10reacties

Helmond krijgt in West eerste hospice


Helmond krijgt een huis waar stervende mensen hun laatste dagen kunnen doorbrengen. Woningbouwvereniging WoCom gaat samen met zorginstelling Sint Annaklooster een hospice in Helmond West realiseren. Een hospice biedt onderdak aan mensen die ernstig ziek zijn en zich voorbereiden op hun levenseinde.

Het hospice wordt gevestigd in de voormalige school aan de 1e Haagstraat 89-111, beter bekend als Valkenhaeghe. Woningstichting WoCom is eigenaar van het gebouw en gaat het pand van binnen verbouwen om het geschikt te maken voor deze functie. De stichting Sint Annaklooster gaat het gebouw daarna huren van woCom.
Al enige jaren bestaat de wens om in Helmond een hospice te vestigen. In het conceptplan 'Wonen, welzijn en zorg 2009-2015', staat dit ook als actiepunt opgenomen. Dit wordt het eerste 'sterfhuis' in Helmond. Alleen in Eindhoven, Valkenswaard en Aarle-Rixtel (Mariëngaarde) zijn dit soort instellingen, vaak bij of in een verpleeg- of bejaardenhuis.
Wethouder Boetzkes is blij dat zo een voorziening in Helmond komt. "In een stad van deze omvang hoort gewoonweg een hospice. Terminale patiënten hebben nu de keuze om thuis te sterven, in het ziekenhuis of in alle rust in het hospice, met daarbij de nodige aandacht en zorg voor de patiënt en betrokkenen."

Pand blijft behouden
WoCom en Sint Annaklooster vinden de voormalige school een uitgelezen locatie voor de vestiging van een hospice. Vanwege de voormalige functie als school zijn de verblijfsruimtes royaal van omvang en is het pand groot genoeg om ook een kenniscentrum voor palliatieve zorg in onder te brengen. Ook heeft een gebouw uitstraling die goed past bij de beoogde functie. Op deze manier blijft het pand, dat dateert van 1951, behouden.
Een gunstig aspect is dat het pand langs de achterzijde heel goed bereikbaar is voor auto's. Deze hoeven dus niet aan de voorkant op straat te parkeren. Voor bezoekers en verzorgers is het fijn dat het pand op loopafstand van de winkels aan de Mierloseweg ligt. Een ander sterk punt is dat het bestemmingsplan de vestiging van een hospice toestaat. Er zijn dus geen lange procedures nodig.
Zorginstelling stichting Sint Annaklooster heeft in Eindhoven al ruime ervaring met het exploiteren van een hospice en wil haar diensten ook graag in Helmond aanbieden.
Zoals het er nu naar uitziet kan de vergunning aan het einde van de zomer worden verstrekt. In het najaar zal dan de verbouwing plaatsvinden. In het eerste kwartaal van  2010 is de opening gepland.

Afgevoerd van de voorpagina
10 reacties
Reageer

De CDA Fractie is heel blij dat er in Helmond een Hospice komt. Op 7 februari 2007 hadden wij daar al een brief,gericht aan het college,over geschreven. Het is een zeer goede zaak voor Helmond. Complimenten voor St. Annaklooster en partner Wocom!

De brief die wij dd. 07-02-07 verstuurd hebben, kun je op onderstaande link lezen:

Brief

met vriendelijke groet,
Angelique Raaijmakers- v.d. Pol
CDA Gemeenteraadslid

Ik heb het stukje gelezen over de hospice. Een geweldige zet om dit te gaan realiseren.
Mijn vraag is eigenlijk over hoe men de zorgverlening in gaat vullen. Wat ik hiermee bedoel is,komt er een sollicitatieprocedure voor de verzorgenden en wat zijn de minimale ervaringseisen ?
Ik ben zelf werkzaam als verzorgende nivo3 op WZC De Ameide. Palliatieve zorg heeft mij altijd getrokken. Misschien een uitdaging ?

Ik hoor het wel.

Mvg. Máry Verberne
Vincent van Goghlaan 54
5702CX Helmond
tel: 06-18557707

Goed deze ontwikkeling.
Zou graag meer informatie willen, ben erg geinteresseerd om eventueel te gaan solliciteren.
Ik zit al jaren in de zorg, heb destijds mijn diploma z-verpleegkundige gehaald en heb daarnaast veel ervaring met palliatieve zorg.

Mvg Ingrid van de Meulenhof.
Chopinlaan 26.
5707 re helmond
0492-525851

Ingrid van de Meulenhof

Hallo,

Graag zou ik willen weten hoe ik kan solliciteren naar een functie van administratief/secretarieel medewerkster.

Met vriendelijke groet,
Esther van de Ven
esthervdven3@hotmail.com

Een aanwinst voor de fijnste wijk van Helmond met zorg voor de mens.

Rob Mientjes

Dag

Ik zou graag willen weten of er nog plek is bij de hospice als vrijwilligers
met vriendelijke groet

@T. Smits: Dat kun je het beste aan hen vragen.

Goed om te lezen dat binnenkort in Helmond een hospice opent. Mijn beroepsmatige ervaringen in de gezondheidszorg in een ziekenhuis en ervaringen als mantelzorger bij een gast van het hospice de Regenboog in Eindhoven geeft in dat een hospice een belangrijke omgeving is voor respectvol afscheid nemen van de laatste levensfase. Palliatieve liefdevolle zorg is respect voor het leven en het afscheid.
Heel veel succes toegewenst

Stichting Vrienden Hospice Valkenhaeghe Helmond
"Wij willen noodzakelijke extra's voor de gasten bekostigen"

Het nieuwe hospice en logeerhuis Valkenhaeghe in Helmond biedt primair zorg aan terminaal zieken die niet thuis kunnen of willen sterven. Het verschijnsel 'hospice' wint in Nederland snel aan populariteit. Mensen willen hun levenseinde zo mogelijk optimaal regelen. Uiteraard zitten er ook financiële kanten aan deze nobele zaak. De Stichting Vrienden Hospice Valkenhaeghe Helmond zetten zich in om de noodzakelijke extra's voor de gasten te bekostigen.

Op 30 januari vindt de officiële opening plaats van hospice en logeerhuis Valkenhaeghe in Helmond. Het hospice en logeerhuis is gevestigd de 1e Haagstraat 89-111. Valkenhaeghe biedt zorg aan op twee manieren: als hospice en als logeerhuis. Mensen die medisch gezien uitbehandeld zijn en niet thuis kunnen of willen sterven, kunnen zich in hospice Valkenhaeghe samen met familie en vrienden in een gepaste omgeving voorbereiden op het naderende levenseinde. Zij krijgen daarbij dag en nacht professionele zorg en begeleiding. Als logeerhuis biedt Valkenhaeghe tijdelijk verpleegkundige zorg, bijvoorbeeld voor of na een ziekenhuisopname of in afwachting van opname in een andere zorgvoorziening.

Praktische zaken
De inzet van Stichting Vrienden Hospice Valkenhaeghe Helmond is het inzamelen van gelden voor een optimale verzorging en begeleiding in Valkenhaeghe. "De vergoeding die overheid of verzekeraars verstrekken, is niet voldoende voor een optimale invulling van een verblijf in het hospice", zegt Mariëtte Dicker, voorzitter van de Stichting Vrienden Hospice Valkenhaeghe Helmond, en werkzaam als verpleegkundige in een hospice. "Het gaat ons om allerlei extra's voor de gasten, vaak om heel praktische zaken, waarvoor het budget niet toereikend is. De twaalf zitslaapkamers zijn tien vierkante meter groter dan een standaardkamer en hebben allemaal een eigen keukentje, dus dat vergt al met al ook meer inrichtingskosten. Voor al die extra voorzieningen en het onderhoud ervan willen we als vrienden de nodige gelden inzamelen en sponsoren werven." Met de leiding van Valkenhaeghe overleggen de vrienden over de meest adequate besteding van de ontvangen sponsorgelden.

Zorgen voor hoge kwaliteit
Organisatorisch staan de vrienden los van de instanties die Valkenhaeghe verhuren of exploiteren. Voorzitter Mariëtte Dicker: "Onze inzet is de optimale kwaliteit van zorg in zowel hospice als logeerhuis. Met een zich terugtrekkende overheid en de recente bezuinigingen in de zorg wordt het steeds lastiger dat hoge kwaliteitsniveau te bereiken of vast te houden. Voor de inrichting van Valkenhaeghe hebben we gelukkig al forse bijdragen gekregen van sponsors, anders was de opzet van deze kwaliteit niet mogelijk geweest. Maar ook voor de toekomst hebben we de financiële hulp van nieuwe sponsors en vrienden blijvend nodig. Het weinige dat de gasten in Valkenhaeghe nog nodig hebben, móet gewoonweg goed zijn. Daar willen wij voor zorgen!"

Vrienden Hospice Valkenhaeghe

Ben beschikbaar als receptioniste en/of gastvrouw.

Mevrouw P.W.F. Beetz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: