12reacties

De 3 genomineerden Helmonder van het Jaar

Hajar Yagkoubi, Rianne Letschert en Jermain De Rozario maken kans om de Helmonder van het Jaar 2019 te worden. Dat maakte de jury van de Helmonder van het Jaar verkiezing vanochtend bekend. De winnaar ontvangt een cheque van 4000 euro en een sculptuur van de Helmondse kunstenaar Willem van der Velden. De 2 andere genomineerden ontvangen elk een cheque van 1000 euro. De prijzen worden beschikbaar gesteld door Rabobank Helmond Peel Noord.

Helmonder van het Jaar is niet zo maar een titel. Als je tot Helmonder van het Jaar wordt gekozen dan vervult je dat met trots. Je ziet het aan de gezichten tijdens de uitreiking en je hoort het aan de reacties van winnaars van de afgelopen jaren. Op maandag 6 januari wordt voor de 25e keer de Helmonder van het Jaar benoemd, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.
De 19-jarig Hajar Yagkoubi is namens Nederland jongerenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties (VN). In september sprak zij in New York tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de commissie die gaat over sociale, humanitaire en culturele zaken. Ze kreeg 5 minuten, maar in die korte spreektijd wist zij de grote zaal van de VN muisstil te krijgen. Haar speech over sociale kloven leidde  tot een opvallend enthousiast applaus. Vorig jaar kreeg zij van de jury van de Helmonder van het Jaar al een eervolle vermelding voor haar werk.
Rianne Letschert werd in september benoemd tot Topvrouw van het Jaar 2019. 3 Jaar eerder werd zij rector magnificus van de universiteit van Maastricht. Daarvoor was zij hoogleraar victimologie en internationaal recht aan de Universiteit van Tilburg. Rianne woont in Helmond en wordt door de jury vooral geroemd om haar inzet voor maatschappelijk onderwerpen als gelijkwaardigheid en diversiteit. 
Bijna ieder Helmonder en culinair onderlegde Nederlander kent het verhaal van Jermain De Rozario: van vuilnisman tot sterrenchef. Eind 2018 ontving De Rozario op de Steenweg als eerste restaurant in Helmond een Michelinster. Deze Helmonder is vaak voor gek verklaard. Een toprestaurant in Helmond? De jury roemt zijn doorzettingsvermogen en zijn positieve uitstraling voor Helmond.
Ook het publiek heeft zoals elk jaar een stem. Want naast de juryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Er kan vanaf nu tot en met 31 december gestemd worden op 1 van de 3 genomineerden.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie, die dit jaar op het Speelhuisplein zal zijn, wordt ook bekend wie deze prijs heeft gewonnen. Daar is elke Helmonder welkom en toegangskaarten zijn niet nodig. “Het plein zal worden omgetoverd tot een heus nieuwjaarsplein waar inwoners kunnen genieten van verschillende winterse versnaperingen zoals een oliebol, erwtensoep, glühwein en warme chocolademelk” zo liet de gemeente weten. Ook zullen er drankjes te krijgen zijn.
Naast directievoorzitter Rabobank Pieter Michielsen als juryvoorzitter bestaat de jury uit burgemeester Blanksma, Jan Jaspers, Bart Spoormakers, Audrey van den Broek en Udo Holtappels. De Helmonder van het Jaar is een persoon of instelling die zich verdienstelijk maakt voor de stad Helmond op sociaal, maatschappelijk of cultureel gebied.