10reacties

Helmond krijgt in West eerste hospice

Helmond krijgt een huis waar stervende mensen hun laatste dagen kunnen doorbrengen. Woningbouwvereniging WoCom gaat samen met zorginstelling Sint Annaklooster een hospice in Helmond West realiseren. Een hospice biedt onderdak aan mensen die ernstig ziek zijn en zich voorbereiden op hun levenseinde.
Het hospice wordt gevestigd in de voormalige school aan de 1e Haagstraat 89-111, beter bekend als Valkenhaeghe. Woningstichting WoCom is eigenaar van het gebouw en gaat het pand van binnen verbouwen om het geschikt te maken voor deze functie. De stichting Sint Annaklooster gaat het gebouw daarna huren van woCom.
Al enige jaren bestaat de wens om in Helmond een hospice te vestigen. In het conceptplan ‘Wonen, welzijn en zorg 2009-2015’, staat dit ook als actiepunt opgenomen. Dit wordt het eerste ‘sterfhuis’ in Helmond. Alleen in Eindhoven, Valkenswaard en Aarle-Rixtel (Mariëngaarde) zijn dit soort instellingen, vaak bij of in een verpleeg- of bejaardenhuis.
Wethouder Boetzkes is blij dat zo een voorziening in Helmond komt. “In een stad van deze omvang hoort gewoonweg een hospice. Terminale patiënten hebben nu de keuze om thuis te sterven, in het ziekenhuis of in alle rust in het hospice, met daarbij de nodige aandacht en zorg voor de patiënt en betrokkenen.”

Pand blijft behouden
WoCom en Sint Annaklooster vinden de voormalige school een uitgelezen locatie voor de vestiging van een hospice. Vanwege de voormalige functie als school zijn de verblijfsruimtes royaal van omvang en is het pand groot genoeg om ook een kenniscentrum voor palliatieve zorg in onder te brengen. Ook heeft een gebouw uitstraling die goed past bij de beoogde functie. Op deze manier blijft het pand, dat dateert van 1951, behouden.
Een gunstig aspect is dat het pand langs de achterzijde heel goed bereikbaar is voor auto’s. Deze hoeven dus niet aan de voorkant op straat te parkeren. Voor bezoekers en verzorgers is het fijn dat het pand op loopafstand van de winkels aan de Mierloseweg ligt. Een ander sterk punt is dat het bestemmingsplan de vestiging van een hospice toestaat. Er zijn dus geen lange procedures nodig.
Zorginstelling stichting Sint Annaklooster heeft in Eindhoven al ruime ervaring met het exploiteren van een hospice en wil haar diensten ook graag in Helmond aanbieden.
Zoals het er nu naar uitziet kan de vergunning aan het einde van de zomer worden verstrekt. In het najaar zal dan de verbouwing plaatsvinden. In het eerste kwartaal van  2010 is de opening gepland.