14reacties

Peijs: Verdient Helmond een omroep?

Terwijl de wereld op zijn kop staat door het Coronavirus maak ik me druk om Omroep Helmond. Misschien ben ik er juist nu wel zoveel mee bezig. Juist in zo’n crisissituatie zie je het belang van de media. Ze informeren ons nu we steeds meer aan huis gebonden zijn en ze verwoorden en verbeelden de maatschappelijke kritiek, zowel op het handelen van de overheid als op te laconieke burgers.
Afgelopen week stelde ik kritische vragen (pdf) aan het college van burgemeester en wethouders van Helmond. Willen zij wel onafhankelijke en kwalitatief hoogstaande lokale media? Misschien zou dan ook een deel van het omvangrijke gemeentelijke communicatiebudget daaraan besteed moeten worden, dat nu vooral een PR-functie heeft.

Voor een wethouder of een raadslid zijn de media een spannende aangelegenheid. Van de ene kant hebben we ze keihard nodig om onze boodschap de wereld in te krijgen. En als we een goed verhaal hebben, zoeken we ze dan ook graag op. Aan de andere kant nemen ze ons ook de maat. Als ik in een debat onverstandige uitspraken doe, staat mijn hoofd de volgende dag pontificaal in de krant, met gratis en voor niets een heleboel comments daaronder. En we kunnen ons allemaal de rapportcijfers nog herinneren, die het Eindhovens Dagblad uitdeelde aan eerdere colleges van burgemeester en wethouders… Als politicus voel je je dan heel kwetsbaar. Maar, we worden er ook beter van! De media houden ons scherp en daardoor functioneren we beter. Net zoals iedereen z’n werk beter doet als er toezicht op is. Dus investeren in lokale, onafhankelijke media is ook investeren in de kwaliteit van het stadsbestuur, is investeren in onszelf. En als je niet bereid bent dat goed te doen, doe het dan beter helemaal niet.

Dit allemaal gezegd hebbende, wil ik ook Omroep Helmond een schop onder de kont geven. Want zij zijn bepaald niet met hun tijd meegegaan. Als ik in mijn omgeving over de omroep begin hoor ik vooral de volgende termen terug: ingeslapen, ouderwets, niet urgent en vooral saaaaai. Willen jullie er weer toe doen durf dan drastisch te vernieuwen, durf jezelf helemaal af te breken en opnieuw te beginnen en zoek daarbij niet alleen de samenwerking met Dit Is Onze Wijk, maar ook met De Weblog, de Loop en het Eindhovens Dagblad.

Inwoners, media en politiek, samen maken wij – ieder vanuit onze eigen taak en verantwoordelijkheid – de stad!

Nathalie Peijs
Raadslid PvdA Helmond

In de reacties hieronder staat een update door de weblog.