11reacties

Is HJ2G nuttig of niet?


Het bestaan en nut van Helmond JONG 2Gether oftewel HJ2G moeten beter uitgedragen worden. Dat concludeert onderzoeksbureau BMC uit Amersfoort in haar evaluatie van 2½ jaar HJ2G. Ook moeten de ambtenaren meer en vaker luisteren naar de jongeren en vooral sneller actie ondernemen. “De inbedding van HJ2G in de gemeente is dun”. Dun is ook de samenwerking met het onderwijs, jongerenwerk en vrijetijdsvoorzieningen, aldus het bureau.
HJ2G ontstond in 2007 op initiatief van de gemeente om jongeren tussen 13 en 24 jaar actief te betrekken bij het jeugdbeleid in Helmond. De in totaal ongeveer 25 jongeren (in een snel wisselende samenstelling) geven daarover gevraagd en ongevraagd advies.
BMC vindt dat HJ2G bijdraagt aan de participatie en ‘competentieontwikkeling’ van deze jongeren. Ook neemt de attractiviteit van de stad toe. BMC ziet echter ook grote gaten in het functioneren. De band met de wijken moet sterker en er zouden meer kortlopende concrete projecten moeten zijn. Die sluiten beter aan op de doelgroep en zijn gemakkelijker te communiceren.
Adviezen van HJ2G wijzigen het beeld dat ambtenaren hebben soms radicaal. Een gemeenteambtenaar met plannen voor een hightech speelvoorziening in het centrum was verbaasd te horen dat jongeren juist liever in hun eigen wijk spelen, ontspannen en hangen dan op 1 centrale locatie. En een beleidsambtenaar die zich met het Centrum voor Jeugd en Gezin bezig houdt was ervan overtuigd dat jongeren het liefst internetten en chatten. Van HJ2G-jongeren leerde hij dat zij bij problemen juist graag face to face van gedachten wisselen.
Dat laatste zou kunnen verklaren waarom de website van HJ2G al langere tijd uit de running is en het forum daarop niet echt liep. De HJ2G-Hyves doet het wel gewoon met daarop dit YouTube-filmpje van een promotie-actie in de stad.
In september komt wethouder Margreet de Leeuw met een voorstel of en hoe het na 2010 verder moet. Bij de gemeenteraad (die daarna hierover beslist) is het draagvlak voor HJ2G matig. Verschillende raadsleden vragen zich af of de hoge jaarlijkse kosten van 60.000 euro (inclusief de opstart- en ontwikkelingskosten) wel opwegen tegen de baten. Waarom dit jongerenplatform niet onderbrengen bij de Stichting Impact, zo werd er al eens geopperd. Mark Raijmakers, voorzitter van Impact, vindt HJ2G een goed initiatief. “Impact heeft op cultureel vlak bij de gemeente al vaker een brainstormende/adviserende rol gehad en draagt graag bij op dit vlak. Ik denk dat Impact als uitvoerende organisatie HJ2G goed aanvult en een combinatie zou in de toekomst een mogelijkheid kunnen zijn. Zeker met het oog op de steeds moeilijkere werving van nieuwe vrijwilligers.”

Afgevoerd van de voorpagina
11 reacties
Reageer

Nooit van die groep jongeren gehoord en ik gun die jongeren het geld voor hun werk, maar 60 duizend euro per jaar vind ik wel heel erg goed betaald voor zo'n adviezen.

Het artikel zou meer inzicht moeten geven in de besteding van het geld en de activiteiten van de groep, anders krijg je reacties zoals die van Freddie, die nu mogeijk denkt dat 60 duizend euro onder 25 jongeren wordt verdeeld enkel voor wat advies...

Ik denk dat die HJ2G (met een erg raar filmpje) best een aardig idee was, maar wel een stevig prijskaartje heeft. Zeker in deze tijd van bezuinigen.
Het idee om bij de grote jongerenorganisatie Impact te gaan lijkt me nog niet zo slecht. Ik denk dat het daardoor veel goedkoper en beter kan. Wat HJ2G volgens dat rapport bv mist aan pr doet Impact altijd voortreffelijk. Of het alles zegt weet ik niet: 47 leden bij de Hyves van HJ2G en Impact heeft er 1777.

Hoeveel Hyves vrienden je hebt lijkt me geen graadmeter. Impact kampt met een te kort aan actieve vrijwilligers. Want jongeren willen wel naar het (gratis toegankelijke) festival, maar de handen uit de mouw steken en meehelpen in de voorbereidingen?

Ik vind die voorbeelden van adviezen die jullie hier noemen veel zeggen over de onkunde van die ambtenaren.

Alle respect voor Impact maar ik denk dat HJ2G echter een grotere jongerenorganisatie is. HJ2G geeft al ruim 2,5 jaar advies aan de gemeente en van die 60.000 gaat de helft naar personeelskosten voor de intermediairs die op de gemeente Helmond werken. Die HJ2G eigenlijk als nevenfunctie hebben maar wel hiervoor betaald worden.

En de website ondergaat een grote verbouwing daarom is hij al lange tijd uit de lucht!

Ja het is wel erg veel geld, maar goed volgens mij was Wethouder Boetzkes van de PvdA hier verantwoordelijk voor. En dan vind ik het weer niet zo gek. Want geld over de balk smijten dat kunnen ze wel.

@Boyan:
Net als Kris ben ik geïnteresseerd in wat jullie nu precies doen, de activiteiten van jullie groep dus. Zou je dat eens kunnen omschrijven? En kost dat veel tijd naast jullie studie of werk?

Goed gezegd Boyan, HJ2G rules!!! Impact suks!!!

Een goede vraag van Johan. Ik zou ook graag een reactie willen van Bojan of andere leden van HJ2G. Dit aangezien ik de plannen van 2009 kan vinden, maar niet de resultaten hiervan of de planning van 2010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: