34reacties

Suytkade: kat in de zak?

Dat het niet echt lekker gaat met Suytkade, zal voor veel Helmonders geen nieuws meer zijn. Een bouwput, een kale vlakte tussen lelijke fabrieken, te weinig onderhoud aan groen en bestrating, plannen die alsmaar niet van de grond komen en heel wat minder mensen die daar willen wonen dan gedacht of gehoopt. De wijk telt behoorlijk wat bewoners met “een mentaliteit die niet past bij Suytkade”, zo liet een hoge bestuurder zich eens ontvallen en klachten daarover, onder meer op ons eigen weblog, worden niet serieus genomen. De gekozen architectuur is omstreden. “Een suikertaart rond een zinloze heuvel” noemde een bevriend architect het. Een koper zei gelokt te zijn omdat Suytkade net zo ‘uniek’ zou worden als Brandevoort. Met nadruk op ‘zou’. Hij probeert zijn appartement nu te verkopen.

Suytkade Helmond
“Suytkade ontwaakt, groeit, leeft en bruist!” roepen borden langs de weg en de suytkade-website ons al tijden toe. In de praktijk valt dat nogal mee. De bouw ligt al meer dan een jaar stil en de waterburchten blijken nu zo onverkoopbaar dat deze aangepast moeten worden. Onderhandelingen met Fitland over een zo geheten ‘leisurecentrum‘ slepen zich al jaren voort. Bewoners klagen over het gebrek aan winkels en er was zelfs al een voorstel om van 1 van de waterburchten een kantoorpand of supermarkt te maken. Intussen zijn met die kanaalverbreding misschien de schaatsers blij. Niet blij is in ieder geval de  Kegelclub die in dit nog altijd niet gebouwde sportcomplex ‘vergeten’ is.
“Suykade is een nieuwe Helmondse wijk waar u nog veel over gaat horen,” aldus wederom de website van de bouwers, projectontwikkelaars, verkopers en verhuurders. Dat zal in de nabije toekomst nogal meevallen. Althans: het Eindhovens Dagblad bericht vandaag dat het College met de fractievoorzitters van de gemeenteraad heeft afgesproken dat ze geen (negatieve) uitspraken meer zullen doen over Suytkade. Dat zou immers de onderhandelingen met Fitland en RWE Obragas (dat mogelijk in Suytkade een nieuw hoofdkantoor bouwt) schade kunnen doen. Alsof ze bij die bedrijven gek zijn, geen media volgen of niet zelf nog veel betere contacten hebben.
We kunnen dus wel spreken van een spreekverbod. En dat, leert de geschiedenis keer op keer, heeft geen enkele zin. Spreekverboden werken nooit en zijn een democratie onwaardig. Gelukkig kunnen ‘ze’ alle andere Helmonders nog geen spreekverbod opleggen. Jij kunt dus hieronder volop gebruik maken van jouw recht op een eigen mening over Suytkade.

In de reacties hieronder staan updates.