79reacties

Peijs: Wethouder staat niet boven de wet

In de periode dat wethouder Van Dijk de campagne Zo Helmond start om onze inwoners te informeren over hoe zij toegang tot zorg en ondersteuning in onze stad krijgen, lezen wij in het Eindhovens Dagblad dat de gemeente Helmond de rechtszaak verliest die een zieke inwoner van Helmond heeft aangespannen om extra huishoudelijke hulp af te dwingen. De bestuursrechter “maakte korte metten met het verweer van de gemeente Helmond, die al jaren weigert om ouderen en zieken te zeggen op hoeveel uur huishoudelijke hulp zij recht hebben.”

Het was wachten op deze dag. Want al sinds 2018 hebben tientallen gemeenten met dezelfde argumenten bakzeil gehaald bij rechters door het hele land. Eerder dit jaar werd ook de gemeente Someren, een van de Peelgemeenten die hetzelfde beleid voeren als de gemeente Helmond, op de vingers getikt door de rechter. Het zogenaamde resultaatgerichte indiceren biedt voor inwoners te weinig houvast en is daarmee onrechtmatig. Resultaatgericht indiceren houdt kortgezegd in dat mensen niet een aantal uren huishoudelijke hulp toegewezen krijgen, maar het recht op een schoon en leefbaar huis.

Sinds 2018 wijst mijn fractie verantwoordelijk wethouder Van Dijk al op de onrechtmatige manier van het indiceren van huishoudelijke hulp door de gemeente Helmond. Het verweer van de wethouder was steeds, dat de werkwijze van de gemeente Helmond op belangrijke onderdelen anders is dan bij andere gemeenten en dat Minister De Jonge een wetswijziging voorbereidt die resultaatgericht indiceren alsnog mogelijk maakt. Maar nu is ook Helmond teruggefloten door de bestuursrechter. En het is maar zeer de vraag of de wetswijziging er op korte termijn wel komt. Landelijke belangenorganisaties verzetten zich fel, gesteund door de rechterlijke uitspraken.

Wat ons betreft is er nu maar één weg mogelijk: per direct stoppen met deze onrechtmatige manier van werken. Daar heb ik het college dan ook toe opgeroepen eerder deze maand. Ik verwachtte daarvoor brede steun van alle raadsleden, maar tot mijn verbazing las ik in het Eindhovens Dagblad dat een aantal partijen het helemaal niet vanzelfsprekend vindt dat de wethouder de uitspraak van de rechter respecteert. Men spreekt over falend rijksbeleid en ruimte voor maatwerk. Wat mij betreft is het kraakhelder: hoe falend rijksbeleid ook mag zijn of hoe onrechtvaardig een uitspraak van de rechter ook voelt, in dit land staat niemand boven de wet. Ook een wet-houder (what’s in a name…) niet!

Nathalie Peijs
Raadslid PvdA Helmond