27reacties

Bert Kuijpers is overleden


Bert Kuipers is overleden. De man die in 1941 in hartje Helmond werd geboren was zanger, conferencier, cabaretier, woordkunstenaar, stadsdichter en leraar. 
Van 1968 tot 2002 was hij leraar Duits aan het Carolus Borromeus College. In 1964 stond hij voor het eerst bij de Keiebijters in de ton. Na enkele jaren op rij de Zilveren Narrenkap met zijn buut gewonnen te hebben is hij nog jarenlang Uuper (rector magnificus van de ‘Keijoloogische Hogeskool’, waar hij in 1976 promoveerde).
Toen hij stopte tonpraten, begon hij te werken aan eigen voorstellingen. Jarenlang werkte Bert in zijn cabaretvoorstellingen samen met pianist Ton Gondrie en later met Udo Holtappels. Ook schreef hij vele liedjes, waarvan je onderaan er eentje kunt horen. In theater Het Speelhuis verzorgt hij eind 2010 zijn vijftiende en laatste Oudejaarsconference. 
De taalvirtuoos Kuijpers is van 2007 tot 2011 stadsdichter van Helmond geweest en werd veelvuldig onderscheiden: Lid in de Orde van Oranje Nassau, de stadspenning van Helmond en Ere Keiebijter.
Er is een Helmonder doodgegaan…

.

Afgevoerd van de voorpagina
27 reacties
Reageer

Sterkte aan allen,ene skone mens 🙏

R.i.p. lieve meneer kuijpers, mooie herinneringen aan mijn Duitse lessen en schoolreizen op het carolus 🍀 Sterkte voor iedereen

Elke van Rooij

Helmond verliest een bijzondere Helmonder!
Geweldig aardige man.
Rust in vrede Bert, sterkte voor al die hem liefhadden!

Henny de Leeuwe-Kleijngeld

Een hele fijn leraar. Een beetje ook omdat je er heel goed kon spieken, maar ook een geweldige verteller en lieve man. Ik ben er trots op dat ik een paar jaar les van hem heb gehad.
Sterkte gewenst aan zijn kinderen en kleinkinderen.

Ja ik ken hem heel erg goed, altijd een gezellige man geweest. sterkte voor de hele familie gewenst. jullie zullen hem erg missen.

Lenie Bijnen

Zo'n ontzettend lieve man. Zo begaan met iedereen. Ik zal hem erg missen. Hopelijk is hij nu terug bij zijn geliefde Ward.. Ik wens de familie heel veel moed om dit verlies te dragen..

Pascale Hopstaken

Goede herinneringen aan. Zijn lessen waren nooit saai.

Burgemeester Elly Blanksma zojuist:

De stad huilt.
Vandaag vernomen dat Bert Kuijpers is overleden. Een Helmonder in hart en nieren. Hij uitte dit in zijn liefde voor de Helmondse taal. Hij werd geroemd om zijn oudejaarscabaret, zijn ton-praterij en zijn inzet als stadsdichter van Helmond.
Bert was een echte taalkunstenaar. 1 die met zijn teksten en liedjes mensen tot ontroering kon brengen.
Helmond is ‘n goeike verloren.

Wim van den Broek maakte de onderstaande foto op De Braak waar zijn geliefde Helmond Sport speelt. Hij schreef regelmatig het voorwoord van Rond de Toss, het nieuwe wedstrijdboekje dat vorig jaar nieuw leven werd ingeblazen.

‘Je vind nooit een kattedonder zo gewoon of zo bijzonder, is dat eigenlijk niet zonde Lieve Heer.’

Rust in vrede meneer Kuipers💫🙏🏻😔 ondanks dat Duits niet mijn sterkste vak was, heb ik altijd met veel plezier en respect uw lessen bijgewoond. Helmond verliest unnen nechte Hellemonder.

Mandy Verleisdonk

Voor mij een grote inspiratiebron om uiteindelijk ook leraar Duits te worden. En vooral ook om relaxt te blijven. Dat kon hij als geen ander. Spitsvondig en alert in zijn lessen.

Henk Verschure

Gecondoleerd voor de nabestaanden.. meneer Kuijpers was een man met oog voor zijn leerlingen en een groot hart. Daar heb ik hele warme herinneringen aan!

Susan Meulendijks

Bert was een grote Helmonder en een bijzondere Brabander. Wat heeft hij veel plezier gebracht onder de mensen met zijn spitsvondige liedjes en snelle conferences! We wensen de familie en Helmond veel sterkte.

cor swanenberg

Mijn leraar Duits geweest ook. We waren echte (lees lastige) pubers toen, maar voor hem was er respect en er werd geluisterd. Hij begon zijn lessen altijd met een kletspraatje en vanuit een verhaal of ervaring en wist zo iedereen te boeien, een geliefde docent op het Carolus Borromeus college. Rust zacht meneer Kuijpers 💖

Ingrid Vlemmings

Gecondoleerd en sterkte voor alle nabestaanden. Het is de docent die me het meest is bijgebleven. Wat een verlies

Birgit Seelen

Sommige mensen zouden gewoon niet mogen sterven. Dag mijnheer Kuijpers, het was een voorrecht u te kennen. Dank voor de vele mooie dingen die u ons Helmond en mij als Helmonder en voormalig leerling van Carlus hebt gebracht.

Hanneke Hegeman

Wim van den Broek maakte de onderstaande foto's van Bertje Kuijpers in respectievelijk 2008, 2012 en 2018:

Helaas weer een "ras" Helmonder minder.
Wij hebben fijne herinneringen aan hem en aan zijn vrouw Margriet Aarts.
Veel sterkte voor de nabestaanden.

Louis en Ricky van Seggelen

Geschrokken zo in eens is hij er niet meer ik wens jullie heel veel sterkte en Gecondoleerd .groeten aan Brechje en de rest van de familie

Gonny van de kerkhof

Mijn allerliefste leraar Duits op t Carolus, later in mijn leven altijd vol belangstelling hoe t met me was. Altijd bezorgd om je welzijn . Blij als n kind toe hij voor de klas vertelde dat hij vader werd ! Mijn hart huilt .

anita van Oudenhoven

Een hoog gewaardeerde rasechte grote Helmonder heeft afscheid van ons genomen en wij zijn er kapot en bedroeft om. Hij heeft ons Helmonders veel gegeven en daar zijn wij dankbaar voor. Bert bedankt voor alles wat je voor gedaan en betekend hebt. Ga ze nu daarboven maar verwennen.
Familie heel veel sterkte voor de toekomst.

Wij hebben zulke goede herinneringen aan Bert. Hij heeft ons mooie avonden bezorgd. Sterkte en troost voor Margriet en de kinderen en kleinkinderen.
Johan en Marianne, Nuenen.

Johan en Marianne Cooijmans

Es gibt kein(e) Bertje Kuijpers mehr.
Tijdens mijn tweede kans onderwijs kreeg ik les van Bertje Kuijpers. Duits natuurlijk. Door hem ontdekte ik de duitser Reinhard Mey.
Ik geniet nog vaak van zijn muziek en denk dan aan de duitse verhalen van Bertje Kuijpers.

Ik wens de fam heel veel sterkte Gecondoleerd
Ben er van geschrokken zo in eens

Gonny van de kerkhof

Marcel Stevens schreef een eerbetoon voor Bert. Dat lied zong hij in het Speelhuis, een plek waar Bertje graag en vaak te vinden was.

Wat een verlies van een markante Helmonder. Veel sterkte voor de familie.

Mooi artikel over Bertje Kuijpers in de NRC deze week :

Leraar en cabaretier Bert Kuijpers (1941-2020) begon elke les met een mop

De laatste bladzijde In deze rubriek elk weekeinde een necrologie van iemand die recent is overleden. Bert Kuijpers (1941-2021) gaf ruim dertig jaar Duits en zette als stadsdichter de Helmonders op een voetstuk.

Toen Bert Kuijpers in een interview de vraag kreeg of hij zich vooral cabaretier voelde of toch meer leraar, antwoordde hij zonder aarzelen: „Leraar!” Hij was toen al tijden met pensioen. Kuijpers gaf ruim dertig jaar Duits aan het Carolus Borromeus College in Helmond.

Geliefd vanwege zijn vrolijkheid, geestigheid en grote betrokkenheid bij zijn leerlingen, wist hij velen enthousiast te maken voor de Duitse taal en literatuur. Schrijver Wim Daniëls ging Duits en Nederlands studeren, mede dankzij Kuijpers’ lessen, die hij „een complete openbaring” noemt. „Ik ontdekte de romankunst. Dat je kon opgaan in een gecreëerde wereld, was voor mij iets heel nieuws.” Het ging Kuijpers niet alleen om Duits, zegt Daniëls, maar om een algeheel taalplezier. „Hij begon elke les met een mop, vaak een woordgrap. Op die manier liet hij ons nadenken over taal.”

Toen Kuijpers in 1968 aan het Carolus ging lesgeven, viel hem al snel op dat kinderen uit ‘het Haagje’, de volksbuurt achter de school, het vaak niet redden op de havo. Met zijn wiskundecollega Giel Goris, tevens pianist in het door Kuijpers opgerichte docentencabaret, besloot hij om deze leerlingen extra te begeleiden, onder meer door de ouders thuis te bezoeken. Goris: „We deden dat in onze vrije tijd, de schoolleiding kon ons er geen extra uren voor geven. Bert kende tientallen jaren later nog de namen van die leerlingen, en hij wist van bijna iedereen hoe het ze vergaan was in het leven.”

Zijn liefde voor taal en de drang om die ook buiten het klaslokaal uit te dragen dreven Bert Kuijpers het podium op. Hij begon in 1964 als ‘tonprater’ bij het carnaval, trad op als zanger en conférencier in zijn eigen oudejaarsprogramma en als entertainer bij bruiloften en bedrijfsfeesten; Philips en Bavaria waren vaste klanten. Van 2007 tot 2011 was hij stadsdichter van Helmond.

Oud-leerling Udo Holtappels wilde eigenlijk arts worden, maar dankzij het leerlingencabaret onder leiding van Kuijpers werd zijn interesse in taal gewekt en ging hij Nederlands studeren. Later raakten ze bevriend en werden ze een creatief duo. Holtappels zette Kuijpers’ teksten op muziek en begeleidde hem op de piano. „Zijn liedjes waren altijd helemaal af. Alles klopte, dat is voor een componist heerlijk.”

Marije Goris, oprichter van het Literair Café in Helmond was net als haar man Giel meer dan vijftig jaar bevriend met Kuijpers en zijn vrouw Margriet: „Bert had een geweldig ritmegevoel. En hij kon schitterend rijmen op de gekste woorden.” Holtappels: „Hij was een taalvirtuoos. Hij had eens een lied gemaakt over de geschiedenis van de dichtkunst. Aan het einde kwam hij bij de experimentele poëzie en liet hij het nummer op een krankzinnige manier ontsporen. Dan moest ik altijd even stoppen met pianospelen omdat ik het niet meer hield.”

Kuijpers kon ook vilein zijn. Als stadsdichter nam hij eens een wethouder op de hak die zich aan parkeerregels niets gelegen liet liggen. De katholieke kerk spaarde hij evenmin. Hij had ooit een wrange act, met een klein mijtertje op zijn hoofd, over een perverse bisschop. Holtappels: „Het publiek op het platteland kon dat niet altijd waarderen.”

Niet dat hij een afkeer had van het geloof, of dat hij geen gelukkige jeugd had gehad in het middenstandsgezin waar hij opgroeide, als jongste van vier kinderen. Ze woonden boven de Van Haren-schoenenwinkel van zijn ouders in de Veestraat, hartje Helmond. Zoon Sjoerd vertelt: „Ik ben ooit, als verrassing, met hem naar dat huis teruggegaan. Het eerste wat hij deed, was aanwijzen waar hij met zijn broers en zus altijd toneelstukjes opvoerde.”

Op het kleinseminarie Sint-Norbertus in Heeswijk, een gymnasium annex internaat voor jongens die voorbestemd waren om priester te worden, kreeg hij zijn muzikale en theatrale vorming. „Als ik aan Heeswijk denk, denk ik aan de opera,” schrijft Kuijpers op een website voor oud-leerlingen. In 1955 voerden het schoolkoor en orkest de opera Jozef in Egypte uit voor publiek, iedere zondag, vier maanden lang. „Ik was figurant, maar ik had alle rollen wel willen spelen, zo mooi vond ik het.”

Veel van Kuijpers’ liedjes gingen over Helmond, de voormalige industriestad waar nog altijd meer mensen dan gemiddeld in armoede leven. Hij hield van het Helmonds dialect. In zijn eigen woorden: „Een ruw, rauw dialect/ Schorre, schelle klanken/ Heel hard, en verre van verfijnd (...) Voor mij is het pure poëzie.”

En hij hield van de volksaard van de Helmonders, volgens Wim Daniëls ‘hard van buiten, maar met een zachte kern’. „Bert heeft veel voor Helmond betekend, iedereen hield van hem. Maar hij had Helmond zelf ook nodig. De grappen, de sfeer, de gezelligheid.” Hij herkende zich in die gewone Helmonder, denkt Marije Goris. „Het opkijken tegen autoriteiten bijvoorbeeld, maar daar tegelijk heel graag vanaf willen. Hij vond dat Helmond zich aan zijn haren uit het moeras moest trekken.” Udo Holtappels: „Bert heeft de Helmonders op een voetstuk gezet.”

@Marieke op zaterdag 10 april 2021 om 19:57:

Prachtig! Dank je wel voor het plaatsen!

Hanneke Hegeman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: