12reacties

Stroomstoring in de binnenstad


Vanmiddag hebben het stadskantoor, het politiebureau en winkels in de binnenstad (waaronder Jamin, die de winkel dichtgooide) een aantal uren zonder stroom gezeten. Ondermeer op de Traverse vielen de verkeerslichten uit. Bij Stadsradio Helmond is de ontvangst via de ether tot dit moment uitgevallen. De televisie op Kanaal Helmond vertoont in de binnenstad alleen ruis.
Geen stroom betekent tegenwoordig ook: geen koeling, geen bewakingscamera, deuren en slagbomen die niet open gaan en geen computers. Ook de redactie van de weblog had last van een waarschijnlijk daaraan gerelateerde storing. Vanaf ongeveer 1 uur tot half acht zat de redactie zonder internet, telefoon en televisie. Alle 3 van provider UPC.

Meer feiten kunnen we op dit moment niet melden. Wellicht kunnen jullie meer vertellen over (mogelijke) oorzaak en hoe ver de storing zich uitstrekt(e). Wat hebben jullie zelf meegemaakt, wat ging er mis?

Dat wij op de weblog geen aggregaat hebben is al vervelend genoeg. Maar bij instanties als de gemeente en het politiebureau zou je een dergelijke noodvoorziening verwachten. Want, dat zij niet of moeizaam telefonisch bereikbaar waren, had grote problemen met zich mee kunnen brengen. Wat als een noodsituatie zou uitbreken? Een situatie als op zondagochtend 15 april met de grote brand op industrieterrein Hoogeind waar onze burgemeester destijds nogal over repte?

Afgevoerd van de voorpagina
12 reacties
Reageer

Toen ik vanmiddag rond 16:45 uur thuis kwam had ik ook een televisie, internet en telefoon (alle drie van UPC) en de rest van de flat ook niet. Dit duurde tot ongeveer 20:00 uur, misschien iets eerder.

Hier in de Hortensialaan hebben we geen last gehad van een grote storing. Wel is er heel even een dip in de stroomtoevoer geweest.

Hier in de 1e Haagstraat was voor zover ik weet alles normaal. Geen stroomstoring hier. Wel moet ik zeggen dat ik de afgelopen dagen een paar keer zonder internet zat.
Maar hebben ze dan geen noodvoorziening op het politiebureau? Dat vind ik wel heel raar eigenlijk! Inderdaad niet slim als er iets gebeurd!

Op de rijpel geen problemen.

Wat ik idd wel raar vind is dat de hulp instantie's niet op een kring zitten. Valt de stroom uit aan 1 kant, worden ze gevoed van de andere kant dacht ik(zo gebeurd het ook met grote bedrijven)

Wel een heel slecht voorbeeld om de brand van 15 april erbij te halen. Toen werd er immers niet gedaan wat normaal verwacht mag worden van mensen (naar binnen en ramen en deuren sluiten en naar de radio/tv luisteren voor info). Hoewel dat destijds niet al te veel info had opgeleverd, is dat wel wat elke keer geroepen wordt. Wat je zeker niet moet doen is bellen.
De hulpinstantie's worden doorgaans "gek" gebeld door mensen die vragen wat er allemaal aan de hand is, wat vervolgens inhoud dat de hulpverleners niet aan het echte werk toe komen.
Daarnaast kan de schuld van het niet bereikbaar zijn ook buiten hun schuld liggen en ligt die bij de betreffende leverancier. Zie ook de problemen bij mensen die geen tv-signaal of internet hadden, maar wel gewoon stroom.

Overigens moet je bij echte nood 112 bellen en volgens mij waren die gewoon bereikbaar.

@Ad:
Om een aantal redenen verwezen we naar die brand.
Bij een ramp informeren veel mensen bij degene waarvan zij verwachten dat die informatie hebben: politie, gemeente en soortgelijke instanties. Dat bleek ook tijdens die brand te zijn gebeurd, zei de burgemeester op de persconferentie naderhand en schrijf je zelf ook. Of dit de juiste instanties zijn, kun je je afvragen. Conform de rampenprocedure is het inderdaad niet. Maar wie moet je anders bellen? De stroomleverancier, het graafbedrijf, de buurman? Onbereikbaarheid van instanties, zal burgers nooit geruststellen.
Een andere reden om dit voorbeeld te kiezen, is dat juist in zo'n situatie veel communicatie plaatsvindt (of moet vinden) tussen gemeentehuis, politie en andere hulpinstanties. Een storing maakt die communicatie er niet makkelijker op.
Ten slotte denken wij dat het een gepast voorbeeld is omdat ditmaal de burgers niets te verwijten is, maar het bij de instanties fout hadden kúnnen gaan. Gelukkig is er niets gebeurd en bleef het bij ongemak.

Heb niks gemerkt hoor!!Ben woonachtig in Hlmond-Oost maar toch heel dichtbij de binnnstad maar heb nergens last van gehad.

Kennelijk is de stroomstoring beperkt gebleven tot de binnenstad, en zijn de problemen meegevallen.
De hulpverleningsinstanties zullen natuurlijk altijd via 112 bereikbaar zijn. Zij hebben namelijk een noodstroomvoorziening die direct de stroomvoorziening over neemt (of dient te nemen) als de normale stroomvoorziening het af laat weten.
Overigens zou je als je telefoon hebt van KPN, deze normaal moeten werken, omdat die een eigen stroomvoorziening heeft.

@ Klorriemorrie om 1:04
Ook ik heb de laatse week regelmatig last van internetstoringen via UPC.
Waarschijnlijk komt dit omdat ze hun netwerk aan het aanpassen zijn om (via een nieuwe abonnementsvorm) zeer hoge internetsnelheden te realiseren.

Is er zojuist weer een stroomstoring geweest. Mij TV ging namelijk even uit, en ik heb ook mijn externe netwerk schijf, evenals gisteren, moeten rebooten.

Merkwaardig dat de problemen bij de Stadsradio zo weinig aandacht krijgen. Het is wel geen calamiteitenzender, maar dan toch. Of zou er sowieso niemand kijken en luisteren?

@LB,
Als ik je reactie goed begrijp, luister jij er in ieder geval wel naar. 1 Luisteraar hebben ze dus in ieder geval.

In de Rijpelberg was gisteren, toen ik thuiskwam ook de stroom weg. Rond 19.00 uur ging weer alles aan.

Ik weet niet hoe lang de stroom weg is geweest. Zeker vanaf 17:45 uur.

Heel onhandig omdat we hier met stadsverwarming zitten is dat je dan dus ook niet kunt koken.

Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: