10reacties

Game over voor fraudepsychiater Jos G.


De Helmondse psychiater Jos G. is geschorst en ook geschrapt uit het BIG-register voor artsen, net als zijn Rotterdamse ‘collega’-psychiater Sinan G. De mannen raken hun artsentitel kwijt en zijn strafbaar als ze hun beroep nog uitoefenen. Jos G. was nog werkzaam als psychiater in zijn praktijk in Helmond.
Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam heeft de klachten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tegen het duo gegrond verklaard en vandaar deze zwaarste maatregel. Het tuchtcollege en veel eerder al het Openbaar Ministerie (OM) zijn klip en klaar over wat zij van het duo vinden.
“Het tuchtcollege heeft vastgesteld dat de psychiaters fout hebben gehandeld door onder meer foute diagnoses te stellen en verkeerde medicatie voor te schrijven, door medische dossiers niet correct bij te houden en geen informatie uit te wisselen met andere artsen en uitkeringsinstanties. Ook zijn de psychiaters onvoldoende alert geweest op patiënten die deden alsof ze ziek waren uit financieel gewin. De psychiaters hebben het vertrouwen in de gezondheidszorg en in het bijzonder in de psychiatrie geschaad. Omdat de psychiaters niet inzien dat ze onjuist hebben gehandeld en het college geen vertrouwen heeft dat zij in de toekomst niet weer in de fout zullen gaan, zijn de psychiaters met onmiddellijke ingang geschorst en ook doorgehaald” aldus het tuchtcollege. De 2 psychiaters zien zichzelf overigens juist als slachtoffers die om de tuin zijn geleid door frauderende patiënten. Volgens de tuchtrechter is dit niet aannemelijk gezien de frequentie van de onjuiste diagnoses en de gebrekkige dossiervorming.
Het Openbaar Ministerie doet daar nog een flink schepje bovenop. Het OM verdenkt het duo namelijk van een zeer grootschalige fraude met arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Tegen betaling zouden er valse medische verklaringen opgesteld zijn voor mogelijk 1600 veelal Turkse ‘patiënten’. Zo werden sommigen door de 2 psychiaters ten onrechte schizofreen verklaard. Met deze onjuiste diagnoses op zak vroegen de ‘neppatiënten’ (onder begeleiding van 2 handlangers van de fraudepsychiaters) WAO/WIA-uitkeringen en pgb’s aan. De omvang van de fraude is enkele tientallen miljoenen euro’s, aldus het OM destijds. Het tv-programma Nieuwsuur kwam toen zelf(s) op een bedrag richting 100 miljoen euro. In 2011 liet het OM weten dat zij dat crimineel samenwerkingsverband ervan verdenken de 1/2 tot 2/3 van het geld dat die ‘neppatiënten’ door de fraude kregen (zoals een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een pgb) te ontvangen voor hun diensten. De uren die de 2 psychiaters met deze ‘neppatiënten’ bezig waren, declareerden zij overigens ook gewoon bij de zorgverzekeraars. Jos G. zou in 2010 voor 6 ton aan nepconsulten gedeclareerd hebben.
In december 2008 begon het onderzoek naar deze fraude en begin 2011 werden Jos G. en Sinan G. aangehouden. Het tweetal beriep zich op het medisch beroepsgeheim en hield hun mond. Vanwege het medische beroepsgeheim konden keuringsartsen van het UWV de medische dossiers van de betreffende cliënten van deze psychiaters echter niet overdragen aan justitie. Het gevolg was dat veel van hun cliënten daarna nog jaren een onterechte uitkering genoten.Deze omvangrijke fraudezaak was destijds het startpunt van een nu nog altijd lopende discussie over de reikwijdte van het medisch beroepsgeheim. Het strafrechtelijk onderzoek naar Sinan G. en Jos G. loopt nog altijd. De zaak komt naar verwachting begin 2016 (uit)eindelijk voor de rechter.
Voor meer informatie zie onze eerdere berichtgeving hierover onder de titel Psychiater Jos G. werd niet gestopt (en de daaronder staande staande updates).

Afgevoerd van de voorpagina
10 reacties
Reageer

Nou dat werd idd tijd!kan ie zn villa wel opdoeken..bahbah

Monique Van der Heijden

Grote zakkenwasser is het.
Het verbaasd mij niets !

Triest idd dat zoiets nog zo lang kan doorgaan!
Jos G. moet zijn website nog wel ff aanpassen.
http://www.josgerards.org

Arrogant stuk vreten krijgt wat ie verdiend !

treurig en schadelijk voor zowel de patienten als de beroepsgroep....

Ben er zelf tijdje gekomen .
De man deed niets voor mij !
Praatte alleen maar over het nu, nooit eens over mijn verleden.
En wat zeg ik ,.... praten ? zat maar wat te knikken met die uilenbril van hem op dus eigenlijk zei hij helemaal niets,en ik maar euro's dokken.
Gegevens uit mijn verleden aangeleverd, en toen ik er later nog niets mee opgeschoten was daar opgestapt en uiteraard mijn aangeleverde gegevens terug gevraagd. Ach, de assistente had deze reeds al door de papierversnipperaar geduwd. Een schande !

Heb destijds gekeken of deze man ook aangesloten was bij een beroepsvereniging. Niets van dat al ! Zegt genoeg lijkt mij..........
Mijn voorgevoel is goed geweest

Onderstaande komt van: http://www.nieuwemens.ning.com

Weg van mij
Veel ellende in de wereld is terug te voeren op het ego. Oorlog. Hebzuchtige bankiers. Mensen die zo nodig met hun ijdele kop op tv moeten. Mensen die mensen die zo nodig met hun ijdele kop op tv moeten, jaloers afbranden op Twitter. Silvio Berlusconi.

Veel prachtigs in de wereld is ook terug te voeren op het ego. De oude wijken van Parijs. De doelpunten van Maradona in de kwartfinale Argentinië-Engeland tijdens het WK van 1986. Het Tweede Pianoconcert van Rachmaninov. Sierlijke…

Doorgaan
Door Jos Gerards geplaatst op 8 Juli 2013 om 20.21

Goed nieuws, Jos Gerards staakt zijn Centrum voor persoonlijke psychiatrie en psychotherapie, hartstocht voor mensen...
Hij heeft zijn website dus aangepast, citaat op http://www.josgerards.org/

Praktijk ligt stil
Lieve mensen,
Ik ga in beroep tegen het besluit mijn werkzaamheden te staken. Voor de lopende behandelingen wordt met iedereen contact opgenomen om naar een optimale oplossing te komen. U kunt ook contact met mij opnemen op T 0492 524708 of psypraktijk@kpnmail.nl.

Op de site van SIN-NL voor slachtoffers van medische fouten een hele opsomming van allerlei nieuwsberichten van RTL tot Telegraaf en NOS over hem en zijn collega. Veel succes met je beroepszaak Jos. We zijn trots op je. #NOT
http://www.sin-nl.org/doofpot/gulsacan-en-gerards-frauderende-psychiaters/

Ik wil niet weten hoeveel mensen nog meer in Helmond corrupt zijn. :(

Ilse van Langeveld

Goed dat die man nu eindelijk gestopt is door de inspectie. Van patiënten mag je niet verwachten dat ze goede van slechte psychiaters moeten onderscheiden, die hebben al trubbel zat aan hun hoofd. Ben benieuwd hoeveel de rechtbank bewezen gaat verklaren en hoeveel jaar celstraf hij krijgt. Of zal hij er ook met een taakstrafje afkomen....

José Joosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: