6reacties

Hoe moet het Helmond van 2030 zijn?


Welke keuzes moeten er gemaakt worden zodat Helmond in 2030 een leefbare, vitale en aantrekkelijke stad is? De gemeente is daarom bezig met de Stadsvisie over hoe Helmond er dan uit moet zien. “Zonder de inbreng van de bewoners gaat dat niet” aldus wethouder Frans Stienen. Daarom roept hij vandaag alle Helmonders op om hierover mee te denken.
De wereld verandert in hoog tempo. Op die mondiale en landelijke ontwikkelingen heeft Helmond natuurlijk geen grip. Maar Helmond heeft wel met de gevolgen te maken en daar moet de gemeente op inspelen.
Een aantal voorbeelden uit de vele keuzes die de gemeente moet gaan maken: Zijn er nieuwe wijken nodig of kan in de behoefte aan woningen worden worden voorzien met bouwprojecten in de bestaande stad? Moet de gemeente gaan investeren in een glasvezelnetwerk voor de hele stad? Moet er meer geld naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning vanwege de toenemende vergrijzing en vereenzaming? Is het integratievraagstuk zo belangrijk dat de gemeente daar meer aandacht aan moet gaan schenken? Of moet de gemeente een groter deel van het budget gebruiken om de economie in Helmond te stimuleren? Meer info en voorbeelden van andere steden verzamelde de gemeente hier.
Regeren is vooruitzien, dus moeten er nu keuzes worden gemaakt aldus Stienen die graag de mening van de Helmonders wil weten. “Pak deze kans en denk mee over het Helmond van de toekomst” aldus de wethouder. De ingebrachte ideeën worden meegenomen bij het schrijven van de Stadsvisie 2030.
De ontwikkeling van de Stadsvisie is opgeknipt in 2 delen. Stienen vat samen: “We beginnen met het in het kaart brengen van de ontwikkelingen die op Helmond af komen. In deze fase zitten we nu. Dit gaat leiden tot een trendboek dat in september/oktober klaar is. Vervolgens worden in fase 2 verschillende visies met belangrijke strategische keuzes en richtingen opgesteld. Ook in deze fase worden de Helmonders geraadpleegd, aangezien dan wordt bepaald welke kant we als stad op gaan. Op het einde van fase 2 heeft de Helmondse gemeenteraad, die door de Helmonders is gekozen, de eindstem over welke variant-Stadsvisie-2030 het gaat worden. Een belangrijk besluit, want op deze nieuwe stadsvisie baseert de gemeente haar beleid voor de komende 20 jaar.”

Afgevoerd van de voorpagina
6 reacties
Reageer

Eigenlijk vind ik dat zoiets aan de politici, deskundigen en de ambtenaren is. Wij burgers weten daar te weinig.
Maar om toch mijn goede wil te tonen een ontwikkeling die natuurlijk al lang bekend is en waarmee hopelijk al rekening mee wordt gehouden (kortom een open deur):
Bouw GEEN nieuw winkelgebied bij. Met het steeds meer kopen via internet zijn er natuurlijk nog wel winkels nodig, maar als we de winkels in ons huidige centrum kunnen behouden doen we het al goed. Laten we hopen dat de leegstaande panden gevuld worden en ga door met mooier maken EN HOUDEN van het winkelgebied.

@Janus

Ik ben het met je eens dat er niet nog meer winkels gebouwd moeten worden. Er wordt immers gebouwd voor de leegstand. Laat ze inderdaad eerst maar eens zorgen dat het centrum zoals het nu is, gevuld wordt met kwaliteitswinkels i.p.v. tijdelijke dumpshops.
Ik ben het niet met je eens dat we dit moeten overlaten aan de politici. Het is tijd dat de stem van de inwoners gehoord wordt. Echte deskundigen mogen ook om advies gevraagd worden maar dan moeten deze wel objectief zijn en niet niet adviseren in de richting van hetgeen de raad graag hoort. Er zijn de afgelopen jaren talloze onzin-besluiten genomen en kansloze projecten opgestart dus laat de politiek er maar buiten wanneer we opzoek zijn naar een visie.

Jammer dat veel mensen liever grote concerns zich zien vestigen, terwijl daar ook altijd over wordt geklaagd. Helmond geeft juist de voorkeur aan zelfstandige ondernemers, maar in deze economie is dat lastig.

De winkelpanden mogen wel eens wat kleiner worden en minder prijzig.

tot wanneer kun je deze plannen eigenlijk indienen?

Waarschijnlijk zal Helmond in 2030 Helmondistan heten, 80% Moslims, net als in de rest van Nederland

Marietje Veen

Ik zou niet erg vinden als Helmond grootst deel moslim word. Mijn vriend is molsim ihihih

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: