40reacties

Meer en minder


Waaraan zou de gemeente Helmond meer geld moeten spenderen en waaraan minder?Dat is centrale vraag in dit log.

Stel voor dat jij de financiën van de gemeente beheert. Welke keuzes zou jij dan maken?Met jullie voorstellen kunnen de bestuurders van onze stad wellicht goede sier maken omdat ze visie uitstralen, slim ontdekt of voor hen totaal nieuw zijn.

Maar bedenk wel dat als je ergens (meer) geld aan wilt spenderen, je in je reactie ook meteen iets moet aanwijzen waarop te bezuinigen. Zo zijn de spelregels in de werkelijkheid en dus ook in dit log. Dus 1 keer meer geld aan iets toewijzen, betekent ook 1 keer minder aan iets toewijzen. Financiële onderbouwing van je voorstel is niet nodig. De betreffende ambtenaren hebben die cijfertjes er immers zo bijgehaald.

Afgevoerd van de voorpagina
40 reacties
Reageer

Ik vind dat de kinderen van Helmond in een klaslokaal horen te zitten en niet in een noodlokaal. Daarbij vind ik dat het onderwijs in Helmond van hetzelfde niveau dient te zijn als in alle andere steden van Helmond.

Is dat nu niet zo dan ?
Nee, want de overheid heeft vanaf 1997 fases ingevoerd ter verbetering van het onderwijs, fase 1 t/m 4. Hierbij moet je denken aan klasseverkleining tot ICT-onderwijs, dat zijn kleine ruimte met daarin computers.
Nu heeft de gemeente Helmond het besluit genomen om maar tot fase 2 te gaan maar ze heeft wel geld ontvangen van de overheid voor de invoering van deze fasen.

Wat heeft de gemeente dan gedaan met het ontvangen geld ?
Uitgegeven aan achterstanden in het onderwijs met als gevolg dat het onderwijs in Helmond dus altijd een achterstand zal behouden. Men loopt steeds achter de feiten aan en de kinderen in Helmond zijn daar nu dus al jarenlang de dupe van.

Waar moet je dan op bezuinigen ?
Het ontvangen overheidsgeld gebruiken daar waar het voor nodig is en de achterstanden ook meteen wegwerken. Het extra benodigde geld hiervoor dien je te halen uit het afremmen van de bouwplannen Lungendonk en bouwplannen nieuw industrieterrein Scheepstal. Eerst de eigen zaakjes in Helmond op orde voordat je langzaam stap voor stap uit gaat breiden.

Dat wilde ik even kwijt..... 8)

Hierop aansluitend:Dure woningen in Brandevoort schrappen en daarvoor in de plaats onderwijsachterstanden wegwerken.

@Angelique: Nog even en je bent net zo beroemd als Peter W.(Je staat al in het Eindhovens Dagblad!)

Meer geld naar de voedselbank en geen cent meer naar Helmond Sport.
Die eerste groep mensen hebben het nodig, die tweede groep krijgt het als ze tegen een balletje trappen. Dat toeschouwers en sponsors hun hoge salarissen willen betalen, dat moeten zij weten. Maar toch niet de gemeente!

ik ben het eens met dries, ik vind ook dat er meer geld naar de voedselbank moet gaan en niet zoveel naar helmond sport, want waar slaat het op om mensen die sporten een hoop geld te geven.. en mensen die geen geld hebben om te eten niet? en kinderen in een noodlokaal vind ik niet zo'n ramp.. een noodgebouw is immers tijdelijk. ook vind ik dat er meer gekeken moet worden naar moeders met kinderen, want een kind hoort bij de moeder en niet op een opvang. er zou een tijdelijk iets moeten worden verzonnen waardoor een moeder met baby(bijv. tot 5 jaar) bijv. thuis een opleiding of thuiswerk kan doen, waardoor er geen of nauwelijks opvangregeling nodig is. dit laatste is namelijk iets waar ikzelf tegenaan zit te hikken.. ik wil wel gaan werken, maar het gaat niet omdat ik geen oppas heb, en mn kind niet naar een opvang wil brengen(buiten het feit dat ik de opvang niet kan betalen)

@Natasjalex
Hoe "tijdelijk" een noodlokaal is zou jij eigenlijk toch wel moeten weten. De peuterspeelzaal waar Nicky eerst op zat, was ook in een noodgebouw, wat eigenlijk maar tijdelijk zou zijn. Uiteindelijk heeft het er 25 jaar gestaan, voordat het nieuwe wijkgebouw in de Bloemenbuurt er voor in de plaats kwam.

@Natasjalex De gemeente Helmond houdt voor tijdelijk de periode 15 jaar aan. Alleen als het langer dan 15 jaar nodig is mag er een echt lokaal bijkomen. 8)

@Natasjalex
Helaas blijf jij dat dilemma houden want ook al gaat jouw kind straks naar de basisschool dan nog ben jij aan de schooltijden gebonden en vind maar eens een baan voor alleen tijdens schooluren en dan hebben we het nog niet over de vakanties. En inderdaad de opvang is peperduur ! :(

Kinderopvang is peperduur. Dit komt ondermeer omdat de gemeente de uit Den Haag ontvangen 694.000 euro inzet voor de centrumplannen en niet voor de kinderopvang. Van de ruim 5,5 miljoen euro uit Den Haag ontvangen voor de WVG wordt een goede 4 miljoen daar werkelijk voor gebruikt. De rest denk ik ook naar het centrumplan. Wie zijn er het meest de dupe. Jan met de pet natuurlijk. Gelukkig maar dat er in Helmond een voedselbank actief is voor de mensen in allerhoogste nood die niet of nauwelijks te eten hebben.

Peperdure centrumplannen en mensen zonder eten en ook nog veel zonder werk. Waar zou jij voor kiezen?
Ik heb mijn keuze snel gemaakt dat is duidelijk.

noud.. ik wist niet dat die peuterzaal 25 jaar in een noodgebouw heeft gezeten.. :? en ik wist eigenlijk ook niet dat er 15 jaar in noodgebouwen wordt gezeten.. wow!! ik leer hier nog eens wat bij!

angelique.. voor na de schooltijd is niet zo moeilijk om een oppas te vinden, maar voor de hele dag wel! dat is namelijk ook het probleem..

peter.. wordt het geld voor de kinderopvang echt voor de centrumplannen gebruikt? ik vind het sowieso al onzin dat er zoveel dure woningen worden gebouwd, terwijl niemand meer rond kan komen.. en dan heb ik het nog niet over het geld dat wordt gebruikt om in het centrum de steentjes anders te leggen!!

Geen geld naar Helmond Sport? Ben je bedonderd! Wekelijks beleven vele Helmonders veel plezier aan Helmond Sport. De gemeente moet voor 'n nieuw stadion zorgen. Bezuinigd kan er worden op overbodige regeltjes en overbodige ambtenaren!!

Vur welleke club bende gai

Helmond Sport is Betaald Voetbal en die dienen zelf te zorgen voor een passende begroting. Voetbal is prima,maar zij moeten zelf de broek ophouden. Geen stuiver naar Helmond Sport!

Voor wat betreft HS ben ik het wel eens met JE Mulder. Als je graag betaald voetbal wil spelen, zorg je maar voor een goede en gezonde begroting. Zoals al eerder gemeld is HS nu met een publiciteitsactie bezig, waarbij wijkbewoners 2 gratis kaarten krijgen voor het bijwonen van een bepaalde thuiswedstrijd. Dit alles natuurlijk om het stadion ook een beetje vol te laten lijken.
Volgens mij voldoet het huidige stadion (op zich) nog prima.

Meer geld voor stadsbusdiensten die ook in de avond rijden.
Minder geld naar allerlei peperdure onnodige zogenaamde stadsverfraaiingen zoals die nepwaterval aan de Smalle Haven en de Veestraat, het steeds maar herbetegelen overal en die nieuwe entree van het Speelhuis.

Beseffen jullie wel wat HS voor de stad betekent?! Het stadion voldoet niet aan de veiligheidseisen van de KNVB. Dus verhuizen naar 'n locatie op het industrieterrein bijvoorbeeld: voldoende P-plaatsen en geen bewoners die last kunnen hebben van de supporters. Suytkade is daarom geen optie. Wordt alleen voorgesteld omdat de projectontwikkelaar het niet rond kan krijgen.

Het was toch de bedoeling dat er een nieuwe tribune zou komen (als HS gepromoveerd zou zijn). Zijn die plannen afgeblazen? Overigens is Helmond te klein voor een stadion a la PSV bijvoorbeeld.

Ik lees net dat de secretaris van de wijkvereniging Rijpelberg zijn functie neerlegt. Reden is het verlagen van de subsidie met ruim 1500 Euro door de gemeente.
Dit zou het werk van de vereniging veel te moeilijk maken. Mijn voorstel is dat de leden van de commissie MO&E het uitstapje op 16 december naar Mechelen niet door laten gaan. Als ik naar het programma kijk staat er alleen maar lunch en diner op. Mijn vraag is dan ook wat zij daar gaan doen? Dit kost meer dan 1500 Euro.
Wie zijn er hier weer de dupe. Juist ja. Mijn keuze zou dus weer snel gemaakt zijn.

@Peter; Je denkt toch niet dat de raadsleden zich dat snoepreisje aan hun neus voorbij laten gaan?

@GKVDG:
Op zich ben ik het niet met je eens dat Helmond Sport geld van de gemeente zou moeten krijgen. En heus niet vanwege gisteren.
Maar dat van Suytkade zou wel eens heel goed kunnen kloppen. In Nederland worden alle nieuwe voetbalstadions aan de rand van de stad gebouwd. En Helmond gaat het er weer in bouwen. Die Suytkade-projectontwikkelaar Van Wijnen is een grote sponsor van Helmond Sport. Daar wordt in de derde helft elkaar natuurlijk het balletje toegespeeld. En ik maar denken dat Suytkade zo'n succes aan het worden was.
Wel vreemd dat ik hierover nog niets in de krant las.

He, is dat zo, dat er een verband ligt tussen de projectontwikkelaar in Suytkade en Helmond-Sport 8)
Daar wil ik meer over weten ;)
Iedereen die tijd heeft, duik in allerlei info te vinden op internet ;) wordt vervolgd :D 8)

Zo'n ongelukkige nederlaag als tegen AGOVV geeft wederom de noodzaak van 'n nieuw stadion aan. Een nieuw stadion is meer inkomsten is betere spelers is promotie. Zo simpel is voetbal.
En bezuinigd kan worden op de plannen van een website voor raadsleden (of zoiets). Zijn toch (bijna) allemaal incapabel. Het enige wat ze doen is afsplitsen.

@Angelique: Van Wijnen Groep NV is stersponsor bij Helmond Sport.

Als ik de krant van vandaag lees weet ik al precies hoe het met Suytkade en HS gegaan is:
"een Eindhovenaar wil aan de Mierloseweg een bouwplan uitvoeren, maar klaagt dat hij daarbij geen enkele medewerking van de gemeente Helmond krijgt. "Kennelijk gaat Helmond liever in zee met een projectontwikkelaar die het gemeentebestuur zelf heeft uitgezocht, en niet met mij.""
Het woord Strijkstok komt bij mij naar boven.

Aanvullend op mijn post van 21 oktober.
Mijn hart scheurde toen ik de krant las. Alles moet nu opnieuw op de Markt. Alles wat eerst zo moest zoals het nu is, moet nu weer anders. Ik dacht eerst dat het een grapje was. Maar nee, dit verzin je niet. Stond er ook nog bij dat deskundigen vinden dat het zo moet. Zouden dat dezelfde deskundigen zijn die destijds vonden dat het moest zoals het nu is? Waren die deskundigen toen zo dom, of zijn deze nu zo slim?
Wil de wethouder nu voor de zoveelste keer weer met nieuwe veren pronken?
Bah bah.
En ik nog denken dat Helmond wijs met geld moest omgaan.
Of hebben we de de hoofdprijs in de staatsloterij gewonnen?
Dat tv-programma Over de balk zou het geheel wellicht nog grappig kunnen maken...

pieter.. maar dat is toch al langer bekend.. ze hebben het ameidestraatje en de veestraat bijna helemaal al anders gemaakt. en het spijt me zeer, maar wat is er nou zoveel beter aan om de steentjes anders te leggen?? ik bedoel.. ik kom voor de winkels, niet voor de steentjes... :?

Hartstikke leuk initiatief van jullie om zo'n discussie met elkaar te starten over "meer en minder". Ik lees dat de belangen en wensen ook heel erg uit elkaar kunnen liggen. Wel of niet meer geld voor (permanente)onderwijshuisvesting? Juist omdat we op de centjes moeten passen worden er noodlokalen gebouwd. Die schrijven we af in 15 jaar. Ik denk niet dat we voor leegstand moeten bouwen en daar dus veel geld in moeten stoppen, of wel Angelique? Bovendien is er voor zo'n 30 miljoen aan onderwijslokalen de laatste jaren bijgebouwd in Helmond.(ruim 110 lokalen en 6 speelzalen). En leerlingen hoeven geen 8 jaar in een noodlokaal te zitten, want als een school het goed organiseert hoeven de meeste kinderen maar één jaar hierin les te krijgen. Is dat nou zo'n probleem? :?
Terug naar jullie onderwerp: wat meer en wat minder. Ik hoop dat er leuke voorstellen uitkomen waar ook iets mee gedaan kan worden, dus liefst zo concreet mogelijk. Voorbeeldje: mag de gemeente geld bijdragen aan een nieuw stadion van HS en investeren we dan minder in herstrukturering van de Binnenstad of knappen we onze twee sluizen liever op? Minder of juist meer uitgeven aan groenonderhoud? En neem dan vooral wel als randvoorwaarde mee dat de gemeente maar ongeveer één miljoen jaarlijks beschikbaar heeft voor NIEUW beleid! Meer geld kan dus alleen maar gevonden worden als er minder aan andere dingen wordt uitgegeven!
met vr. groet en ik volg jullie discussie met veel plezier!
Jan van den Heuvel

Jan van den Heuvel

@Jan van den Heuvel
Terwijl het Weblog van Helmond stelt dat een uitgewerkt plan niet nodig is, wilt u dat dus juist wel.
Natuurlijk ook makkelijk, als ze snel zijn dan kan het ook nog mee genomen worden in de aankomende begroting ;)

Noodlokalen = afschrijving in 15 jaar ?

Er staan volgens mij ook nog, de in de volksmond genoemde noodwoningen, ( Jerusalem ) bij de Braak. Deze zijn gebouwd voor de toenmalige woningnood, vlak ná de oorlog, dus al 4 x 15 jaar afgeschreven, tóch ?

@ Wethouder Jan van de Heuvel

Ik vind het bijzonder prettig dat u reageert op mijn meer/minder want dat geeft mij de kans om rechtstreeks antwoord te geven.

Noodlokalen schrijft U af in 15 jaar waarom komen er dan van 2001 tot zeker 2020 (volgens uw eigen leerlingenprognose) noodlokalen op het schoolplein van de openbare basisschool De Bundertjes te staan. Ik kom al zeker uit op 19 jaar !!

De school O.B.S. De Bundertjes telt 11 klaslokalen en tot zeker 2020 en langer hebben wij zeker minimaal 13 lokalen nodig, hoezo bouwen voor leegstand ?

Hoe kan een school die nu al 3 noodlokalen en een lerarenkamer ingericht als klaslokaal heeft nu een kind gedurende de 6 jaren vanaf groep 3 dan maar 1 keer in een noodlokaal plaatsen als die school van haar 11 lokalen er al 5 nodig heeft om haar kleuters te plaatsen.
Mijn oudste zoon zit nu in groep 7 en zit voor de derde keer in een noodlokaal !!!! ( niet alle kinderen mogen in een noodlokaal geplaatst worden ivm astmatische klachten door de oude vloerbedekking)

Als u ziet, merkt en voelt hoe het is om in een noodlokaal les te krijgen en les te moeten geven en als u ziet hoeveel ruimte er van het schoolplein ingeleverd word dan zou u ook zien wat het probleem is !!!

Als u ziet hoe onze leerkrachten, bij gebrek aan een lerarenkamer, hun boterham in de aula op moeten eten dan zou u ook zien wat het probleem is !

Eenieder die hier meer van wil weten, verwijs ik naar
hier

U wilt graag zien wat voor leuke voorstellen er gedaan worden dan val ik nu graag in herhaling.

Wij, elke betrokkene, vinden permante uitbreiding bij basisschool De Bundertjes niet alleen een leuk maar ook een dringend noodzakelijk voorstel.

met vriendelijke groet,

Angelique Raaijmakers-v.d. Pol

Beste meneer Jan van den Heuvel...

Ook ik ben blij dat iemand als u reageerd op dit topic. En ook ik heb een vraag..(Ik heb het er al over gehad in dit topic, maar hier dus nogmaals) Waarom wordt er zoveel geld uitgegeven voor kinderopvang terwijl er genoeg vrouwen zijn die in aanmerking zouden kunnen komen voor thuiswerk. Waarom kunnen er geen maatregelingen genomen worden voor moeders thuis..(in de vorm van thuiswerk of thuisopleiding) zodat ze zelf voor hun kinderen kunnen zorgen? Ikzelf zit daar bijvoorbeeld flink tegenaan te hikken.. Ik wil wel werken, maar kan en wil mn kind niet naar de opvang brengen, en een oppas heb ik niet..
Met vriendelijke groet,

Natasja Blomsma

@ wethouder vd heuvel:
geachte mijnheer vd heuvel. Ik ben zo vrij U te citeren: "Ik denk niet dat we voor leegstand moeten bouwen en daar dus veel geld in moeten stoppen, of wel Angelique?". Een beetje paternalistisch, maar toe maar. Inhoudelijk echter bent U daar op de jokkebroktour, en het erge is dat U dat ook best weet. Natuurlijk vragen wij U niet om te bouwen voor leegstand. Dat heeft U uit Uzelf al genoeg gedaan, voorbijgaand aan leerlingenprognoses waar U dat uitkwam. Waar de leerlingenprognoses echter bij OBS De Bundertjes aangeven dat er voor tenminste de komende 15 tot 20 jaar een drie of zelfs vier lokalen nodig zijn, bouwt U niet, nee U stelt dat men maar nieuwe noodlokalen moet bijplaatsen. De noodlokalen die er staan lekten en hebben reeds tot de nodige gezondheidsproblemen geleid. Tel uit Uw winst!! Nee, echt een echte onderwijswethouder!!

kees schepel

De gemeente zou best wel eens wat geld mogen uitgeven aan reclame voor Carat. Bijvoorbeeld door huis aan huis een verjaardagskalender met mooie foto's te verspreiden.
Maar dan wel zonder foto van de voorzitter!!! Anders gooit iedereen die kalender toch maar weg en kun je dat geld beter ergens anders aan spenderen.

De gemeente zou dat geld juist niet aan reclame voor carat moeten besteden! Ik weet nu al dat mijn kalender in de papierbak gaat belanden.. Want wat moet ik in godesnaam met die kalender als ik er al een heb? :? Het is weggegooid geld! Wat zal dat grapje wel niet hebben gekost?
Geld voor de fotograaf
Geld voor de kalendermaker
Geld voor de porto

Hoeveel huishoudens zijn er in Helmond? :(

@Natasjalex: Helmond heeft 85.000 inwoners ,dus zeg maar zo.n 35.000 huishoudens,gezinnen +alleenstaanden. :D

@Natasja
Volgens mij is het geld voor die kalender niet afkomstig van de gemeente maar van de stichting Carat. Anders zouden de rapen wel gaar zijn in de gemeenteraad, schat ik zo.

Klopt Carat heeft dit betaalt, waarbij het dan wel van pas komt dat de voorzitter, ook wethouder is en het volgend jaar ook nog eens verkiezingen zijn.
Ik vraag me af of ze dit effect hadden verwacht.

Ik verwacht ook niet dat de stichting Carat dit effect heeft verwacht, Ad. Maar ik denk dat de voorzitter het er eigenhandig heeft doorgedrukt.
Het heeft hem in elk geval niet populairder gemaakt.

Een ding heeft hij in ieder geval bereikt en dat is dat er over gesproken wordt. Als Tielemans niet op elke pagina stond, dan was er natuurlijk niet zo veel over te doen geweest.
Natuurlijk moeten de WWWWW-quizdeelnemers de kalender wel bewaren, gezien de mogelijke vragen (en antwoorden) die hieruit gehaald kunnen worden. :( 8) :P

@Ad Oeps, te laat... hij ligt al bij het oud papier :D

ad.. oh, dan is het maar goed dat ie nog niet bij het oud papier lag! :D

Ik was net aan het Googelen of ik de voorzitter van Carat kon vinden.
Iedere keer dat ik bij mijn moeder naar het toilet ga, zit ik tegen dat akelig gezicht van die voorzitter aan te kijken ... wat een ontzettende egotripper zeg, walgelijk.
Nu lees ik hier boven dat hij ook nog eens wethouder is en dan ben ik toch blij dat ik in Eindhoven woon ;o)
Geboren Helmonder overigens, met trots !
( op die kerel na dan )

Grtz, Rillo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: