4reacties

Arrestaties ivm georganiseerde misdaad


De politie heeft vanmorgen in Helmond, Eindhoven en Best 5 mannen aangehouden die vermoedelijk zijn betrokken bij witwassen, fraude en de export van xtc, amfetamine, cocaïne en hennep. De vermoedelijke leider van de misdaadorganisatie is een 32-jarige Eindhovenaar. Hij is internationaal gesignaleerd en verblijft vermoedelijk in Spanje waar hij zich regelmatig in Malaga bevindt. Een 51-jarige Helmondse vastgoedhandelaar werd aangehouden, op al zijn onroerend goed en andere bezittingen (zoals een opgezette giraffe) ter waarde van ongeveer 700.000 euro werd beslag gelegd.

Vanuit een bloemengroothandel in Best zouden drugs met vracht- en bestelauto’s zijn uitgevoerd naar Groot-Brittannië. Bij een controle van een vrachtauto trof de Engelse douane in april van dit jaar 48 kilo MDMA en 36 kilo amfetamine aan. Bij een andere gelegenheid werd een bestelbus onderschept met 23 kilo MDMA poeder, 15 kilo xtc pillen en 10 kilo cocaïne.
De verdachten maakten bij geldtransacties gebruik van een systeem van ondergronds bankieren. Bij de aanhouding van een koerier in juli 2014 in Amsterdam ontdekte de politie in de auto een geldbedrag van 95.000 euro en bovendien een geheime bergplaats. De verdachten zijn vermoedelijk ondersteund door een Eindhovens autobedrijf dat hen via schijnconstructies voertuigen leverde. Een zogenoemde spyshop hielp de organisatie aan afgeschermde smartphones.

De inkomens van de verdachten staat niet in verhouding tot hun levensstijl. Huurwoningen in de vrije sector, het ontbreken van pinbetalingen, het autogebruik en de regelmatig terugkerende reis- en verblijfskosten in Spanje doen vermoeden dat de verdachten zich schuldig maken aan witwassen.
Veel gesprekken over criminele activiteiten zouden door de verdachten zijn gevoerd in een antiekzaak in Eindhoven. Deze winkel komt in het onderzoek naar voren als centrale ontmoetingsplaats voor de criminele organisatie.
In een onderzoek dat verband houdt met het drugs- en witwasonderzoek is een doorzoeking gedaan bij een 51-jarige vastgoedhandelaar uit Helmond, die met zijn echtgenote tientallen onroerende zaken, waaronder woningen, winkelruimten, studio’s en appartementen met bijbehorende parkeerplaatsen op zijn naam heeft staan. Zo staat de woning van de hoofdverdachte in Eindhoven op naam van de vastgoedhandelaar en wordt de huur contant betaald. Er is beslag gelegd op al het onroerend goed. Daarnaast is in de woning van de handelaar beslag gelegd op sieraden en kostbare kunst waaronder schilderijen, beelden en ook een opgezette giraffe ter waarde van ongeveer 700.000 euro.

De politie doorzocht vandaag 8 woningen in Eindhoven, Veldhoven, Helmond en Best en 7 bedrijfspanden, 3 loodsen en een garagebox in Eindhoven, Valkenswaard, Arnhem en Best. Ook is een woning in Spanje doorzocht.
In een loods in Best is een tabletteermachine en een betonmixer met MDMA resten aangetroffen. In een andere loods zijn drugschemicaliën in beslag genomen. Verder zijn drie vuurwapens en een nepvuurwapen in beslag genomen. Ook trof de politie een halve kilo amfetamine en een paar honderd gram hennep aan.
Bij de doorzoeking van een woning in Eindhoven is bijstand verleend door het ministerie van Defensie. Gespecialiseerde militairen zochten naar verborgen plaatsen. Onder de vloer van de woning is een verborgen ruimte ontdekt , waar een nog onbekend geldbedrag is gevonden.

Het strafrechtelijk onderzoek en de politieacties van vandaag zijn een voorbode van een intensivering van de aanpak van georganiseerde criminaliteit in Zuid-Nederland, zo laat het Openbaar Ministerie weten. De aard, ernst en omvang van deze criminaliteit in Zuid-Nederland is fors en lijkt toe te nemen. Begin deze maand is een intensivering van de aanpak aangekondigd. Een eventueel bestuursrechtelijk handhavend optreden van de genoemde gemeenten valt ook onder deze integrale aanpak.
Vanwege verontrustende signalen in Zuid-Nederland is in overleg met het College van procureurs-generaal en de korpschef van de Nationale Politie besloten meer politiecapaciteit – 125 medewerkers – in te zetten, die vanuit vaste ondermijningsteams gaan opereren. Door het optreden als één overheid moet de georganiseerde misdaad een stevige klap worden toegebracht.

Afgevoerd van de voorpagina
4 reacties
Reageer

Knappe actie van de politie! Ik wist niet dat er zo'n rijke Helmonders waren. Ben benieuwd wie die vent is.

En of die er zijn. Niet al te fris ook.

Jan,

Ben helemaal niet benieuwd wie deze personen zijn, dat weten ze hier al lang zat namelijk. (gewoon gedogen)

Eric, en idd daar heb je helemaal gelijk in en ze steken het niet eens onder stoelen of banken.

Het is verbijsterend dat niemand,ook journalisten niet hier niet achteraan gaan. Blijkbaar waren de perikelen rondom HH belangrijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: