13reacties

Kanaalwater ipv gas bij stadsverwarming


Voor de Rijpelberg, Brouwhuis en een deel van Helmond Oost ontwikkelt Ennatuurlijk de grootste toepassing van aquathermie als warmtebron in de Benelux ooit. De bedoeling is om de centrale op aquathermie in 2025 operationeel te hebben draaien, zo laat het warmtebedrijf aan de weblog weten. De stadsverwarming voor circa 6500 woningen in die 3 wijken en een aantal bedrijven is nu nog volledig gasgestookt. Daar wil het bedrijf zo veel en snel mogelijk van af om zodoende minder CO2 uit te stoten.
Ennatuurlijk onderzoekt momenteel de mogelijkheid om warmte uit het oppervlaktewater van de Zuid-Willemsvaart te halen. Met aquathermie slaat een warmte/koude opslag (WKO) in de zomer warmte uit het kanaalwater op in de bodem, om die in de winter te kunnen gebruiken. Aquathermie heeft volgens Verhappen veel voordelen zoals relatief weinig stroom nodig om de warmte te onttrekken en het heeft ecologisch weinig impact. Bestaande klanten zullen bij het dagelijkse gerbruik niets merken van deze overgang. Als het hele project ontwikkeld is, biedt het de mogelijkheid ook de rest van Helmond op deze wijze te gaan verwarmen.
De Helmondse stadsverwarming draait nu nog op 2 stoom- en gasturbines. Die staan in de warmtecentrale aan de Achterdijk op het industrieterrein. Rob Verhappen van Ennatuurlijk: “We gaan de gasturbines voorlopig wel behouden, maar dat zal in de toekomst alleen zijn om te kunnen gebruiken bij piekmomenten of storingen.” Het aardgas zal op termijn vervangen worden door bijvoorbeeld biogas of waterstof. 

Afgevoerd van de voorpagina
13 reacties
Reageer

Klinkt goed, hopelijk gaat het in de praktijk ook zo mooi werken zoals men schetst.
Maar de rest van Helmond op deze manier gaan verwarmen lijkt me enkele bruggen te ver.

We zullen zien.

Wij, inwoners van de rijpelberg, wachten al jaren op herstel van de weg door de rijpel door Ennatuurlijk. Beloofd op 16 maart 2015 in de Brem. Dat zou binnen 5jaar gebeuren. We zijn al 2 jaar overtijd. Dus dit zal ook wel weer een wassen neus zijn.

@Jo op donderdag 10 maart 2022 om 11:38:

Nee Jo een luchtkasteel waar ze weer veel subsidiegeld voor ophalen!
Kijk maar eens naar link in artikel aquathermiek is nog in onderzoeksfase en nu gaat Ennatuurlijk het onderzoeken en wil in 2025 operationeel zijn.
Neen dan is naar verwachting subsidiepot leeg.
In een woord luchtfietserij over rug consument

Aardwarmte zit hier niet.. Dus het is niet meer san wT gepruts in de marge. Denk je e ht dat je winst haalt uit warm water uit vaart in de grond stoppen en na halfjaar daar weer warmte van te intrekken.
Kletskoek. Waar blijft het destijds verkochte verhaal van industriële restwarmte?
Zelf een solar veld is effectiever dan voorgestelde nonsens

Gasturbines voorlopig wel behouden, maar in toekomst alleen voor piek momenten en storingen... Hoe dan?
En ja men denkt aan vervanging door biogas of waterstof.. Dan heb je toch dezelfde turbines nog nodig. En echt niet alleen voor piekmomenten...
Want hoe wordt anders kanaalwater van 25 graden ooit in Dewinter naar onze huizen gestuurd tot 80 graden?
Ik vraag me werkelijk af of men wel wet wat men doet, want dit plaatje is verre van compleet.
Vraag is, waarom nou weer.

Tja maar we blijven wel gekoppelt aan de gasprijs er zal wel een flinke subsidie pot naar die armoed zaaiers van ennatuurlijk gaan.
Laat dat lekkende zooitje eens opkrassen een beetje Poetin kan daar geen kwaad.

Voor wie meer wil weten over aquathermie: https://www.aquathermie.nl/home/default.aspx

Nou, eens gekeken, allemaal praatjes en presentaties op lagere schoolniveau. Naïef.
Zomers wordt warm water (oh wat wordt water toch warm in Nederland) zogezegd diep onder de grond opgeslagen. Waar dan, hoe diep, en hoezo blijft het daar dan warm... Want nergens in onze bodem zit aardwarmte, het is koel 8 a 9 graden tot kilometers diep. En hoeveel liter denkt men op te willen slaan, elke dag de gehele ebit van Maas en rijn de grond in om dan in de winter weer lekker warm ( 8 graden?) op te pompen? En men stelt andersom dat in de winter koud water juist ook weer terug in de grond gaat voor "koeling" in de zomer...
Nou geniaal
Goed doordacht.
Het raakt werkelijk kant nog wal.
Wie zijn al die graaiers die hierin meewaaien en leuk geld verdienen.
Domdom dom
Bouw een kerncentrale

@Andre op maandag 14 maart 2022 om 23:42:

Gezien jouw kennis over dit onderwerp, wil ik je vragen of je na de verkiezingen Forum voor Democratie in Helmond hierover wilt adviseren en helpen. Zodat we in vrijheid blijven leven. Een ja of nee is voor nu voldoende, daarna benaderen we je wel.

@Verbaarschot hier een beetje de toppers wegkapen voor FvD….moet niet gekker worden. André is overigens ook goed thuis in de standaard FvD - termen als graaiers & zakkenvullers, dom links, die buitenlanders, klimaatdrammers etc.

Ja, zowel @verbaarschot als @roland

Waarom niet nu meteen op waterstof, dat scheelt toch weer op het verbruik van het gas .

Jan, waterstof is er nog niet veel.
Aquathermie is echt verzonnen. Dat ze kanaalweg zomers "opslaan" en dat 't winters nog warmte heeft. Hoeveel water denken ze wel op te kunnen slaan. In grond die 10 graden koud is en blijft.
Schande dat bedrijven en overheden zulke nonsens presenteren en ons geld verklooien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: