27reacties

Cijfers Marokkaans-Nederlandse jongeren


In het kader van “meten is weten” verstrekte de gemeente cijfers over de Marokkaans-Nederlandse jongeren in Helmond ten opzichte van 22 Nederlandse gemeenten.


1 Op de 4 Marokkaanse mannen van 12-24 jaar blijkt in de periode 2008-2012 verdacht van een delict (geweldsdelicten, openbare orde, vermogensdelicten, verkeersdelicten, drugsdelicten). Het betreft 104 jongeren. Van de autochtone mannen in dezelfde 5 jaar kwam ongeveer 1 op de 8 jongeren in aanraking met de politie (in aantal 585).Helmond nam van 2008 tot en met 2012 deel aan het Samenwerkingsverband Aanpak Marokkaans-Nederlandse risicojongeren. Dit is een samenwerking van het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en 21 andere gemeenten. Gemeenten die allemaal een grote Marokkaans-Nederlandse gemeenschap hebben met daarin relatief veel risicojongeren. Doel van die samenwerking is het realiseren van een trendbreuk in de oververtegenwoordiging van Marokkaanse Nederlanders op de terreinen schooluitval, werkloosheid, overlast en criminaliteit. Die samenwerking resulteerde onder meer in de bovenstaande cijfers en de volgende 2 rapporten:
Helmondse monitor Marokkaanse Nederlanders 2013 (pdf)
Algemene monitor Marokkaanse Nederlanders 2013 (pdf)

Het college van B&W trekt de volgende conclusies voor Helmond:

  • Met de meeste jongeren in Helmond gaat het goed. Dit onderzoek focust op een groep van 800 Marokaans-Nederlandse jongeren (12-24 jaar) op een totale groep van zo’n 13.500 jongeren. De cijfers zijn gebaseerd op 2012. Intussen hebben we niet stilgezeten en zijn op onderdelen resultaten geboekt die later bekend worden gemaakt.
  • Ook in Helmond is er, net als bij alle andere gemeenten, nog steeds een oververtegenwoordiging van de Marokkaans-Nederlandse groep in schooluitval, werkloosheid en criminaliteit. De schooluitvalcijfers van het schooljaar 2012-’13 zijn nog niet meegenomen. Die cijfers laten een daling zien van het aantal nieuwe schoolverlaters zonder diploma.
  • In 2012 was er een lichte daling in de criminaliteitscijfers onder Marokkaans-Nederlandse jongeren. Deze daling betreft een relatief kleine groep.
  • Tegelijkertijd valt op dat over de gehele periode 2008 – 2012, relatief veel Marokkaans-Nederlandse jongeren minimaal 1 keer in aanraking kwamen met de politie op verdenking van een misdrijf. Van de 12-24 jarige Marokkaans-Nederlandse mannen uit Helmond is 26,8% verdacht geweest, het gemiddelde bij de 22 gemeenten ligt op 35,3%.
  • We hebben te maken met een complexe en hardnekkige problematiek. De cijfers uit de monitor tonen de blijvende noodzaak aan van extra aandacht voor en focus op deze lastige groep én een lange adem! Het blijft overeind staan dat er geen enkel excuus is voor jongeren die in de criminaliteit belanden.
Afgevoerd van de voorpagina
27 reacties
Reageer

Als ik het lees lijkt het er op dat we de goede kant op gaan, maar dat extra aandacht nodig blijft. Dan stel ik voor om na de 2,2 miljoen nog eens 220 miljoen te investeren in de problemen met de Marokkaanse jeugd in Helmond. Dan hebben we het probleem wel getackeld.

@skruwlelik op woensdag 28 mei 2014 om 11:12:

Ik stel voor om geen enkele euro hier meer in te investeren. Wel stel ik voor om dit PROBLEEM, want dat is het gewoon een vet probleem, aan te pakken met harde hand. Mocht er geld nodig zijn om kale cellen te openen in het politiebureau (zonder verstrekking van halal-voer voor de gevangenen) dan kan dat geld hier beter aan worden besteed. Ook pleit ik voor verruiming van de bevoegdheden van agenten; gebruik van gummi-knuppels, sneller mogen optreden bij dreigend opruiend of aanstootgevend gedrag (spugen en schelden tegen (vrouwelijke-) voorbijgangers etc.).
Weet er iemand hoe het is afgelopen met de Marokkaanse boefjes (understatement of the year...... ), die met golfclubs zomaar wat voorbijgangers in M-Hout vanuit een rijdende auto het ziekenhuis inrosten? Ja, ze waren gepakt ja, maar inmiddels weer allemaal vrij..... en de auto waar ze in reden? die is niet eens in beslag genomen.... Ongetwijfeld dat ze zlefs over de rtijd die hebben vastgezeten, toch hun uitkering hebben genoten (what about sollicitatieplicht voor hen?) (sorry, uit betrouwbare bron weet ik dat de "chauffeur" een uitkering geniet). De slachtoffers lopen inmiddels weer rond, met een vet trauma, dat dan weer wel. Zo lang met de zachte hand (theedrinken en discussiëren waarom ze geholpen moeten worden met coaches) wordt gereageerd op dit schorriemorrie, verandert er helemaal niets. De multi-kul-beleidslijn van de afgelopen 20 jaar heeft zichzelf ingehaald, de feiten zijn er. Het spreekwoord luidt niet voor niets; "zachte heelmeesters maken stinkende wonden".

Ben het helemaal met je eens Henkie. Optreden en aanpakken, liefst niet te zachtjes.

@g.ekkehenkie

Eerste twee letters van je naam.............laat maar zitten. Een oplossing is er zo maar niet voor het probleem. Onderdeel van het probleem is de opvoeding, dit staat ook in het rapport, ik denk daarom dat je de ouders moet aanpakken op het gedrag van hun kinderen zolang ze verantwoordelijk zijn voor de acties van hun kinderen bv tot 18 jaar, dus korten op inkomen, huisuitzetting ect. Dit bovenop het strenger straffen van de eigenlijke daders.

Met deze flauwekul zijn we al tientallen jaren belast. Dus geen geld meer steken in Marokkanen, bij de 2e keer over de schreef gaan dubbelle nationaliteit afnemen en opsouwten. Het is nu dweilen met de kraan open, geld erin steken is bij lange na geen garantie voor de toekomst. Er kan beter geld worden gestoken in de ouderenzorg, mensen die hebben bijgedragen aan de opbouw van onze maatschappij, dat doet een deel van de Marokkaanse al generaties lang niet en toch mee profiteren. Ik zeg dat de problemen nog lang niet voorbij zijn, sterker nog de problemen verergeren de komende jaren alleen maar. Dit is niet een negatieve kijk op het orobleem hebben, maar een realistische kijk van hoe het verkeerd wordt aangepakt.
Het is zaak om aanpassingen in het rechtssysteem door tevvoeren, zodat criminele Marokkanen het land kunnen worden uitgezet.
Mensen met een dubbel paspoort zijn voor mij geen Nederlanders, al wil de regering dit ons wel graag in de maag splitsen. Ik ga met mijn gezin over enkele jaren imigreren naar een land waar de instroom van buitenlanders (gelukszoekers) geminimaliseerd is.Nederland gaat naar de verdommenis en is all lang gaande, ook al wil de regering ons anders doen geloven.

@Skruw.....
Ouders aanpakken werd 20 jaar geleden ook al gesugereerd, allemaal achterhaalt.
Deze jongeren hebben een multiculterele stoornis waar geen kruit tegen opgewassen is.
Dus niet aaien die gasjes, maar keihard onderuit halen.

Ondertussen is uit onderzoek van de politie in Rotterdam gebleken dat etnische achtergrond GEEN ROL speelt in de keuze om het criminele pad op te gaan.

http://www.zorgwelzijn.nl/Welzijnswerk/Nieuws/2014/5/Etnische-achtergrond-geen-factor-in-criminaliteit-1519633W/

Dus leuk dat jullie vanuit de onderbuik dit soort dingen roepen, maar het is gewoon NIET WAAR.

Wat dus wel telt is:
- In welke wijk je geboren bent/ sociale status
- Wie je vrienden zijn
- Hoe veel je te verliezen hebt in het leven (in het welzijnswerk bekend als de drie W's: Woning, Werk en Wederhelft)
- Wat je vooruitzichten en kansen zijn

De rest is bullshit. Ja er is misschien gemiddeld minder respect vanuit de groep Marokkaanse Nederlanders. En daar geef ik ze geen ongelijk in als je ziet hoe zij op hun beurt als groep behandeld worden en elke keer als er iets gebeurt verantwoordelijk gehouden worden voor iemand die ze vaak niet eens kennen. Respect komt van twee kanten, net zoals rekening houden met elkaar van twee kanten moet komen.

Ik zou wel eens willen zien wat de cijfers zijn als er gecompenseerd wordt voor sociale status, opleidingsniveau en baankansen. Misschien blijkt dan wel dat de bewuste groep juist ondervertegenwoordigd is. Met andere woorden, dit onderzoek rammelt, omdat er gewoon een paar factoren helemaal niet meegenomen zijn. Het is een oversimplificatie van het probleem, voor zover er al een probleem is.

Michiel van Geel

@Michiel van Geel op vrijdag 30 mei 2014 om 16:06:

Met jouw reaguursel heb je zeker weer een aantal Draaikont66-stemmers naar de PVV gejaagd.... :)

Uit onderzoek is wel gebleken dat;....... enfin vul zelf maar in. "Wij van WC-eend* adviseren? Juist ja, WC-eend*!" (*in plaats van WC-eend mag u ook Draaikont66 invullen)

Wat loop je nou uit je nek te zwammen? ga je ontkennen dat we een VET PROBLEEM met een groot aantal Marokkanen hebben in Helmond? Ga je beweren dat als we dat vergelijken met de andere nationaliteiten, dat deze groep niet met kop en schouders erboven steekt?
Ik zou zeggen, doe je ogen open! wake up!
Baankansen? die vernachelen ze zelf! (ik gebruik bewust niet het Jiddische vernaggelen :) ). Door niet te integreren, onze taal niet te willen spreken, niet aan te passen aan Westerse cultuur zoals het geven van een hand aan vrouwen, gezichtsbedekkende kleding te willen dragen. Ze grijpen zelf de kansen niet die wij ruimschoots en openhartig aanbieden (scholing, begeleiding en zelfs sociale activiteiten). Waar wij dus als hardwerkende mensen voor hebben gezorgd en nog zorgen. Maar wat mij betreft is dat laatste geld ter voorkoming van de trubbels alweer door de plee gespoeld.

Ik vraag je vriendelijk om 's avonds eens op je fiets, alleen!, door de Molenstraat en Willem-Prinzenplein, ik weet zeker dat jij je niet op je gemak gaat voelen.
Onderbuik of niet, het onderzoek, waarvan deze weblog dus een aantal conclusies presenteert, toont gewoon de FEITEN aan.
Dus ga dat nou niet lopen ontkennen, of lopen mouwen dat we bepaalde factoren als "nit-goewd-Needelansj-spreejke" moeten meenemen, maar doe er wat aan!

PS: oversimplificatie? Nee, gewoon een helder beeld van feiten! Poldermodel en multikul zijn passé!* (*citaat van een spreker van het laatste Draaikont66-congres). Waarom poldermodel en multikul hier door mij genoemd; zoals jij behoort te weten, waren dat de modellen van besturen jaren geleden, waarbij we van alles een beetje deden en maar van de problemen wegkeken. Je kan niet honderd smaken bij elkaar voegen, dat leidt geenszins tot een heerlijk gerecht. Keuzes maken en ergens voor kiezen, daar gaat het om. Niemand zit te wachten tot jij nog wat factoren toevoegt aan het onderzoek, zodat het beter in je straatje past.

@ Michel....het gaat hier over Helmond...niet over Rotterdam.
De cijfers liegen niet ofwel? Wat de reden is....is fijn om te weten om het aan te pakken. Wat voor vrienden denk jij dat de Marokkaanse jongeren hebben denk jij? En in wat voor wijken worden ze geboren? Niet in de oranjebuurt ofwel soms? Allemaal leuk wat je schrijft over 3 w's....maar zolang die snotneuzen de binnenstad tot in de nacht onveilig maken....wat procentueel veel vaker de Marokkaanse jongeren zijn ivm andere nationaliteiten...en hun ouders hun kroost niet rond een bepaalde tijd naar binnen halen..zal dit zich niet oplossen. Of denk je dat het allemaal gelul en toeval is wat hier al jaren speelt. Ik zeg jou 1 ding..ik pik niks van ze. Laat me gvd niet intimideren door ze. De harde hand...welke nationaliteit dan ook.

@Michiel

Je hebt weer geluk, in Breda zijn er weer 4 opgepakt, na een overval op een juwelier.... Daardoor weer 4 personen meer crimineel in een andere stad, ik schat dat dan het percentage criminele marokaniërs in Helmond weer met 0,00001% lager uitvalt! Mits ze zich vanavond op de uitgaansavond gedragen natuurlijk.

Ik ontken niet dat er percentueel meer Marokkaanse Nederlanders voor overlast zorgen. Wat ik probeer duidelijk te maken is dat dit niet raar is.

We hebben destijds gastarbeiders hier naartoe gehaald. Die hebben we vervolgens in laagbetaalde banen gestopt. Hun kinderen begonnen dus relatief ten opzichte van het gemiddelde kind met een achterstand. Zowel op het gebied van taal, mogelijkheden om te gaan studeren (ja, dat is toch lastiger als pappa niet betaalt) en baankansen. Het gevolg is dat een groter gedeelte van die jeugd ontspoord is ten opzichte van de gemiddelde autochtone jeugd. Door ze als groep neer te zetten en vervolgens anders te behandelen gaan ze zichzelf ook als een groep zien en als zodanig gedragen. En dan krijg je dus problemen.

Ik ben het dan ook helemaal eens met oi!boy wat dit betreft. Iedereen die over de schreef gaat, welke nationaliteit/etnische achtergrond ook moet je aanpakken. Dat doe je per individu, niet op basis van dat iemand tot een bepaalde groep behoort. Vervolgens trek je zoveel mogelijk mensen uit zo'n groepje rotzooitrappers het rechte pad op, zodat alleen de echte rotte appels over blijven. En die ga je intensief volgen, zodat ze geen schade meer kunnen aanrichten. Dat vereist alleen wel wat meer dan cameratoezicht. Daar heb je jongerenwerkers voor nodig. Misschien moet daar eens wat meer geld naartoe. Voorkomen is immers beter dan genezen. Noem mij maar een linkse geitenwollen sok, maar daar heb ik een stuk meer vertrouwen in dan in opjagen.

Michiel van Geel

@Allen,

Wat een onzinnige discussies weer, voor mij zijn discusses over en weer verleden tijd.
Ik weet wel als ze aan mijn familie, vrienden of kennissen komen, worden ze tot op het bod in elkaar geragd, daar zorg kk zelf met mijn maten wel voor. En als ik die gasten niet krijg gevonden loof ik een beloning uit, maar vinden zal ik ze.
En er voor hun criminele activiteiten zullen ze zwaar boeten, daar ga ik 20 jaar voor zitten.

Resume...En voor hun criminele activiteiten.....

@ adrie CHAPEAU

Misschien zouden onze PVV geleerden hun analyses en oplossingen ook eens toe kunnen passen op de 525 criminele autochtone jongeren. Mogelijk blijkt uit deze vergelijkende studie dan waar de pijn in deze gelederen werkelijk zit en of dit ongenoegen al dan niet te maken heeft met de door velen veronderstelde existentiële angst van de xenofobe arme blanke man, met een tot de dorpskerk beperkte blik op de wereld, voor ontmaskering van zijn misplaatst moreel superioriteitsgevoel.

Niet ontkent kan worden dat ook aan de absolute criminaliteitscijfers onder autochtonen culturele oorzaken ten grondslag liggen. Het zou verhelderend zijn onze geleerden daar ook eens over te horen.

@Fretje,

Kom eens tot de kern van de problematiek.
In mijn ogen zijn autochtone gast inwoners (en dat zijn het) met een dubbelle nationaliteit geen nederlanders, dus een eerlijke vergelijking met autochtone nederlanders is onmogelijk. Zielige praatjes en verhalen van hoe het wel zou moeten zijn allang uitgespeeld. Vanaf nu keiharde maatregelen en wetten vanuit regeringswege verruimen, uitzetting moet absoluut als mogelijkheid worden geopperd.

Ohja@ Fretje,

Je hebt zeker veel marrokkaanse criminele vriendjes in Helmond heh.
Nou ik zeg je, dan flikker jij ook naar op als je de waarheid niet onder ogen wil zien (maar dan immigreren graag naar de zandbak Marokko)

@Adrie,
als je naar een ander land gaat heet dat emigreren, de Marrokaanse Nederlanders zijn allochtonen, maar dat even terzijde.
Om maar even jou goeroe te citeren, doe effe normaal. Je standpunten zijn duidelijk en helder, maar je zou normaal kunnen reageren op een andere mening.
Je hebt wel een punt door harder te straffen en uitzetting mogelijk proberen te maken. Dat wordt moeilijk, daar heb je twee landen voor nodig die mee dienen te werken.
Er is een enorm probleem, dat zullen we zelf moeten oplossen met alle partijen, maar welke weg te gaan is onzeker en daarmee ook het resultaat. En dat maakt mensen terecht bang.
Ik heb ook de oplossing niet, en niemand naar ik aanneem, anders was het probleem reeds verholpen. De overheid dient wel serieus om te gaan met geluiden uit de samenleving dat de maat vol is, ze onderschatten het gevoel van de autochtone bevolking. Maar eerst zal zich een ramp moeten voltrekken, eer het pluche wakker wordt, en dan staan ze in rijen dik vooraan om alles te veroordelen, en maatregelen in het leven te roepen.

Praat een beetje normaal fretje...jezus zeg. Dit forum is voor iedereen...niet alleen voor fretjes die interessant doen dmv woorden. Ik heb mijn mening gegeven. Wat jij ervan vindt moet je zelf weten.

@Skruwlelijk

Paar foutjes in de tekst idd, komt door mijn boosheid omtrend dit eindeloze onderwerp.
Voor mij is het klaar, en je kent idd mijn standpunt

Weer zo'n onnodig stigmatiserend en geldverkwistend onderzoek. Ben van mening dat je beter af bent om deze onderzoeken uit te voeren waarbij geen onderscheid gemaakt wordt naar denominatie of cultuur, behalve de Nederlandse.

Zoek het maar uit!

@Adrie zaterdag 31 mei 2014 10:06 en 10:10

Zie net pas je reacties. Blijkt een hele opgave om als normaal mens te reageren op een simpele vraag. Moet voor een zelfbenoemde deskundige op het terrein van interculturele relaties toch niet al te lastig zijn omwille van een eerlijk en evenwichtig verhaal ook eens een kort moment stil te staan bij het feit dat ook in autochtone kring een ontiegelijke lading etterbakken en ander gespuis rond struint. Om meer dan dat ging het niet. Hierop dan reageren met wat ondermaats psychotisch gebral en getier dat op "Stormfront" en daarmee vergelijkbare internetfora lof zou oogsten is jammer, maar wel veelzeggend.

Je mening, of wat daar voor door moet gaan, is je gegund. Maar met verwensingen als zou ondergetekende naar de zandbak moeten opflikkeren schiet niemand iets op. Zegt veel over je respect en omgang met mensen en doet vermoeden de tijden waarin het ausradieren van andersdenkenden gemeengoed was te willen doen herleven. Of dat helpt je opvattingen ook onder de niet zo bange blanke man met succes uit te venten valt zeer te betwijfelen.

@ Fretjuh,

Het staat voor mij vast dat jij duidelijk voor het allochtone geteisem bent dat Marokkaan heet. Nou ik zal je vertellen dat voor mij en vele met mij de maat meer dan vol is. De tijd van overleggen, en tonnen maatschappelijk geld in Marok projecten stoppen moet voorbij zijn.
Zoek het maar uit met je standpunt, en blijf jij maar met jou gedachtengang doorsukkelen.
Ik en zeer velen met mij zeggen, wederzijdse wettelijke wijzigingen doorvoeren en dus de dubbelle nationaliteit. Zoals ik al eerder heb geschreven, zijn mensen met 2 nationaliteiten geen Nederlanders. Ga niet meer in verdere herhalingen treden.

Ik snap niet dat er nog mensen vasthouden aan het linkse politieke denken..alsof ze willen blijven geloven in vriendelijke islam en niet aggressieve criminelen uit Marokko. De inhoud is al besproken; er zijn feiten en waarheden. Maar zelfs als die onweerlegbaar zijn draait links alweer met "ja maar".
De oplossing is even simpel alsook reeds talloze malen aangeboden door CD daarna LPF en nu PVV. dubbele nationaliteit biedt voordeel dat NL kan vervallen en mensen uitgewezen worden naar hun favoriete gewaardeerde moederland; Marokko, algerije Libie Libanon whatever. Wat moet je nog meer doen om uitgewezen te worden! Hoeveel meer moet de nette nederlandse(en allochtone) burger geschoffeerd worden; door de marokaantjes(antilliaantjes somalietjes) maar vooral door overheden en justitie, en vooral linkse partijen.

@Asberg,

En zo is het, en niet anders!!

@fretje,

zomaar wat facts en figures voor je: Bron: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/bekijk-de-herkomst-van-verdachten-jouw-gemeente (je kijkt zeker liever naar de vara, die zijn meer van jouw linkse vet gesubsidieerde kerk)

ruim 9% van het totaal verdachten in Helmond is van Marokkaanse komaf. 3,2 keer meer dan autochtoon. Daarbij wel aangetekend dat vanaf de 3e generatie je wordt gerekend tot autochtoon. Uit onderzoek is gebleken dat juist de 3e en 4e generatie zich nog steeds Marokkaan voelen. (ondanks dubbel paspoort), dus bovenstaande beeld is nog zeer positief.

Maar ongetwijfeld komt nu weer je commentaar zoals; "stigma, zielig, schijnwerper op deze groep, overig linkse kerk blablabla, ja maar Wilders, ja maar ze zijn minder geschoold".

Mijn standpunt, ons land staat voor:

* vrijheid van religie
* scheiding van kerk en staat
* democratische rechtsbeginselen
* gelijkheid van man en vrouw, homo en hetero
* een onafhankelijke rechtsstaat

De meesten uit Noord-Afrika onderschrijven geen van deze punten. Hoe minder bovenstaande wordt onderschreven hoe onprettiger ons land wordt, zo simpel ligt dat. En dan heb ik het nog niet eens over de totale haat die sommigen tegen Nederlanders hebben. Bovendien blijkt ook nog eens dat van de Marokkaanse mannen tussen 40 en 64 jaar, maar liefst 62% leeft van een uitkering.

Mijn motto: wie bovenstaande punten waar ons land voor staat, niet onderschrijft hoort hier niet thuis, want die snapt onze samenleving niet of veracht deze. Fit in or fuck off!

Als laatste voor je nog de letterlijke tekst van het rapport CBS:

Bron: http://www.cbs.nl

"Van alle in 2012 ‘uniek’ geregistreerde minderjarige verdachten was 45% allochtoon. Dit aandeel is vergelijkbaar met de totale verdachtenpopulatie (47%). Jongeren met een Marokkaanse herkomst vormden in absolute zin de grootste groep onder de minderjarige allochtone verdachten. Ook wanneer het aantal verdachten wordt gerelateerd aan de bevolkingsomvang van de betreffende herkomstgroep van 12-17 jaar, blijken jongeren met een Marokkaanse herkomst het sterkst vertegenwoordigd te zijn."

Maar goed, als ik het allemaal goed begrijp ligt het allemaal aan ons dat deze kansenpareltjes, de kansen niet genoeg aanpakken die wij letterlijk in hun schoot leggen.

rechtsaf is beter

@Rechtsaf Is Beter
Mooi betoog wat je neerplempt. Ben benieuwd of je nog een antwoord terug krijgt zonder de woorden die jij voorspelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: