13reacties

Wethouder Yvonne van Mierlo in de USA


Van 31 mei tot 3 juni is de Helmondse wethouder Yvonne van Mierlo leider van de Brainport-delegatie op de handelsmissie naar de Verenigde Staten. Bedrijven uit de regio Helmond-Eindhoven presenteren zich op de ´Global City Team Challenge´ in Washington, verzorgen workshops en bezoeken bedrijven. Het doel? Uitwisselen van kennis en kunde, en zoeken naar nieuwe partners en investeerders voor onze regio. Bijvoorbeeld op het gebied van Smart Mobility: daarin is Helmond met de Automotive Campus immers één van de wereldwijde koplopers. Op 1 juni ontvangt wethouder Van Mierlo wel heel bijzonder bezoek: dan zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aanwezig bij verschillende onderdelen van de handelsmissie.
Wethouder Van Mierlo vertelt u de komende dagen hier op De weblog van Helmond over haar belevenissen in Amerika.

Zondag 17.00 uur (update 1):
We zijn onderweg! De leden van de Nederlandse delegatie hebben elkaar ontmoet op het vliegveld en we hebben al wat eerste voorbesprekingen gehad. We hebben er vertrouwen in! Maar eerst nog een lange vliegreis voor de boeg…

Maandag 05.45 uur (update 2):

We zijn aangekomen in Washington! De Smart Mobility op het vliegveld van Washington Dulles kan in ieder geval nog aanzienlijk verbeterd worden…
.

De stand in het National Building Museum is bijna klaar. Daniel de Klein van de gemeente Helmond (foto rechts) en Guus Sluijter (DITSS) gaan er maandag workshops verzorgen over Smart Mobility en het innovatieve lichtconcept Stratumseind 2.0. zo zetten ze de Brainport regio ook in de VS op de kaart. Voor beide workshops is veel belangstelling.

Zelf heb ik maandag ook een hele andere activiteit op het programma staan. Samen met gedeputeerde Elisabeth Post (Noord-Holland) ga ik, op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in de VS, naar de kranslegging op Arlington die door Koning Willem-Alexander wordt verricht. Het bezoek aan Arlington staat in het teken van de belangrijke rol die de Verenigde Staten heeft gespeeld bij de bevrijding van ons land en van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Koninklijk Paar wil de Verenigde Staten hiervoor, namens de Nederlandse bevolking, nadrukkelijk zijn dank betuigen. Meer informatie.

Op een steenworp afstand van het Witte Huis staat ook het Washington Memorial monument. Ook dat monument herinnert aan de gevallenen in de verschillende oorlogen. De rol die de VS tijdens WOII hebben vervuld, verbindt onze landen voor altijd.

 

Maandag 21.00 uur (update 3):
Vanochtend waren we aanwezig bij de plechtige ceremonie op de Arlington begraafplaats. Een zeer indrukwekkende ceremonie met veel militair eerbetoon, ter nagedachtenis aan de militairen die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben een krans gelegd, en zijn na de ceremonie in gesprek gegaan met de aanwezige veteranen.


Daarna naar het National Building Museum waar alle steden, bedrijven en projecten van deze handelsmissie zichzelf presenteren. Er hangt een goede sfeer en er worden veel verbindingen gelegd: tussen steden, tussen projecten en vooral tussen mensen! Minister Koenders overhandigde de acht deelnemende steden/regio’s een beeldje, als symbool voor de verdere samenwerking op de Global City Teams Challenge.

Het Koninklijk Paar arriveerde, en ging met de delegatie op de foto. Helaas stond ik achteraan, waardoor ik niet goed te zien was. Tot mijn verbazing vroeg Koning Willem-Alexander: “hoe krijgen we u ook goed op de foto?” De oplossing: “Kom maar tussen ons in staan.” Ik twijfelde nog even of hij het wel serieus meende…

Na het foto-moment bezocht Koningin Máxima onze stand, waar we haar konden vertellen over Smart Mobilty en de kansen voor bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid. Een ontzettend leuke ontmoeting. De Koningin was oprecht geïnteresseerd in de Brainport-regio en in ons verhaal; ze stelde veel vragen. Zo wilde ze bijvoorbeeld weten welke resultaten er al behaald worden met al die nieuwe technologieën. Als voorbeeld heb ik het project met Van den Broek Logistics in Helmond toegelicht. Want dat heeft heel concreet resultaat: minder files, minder CO2-uitstoot en minder brandstofverbruik. Daar mogen we echt trots op zijn! Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Koningin uit te nodigen voor een bezoek aan Helmond, aan onze eigen Automotive Campus. Ze ziet onze uitnodiging graag tegemoet…


Dinsdag 17.00 uur (update 3):
Vanochtend vroeg uit de veren! Al om 5 uur opgestaan om nog even iets van Washington te zien. Om 6 uur hebben we een wandeling gemaakt van het Lincoln Memorial naar het Witte Huis. Het was heerlijk rustig en nog koel – helaas erg bewolkt. We hebben wat foto’s gemaakt en de banden met de Provincie Noord-Holland versterkt: gedeputeerde Elisabeth Post maakt immers ook deel uit van onze delegatie.

Daarna naar de Nederlandse ambassade waar we kennis gedeeld hebben met steden in de VS, Indonesië en Europa over hoe overheden (samen)werken. Een mooi nieuwtje: de Brainport-regio is samen met Amsterdam kandidaat om volgend jaar voor Europa de Global Smart City Community Event te organiseren. De plannen daarvoor worden nu verder uitgewerkt…


Vanaf 3.24 minuten de bewegende beelden van maandag toen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de Global City Teams Challenge bezochten:

Woensdag (update 5):
De missie zit er voor mij op. Na drie zeer intensieve maar succesvolle dagen, reis ik terug naar Nederland. Moe maar tevreden!
Een deel van de delegatie reist door naar Chicago, om ook daar Helmond en de Brainport regio stevig op de kaart te zetten.

Afgevoerd van de voorpagina
13 reacties
Reageer

Goede reis!

Dat is nog eens promotie. Succes Yvonne.

Fotografie Tips zijn vast welkom voor de fotograaf die dit maakte :-) jeetje hoe langer ik er naar kijk hoe meer ik me verbaas.

Ze heeft veel sterke punten, maar dit is gefotoshopt denk ik

Geweldig deze Helmond promotie en een eer dat Yvonne van Mierlo de samenwerking met ons heeft genoemd!

Van den Broek

Heel mooie Helmond-promotie! En onze koningin weer tot in de puntjes verzorgd... ;-)

Hieronder nog 2 foto's van maandag. Als je erop klikt, kun je de foto tot 6 keer zo groot zien.

@Mirjam op dinsdag 2 juni 2015 om 00:22:
Die foto met de wethouder tussen Willem-Alexander en Maxima zie ik nog wel eens verschijnen bij LuckyTV. "Hé Max, doe normaal man, doe een bh aan, dit zijn opnames voor LuckyTV!!!" "Nee man, relax, LuckyTV is er helemaal niet, er worden hier alleen maar foto's gemaakt, duhhhh." :-)

@Van den Broek op dinsdag 2 juni 2015 om 00:02:
Goede zaak, geweldige reclame voor jullie. Helmonds Trots!

Yvonne doet prachtig werk in Amerika, Helmondse parels komen onder de aandacht van Willem-Alexander en Maxima. Super! En dan tussen de reacties een kritische noot over de foto's van een reisgenoot van onze wethouder, die met zijn telefoon plaatjes schiet die wellicht niet op het niveau van een topfotograaf zijn. Tsja.

Perry Vermeulen

@ Yvonne prima PR voor de Campus en Brainport Regio, maar dat je daar helemaal voor naar Amerika moet reizen omn dat aan de koningin uit te moeten leggen. Haar maar eens vlug uitnodigen om dat verhaal in Helmond, dus op lokatie, uitgebreider te vertellen. Chapeau !

@Jan Lemmens op maandag 1 juni 2015 om 23:28:
Dacht ik ook even, maar in het filmpje zie je ze ook duidelijk.

@Perry Vermeulen op dinsdag 2 juni 2015 om 11:42:
Goed gezegd, helemaal mee eens!

Inderdaad een hele goede promotie en nu dit beeld in Nederland verspreiden en Helmond goed op de nationale kaart zetten,is goed voor meer werk en meer inwoners in onze stad

Holke JM.Flapper

De ervaringen over dit bezoek door Driven Helmond City of Smart Mobility. Dit is een initiatief van de gemeente Helmond om activiteiten, projecten en organisaties op het gebied van Smart Mobility in en om Helmond te verbinden. 


Deze ervaringen werden beschreven in hun nieuwsbrief van vandaag.

Ervaring delen en kennis uitwisselen met Washington en Chicago
Van 1 tot en met 5 juni heeft een Nederlandse delegatie onder leiding van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een bezoek gebracht aan Washington en Chicago. Naast vertegenwoordigers van Amsterdam en Den Haag, was er ook een afvaardiging namens Brainport aanwezig, onder leiding van wethouder Yvonne van Mierlo. Zij mocht daar namens de regio een aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen. Dat gebeurde tijdens de Global City Teams Challenge Expo op 1 juni in Washington. Onder de 500 genodigden waren onder andere Koning Willem-Alexander en koningin Maxima én de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Het thema van het vijfdaags bezoek was Smart Cities. Verschillende steden van over de hele wereld kwamen in Washington samen op de Global City Teams Challenge Expo om ervaringen te delen en kennis uit te wisselen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Daniel de Klein gaf namens AutomotiveNL een korte presentatie over smart mobility. Aan het eind van de middag mocht wethouder Yvonne van Mierlo uit handen van minister Koenders een aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen namens Brainport, als symbool voor de verdere samenwerking op de Global City Teams Challenge.

De tweede dag bracht de delegatie een bezoek aan de Nederlandse ambassade in Washington, waar verschillende rondetafelgesprekken werden gehouden. Naast een afvaardiging van het bedrijfsleven, waren er ook vertegenwoordigers van verschillende Amerikaanse steden aanwezig. Daarnaast schoven een aantal universiteiten aan, waaronder het MIT en de Vanderbilt University uit Tennessee. “Tijdens deze gesprekken zijn we wat dieper op het thema transport en mobiliteit ingegaan. Naast de uitwisseling van kennis, hebben we vooral goede contacten opgedaan. Ik verwacht dat dit in de toekomst kan leiden tot samenwerkingsverbanden met Amerikaanse steden en universiteiten”, aldus De Klein.

In Chicago bracht de delegatie onder andere een bezoek aan Microsoft. “We hebben daar een impressie gekregen hoe een Smart City er volgens Microsoft uitziet. Erg indrukwekkend.” Verder stond er bezoekje op het programma bij het Shed aquarium, dat de afgelopen jaren flink investeerde in het op een slimme manier verduurzamen van haar gebouw.

Op donderdag 4 juni werd een bezoek gebracht aan het Argonne National Research Center. In dit onderzoekscentrum, waar het Manhattan Project heeft plaatsgevonden (de ontwikkeling van de atoombom), kreeg de delegatie uitleg over slimme energieoplossingen en werd een laboratorium bezocht waar wordt geëxperimenteerd met elektrische auto’s en smart grids.

“Smart mobility, smart buildings, smart energy smart safety, en smart health zijn nu nog op zichzelf staande begrippen. In een smart city komen deze thema’s straks samen. Grote hoeveelheden data zullen in de toekomst uitgewisseld worden via ‘the Internet of Things’ om steden op een slimmere manier te laten functioneren. Ook in Helmond bekijken wij hoe we kunnen inspelen op deze ontwikkelingen”, aldus De Klein. Eén van de belangrijkste resultaten van het bezoek is dat de Global City Teams Challenge wordt uitgebreid. Het is de bedoeling dat er volgend jaar een soortgelijk event georganiseerd wordt in Nederland. Amsterdam en de regio Eindhoven zullen dan optreden als gastheer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: