 1 december verboden vuurpijlen en knalvuurwerk ongestraft inleveren. Levert iemand vuurwerk in dat voor 1 december 2020 al illegaal was, zoals een cobra of een shell, dan heeft dat geen juridische gevolgen als blijkt dat iemand goede bedoelingen heeft.
“Alle vuurwerk is deze jaarwisseling verboden. Afsteken kan en mag gewoon niet. Ik begrijp heel goed dat dat voor veel mensen jammer is”, zegt burgemeester Elly Blanksma. Omdat thuis bewaren van vuurwerk gevaarlijk kan zijn, vraagt zij het in te leveren.
Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte in de ziekenhuizen, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Daarom heeft het kabinet besloten dat er tijdens de komende jaarwisseling geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.
Het vervoer van vuurwerk is op dit moment niet toegestaan. Tijdens de inleverdag treden het Openbaar Ministerie en de politie niet op als het aannemelijk is dat de vervoerder onderweg is naar het inleverpunt.
De gemeente vraagt een ieder die vuurwerk wil inleveren om alleen te komen, met de auto te komen en instructies van het personeel op de inleverlocatie op te volgen. Inwoners met gezondheidsklachten wordt gevraagd thuis te blijven.
Inwoners die vuurwerkoverlast ervaren, kunnen dit melden via een app op een smartphone. De app heet Mobile alert (van Intergraph Corporation) en is te downloaden via Appstore en Google Play. In de app kunnen inwoners aangeven op welke locatie(s) zij vuurwerk horen, zodat de overlastgebieden duidelijk in beeld komen en de gemeente gerichter inzet kan bepalen.
In de reacties hieronder staat een update.