4reacties

Minder geld voor uitkeringen

geldzak HelmondDe gemeente Helmond krijgt 3 miljoen euro minder om uitkeringen te betalen. Dat is een kleine 10% Haagse korting. Mensen die recht hebben op een uitkering (WWB, WIJ, Bbz, IOAW en IOAZ  * ) zullen daar echter niets van merken. De gemeente is namelijk verplicht die uitkeringen te verstrekken. De gemeente zal eventuele tekorten elders uit de begroting moeten halen. Dat blijkt uit antwoorden van B&W op vragen van Nathalie van der Zanden van de SP.
De situatie is minder nijpend dan die lijkt. Burgemeester en wethouders verwachten dat het aantal uitkeringsgerechtigden dit jaar uitkomt op ongeveer 2.500. Dat is zo’n 100 klanten minder dan de sterk toegenomen groei (15%) in de eerste helft van dit jaar deed verwachten. Samen met andere gemeenten probeert Helmond de korting ongedaan te maken. Gezien de Haagse bezuinigingsdrift, is de verwachting dat dit gaat lukken niet erg hoog.
In de begroting 2011 is al rekening gehouden met deze korting. Deze wordt o.a. opgevangen door een aantal maatregelen binnen werk en bijstand. Zo gaat de gemeente de toeslagen op (langdurige) bijstand verlagen, snijden in de bijzondere bijstand (met name de vervoersregeling voor oudere minima) en meer drempels opwerpen om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand. Ook sociale werkvoorziening Atlant kan volgens B&W met minder geld toe.