26reacties

De markt: op tijd thuis?


Enige tijd geleden maakten wij hier al melding van het feit dat het niet echt lekker gaat tussen de marktkooplui en de gemeente Helmond. Het Eindhovens Dagblad tekende nu wel 3 heel pikante opmerkingen op.

  1. De enquête van de gemeente (die moet uitwijzen wat de beste sluitingstijd van de zaterdagse warenmarkt is) is volgens kaashandelaar Arjen de Leeuw kinderwerk.
  2. Visboer Frans Tomey voorziet forse problemen met de Arbodienst, omdat hij en zijn collega’s dan te lang moeten werken.
  3. Dezelfde visboer vreest dikke boetes van de Keuringsdienst voor Waren, omdat hij op warme dagen zijn vis niet de hele dag koel kan houden.

Wat vinden jullie ervan?

Afgevoerd van de voorpagina
26 reacties
Reageer

Heel opmerkelijk was een opmerking die ook in het artikel stond, nl dat enkele handelaren er aan denken om een oude fabriekshal te kopen en daar de markt in te houden.
Kijk, nou zijn we ergens.
Wie wil er per-se in het centrum staan?????
Overdekt, niet in de kou, voldoende parkeer ruimte, etc.
Laat ons hier eens meteen in springen.
Op zaterdag is er veel ruimte op het industrieterrein, en eventueel ook op zondag. De argumenten die hierboven genoemd zijn, zijn zeer steekhoudend, en ook een zelfstandig marktkoopman heeft recht op een normaal leven. Niet dat heen en weer gegooi door pers, politiek en ondernemersvereniging. 8)

Voor mij hoeft die markt ook niet zo lang te duren. Tot de middag is lang zat vind ik. Maar ik heb wel twee vraagjes. Hoe ze op andere markten die vis dan koel houden en of ze verplicht zijn om tot het eind te blijven staan?

Dat vers houden van de goederen daar zit ik toch ook mee. Er zijn immers in NL wel plaatsen waar de markt een hele dag duurt en ook daar kan je waarschijnlijk de hele dag verse producten kopen. Ook daar zal men de kramen moeten bemannen. De marktkooplui in Helmond voelen hier echter niets voor en dat is natuurlijk hun goed recht.
Wat die markthal betreft, misschien kunnen ze de konmar vast opkopen.
Er zit wel een nadeel aan een verplaatsing van de markt naar elders. Het centrum zal dan op zaterdag minder goed bevolkt worden dan nu het geval is. Ik denk niet dat de gemeente hierop zit te wachten.
Daarbij stuiten de marktkooplui ook op praktische bezwaren zoals een bestemmingsplan. Aan een fabriekshal met een markt waar men niets mag verkopen heeft men niet veel.

ik vind het sowieso allemaal onzin om iets wat goed werkt te gaan veranderen... :? ik bedoel.. het zal wel aan mij liggen hoor, maar ik vind de markt zoals het nu is goed genoeg...

@Peter W
Wat is eigenlijk jouw mening, als kenner bij uitstek. :P

Ad: Als je maar vaak genoeg iets blijft roepen wordt het vaak door de mensen als waarheid aangenomen.
Ik kom misschien 1 of 2 keer per jaar op de markt.
Dus kenner bij uitstek wil ik niet genoemd worden.
Maar ik wil wel een opmerking maken waar ik nog niet veel over gelezen heb en dat zijn de heren winkeliers.
Deze zijn toch ook tegen uitbreiding van de markt naar een hele dag. In het verleden heeft het meer dan eens gespeeld dat bepaalde winkels heel moeilijk te bereiken waren. Verder moet de markt gewoon blijven waar ze is.
Dit is een traditie die al begonnen is in de jaren rond 1500 heb ik gelezen.

Als concument vind ik het persoonlijk wel heel prettig als de markt er langer blijft staan want ik sta net als andere ouders de zaterdagmorgen op het sportveld.

Maar de marktkoopman zal door de verlenging wel meer arbeidsloon kwijt zijn en ik kan niet inschatten of ze dat ook terug gaan verdienen door een hogere omzet.

Als de markt op de markt blijft staan dan heb ik als consument 2 vliegen in 1 klap en ik kan mijn spullen kopen in de markt en even vlug naar de stad.
Als de marktkoopman op een andere plaats zijn spullen gaat verkopen dan kan ik niet inschatten of ze daarmee ook weer minder omzet krijgen.

Waarom geen middenweg ? Een kleine verlenging van de markttijden tot 14.30 uur :D

Ik denk niet dat er meer omzet gehaald zal worden. De mensen zullen alleen op andere tijden naar de markt gaan. Hetzelfde hebben we gezien bij de verruimde winkeltijden. Nu doen de mensen gewoon op andere tijden boodschappen.

@Peter W
Het is nu te laat om te ontkennen. Ik heb begrepen dat de marktkooplui jou als symbool nemen als goed marktganger. Onderstaand stukje schijnt de ronde te doen op de zaterdag markt.
Peter W de marktganger
niemand komt hier langer
door weer en wind
op de markt is waar je hem vind
wij kunnen op hem bouwen
en zien hem met zijn boodschappen sjouwen
Hij is er geheid
en altijd op tijd

:P

Ad: Ja, daar heb ik inderdaad niets meer aan toe te voegen. :D

@Peter W
Binnenkort een vraag (van jou) over de ontstaansgeschiedenis van de markt? ;)

@Ad om 10.39:
Heb je onderliggende stukken voor je stelling dat verruimde winkeltijden geen hogere omzet tot gevolg hebben?

Peter W. 10.13 uur

Aan de winkeliers is gedacht bij deze hele discussie rondom de Markt want de marktkramen worden helemaal anders opgesteld waardoor de winkels volledig bij de Markt betrokken worden en dus vinden de winkeliers dit plan wel oke.

@Weblog van Helmond
Nee, die heb ik niet. Maar het is eigenlijk heel simpel. Mensen moeten nu eenmaal boodschappen doen. Als zij hiervoor de tijd krijgen van 9.00 tot 18.00 uur dan zullen ze dat binnen die tijd ook doen. Mag dat tussen 9.00 en 20.00 uur dan zal men zich dus gewoon aanpassen aan de tijd. Zijn de winkels op zondag open, dan zal men hier ook gebruik van maken, maar gaat men gewoon op een andere dag niet.

@Angelique
Misschien moeten we de markt dan pas na 9.30 uur laten beginnen. De meeste winkels gaan dan immers pas open. Nadeel blijft natuurlijk wel de vele uitzendbureau's die op zaterdag niet open zijn.

@Angelique 11.29 uur:

Maar die opstelling willen de marktkooplui weer niet. ;)

@ jan willem
Enig historisch besef???? Net zoals met het Gemeentewapen moet je geen discussie voeren over de plaatst waar in Helmond de markt moet worde gehouden..op de Markt dus!

@Frans
Ik kom wel eens op andere plaatsen in de wereld, en het is slechts in de "oude wereld" zoals wij worden genoemd, gebruik om de markt als centrum te nemen, en daar alles omheen te breien. Je kunt ook, zoals in sommige andere landen, het financiele en zakelijke gebied, centrum noemen, en de plaats waar mensen af en aan rijden met boodschappen, op plekken daarom omheen projecteren. Frankrijk, Luxemburg en Spanje hebben dat goed over genomen van Amerika. Als ik mijn historisch besef moet laten spreken, dan hebben wij slechts een jaarmarkt, rond het kasteel. Maar zelfs dit soort heilige huisjes bestaan voor mij niet.
8)

uhm over historisch besef gesproken, al sinds 1376 mag Helmond drie keer per jaar een jaarmarkt houden en 1 x per week een weekmarkt, dus al 630 jaar op de Markt! Een markt hou je gewoon in het centrum van een stad. En waarom zouden we het van Amerika moeten overnemen? Juist die Amerikanen vinden een Markt zoals in Nederland oh zo ubercute, want zoiets kennen zij natuurlijk niet.

@Tim
Als de Amerikanen de markten in Nederland zo "cute" vinden, is het een reden temeer om hem maar snel te verplaatsen naar een fabriekshal. :D

@Tim
Het centrum van een stad is dat het midden van de stad?
Als je de platte grond van Helmond neemt, waar ligt dat dan precies? Juist ja. Hr. v Mulekom heeft weer geen gelijk. Weg met dat voetbalveld en de markt er op. 8)

centrum van Helmond is het gebied tussen Watermolenwal, Ameidewal, Noord Koninginnewal, stuk Kasteel Traverse, Kasteellaan en Havenweg. Dat is wat men definieert als het centrum van Helmond. Lijkt mij niet zo moeilijk. Ik zie niet in waarom je de markt zou moeten verplaatsen naar een industrieterrein, de naam zegt het al, industrie

als de markt op het industrieterrein zou staan, zou ik er een stuk minder komen.. meestal ga even over de markt lopen als ik toevallig in de stad ben.. en ik denk dat ik niet de enigste ben.. :?

Afgelopen zaterdag toch weer veel mensen gesproken die speciaal voor de markt naar Helmond komen, zoals uit Horst en Venlo.

Let wel, wij noemen het een industrieterrein, maar de eigenlijke naam is BZOB, Bedrijventerrein Zuid Oost Brabant. Op dat terrein is ook de meubelboulevard en de autoboulevard gevestigd, evenals een aantal groothandelszaken. Ik bedoel maar, heilige huisjes.
@natasjalex alleen er over gelopen, of ook iets gekocht. De handelaren willen niet alleen publiek, maar ook kopend publiek.
Als je een grotere hoeveelheid groente, fruit o i d nodig hebt, wil je graag de auto in de buurt hebben. Op de markt is dat moeilijk, en duur. Ik ga altijd te voet. 8)

jan willem terbeek.. natuurlijk genoeg gekocht(misschien zelfs teveel.. :? ;) ), dus niet alleen eroverheen gelopen. ik heb momenteel geen auto, dus dat probleem heb ik ook niet. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: