16reacties

Geen centrale vuurwerkshow


Er komt rond de jaarwisseling geen centrale vuurwerkshow in Helmond. Met het oog op de coronamaatregelen acht B&W een dergelijke show nu (nog) niet mogelijk. Om vuurwerkoverlast op ‘gevoelige’ plekken te voorkomen, worden de omgevingen rondom het Elkerliek Ziekenhuis en Dierenpark Warande weer ingesteld als vuurwerkvrije zone. Tijdens de afgelopen 2 jaarwisselingen zijn uit deze gebieden geen overlastmeldingen ontvangen zo meldt het gemeentebestuur in een brief (pdf) aan de gemeenteraad.
Rond en tijdens de voorbije jaarwisseling werd er voor ruim 77 duizend euro aan schade aangericht door vuurwerk. Daarnaast kreeg de gemeente 1760 meldingen van vuurwerkoverlast, voornamelijk in de Rijpelberg, Overloop, Dierdonk en Brandevoort. De schade door vuurwerk bij de komende jaarwisseling gaat de gemeente verhalen op de dader. “Hier zullen we als gemeente niet voor terugdeinzen en om dit bewijs te kunnen krijgen, gebruiken we onder meer onze mogelijkheden op het gebied van cameratoezicht. Ter preventie sluiten we tijdens de jaarwisseling sowieso 500 vuilnisbakken en alle kledingcontainers af.”

Afgevoerd van de voorpagina
16 reacties
Reageer

gaan we nu werkelijk alles afgelasten wegens corona
zelfs het vuurwerk waar mensen op afstand naar kijken

Annelies van Lieshout

Gewoon zelf afsteken, mooiste en het leukste.....

De vernielingen is niet nodig en schandalig

Patrick van Hout

En:

"Vanaf 1 december geldt in heel het land een verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen, enkelschotbuizen, romeinse kaarsen en babypijltjes. Helmond gaat streng controleren op het eventuele illegale gebruik van deze soorten vuurwerk."

Nou, ik ben benieuwd.

Het geknal is nu al dagelijks in de eeusels
😝😒

Monique de Roy

Word hier zo moe van 🥱🥱 schiet al bijna n hele week lang omhoog door t vuurwerk 😂 gewoon lekker zelf afsteken pak om 00:00 n borreltje en vergeet heel het jaar 2020 🙌🏼

Latisha van Anen

Jaarwisseling begint al in september voor sommige

Gewoon een verbod op vuurwerk. Klaar. Dat komt er toch w een keer.

Lenie Weijnen

@Twanneman op donderdag 1 oktober 2020 om 11:36:

nou, ik ook, want waar ik woon wordt nu al regelmatig knalvuurwerk afgestoken. En denk je dat de politie of handhaving ooit langskomen. Nee, helemaal nooit!

Zelf afsteken als ze dat verbiede . Spring ik een gat in de lucht. Veroorzaakt alleen maar ellende ! En hoef ik ook geen zorge meer te maken over de beestjes 🐾 hoor nu ook zowa elke avond harde knalle waar je nie vrolijk van word!

Ik steek zelf niets af maar kan wel genieten van andermans vuurwerk. Vraag me wel af wat nu wel mag en wat mag niet? Ik dacht dat al het vuurwerk verboden werd maar zal wel niet opgelet hebben.

Jammer dat er dingen worden vernield tijdens de jaarwisseling en dat er te vroeg word afgestoken. Die mense verpesten het voor de mense die het wel netjes houden en niks vernielen

Illegaal vuurwerk Helmond volop. Dagelijks shells die knallen.
Politie weet heus wel welke mensen de handelaren zijn.
Politie doet gewoon niets omdat OM en justitie toch niet doorpakt...dan moet je taktisch gezien wachten.
Tijd voor andere politieke wind.

Helemaal geen vuurwerk in Helmond nog beter

Cees Saarloos

Burgemeester Blanksma, verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad, was duidelijk in haar reactie. Handhaven is al niet te doen; extra zones aanwijzen maakt die opdracht alleen nog maar ingewikkelder. ,,De hele stad is een vuurwerkvrije zone, tot zes uur ‘s avonds op 31 december. Slechts acht uur lang mag er legaal vuurwerk worden afgestoken, vuurpijlen en knalvuurwerk horen daar dan niet eens bij”, zei Blanksma. ,,Maar het is niet handhaafbaar. We zetten vier extra boa’s in, maar op extra politie-inzet kunnen we niet rekenen.”

Om de raad tegemoet te komen, wil Blanksma wel gaan onderzoeken of er tijdelijk meer cameratoezicht kan komen op twee of drie plekken in de stad. Dat neemt hoe dan ook extra kosten met zich mee. ,,En mogelijk zorgt het voor schijnzekerheid, we weten niet of dit soort maatregelen effectief zijn. De keuze is uiteindelijk aan u.”

Bron: https://www.ed.nl/helmond/politiek-in-helmond-en-burgemeester-blanksma-zijn-nu-al-vuurwerk-moe-mogelijk-meer-camera-toezicht~a5b0b252/

Beste burgemeester Blanksma,

U wijt het beleid van niet (kunnen) handhaven aan het tekort aan agenten en/of.
boa's. Het niet aanwezig zijn van 'blauw' op straat nodigt juist uit om dit soort gedrag te vertonen; "de pakkans is klein, wie doet mij wat"
Op het bureau wachten op een telefoontje (melding van een burger), vervolgens uitzoeken of het misschien ergens op camerabeelden te zien is, de beelden helder genoeg zijn voor aanknopingspunten die zouden kunnen leiden naar de dader en tenslotte actie ondernemen is inderdaad schijnveiligheid.
Gamen met de jeugd is naar mijn mening ook niet de manier om het 'blauw' zichtbaar te maken op straat.

Gemakkelijk typen zo achter mijn computerscherm.
Vier extra boa's (boven op de 8? 9?)... da's niet veel voor een stad die de aspiratie heeft om de 100.000e inwoner te mogen verwelkomen.

Als we nu eens starten met gewoon handhaven en innen:
- fietsen door het centrum
- door rood rijden (fietsers, automobilisten, scooters, etc.)
- bestuurder met mobiel in hand
- vuurwerk gooien buiten de gestelde tijden
- afval op straat gooien
- .....

Lik op stuk ... betalen en/of gepaste werkplicht bij de plantsoenendienst.
Het geïnde geld reserveren voor de investering in (opleiden van) nieuwe boa's en/of agenten.
Het optreden/handhaven draagt bij tot de zichtbaarheid van 'blauw' op straat, het risico om gepakt te worden wordt groter.
Extra hulp voor de plantsoenendienst draagt positief bij aan de leefbaarheid / een schonere stad.

Met vriendelijke groeten,
Stapper

@Stapper op zondag 11 oktober 2020 om 11:51:

Goed verhaal!! De burgemeester maakt er zich wel erg makkelijk vanaf ja. Maar ze gooit er maar weer eens een onderzoek tegenaan, dus uitstel en normaal gesproken afstel.

@Stapper op zondag 11 oktober 2020 om 11:51:

Helemaal mee eens!!
Blauw blauw blauw op straat, surveilleer je suf dan krijg je resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: