21reacties

Schietincident: hond dood + 2 lichtgewonden


Vanavond rond 19.50 uur kreeg de politie een melding over een zeer agressieve hond op de Houtsdonk in Helmond West. “Die bleek dusdanig agressief dat 1 van de agenten die op de melding reageerde zich daardoor genoodzaakt zag de hond neer te schieten. De hond is helaas overleden” aldus de politiewoordvoering zojuist. Tijdens het neerschieten van de hond raakten 2 omstanders lichtgewond. Volgens de politie ‘vermoedelijk als gevolg van het schieten’.
Zoals gebruikelijk bij vuurwapengebruik door de politie, zal de Rijksrecherche een onderzoek instellen naar de feiten en omstandigheden rond de toedracht.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s.

In de reacties hieronder staan updates.

Afgevoerd van de voorpagina
21 reacties
Reageer

Of was die politie bang dat hij maar even schoot 🧐
Waar was het baasje van de hond ??

Daniëlle Thijs

Het leek wel oudjaarsavond even. Zo snel en veel er geschoten werd. Dus ja zou best wel eens schrik kunnen zijn geweest. Maar als gevolg van het schieten kan nog vanalles zijn. Wegduiken en iets geraakt hebben of daadwerkelijk door een kogel. Beetje vaag

Loslopende (agressieve) honden blijft een probleem in Helmond, niet alleen in Helmond west. Vandaag ben ik in Brandevoort weer aangevallen door een loslopende hond.

Update 1:
Harrie Fotografie maakte ook de onderstaande foto's.

Voor nog meer info over dit schietincident:

https://www.facebook.com/groups/houtsdonkinfo

Wat erg voor die hond 😪 een hond word nooit agressief geboren, maar agressief gemaakt. 😡

Franka van Dijk

Was een Stafford hoorde ik van een bewoonster. Was ook al bij Hart van Nederland, daar hadden ze een filmpje. https://www.hartvannederland.nl/nieuws/misdaad-112/politie-schiet-agressieve-hond-dood-in-helmond

No offense maar Staffords en alles wat daar op lijkt zou verboden moeten worden.

Ben 't eens met Roland

@Roland op zondag 18 september 2022 om 12:18:

Lees even de reactie van Franka van Dijk.

@Marko @Franka
Dat zal best, maar de gevolgen van een beet van Stafford-(achtingen) zijn niet te overzien en ik wil als braaf burger in de openbare ruimte dan ook niet met zulke dieren geconfronteerd te worden. Andere honden kunnen ook bijten, dat weet ik. Incidenten met Staffords en alles wat daar op lijkt zijn er aan de lopende band. Ik lees niet snel berichten dat de politie een agressieve golden retriever of teckel heeft doodgeschoten.

@Roland op dinsdag 20 september 2022 om 17:08:

Gedrag van honden ongeacht ras is nooit volledig te voorzien. Je moet honden altijd aangelijnd uitlaten. Een hond is van nature niet agressief. Het is juist de opvoeder die een hond (bewust) agressief maakt. En bijtgraag. Honden worden vaak getraind tot een dergelijk gedrag. Kijk maar eens naar hondengevechten. Honden kennen niet het verschil tussen mensen en dieren. Honden bijten ook in paraplu's en poppen.

Premium-artikel in de krant vandaag:

Eigenaren van hond kwaad op agenten
Onderzoek schietincident
AGENTEN OP DE PLEK WAAR ZATERDAG EEN HOND WERD DOODGESCHOTEN. FOTO FOTOPERSBUREAU FOTOPERSBURO BERT JANSEN / HARRIE GRIJSEELS
De eigenaren van de hond die afgelopen zaterdagavond werd doodgeschoten door de politie, hekelen het optreden van de agenten.
BART HOFFMAN
Bart Hoffman b.hoffman@ed.nl

Helmond

Zeker is dat afgelopen zaterdagavond twee bewoners aan de Hikspoorstraat verwondingen oplopen. Een van de twee wordt door een schampschot geraakt aan zijn hoofd, zo blijkt uit een rapportage van het Elkerliek. De andere man moet in datzelfde ziekenhuis verbonden worden aan zijn onderarm. Volgens Waldemar (32), die door een kogel is geraakt, wordt ook zijn huisgenoot neergeschoten. Een woordvoerder van het OM zegt dat de twee mannen niet verdacht worden van een strafbaar feit.

De politie trekt op zaterdag de wijk Houtsdonk in, nadat er een melding binnenkomt van een hond die is aangevallen door een andere hond. Waldemar (achternaam en adres bij redactie bekend) zegt dat zijn viervoeter, van anderhalf jaar oud de hele dag binnen was.

,,Er stond plots politie op de stoep. Onze hond Tiger, een pitbull, rende naar buiten toen ik de deur opende, maar was niet agressief. Een van de agenten richtte zijn wapen op de hond en schoot minstens twee keer. De hond lag toen dood op de grond. Ik schrok me wild, omdat ik onder het bloed zat. Ik rende terug naar de voordeur en werd daar in mijn hoofd geraakt. Mijn huisgenoot in zijn arm", volgens Waldemar.

Andere getuigen van het schietincident lijken er niet te zijn. Justitie wil niet reageren op vragen van het ED, omdat er een onderzoek van de Rijksrecherche loopt. Dat gebeurt overigens altijd na vuurwapengebruik van agenten. Het onderzoek kan waarschijnlijk pas in 2023 worden afgerond. Tot die tijd blijft het onduidelijk waarom de hond niet getasered werd, hoe de mannen gewond raakten en of de agenten hun dienstwapens veilig en proportioneel gebruikten.

'Hond deed niemand kwaad'
De twee Poolse mannen, die in de omgeving werken, zeggen dat de hond nooit overlast veroorzaakte. Drie bewoners in de straat, waaronder de directe buurman, onderschrijven die claim. ,,Die hond deed niemand kwaad, ook kinderen speelden ermee", zegt Konstantin Stoynaov. ,,Op zaterdagavond keken we tv en was het compleet stil op straat en bij de buren. Opeens hoorden we de schoten. Last van onze buurmannen? Nooit."

Voor Waldemar en zijn huisgenoot wordt na het schietincident een ambulance gebeld. Er wordt rapport opgemaakt. De artsen ruiken alcohol, zo staat in het dossier. Waldemar zegt in het ziekenhuis dat hij een halve liter bier heeft gedronken en boos is omdat de politie hem heeft neergeschoten.

,,We zijn niet agressief geweest, op geen enkele manier. We weten ook niet waar de melding over de hond vandaan komt", zegt Waldemar, aan zijn voordeur, waar een kogelgat te ontwaren is. ,,Dit heeft enorme impact op me. Ik slaap al twee nachten slecht. Ik heb psychologische hulp nodig. Het doet wat met een mens als hij wordt neergeschoten. Het is goed mogelijk dat ik juridische stappen ga nemen, omdat ik mijn medische rekeningen betaald wil zien.

"Doet ie anders nooit" "Zo lief voor kinderen" , de standaard-reacties van pitbull-baasjes na een incident. En uiteraard weer de schuld van de politie.

Dit soort dieren horen niet thuis in een woonwijk, eigenlijk nergens. Gewoon té gevaarlijk.

Gewoon zoals Roland zegt.

Er bestaat in Nederland geen hondenverbod voor pittbull-achtige honden.
Heel erg vaak is de eigenaar van zo'n hond pittbull-achtig.

Er is al jaren een fokverbod, toch sterven ze niet uit. Pauperhonden. Meeste rashonden zijn doirgefokte inteelt.
En inderdaad, het publiek voor dit soort honden is aantoonbaar a socialer dan gemiddeld.
Laat niet weg dat we niet iedereen over 1 kam moeten halen. Dit voorval verdiend een gedegen onderzoek.
Maar 't blijft zo dat je als eigenaar verantwoordelijk bent, altijd. Dus ook dat je hond, onschuldig je deur uit rent... Prima als je eigen erf hebt, maar daarbuiten zit je meteen 100 % fout. Ook met tekkel of poedel.
Los van dit juridisch geneuzel, voor de eigenaar is dit verschrikkelijk... Mijn medeleven daarvoor. En dus goed onderzoek naar optreden politie.

Update 2:
Agent die vechthond doodschoot en de 2 eigenaren raakte niet vervolgd
De politieagent die vorig jaar in Helmond West een hond doodschoot wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat besluit (na onderzoek door de Rijksrecherche) heeft het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) zojuist bekendgemaakt. Bij het schietincident raakten de 2 eigenaren van de hond lichtgewond.
Zoals je hierboven kunt lezen, kreeg de politie op zaterdagavond 17 september een melding dat er op de Hikspoorstraat een hond zou zijn aangevallen door een mogelijke vechthond. Eenmaal in de straat troffen de agenten een vrouw met een hondje. Zij verklaarde dat haar hond zojuist in de bek was genomen door een andere hond en heen en weer was geschud. De agenten belden vervolgens aan bij een woning waar de hond zou thuishoren.
Toen de deur werd geopend rende een Amerikaanse Stafford naar buiten. De gebeurtenissen volgden elkaar dan in rap tempo op. Van de agenten voelde er 1 zich genoodzaakt om meerdere keren op de hond te schieten toen die zijn richting opkwam. De hond wordt dodelijk geraakt. Van de bewoners loopt er eentje een schampschot op net boven zijn oor. De andere bewoner wordt geraakt in zijn onderarm. Beiden werden geraakt door afgeketste kogels, zo blijkt uit het onderzoek.
Nadat ze in het ziekenhuis zijn behandeld deden de bewoners aangifte van poging tot doodslag. De Rijksrecherche startte een onderzoek. Om te achterhalen wat er precies is gebeurd heeft de Rijksrecherche gesproken met alle betrokkenen en diverse getuigen. Ook werden bodycambeelden van de agenten bekeken en gesprekken met de Meldkamer van de politie teruggeluisterd. Daarnaast is uitgebreid sporenonderzoek gedaan.
Volgens het OM is het voor de beoordeling relevant dat de agenten diverse malen tegen de bewoners hadden geroepen om de hond naar binnen te halen, "net als het feit dat het soort hond bekend staat als vechthond en soms onberekenbaar gedrag kan vertonen". De agent heeft gericht geschoten en heeft daarbij zijn vuurwapen naar beneden gericht gehouden. Dat daarbij desondanks 2 personen gewond zijn geraakt valt de agent niet te verwijten, zo oordeelt het OM. Gelet op alle feiten is er volgens het OM geen reden om de schietende agent te vervolgen.

Ik was erbij en precies zo gebeurde het. Goed dat die politieagent nu is gerehabiliteerd!

Een van de twee wordt door een schampschot geraakt aan zijn hoofd, zo blijkt uit een rapportage van het Elkerliek.
Toch flink geraakt.
Eigenaar. Ik slaap al twee nachten slecht. Ik heb psychologische hulp nodig. ;-)

Terecht niet vervolgd zo lijkt me dat het OM daar zolang over moet nadenken is al erg genoeg.
Jezelf verdedigen om je hachje te redden als politie of burger zou nimmer strafbaar mogen zijn. Lintje voor die mensen!

Rob Bokhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: