30reacties

Ook Helmond schreeuwt om cultuur


Ook op cultuur in Helmond wordt bezuinigd. Vanaf 2012 zo'n 6 ton per jaar op een cultuurbegroting van zo'n 12 miljoen. De bezuinigingsvoorstellen van de cultuurwethouder Jan van den Heuvel zijn bekend: sluiting van bibliotheekfilialen, verdwijnen van de vrijwilligerskaart, beknibbelen op het Kunstkwartier, beeldende kunst en de stichting Carat en minder geld in het beheer van het kasteel steken. Het gemeentemuseum en 't Speelhuis zijn in het verleden al gekort en draaien op minimale budgetten. Morgen vergadert de gemeenteraad over de gehele begroting (en dus ook de cultuurbegroting) en worden de besluiten genomen.
In Helmond dreigen de klappen hard aan te komen. Vandaar dat vrijwel alle Helmondse culturele instellingen mee doen aan een landelijke actiedag. Onder het motto 'Nederland schreeuwt om cultuur' zullen zij die dag het belang onderstrepen van kunst en cultuur, door sommigen ook wel de 'linkse hobbies' genoemd. Vanaf 12.30 uur zaterdagmiddag 20 november gaan zij op het Havenplein uiting geven aan hun schreeuw om cultuur.
Die landelijke actiedag is helaas na de Helmondse begrotingsvergadering. Vandaar dit log opdat een ieder zijn/haar zegje kan doen.

Afgevoerd van de voorpagina
30 reacties
Reageer

Iedereen moet bezuinigen, dus waarom zou er niet op cultuur worden bezuinigd?
Iedereen protesteert tegen de bezuinigingen, dus waarom zou de cultuur dat niet doen?

Valt me op dat recentelijk twee columns geplaatst zijn zonder auteursvermelding.

Welk anoniem creatief spook, spookt hier sinds kort rond?

De actie is geen protest tegen de bezuinigingen maar een vraag om aandacht voor wat kunst en cultuur betekent in een samenleving. Het is dan ook een landelijke actie met verschillende uitingsvormen in de verschillende gemeentes. In het zuiden werkt Helmond samen met de Brabantstad-steden Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda en komt de rijdende Karavaan langs in iedere stad.

Heleen Volman

@ Jan (& Heleen),
Je kunt je afvragen OF er wel zo nodig bezuinigd moet worden. Veel economen vinden dat in tijden van crisis juist geïnvesteerd dient te worden. Maar los daarvan: het punt is dat op cultuur naar verhouding veel en veel meer bezuinigd gaat worden dan op andere zaken. En aangezien cultuur een menswaardige maatschappij maakt - wat kennelijk voor sommigen een linkse hobby is - lijkt me dat, ik zou bijna zeggen een onmenselijk beleidsvoornemen.

Op zich zou je denken, liever niet bezuinigen op cultuur in Helmond, het brengt soms mooie dingen voor de mens. Vaak ook niet hoor, maar dat is een andere discussie. Maar iedereen moet bezuinigen en dus de cultuur ook hun deel.
Maar als ik dan zo'n gratuite opmerkingen lees van Jean Cat dat het onmenselijk is als op cultuur bezuinigd wordt, dan zeg ik: laat cultuur maar twee of drie keer dat deel betalen! Dan is er wat meer voor wat echt broodnodig is als zorg voor de ouderen en de zwakkeren in de maatschappij.
Ik heb een geweldige hekel aan mensen met een opvatting die vinden dat cultuur zo belangrijk of nog belangrijker is. Cultuur is leuk meneer Jean Cat, het hoort erbij. Maar wat leuk en goed is komt echt wel bovendrijven. Dacht je dat Rembrandt en Van Gogh destijds subsidie van de overheid kregen?

@Joop
In mijn bijdrage staat geen gratis opmerking. Zoals je zelf al schrijft: "dus ook cultuur hun (..) deel." Dat is iets anders dan het dubbele of zelfs driedubbele deel in een toch al nauwelijks geld kostende sector.

@Jean Cat

Een nauwelijks geld kostende sector?? 12 miljoen op de begroting, sorry, maar ben ik nou de enige die dat absurd vind....

Een bibliotheek open houden ok , maar musea of andere stichtingen die hun eigen broekriem niet kunnen ophouden gewoon sluiten die hap, dan is er kennelijk geen draagvlak voor als er elk jaar een hoop geld bij moet..
wordt eens tijd dat de kunstsector zichzelf bedruipt, een webdesigner die webpagina,s maakt die niet verkopen, die krijgt ook geen subsidie..

Zorg eerst maar eens dat de belastingen voor de burger dalen, dan heeft men geld om dat als men dat wil naar kunst te gaan kijken, of om het te kopen, en diegene die er geen interesse aan heeft betaalt er ook niet aan mee.

Een welvarende samenleving die geen ruimte laat om naast de recht- toe- recht- aan -snelweg van economische vooruitgang een pad te onderhouden waar los van commercieel gewin wordt gereflecteerd op wat we nou met z'n allen aan het doen zijn, wat het is om te leven, om mens te zijn, doet zichzelf zwaar tekort. We lopen al aan de leiband van steeds meer snelweg en dure gevechtsvliegtuigen die miljoenen kosten. Maar maken zij het leven mooier en de moeite waard om geleefd te worden? En wist je dat er twee keer zoveel mensen naar het theater gaan als naar het betaald voetbal? En dat we aan dat voetbal ook flink mee betalen met z'n allen?

Ik zou willen dat de cultuursector in Helmond vaker en intensiever samen zou werken, zonder dat daar een bezuiniging voor nodig is. Gisteravond traden Nico Dijkshoorn en Leon Verdonschot op in Poppodium Lakei in Helmond. De heren wisten niet goed de weg, liepen de nieuwe bibliotheek binnen en vroegen daar of ze de weg konden vertellen naar Lakei. Lakei? Lakei? Nooit van gehoord. Treurig.

Dat is een ware hartenkreet, Wim. Laten we er voor gaan. In ieder geval slaan we nu de handen ineen en laten we zaterdag 20 november vanaf 12.30 uur op het Havenplein van ons horen met dans, muziek en woorden... Om 13.10 komt dan de Brabantse Karavaan aan waarmee we onze aandacht voor het belang van kunst en cultuur nog meer onderstrepen. Aan het programma wordt nog gesleuteld. Wil je op de hoogte blijven, kijk op http://deschreeuwvanhelmond.blogspot.com

Nederland Schreeuwt om Cultuur 20 november Havenplein Helmond. Wat kun je doen?

Wil je graag bijdragen aan de Helmondse uitwerking van de manifestatie Nederland schreeuwt om Cultuur maar je weet niet hoe?

Inmiddels liggen er in de hal van 't Speelhuis flyers en affiches klaar die op zo groot mogelijke schaal verspreid mogen worden. Wie weet kun je hier een rol in spelen?

Als je je vandaag of een van de komende dagen meldt bij de portier helpt deze je verder. Neem zoveel mee als je nodig denkt te hebben. Deel uit, hang op.

En natuurlijk de allerbelangrijkste bijdrage op 20 november:
Zorg dat je er bent op het Havenplein vanaf 12.30 uur en laat van je horen in de gezamenlijke schreeuw die rond 13.30 uur zal klinken.

@ Joep,
Ja, als je nagaat dat de door jou genoemde twaalf miljoen nog niet een-dertigste van de begroting is, oftewel drie cent per gulden, pardon euro is,dan denk ik dat zelfs jij dat niet absurd kunt vinden. Zo veel mensen voor zo weinig geld plezier geven, daarin slaagt geen enkele voetbalclub. Rare manier van bezuinigen ook; het halen bij een sector die toch al bijna niets heeft.

Waalre rijkste en Helmond armste gemeente van Brabant in 2008

Armoede en Cultuur gaat nooit samen.
De vraag heeft Helmond wel cultuur of is het alleen maar voor de.. bla,bla.
Ik denk het laatste..

Helmonders...blijkbaar geen nagels meer om hun k.. te krabben. ;-)

Reden te meer voor een gemeente om in kunst en cultuur te investeren en drempels, vooral ook de financiële, lager te maken zodat iedereen deel kan nemen. Van kunst en cultuur gaat immers een bewustmakende en emancipatoire werking uit. Je wordt er slimmer van (wetenschappelijk bewezen), krijgt een bredere kijk op de zaak, het brengt nieuwe gedachtestromen op gang waardoor je problemen sneller herkent en makkelijker oplost, enz... Een wondermiddel dus. En van de weeromstuit worden mensen ook nog eens tevredener, blijer, gelukkiger en daardoor minder snel ziek. Wat een overheid natuurlijk weer besparingen oplevert. En dat allemaal omdat mensen misschien wel veel liever samen muziek maken, dansen of verhalen vertellen dan heel hard over die dure snelweg racen.

Overigens is de Brabantkaravaan bezig met het organiseren van een 'flashmob'. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen dezelfde dans instuderen en a.s. zaterdag 20 november allemaal beginnen te dansen op het moment dat vanaf het podium op het Havenplein het nummer 'You make me wanna shout' wordt ingezet.
 
We vragen iedereen die wil, met vrienden, leerlingen of collega's deze dans in te studeren en zaterdag 20 november mee te dansen OM 13.10 uur OP Havenplein IN Helmond
 
HET FILMPJE MET DE DANS KUN JE DOWNLOADEN VIA ONDERSTAANDE LINK. http://www.vimeo.com/16793761 ">http://www.vimeo.com/16793761>

Kijk ook hier eens:
http://www.zegneetegendebtw.nl

Dus niet alleen minder subsidie, maar ook een hogere BTW zal voor minder inkomsten zorgen.

Het programma van Helmond schreeuwt om cultuur morgen op het Havenplein

12.30: Opening door Spreekstalmeester Antoine van Moorsel en DJ Andrea
12.50: Gesproken column van John van der Sanden, DJ Andrea draait
12.55: Agaath en Ursula vertellen er het hunne van en mengen zich onder het publiek
DJ Andrea draait
13.00: De Feliciano's, muziek
13.10: Aankomst Karavaan, start met dans en muziek
* Brabants Orkest speelt La Péri van Paul Dukas
* Brabants Orkest met Denvis & The Real Deal Statement
* Huub Smit met Gebroeders Drap en Woody&Paul
* Warming Up voor Schreeuw
* Gezamenlijke Schreeuw
13.35: Antoine neemt 't stokje weer over.
Vertrek Karavaan uitgezwaaid onder begeleiding van Blaaskapel van Fanfare De Vooruitgang uit Stiphout
13.40: Agaath en Ursula met een gevoelig statement over kunst en cultuur
13.45: Blaaskapel van Fanfare De Vooruitgang
13.50: Kunstpiet leest een specaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor van stadsdichter Bert Kuijpers, er worden gratis boeken uitgedeeld
13.55: Nina zingt...
14.00: De Feliciano's spelen
14.15: Afsluiting

Hé, wat fijn om het programma hier te vinden.

Vanmiddag was een groot deel van het Havenplein goed gevuld vanwege de manifestatie 'Nederland schreeuwt om cultuur'. Vele media waren op het Havenplein aanwezig, waaronder ook EenVandaag.

Hartverwarmend was vandaag de schreeuw om cultuur in Helmond. Jong en oud Helmond nam deel, kwam kijken, danste mee, zong mee, schreeuwde mee en at tomatensoep.

De boodschap was duidelijk. Kunst is voor alle mensen en van alle mensen. Voor links en rechts en ook voor dwars door het midden. Hopelijk zorgt deze hartverwarmende landelijke actie voor een ander geluid in Den Haag.

Enne beste Hellemonders, we schreeuwden volgens de decibelmeter zelfs harder dan in Eindhoven. Mensen blijf met z'n allen en met gepaste trots de zeven muzen een warm hart toedragen.

Voor een kleine fotoimpressie van deze mooie manifestatie zie:
http://picasaweb.google.com/mienrob/HelmondSchreeuwtOmCultuur

Dag Mien, de onderste foto zou ik graag op de facebook pagina zetten van Nederland Schreeuwt om Cultuur, maar met slepen lukt het niet en deze zie ik niet op picasa staan. Weet jij hoe ik dat kan doen?

Hartverwarmend was het inderdaad. Met wijze, grappige, mooie en rake woorden, aanstekelijke dans en heerlijke muziek. We laten het er niet bij zitten.

Hoi Heleen,

Je moet de foto eerst opslaan op je PC of laptop. Rechtermuisknop en dan kiezen voor "opslaan als".
Vervolgens kun je hem uploaden naar Facebook.

Groet,

Mien

van onze stadsdichter, speciaal voor de gelegenheid

SCHREEUW

Ook Helmond schreeuwt luid om cultuur,
Ook hier dreigt vreselijke kaalslag,
Sluit je dus aan bij de kabaaldag,
Stook het hoog op in jou dat vuur.

Niet met de kop tegen de muur
Maar er doorheen, eis geld dat klaarlag
Met decibellen, 't is betaaldag,
Wij wijken niet voor dictatuur

Schreeuw mee, laat je niet ringeloren,
Want waar kunst heerst en waardige cultuur,
Laten die in de mens hun duidelijke sporen.

Zit domme barbarij al grijnzend aan 't stuur,
Worden kunst en cultuur zinloos geknipt, geschoren,
Slaat voor onze beschaving het allerlaatste uur.

Dus
Schreeuw!
Schreeuw!
Schreeuw!

bert kuijpers
stadsdichter

20 november 2010

cultuur das mooi maar als je de gemeente belt dat er ,n riool verstopt zit hoor je niks,of als er ergens gevaarlijke situaties zijn doen ze niks dat geld van die [cultuur ] stop het in de infra,,dus daar ,n beetje minder [cultuur] en wij geen natte voeten,,en fff gemeente,,sneller dan over ,n jaar wat doen want zo lang speelt het al,,

Dat is natuurlijk heel erg rot. Maar denk je dat er sneller tot actie wordt overgegaan als er op cultuur gekort wordt? Wachten heeft weinig met cultuur te maken. Overigens hoef je op mensen die in de culturele sector werken, zelden te wachten. Die hebben zo'n plezier in hun werk, die hoef je niet eens te vragen om iets te doen, dat doen ze uit zichzelf al wel... Maar daar heb jij natuurlijk niks aan, want zo'n riool dat zing, speel of dans je niet zo maar even open. Zou willen dat ik je kon helpen. Misschien moet je vandaag gewoon nog maar weer eens bellen, en het nog eens vragen. En als je dan zit te wachten kijk dan dit eens http://gemi.st/11741786

Bericht speciaal voor Piet. Hoi Piet, natuurlijk moest ik er nog aan denken vandaag, aan wat je schreef over dat riool. Als ik je kan helpen met het schrijven van een brief waarop (re)actie niet kan uitblijven, dan doe ik dat graag. Brief met creatieve inslag. Maar misschien schreef je er al tien? Houd de moed erin.

En deze hadden jullie nog tegoed.

Pompei
Deze regering is er een van snoeien en bloeien. Op zich niets mis mee. Het is er de tijd van het jaar voor. Economische herfst en dan moeten dode uitlopers ruimte maken voor nieuwe aanwas van straks. Maar als snoeien betekent dat je je bijl er bij de wortels inzet kan er dan nog wat bloeien? Alsof je in het najaar al dat vallend blad beu bent en besluit om dan maar de hele boom om te kappen. Dan moet je er niet raar van staan kijken als er in de lente helemaal niets meer bloeit.
Cultuur doet iets met je: het verbaast en verwondert, stelt teleur en raakt je, of juist niet maar het doet iets met je. Het ontroert en laat je ontmoeten, laat je onverschillig, laat je lachen, verbindt je met anderen, zet aan tot reflectie, nodigt uit tot samen, verruimt je blik.
Wat vooral stoort is dat cultuur nu zo wordt weggezet als linkse hobby die geld kost. Geld dat beter anders kan worden besteed. Maar even voor de duidelijkheid: wandkleedjes macrameejen en thuis biologische linksdraaiende yoghurt maken, dat zijn linkse hobby's. Zoals er trouwens ook rechtse hobbys zijn: pissen in de brievenbus van je buren of iemands gezicht bewerken met een paar atletiekschoenen.
Maar het mooie van cultuur is juist dat het van ons allemaal is. Voor iedereen .Niet alleen iets van een elite die wel of niet binnen de grachtengordel woont, maar ook van Henk en Ingrid in Brandevoort.
En als cultuur dan toch een links/rechts verhaal is? Ik moet er niet aan denken dat rechts het voor het zeggen krijgt. Neem bijvoorbeeld onze rechtse Italiaanse vriend Berlusconi: deze week liet hij wat piemeltjes en andere lichaamsdelen aanplakken aan monumentale beelden voor zijn paleis. Gewoon omdat ie er zin in had. Hoezo deskundig advies? Niet nodig. En de kosten? De pan uit. En als daar dan vragen over komen doodleuk stellen dat het er ook weer makkelijk afkan. Terwijl hij met een nog maar nauwelijks functionerend geslachtsorgaan achter meisjes aanloopt die zijn dochters, wat zeg ik kleindochters, wat zeg ik achterkleindochters hadden kunnen zijn vervalt in zijn achtertuin een van de werelderfgoeden: Pompei staat op instorten. En nu zullen er stemmen opgaan die zeggen dat dat al 2000 jaar zo is, maar het zou zo mooi zijn als dat ook nog de komende 2000 jaar te zien zal zijn. En dan moet er iets meer gebeuren dan de boel maar wat laten verslonzen.
Ik vraag me wel eens af als hier iets Pompei-achtigs zou gebeuren hoe wij dan zullen worden gevonden door de archeologen van die tijd. Dat hier en nu een nog nooit ontdekte vulkaan uitbarst en wij onder een stroom lava worden bedolven. Een instant einde. Hangend op een bank voor de TV, staand in een file van 12 kilometer, je auto wassend of misschien toch nog op een theaterstoel.
Laat zo'n ramp zich maar voltrekken, laat het nu maar gebeuren. Dat wij hier staan met onze mond open en dat alles erop wijst dat we schreeuwen. Omdat we boos zijn. Laat ons zo gevonden worden opdat de mensen die na ons zullen komen kunnen vaststellen dat hun voorouders gestreden hebben voor cultuur.

Gesproken column van John van der Sanden tijdens de Schreeuw-voor-cultuur manifestatie op het Havenplein op zaterdag 20 november 2010

@Heleen:
Wat een geweldig mooie, scherpe en meeslepende column van John van der Sanden, fijn dat je die hier neerzette.

Even zo mooi en zo raak, hier dan de bijdrage van Eric Alink, speciaal geschreven voor de karavaan:

Ruim tien jaar geleden vertrok de man. Op wereldreis.
Te voet
Gisteravond was de cirkel rond.
Na 40.000 kilometer stond hij weer voor mijn neus
"Waar ben ik?" sprak hij verbaasd. Ik aarzelde. Want het is niet leuk thuiskomen zo
Ik zei: "dit is het land van de gedoogcultuur, vergadercultuur en zegjescultuur
Dit is het land van de ik-cultuur, dan-een-hele-tijd-niks cultuur en uiteindelijk
De angst-voor-alles cultuur
Dit is een arm, rijk land
Ik zei: "Kijk om je heen. Ruik, luister, proef, raak het aan. En ontdek zelf
De brandende maagzuur cultuur, de ik-bestook-dus-ik-besta-cultuur, de Afrekencultuur.
Welkom thuis.

In Halfland,
Land van monden vol dood koraal
Waar kunst en cultuur enkel nog kunnen rekenen op halfhartigheid,
halve waarheden en halve budgetten
Waar beschaving een doorgezaagd weesmeisje is

In Halfland zoekt de zaag, wint de bijl, splijt de tong
Land van breken, klieven en knakken
Wen er maar aan: de gehalveerde hi-hats, de harp en hobo
De musical met het halve décor
Het boek waarvan de oneven pagina's zijn geschrapt
Het cabaret met de halve scherpte
Het toneelstuk zonder zijn-enkel schijn
Dit zijn wij. Eens Holland. Nu Halfland

De danser met slechts één been - het rechter zo u wil
Het koor met de halve octaven
De duo's en trio's, ooit kwartetten en sextetten
De tekentafel met het half weggegumde gebouw
De dj met halve hartenklop - geen 128 maar 64 beats per minuut
De half gemonteerde films. In zwart - of wit, zo u wil

Dat is het nieuwe Holland. Waar dromen zijn afgeschaft, ontroering achterdocht wekt
En op vragen stellen 19 procent BTW wordt geheven
Want nadenken is in Halfland niet langer eerste levensbehoefte
"Ik ga weer", zei de man bedrukt
"ik niet", antwoordde ik. "Ik blijf en recht de rug
want Holland is verwonderen, denken en leven op de tast
Noem het geloof in kippenvel
Noem het beschaving - zo u die klanken herkent
Daarom keer ik me tegen Hafland
Met hoop
Met dubbele kracht
Met driedubbele overtuiging

Eric Alink, stadschroniqueur van Den Bosch

Voor wie een visuele indruk wil:

http://www.youtube.com/watch?v=P_yDVLG_Dg8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: