28reacties

Zeer grote brand in leegstaand kantoorpand


De om 16.09 uur gealarmeerde brandweer is een leegstaand kantoorpand aan de Kanaaldijk N.O. een uitslaande brand aan het blussen. Dat is het voormalige kantoor van de EDAH naast de AH XL. Zij zijn met meerdere eenheden ter plaatse en er is opgeschaald naar zeer grote brand. Voor coördinatie tussen de hulpdiensten is GRIP1 afgekondigd.
De brandweer vraagt een ieder de hulpdiensten de ruimte te geven. Zij adviseren uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten als je last hebt van de rookontwikkeling.

.

Herman Krikke maakte de video, Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s. .

In de reacties hieronder staan updates.

Afgevoerd van de voorpagina
28 reacties
Reageer

Die foto’s zijn dan weer goed voor het nieuwe EDAH museum.

Marinus Janssen

Update 1:
De brandweer probeert het monumentale deel van het pand te behouden. Een nl-alert is verzonden ivm de hevige rookontwikkeling. De zwarte rookwolken zijn inmiddels verdwenen. Er is nu soort grijzige mist.

Update 2:
In directe omgeving van het pand worden panden ontruimd vanwege de rookontwikkeling. Er zijn geen gewonden gevallen zo laat de brandweer weten. In de omgeving worden metingen uitgevoerd om te bepalen hoe schadelijk de rook is. Kijkers bij de Julianabrug werden weggestuurd.

Oh wat erg. Hier ben ik begonnen met werken. Heb er 13 jaar met veel plezier gezeten. Het zou toch tegen de grond gaan maar ik kijk hier nu toch met weemoed naar????

Marjo van de Kimmenade

Naastgelegen Albert Heijn XL inmiddels ook ontruimd.

A. Janssen b.v. in Son was al volop bezig met de sloop van dit (monumentale) pand. Zo'n brand vergemakkelijkt de sloop. Van het monument blijft vermoedelijk niets over.

Me oude werkplaats

Update 3:
De brand is op dit moment nog niet onder controle. Het blussen is lastig omdat het gebouw niet meer betreden kan worden zo laat de woordvoering van de brandweer weten. Alleen het pand met daarin onder meer de AH XL is ontruimd.
En nog 3 filmpjes van de brand:

We willen bij deze alvast iedereen bedanken voor de vele tips, video's en foto's. Niet alles kunnen we er opzetten, maar je kunt het er altijd zelf opzetten in een reactie (inloggen is niet nodig). De komende uren blijven we updates geven.

Staat blauw vannde rook

Update 4:
Diverse wegen zijn afgezet. De politie probeert de doorstroming van het verkeer zo goed mogelijk in banen te leiden. De brandweer heeft de brand inmiddels onder controle, zo meldt de gemeente zojuist. Er zal nog langere tijd rookontwikkeling zijn.

Warm voor de daklozen daar ..
Daar heeft Smo in gezeten werkplaats

@Edwards op vrijdag 6 maart 2020 om 17:38:

Pcies... Niet de eerste keer dat een slooppand afbrand... Mooie oefening voor de brandweer ook ;)
2 vliegen 1 klap

Update 5:
De rookontwikkeling neemt nu weer toe doordat de vuurhaard in het pand niet van binnenuit bestreden kan worden. Door de verbouwingswerkzaamheden en de brandschade kan de brandweer het grootste deel van het pand niet betreden. Dat deel zal gesloopt moeten worden om de brand te blussen.

Doet me terugdenken aan de brand die woedde in een bedrijfs/slooppand ook aan de Kanaaldijk voorbij de Juliana brug Hierbij overleed de dakloze Berry Kuypers RIP maart 7 jaar geleden Deze brand was aangestoken . De brand die hier nu woedt zal ook onderzocht gaan worden..

Ria van Schaijk

Geen sloopkosten voor gemeente, net als het speelhuis toen..????????????

Sandra Eftekin

@De weblog van Helmond op vrijdag 6 maart 2020 om 18:29:

Onvoorstelbaar Heb gezien kwamen uit Eindhoven zijn via dierdonk naar huis gereden

@Sandra Eftekin op vrijdag 6 maart 2020 om 19:16:

Huh? ???? Dat brandde af net voordat er een optreden was. Ken uw geschiedenis! ????????
Hopelijk was het asbest al uit het EDAH-pand gesloopt! Bij het Speelhuis was dat destijds daardoor een erg gevaarlijke situatie waarover toen geen waarschuwing kwam.

Update 6:
De brand is onder controle, zo meldt de brandweer nu. Zij hebben nog geruime tijd nodig om de vuurhaarden af te blussen. De rookoverlast proberen ze tot een minimum te beperken.

@José op vrijdag 6 maart 2020 om 19:35:
De brandweer heeft gecontroleerd op de verspreiding van asbest. In het pand dat ze al aan het slopen zijn, was nog een kleine hoeveelheid asbest aanwezig. Er is geen gevaar voor omwonenden en omgeving. De meetploegen blijven dit monitoren.

1 geluk : water hoeven ze niet te zoeken

Bradley Smulders

Heb ik nog gepoetst.Daar begon ik met mijn 15 mijn poets carriere! Rip Edah hoofdkantoor ????

Joyce Skoentjuh

Hopelijk zaten er geen zwervers in het pand toen de brand uitbrak

Door de rook gefietst, kreeg een hele gore asbest smaak in mijn mond.

Best wel indrukwekkend... Ik zat lekker thuis en ineens werd 't in De Waart erg "mistig"... toen eenmaal 't ventilatie-systeem volop begon te draaien, kwam er me toch een stinklucht van brandend plastic naar binnen. Meteen stekker uit 't ventilatie-systeem getrokken getrokken en naar de 't Tango tankstation gelopen, waar alles al afgezet was.

Ook nog een sfeer-impressie foto vanaf de Kanaaldijk gemaakt...

Nog een videoke, maar deze is aan de goei kant van de knaal opgenomen. ;-)

heerlijk weer voor de gemeente helmond hoeven ze daar niet meer over te vergaderen

Komt toch nieuwbouw

Tamara van Stiphout

Volgens mij moet de politie (of wie daarvoor verantwoordelijk is) nog het afzettingslint opruimen: lag vanmiddag tegen trottoir op hoek Torenstraat/Oostende. Gelukkig is het monumentale hoofdgebouw uit 1927 van de Helmondse architect Lambert de Vries gespaard gebleven

The day after:

Wim van den Broek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: