30reacties

De terrassen gaan weer open


Morgen om 12.00 uur gaan ook in Helmond de terrassen weer open. Die waren sinds 14 oktober vorig jaar voor de tweede keer gesloten vanwege corona. Voor de Helmonders die niet meer weten hoe een druk Havenplein eruit ziet, de foto’s rechts. 
Om de Helmondse horeca te steunen nam B&W een aantal besluiten. Zo mag de horeca, net zoals in 2020, de rest van 2021 vergrote terrassen voeren. Zodoende kunnen zij ondanks de 1,5 meterregel net zoveel meubilair plaatsen als voor de coronacrisis.
De Steenweg (vanaf de Kromme Steenweg tot de Kanaaldijk) krijgt op de stoep beperkt ruimte voor vergrote terrassen. De horeca daar mag dit jaar tot 15 oktober van vrijdag 15.00 uur tot maandag 11.00 uur terrassen tot de stoeprand zetten. Daartoe wordt de Steenweg voor autoverkeer afgesloten, zodat voetgangers veilig de terrassen via de straat kunnen passeren.
En, zodra de landelijke coronamaatregelen dat toestaan, mogen de terrassen in het centrum (Steenweg, Havenweg, Kasteellaan, Markt en Koninginnewal) de rest van het jaar op vrijdag- en zaterdagnacht open blijven tot 03.00 uur. De normale sluitingstijd is 01.30 uur. 
Ook op financieel vlak wil B&W de horeca steunen. Concreet gaat het om het volgende: geen precariobelasting (belasting voor gebruik van openbare gemeentegrond) dit jaar voor terrassen. Huurkorting verlenen voor horecaserres op gemeentelijke grond aan de Havenweg en Kasteellaan onder dezelfde voorwaarden als huurkorting voor ondernemers die gemeentelijk vastgoed huren: 50% korting voor het laatste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021. Tot slot: voor evenementenvergunningen hoeft dit jaar niet betaald te worden. Voor deze financiële besluiten is de goedkeuring van de gemeenteraad nodig omdat het om geld van de Helmonders gaat.
Harrie Fotografie maakte vorig jaar op 1 juni de onderste 2 foto’s toen de terrassen open gingen na de eerste coronagolf.

In de reacties hieronder staat een update.

Afgevoerd van de voorpagina
30 reacties
Reageer

Mooi dat de horeca zo geholpen wordt, mijn belastingcenten (weinig) worden goed besteed. :-) Het zal moeilijk worden/blijven voor de horeca, maar het begin is gemaakt.
Ik heb er iig zin in! Wijnen, wijnen, wijnen!

En de 2 terrassen in de elzaspassage? Hoe worden die gesteund door de gemeente helmond?

Georgette Leijgraaf

Morgen eens een kijkje gaan nemen. En een glaasje drinken. Om 18.00 u. (!) is het feest weer voorbij. En dat blijft voorlopig zo als het aan Mark ligt.

@Georgette Leijgraaf op dinsdag 27 april 2021 om 17:53:

De terrassen in de overdekte winkelcentra mogen helaas niet open. De opvolger van Ethel (weet ff niet hoe die heet) mag wel open, maar die was vorig jaar op de dag van de corona-heropening dicht toen wij er aankwamen. Had daar afgesproken met een paar vriendinnen. Toen lekker en goed geborreld bij het café er tegenover. 🍷 Is een aanrader.

@José op dinsdag 27 april 2021 om 18:12:

De exploitant van de zaak van Ethel Freriks was ook de exploitant van De Thuishaven. De Thuishaven is verkocht aan Bjorn. Of inmiddels een nieuwe eigenaar is gevonden voor de zaak van Ethel weet ik niet. Er is daar een buitenterras. Dat kan dus morgen wel open.

Goei nieuws en ik hoop dat de bezoekers weer lekker kunnen genieten.
Maar ik hoop ook dat , de cafees die her en der verspreid in Helmond zijn , ook kunnen profiteren van diverse regels. Laten we niet zo vlug met het vingertje wijzen maar toleranter zijn. We hebben het allemaal moeilijker dan anders. Allemoal veul plezier , wanne !

Ik wens de horeca veel goed weer toe
Laten we er een veilig feestje van maken en hopen dat ze vlug langer open mogen blijven
Jammer voor de mensen die het niet halen om op tijd te zijn

Nog 5 uurtjes, half dagje vrij gepakt en nu al zin in!

Carolien Pieters

Dan is er weer leven in helmond

Hans van Hoof

Het weer beloofd niet veel goeds na vandaag...

Het feest ga zo beginnen. Start met een verplichte gezondheidscheck.

Ik mis een sfeerverslag van De weblog van Helmond. Samen met Harrie Fotografie. Het Eindhovens Dagblad gaat los in meerdere Brabantse plaatsen.
Het zal toch niet zo zijn dat Rob en Harrie op een terras zitten?

@Marco op woensdag 28 april 2021 om 13:56:

Wellicht later vandaag. Maar als jij leuke foto's maakt van 1 of meer Helmondse terrassen, dan vinden we het leuk als je die mailt naar post@deweblog.nl, dan zetten wij die er hieronder bij. Dat geldt natuurlijk ook voor andere Helmonders.

Erik de Vries

Bedankt Erik.

De sfeer zit er goed in bij 't Knaal. Om 18.00 u. is het weer voorbij.

Update:
Wim van den broek maakte vanmiddag de onderstaande fotoreportage van de terrassen in het centrum die weer geopend zijn. Hierboven zie je 3 foto's die we al eerder plaatsten.

@De weblog van Helmond op woensdag 28 april 2021 om 18:45:

Prachtige foto's Wim!! Een heerlijke die eerste. :-)

De echte drukte gaat pas komen nadat het leeuwendeel van de Helmonders en bewoners van omliggende gemeenten bij de Haverdijk 11 in Helmond is geweest.

Dat ziet er toch mooi uit!! Een mooi gevulde stad... heerlijk ❤️

Jammer dat het weer wat minder wordt...
Ook vind ik het jammer dat Helmond nog niet echt prohoreca is.
Er is ruimte voor meer koffieshops,meer casino's en speelhallen.
openingstijden moeten altijd volledig vrijgelaten worden.
Overlast veroorzakers hard aangepakt...hoort er ook bij.

Harbourstreet.... wie verzint zoiets.....

DA KENNE WAI TOG NIE LÈZE

Vraag me af of de fotograaf aan iedereen netjes toestemming heeft gevraagd hem/haar te fotograferen en op internet te gooien in een groep met 11.500 volgers.

@remko op woensdag 28 april 2021 om 22:05:

In Nederland is het toegestaan om op de openbare weg en in openbare ruimtes foto's te maken en die te publiceren.

@De weblog van Helmond op woensdag 28 april 2021 om 22:49:

Weet je het zeker weblog?

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/foto-en-film/beeldmateriaal

Niet dat het mij iets uitmaakt hoor!

@Twanneman op donderdag 29 april 2021 om 09:09:

Jep, tenzij de wet deze week is veranderd. Als dat het geval is, waarschuw dan ook even alle kranten, nu.nl, de gemeente (zie hun filmpje hierboven) en... ;-)

Twanneman heeft wel een punt.
De weblog doet een beetje dwars door te stellen dat Twan dan maa riedereen moet waarschuwen.

Laat ik dit zeggen; reactie van Weblog is incorrect; Twan hoeft dit helemaal niet te doen, en het niet zoals gevraagd handelen van Twan ontslaat Webblog niet van verplichtingen aangaand eprivacy wetgeving.

Leuk is wel dat AVG; zeg maar de wetgeving op gebied privacy, inderdaad nogal onderhevig is aan veranderingen en bijstellingen; het is immers een jonge wet en de mogelijke reikwijdte is immens en groeiende.

om kort te gaan; Webblog kan er nog mee wegkomen vooral omdat er gekozen is om heel praktisch belangen af te kunnen wegen.

Het belang van webblog; er zijn 6 grondslagen en feitelijk valt belang onder meest zwakke en ruime gedraging;

zich te gedragen overeenkomstig hetgeen volgens ongeschreven recht in het
maatschappelijk verkeer betaamt

Dit belang moet dan afgewogen worden tot belang van mensen op de foto's.
Die hebben elk wel een heel klein belang..maar een kind kan aanvoelen dat zomaar schreeuwen "ïk wil niet op een foto " niet genoeg is.

Beide kleine belangetjes worden afgewogen en het mag dus.

Mocht iemand echt hinder ondervinden door verdere omstandigheden kan hij of zij daar werk van maken en vragen de publicatie weg te halen.

Zelf stam ik uit een tijd dat er in Helmond één terrasje was, naast de Lambertuskerk, vóór Hotel Lambert. Veel zaaks was de opstelling niet en de enkelingen die er zaten, waren in de ogen van de meeste stadgenoten spilzieke lanterfanters. Nu is zowat het hele centrum een groot terras en wordt het zitten aldaar zo niet als een grondrecht dan toch als een noodzakelijke voorwaarde tot levensgeluk beschouwd - net als elkaar knuffelen, wat in mijn jeugd evenmin gebeurde. Het is niet erg dat de mores veranderen, het erge is dat het besef daarvan ontbreekt, waardoor iedereen louter in het heden leeft, dat per definitie onverzadigbaar is.

Gaat de laatste lesdag voor onderwijspersoneel op het havenplein dit jaar wel door?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: