12reacties

Onze gemeenteambtenaren

Burgers in Nederland geven voor de dienstverlening door gemeenteambtenaren gemiddeld het rapportcijfer 7,1. Wel verwachten zij dat ambtenaren duidelijk meer doen dan nu het geval is. Het gaat hen er om dat de gemeenteambtenaar een extra stap zet, proactief oplossingen aanreikt, de burger actief betrekt en op de hoogte houdt van de status en procedures met betrekking tot zijn/haar aanvraag. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat TNS NIPO hield onder circa 1500 burgers en ambtenaren in Nederland.
Ook kan de digitale infrastructuur beter ingezet worden bij het tegemoet komen van de burger. Peter Kanne, de betreffende onderzoeker bij TNS NIPO: “Ik moest laatst de huur van mijn nieuwe tuin regelen met de gemeente. Dat duurt dan maximaal 8 weken. Het is nu 6 weken geleden en ik heb niets gehoord. Het zal best goedkomen, maar je vraagt je af: wat zijn ze nou allemaal aan het berekenen? Toen ik onlangs op een website een boek bestelde, kreeg ik al snel een mailtje dat de levertijd vijf in plaats van twee dagen zou zijn. Zoiets zouden gemeenten ook moeten implementeren in hun ict-systeem.” Tot zover het landelijke onderzoek van marktonderzoekorganisatie TNS NIPO.
De gemeente Helmond heeft het digitaal loket waar je met al je verzoeken om informatie, producten en/of diensten van onze gemeente terecht kunt. Eind 2009 en begin 2010 werd het oordeel van de klant daarover gevraagd. Zij gaven gemiddeld het rapportcijfer 8,1.
In Helmond hebben we 740 gemeenteambtenaren. Hoe waarderen wij Helmondse burgers hun dienstverlening aan ons?