27reacties

Rieter: Huisvesting arbeidsmigranten?

De eerste politieke cyclus na het reces is alweer voorbij. De afgelopen weken stond het afvalbeleid op de agenda. Helder Helmond heeft niet ingestemd met de kadernotitie afvalbeleid omdat we van mening zijn dat gedwongen afvalscheiding een verkeerd effect zal hebben. Onze fractie heeft weinig vertrouwen in een prijsprikkel. We zijn bang dat dit een averechtse werking zal hebben in de stad. Met veel afvaldumpingen en bijzettingen tot gevolg. Helder Helmond zoekt verder naar oplossingen die niet belastend zijn voor de inwoners. Daarom willen we gaan inzetten op het nascheiden van het huishoudelijk restafval. Meerdere gemeentes gaan Helmond al voor.

De komende politieke cyclus staat arbeidsmigratie op de agenda. Er is begin september al een opiniërende bijeenkomst geweest over dit onderwerp. Tijdens deze bijeenkomst hebben de verschillende fracties met elkaar van gedachten gewisseld over de vraag welke rol de gemeente en de betrokken partijen hebben op het gebied van arbeidsmigratie. Het ging over huisvesting, arbeid, toezicht en sociaal maatschappelijke factoren. Het aantal arbeidsmigranten is de afgelopen jaren flink gegroeid. Helmond heeft nu ongeveer 5000 arbeidsmigranten met een binding met de stad. Daarvan blijft 40% korter dan 3 jaar in Helmond. Helder Helmond is van mening dat een terughoudende rol en verantwoordelijkheid van de gemeente passend is. De gemeente voert slechts haar wettelijke taak uit op het gebied van woningtoezicht, handhaving en openbare orde. Er ligt namelijk een verantwoordelijkheid voor werkgevers- en uitzendorganisaties. Maar hier zitten wel kosten aan verbonden. Deze organisaties willen vaak wel de lusten maar echter niet de lasten. Dit moet veranderen.

Helder Helmond vindt dat wij als gemeente samen met de bedrijven wel de problematiek rondom arbeidsmigratie moeten oplossen. In de vorm van 24 uur toezicht bij woonvoorzieningen en het handhaven van illegale bewoning. Qua huisvesting arbeidsmigranten zijn we nogal kritisch. Het kan en mag niet zo zijn dat door de huisvesting van arbeidsmigranten de wachtrijen voor de Helmondse woningzoekenden nog langer gaan worden. Er is op dit moment al een overvraag naar woningen dus meer ruimte bieden aan arbeidsmigranten is voor ons onbespreekbaar. Helder Helmond vindt het ook belangrijk dat we zoveel mogelijk bedrijven dienen te trekken die werkgelegenheid oplevert voor onze werkzoekende Helmonders. In plaats van bedrijven die alleen maar afhankelijk zijn van arbeidsmigranten. Wellicht kan ons granieten bestand hierbij nog een oplossing bieden. Het standpunt van ons is dus helder. Het college zal snel met het beleidskader arbeidsmigratie komen. We houden als Helder Helmond de vinger aan de pols.

Martijn Rieter
Raadslid Helder Helmond