61reacties

Terreur op de Gerwenseweg


– PRIMEUR –
De laatste weken kregen we diverse alarmerende berichten binnen over de Gerwenseweg in Stiphout.
De eerste berichten betroffen het feit dat in korte tijd een aantal maal in de weekenden een hele rij brievenbussen werd gemolesteerd en deels vervreemd. Sommigen brievenbussen werden (gelukkig?) honderden meters verder in de bossen teruggevonden. Jeugdig vandalisme? Wellicht. Normaal? Nee.

Gisteren kwam een heel ander, zeer schokkend relaas binnen.
Terugkomend van een feestje, rijden man en vrouw afgelopen zondagavond iets voor 23.30 vanuit Gerwen over de Gerwenseweg richting Stiphout. Vlak voor de Helmondse gemeentegrens, passeert een tegemoet rijdende auto hen. Gelijktijdig horen ze een harde knal. Vanuit de tegemoet rijdende auto vliegt een grindsteen door hun voorruit binnen.

Doordat de bestuurster ervaren was, wist ze de auto op de weg te houden. Wie de Gerwensweg daar kent, weet dat deze nauwelijks verlichte 80 km-weg erg smal is met dikke eikenbomen er pal naast. Je hoeft niet veel verkeerd te sturen en je zit tegen zo’n eik. Dat gebeurde wel vaker en niet allen konden dat navertellen.
Meteen na deze aanslag werd het eerste bospad ingeslagen. Eenmaal tot stilstaand kijken ze elkaar vol ongeloof aan. De man blijkt verwond aan kin en arm, de vrouw heeft glas in der ogen (wat achteraf geen letsel bleek te hebben veroorzaakt). Hun kleren, haren, de hele auto (zelfs de hoedenplank), alles zit onder de glassplinters.
Nadat ze ondermeer de gealarmeerde politie ter plekke te woord stonden en de huisartsenpost in het ziekenhuis en Carglass bezochten, zijn ze 3½ uur later weer in hun huis in Helmond.
“De materiële schade en de financiële schade wordt wel geregeld. De lichamelijke schade lost zich ook wel op. De emotionele schade is nog te bezien.” schrijft de getroffen man. “Wonder boven wonder is alles goed afgelopen. Maar ik zou graag de mensen in Helmond bewust willen maken van het feit dat er mensen rondlopen in/rond Helmond die hiertoe in staat zijn.”

Bang voor eventuele gevolgen willen de melders stuk voor stuk anoniem blijven. Wij begrijpen en respecteren dat. Hun namen zijn op de redactie bekend.
Afgevoerd van de voorpagina
61 reacties
Reageer

zo jeetje!! dit vind ik niet echt normaal meer. hoe verzint iemand om zoiets te doen? die weg ken ik wel.. daar wil je echt geen stuurfoutje maken! bah.. ik krijg er kippenvel van op mn rug.

NIET NORMAAL!! Wat een geluk dat jullie het nog kunnen navertellen.

Heel heel erg. Heeft dit in de krant gestaan?
Dit is geen kattekwaad maar poging tot......

Helga, dit staat morgen in de krant. Vandaag is een interview afgeven en zijn er foto's gemaakt. De betrokkenen hebben in eerste instantie de dader niet het genoegen willen gunnen van de bekendheid. Echter in tweede instantie willen ze de burgers van Helmond laten weten dat dit in onze eigen stad kan gebeuren. Tevens hopen ze door publicatie dat men door wroeging of spijt zichzelf meldt. Kattekwaad is het zeker niet. Er is bij de politie aangifte gedaan van poging tot doodslag. Dat is een misdrijf.

Ja dit is niet meer normaal zeg. Flink straffen die handel.
@Helga
Omroep Brabant heeft het inmiddels al wel opgepikt.

Onvoorstelbaar! Ik heb het verhaal twee keer doorgelezen in de veronderstelling dat ik het niet goed gelezen had! Maar toch wel, helaas....
Ik ken de Gerwenseweg en ik wil de bestuurster een groot compliment geven om onder deze omstandigheden (gewond en wel) het hoofd koel te kunnen houden.
Ik wens de getroffene veel wijsheid toe om dit (hoe luguber ook) toch een plek te kunnen geven maar dat zal niet meevallen.
Nogmaals onvoorstelbaar....

Kun jij ff mooi van geluk spreken zeg

Tja idd wat een geluk dat ze het nog na kunnen vertellen.Ik denk een heel goei engelbewaartje.

Inderdaad, de rillingen lopen over je rug.
Het Eindhovens Dagblad pikte dit verhaal goed op met dat voorpagina-artikel vanochtend. Wat een steen! Maar als je dan dat verhaaltje bij Omroep Brabant leest, lijkt er niet echt veel aan de hand.
Is de politie al iets op het spoor?

Marijn, het Eindhovens Dagblad is door ons zelf gebeld. We hebben niet 112 gebeld, waardoor de krant ook niet is ingelicht. We vonden het nodig om toch Helmond e.o. op de hoogte te stellen van deze "daad". Wat de krant heeft vermeld is door ons zelf verteld gisteren, ook de foto van de steen is bij ons achter het huis gemaakt. Omroep Brabant heeft mijns inziens de plank een beetje misgeslagen, maar dat doen ze wel vaker.

En voor zover wij weten tast de politie nog in het duister.... vooralsnog....

@ Chris heel veel sterkte met het verwerken en ik hoop dat jullie goed verzekerd zijn, want volgens mij kun je geen beroep doen op het Waarborgfonds motorverkeer.

Dank je wel.
Dat is verder een kwestie van de verzekeringmaatschappij. Voor zover mijn informatie reikt kunnen we wel aanspraak maken, maar de tijd zal dat wel leren.
Geld is maar geld....

Hoe verzinnen ze het!@!#! Wat zou ik gevloekt hebben (en ook blij geweest zijn) nadat ik de auto uitgestapt was. Zoals iemand op een feestje zei, dit gebeurde duidelijk met voorbedachten rade. Want zo'n grote steen heb je anders niet in je auto liggen. Hopelijk vindt de politie die klootzakken snel, want anders doen die het vaker, daar kun je zeker van zijn.
@Chris:
Hoe gaat het nu met jou en je vrouw? Went het een beetje of worden de emoties juist groter? Wat ik wel vreemd vind is dat je hier anoniem wil blijven maar in de krant juist met naam en toenaam wordt genoemd. Foutje of toch bewust?

@ Johan:
Zeker wel voorbedachte raden.
Volgens de politie is enkele momenten na onze ontmoeting met een steen ook een andere auto geraakt. Dit gebeurde op de weg tussen Gerwen en Lieshout.

Ik hoop ook dat ze snel uit kunnen vinden wie het gedaan heeft, en ze een fiks straf niet zullen ontlopen.

Met ons gaat het wel. Lichamelijk alles weer prima. Emotioneel dreunt het zo nu en dan nog wat na. Concentreren op iets is nog moeilijk; je dwaalt nog snel af.

Ik wil (wij willen) geen sensatieverhaal. Wij hebben ook een eigen weblog en voordat je het weet ben je zo (via internet) bekend. Mensen zitten dan toch al achter de pc en dan google je zo er e.e.a. bij. Met de krant in de hand googlen mensen toch veel minder snel. Althans, dat is mijn idee.

Om de reden dat we geen sensatie willen (of bijvoorbeeld 100x worden aangesproken in de stad), staan we ook op zo'n manier in de krant, onherkenbaar. Maar helaas wel met naam. Dan kon (volgens ehv dagblad) niet anders. En aangezien wij het toch tè belangrijk vonden om Helmond (e.o.) te attenderen op dergelijke wantoestanden, hebben we uiteindelijk maar toegestemd met de naamsvermelding.

Als we overigens sensatie hadden gewild, was ik wel ingegaan op het aanbod van Hart van Nederland!

Bovenstaand is dus van mij; sorry... naam vergeten....

Wij hebben het er HEEL goed vanaf gebracht.
Het stelletje ******** is (volgens mij) weer bezig geweest. Of het is kopieergedrag....

Vandaag op Omroep Brabant:
BEST - Een 72-jarige vrouw uit Aarle-Rixtel is zondagnacht om het leven gekomen bij een ongeluk in Best. De politie houdt rekening met een misdrijf, omdat in de auto waarin de vrouw zat een steen is gevonden.

De vrouw zat als bijrijder naast haar 73-jarige man. Die is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

Het echtpaar reed over de Sonseweg toen de man om nog onduidelijke redenen de macht over het stuur verloor. De auto botste tegen een boom.

De politie wil niet zeggen of de ruit van de wagen is ingegooid. Twintig agenten onderzoeken de zaak.

@Chris
Dit is toch niet normaal meer. Waar moet dat heen? Erger nog, die gaan denk ik door totdat ze opgepakt zijn.

Het toppunt is bereikt, tenminste de randdebielen die dit op hun geweten hebben, zijn nu wellicht blij aangezien er een 62 jarige vrouw omgekomen is bij eenzelfde aktie. En nú zet de politie er 20 man op. Dus er moet eerst iemand dood voor er serieus werk van gemaakt wordt. Dat het 2 keer maar net goed gaat dat is niet boeiend? Of niet genoeg? Mochten ze de personen verantwoordelijk voor dit "grapje" vinden, dan mag ik voor die personen hopen dat de politie ze eerst vindt....

Het is vreselijk en nu hebben ze een moord op hun geweten!!!! Is de dader linkshandig of heeft hij een auto met een open dakje??? Ik hoop dat hij/ze zichzelf aangeeft of dat de politie ze heel snel oppakt, zodat ze heel zwaar gestraft worden voor meerdere pogingen tot doodslag en 1x moord.

Oproep aan de daders
Als je zo stoer bent om dit te doen, ben dan ook zo stoer en meld je bij de politie en draai op voor de gevolgen.
Je mag je ook bij mij melden maar dan is de straf vele malen erger.
Sterkte voor alle getroffene in het bijzonder voor Meneer die zijn vrouw verloor.

Frans

Verschrikkelijk wat er nu in Best gebeurde!
@Chris:
Wat een heel eng gevoel moet dit bij jullie geven, lijkt mij.
Is er bij jou iets bekend hoe het staat met het politie-onderzoek over jullie ongeluk? Kun je daar meer over vertellen? Want het lijkt me overduidelijk dat het dezelfde personen geweest moeten zijn daar in Best en in Son.
Heel goed dat jullie destijds besloten er toch mee naar buiten te komen, anders had je nu wellicht wroeging gehad omdat je het niet aan de grote klok hing. Hopelijk heeft onze eigen politie toen bij jullie ook 20 man op de zaak gezet.

@Pieter: wij gaan een beetje van emotie naar emotie nu. We zijn nogmaals met onze neus op de feiten gedrukt dat wij ontzettend veel geluk hebben gehad. Daarnaast gruwelen we bij de gedachte dat deze klootviolen een dodelijk slachtoffer hebben gemaakt. Jammer dat er een dode moet vallen voordat er actie wordt ondernomen. Voor ons rakelt het nu tuurlijk ook op wat wij hebben meegemaakt, maar dat is peanuts vergeleken met wat er nu gebeurd is.

De politie heeft na 2 weken ongeveer ons gemeld dat ze geen aanknopingspunten hadden en dat het dossier op de plank lag. Dat wil zoveel zeggen als nog niet gesloten, maar wel bijna. Op de 25 maart is een paar minuten na ons ook een andere auto geraakt, helaas hebben ook deze mensen niets gezien wat voor de politie aanknopingspunten geeft.

Tot op dit moment heeft de politie nog geen contact met ons opgenomen. Het Ehv Dagblad wel; die hebben de link al gelegd. Ze vroegen een reactie van ons op deze moord met voorbedachte raden (zo zie ik het tenminste) en hoe het nu met ons ging. Morgen komt er een groot stuk in de krant met voornamelijk reactie van politie, slachtofferhulp en hun hoopten nog op een deskundige...

Vanavond besteedt Omroep Brabant in een extra uitzending van het programma Bureau Brabant aandacht aan de aanslag in Best. Er hebben zich al enkele getuigen gemeld, maar de gouden tip zit er nog niet bij.

Het gaat om een 72-jarige vrouw die het leven heeft gelaten doordat er een stel mafketels het zonodig achten een steen naar een auto te gooien waarbij de bestuurdersruit werd geraakt.
Dit heb ik gelezen op Telegraag.nl
Ik zou het een eer vinden om deze schizofrene daders eigenhandig te wurgen! Wat is dit voor een mentaliteit?! In ieder geval niet opsluiten maar ze uitleveren aan de familie van het slachtoffer.
Ik zou het (nogmaals) wel weten.
Ik wens de familie van de omgekomen vrouw heel veel sterkte toe.

Wolf Helmond

Dat het nogmaals heeft moeten gebeuren en nu met dit gevolg. Vreselijk!

@Chris:
Hier waarschijnlijk al het/een stuk dat morgen in de papieren krant staat.

ik snap niet dat je zoiets in je hoofd gaat halen... "kom we hebben niets te doen, we gaan stenen uit onze auto tegen een andere aangooien!" Onbegrijpelijk dat je zo'n hersenkronkel kunt hebben. Dan ben je echt ziek in je hoofd. Ziek, dat is het

Het lijkt mij gemakkelijk te traceren.

Je weet de tijdstippen en de plaatsen.

Even de logfiles van de GSM masten bekijken en je hebt een match.

Moeten ze wel een mobieltje hebben aanstaan, maar dit soort crimi's is nog al behoorlijk dom anders doe je zoiets niet.

Bahbah!! Die mensen durven wel! Een keer is al teveel geweest.. maar meerdere keren stenen gooien, en een dode op hun naam hebben staan.. Dat gaat echt te ver! Waar gaat het heen? Straks durven mensen niet meer in hun auto te rijden!

@Chris heeft jullie auto toevallig ook een groene kleur??

Vandaag een groot interview in de Volkskrant met de vrouw van Chris over wat er toen gebeurde.

Nou Helga, officieel is de auto caribbean blue. Dat is een combinatie van blauw en groen die wel erg dicht op de groene kant ligt.

In het donker er alleen maar groene auto's uitpikken om die te bekogelen zou ik wel erg knap vinden. Lijkt me stom toeval. Of het werk van een handlanger die doorbelt dat er een groen-achtige auto er aan komt, dat zou natuurlijk ook nog kunnen.

Laatste nieuws: de politie heeft de steen opgehaald vandaag. Stomverbaasd waren ze dat de politie destijds niets met de steen wilde of kon doen.
Vandaag een verzoek van Omroep Brabant geweigerd om op tv te komen.
Ten slotte een verzoek van Knevel en van den Brink (tv nederland 1) geweigerd.
Apart om te zien hoe snel iedereen precies weet waar ze je kunnen vinden. En hoe ze allemaal wat van je willen voor hun eigen belang (verkoop van kranten door sensatieverhaal of kijkers op tv). Kennenlijk was destijds de steen niet genoeg, maar eerst even wachten totdat er een dode viel....

@Chris:
Ongelofelijk!!! En dan durft de de Helmondse politie te zeggen dat ze serieus met jullie aangifte zijn omgegaan. Zou onze burgemeester nu ook boos op onze politie worden? Retorische vraag hoor. :-((

Echt triest hoor die stenen gooiers!!
Hard straffen de daders

Het rechercheteam dat de zaak van de stenengooiers onderzoekt ziet een groep jongeren uit de regio als verdachten van de reeks brute aanslagen op automobilisten. Dertig rechercheurs zetten momenteel alles op alles om voldoende bewijs tegen de groep te verzamelen. Pas dan kan ze de jongeren van hun bed lichten en aanhouden.
Korpschef Leon Kuijs heeft de vorderingen in het onderzoek gisteren bevestigd.

Bij Omroep Brabant wordt juist ontkent dat er concrete aanwijzingen zijn wie verantwoordelijk is voor het gooien van die stenen. Zou Omroep Brabant het weer fout hebben zoals Chris op 29-3-07 om 14:34 ook al zei? Of wilde het Eindhovens Dagblad of die korpchef te snel scoren?

Aangezien het E.D. telkens meld dat alles al in kannen en kruiken is, is de politie bang dan belangrijke getuigen zich niet meer zullen melden. Want ja; het is toch al nagenoeg opgelost.
Kennenlijk weten ze nu in welke hoek het gezocht moeten worden.
Ik zal binnenkort eens met mijn rottweiler en honkbalknuppel door Woensel gaan struinen....
Nee, geintje. Ik wil ze emotioneel en financieel raken. En hun ouders ook. En dat zal ook wel gaan lukken. Als de politie nog even goed z'n best gaat doen.

Gelukkig, de eerste verdacht is eindelijk ingerekend. Wat een opluchting voor Chris en zijn vrouw en alle andere slachtoffers moet dat zijn.

De politie houdt ons netjes op de hoogte 1 dag voordat een melding in de pers komt. Na de melding in de krant van (ik geloof) vrijdag/zaterdag voelden wij al aankomen dat er meer aan de hand was.

Gelukkig nu dus resulterend in een aanhouding. Nog te bezien natuurlijk of het jochie bekend, of er uberhaupt meer van weet. Als het aan mij zou liggen zouden ze hem flink mogen aanpakken, eens kijken of hij doorslaat.

Het zal voor de nabestaanden van de vrouw uit Aarle ook wel prettig zijn om in ieder geval te weten dat iemand boet voor zijn daad (moord). Al helpt het niet veel, denk ik.

ach ja, als deze "boefjes" gepakt worden krijgen ze toch de troetelbehandeling en mogen ze bij mama uithuilen.

IPV de doodstraf die ze in een normale rechtstat zouden krijgen en ook verdienen!

We zijn er nog niet. Wel een verdachte maar geen dader.Zal nog moeizaam worden.Is in en in triest wat de dader heeft gedaan. Maar zal wel een werkstraf krijgen. Terwijl haar man van het slachtoffer levenslang heeft. Wanneer wordt de rechtsgang nu eens strenger

petje

Petje; Inderdaad een hele trieste zaak. En ik vrees dat zolang Balkenende en dit hele softe kabinet ons land blijven regeren er helemaal niets veranderd aan de Nederlandse rechtsgang.

Mijn moeder en ik hebben op deze weg een ongeluk gehad, erg genoeg kan mijn moeder het niet navertellen. Ook mijn Opa is op deze weg overleden. Het probleem kan al een stuk minder worden door alleen al aan één kant een rij bomen weg te halen!

Nieuwe informatie zorgt voor doorstart onderzoek stenengooiers
Binnen het onderzoek naar de stenengooierincidenten is nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Het rechercheteam is op dit moment actief aan de slag met de nieuwe wending die het onderzoek hiermee aanneemt.
De steengooi-incidenten begonnen op 25 maart de Gerwenseweg in Helmond. Op 29 april 2007 kwam een 72-jarige vrouw uit Aarle Rixtel om het leven bij één van de stenengooierincidenten. Bij dit tragische ongeval werd een steen door de voorruit van de auto van een echtpaar uit Aarle Rixtel gegooid. De vrouw overleed ter plaatse. Haar inmiddels 75-jarige echtgenoot kwam bekneld te zitten in het voertuig. De man raakte zwaar gewond en liep blijvend letsel op. Ook werd die avond op de Sonseweg in Sint Oedenrode een steen door de voorruit van de auto van een op dit moment 24-jarige automobiliste uit Sint Oedenrode gegooid. De vrouw raakte hierdoor gewond aan haar schouder en kreeg diverse glassplinters in haar lichaam. Vervolgens werd op de Eindhovenseweg in Son een steen tegen de rijdende auto van een 55-jarige vrouw uit Son en Breugel gegooid. Haar auto raakte beschadigd aan de voorzijde en op het wegdek werd een steen teruggevonden. De vrouw liep geen verwondingen op.
Meer bijzonderheden over dit onderzoek zijn terug te vinden op de site http://www.politieonderzoeken.nl. Ook is het mogelijk om via deze site informatie door te geven aan het onderzoeksteam.
Het Openbaar Ministerie heeft eind 2007 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die direct tot de oplossing van deze zaak leidt. Deze beloning is nog steeds van kracht.
Het rechercheteam heeft op basis van deze recente onderzoeksrichting nieuwe hoop om deze zeer gecompliceerde zaak op te helderen. Het team werkt op volle sterkte aan het onderzoek en is uitgebreid van vier naar zestien personen. Zij zijn bereikbaar via 0900-8844. Voor anonieme meldingen kan gebeld worden naar 0800-7000. Ook is het mogelijk het team te mailen via politie-ruit@brabant-zo.politie.nl.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Stenengooiers weer in Opsporing Verzocht
EINDHOVEN - Tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond voor de derde keer aandacht aan de geruchtmakende incidenten met stenengooiers in het zuidoosten van Brabant in 2007. Er is nieuwe informatie waarmee de politie hoopt een doorbraak te kunnen forceren in het vastgelopen onderzoek, aldus de aankondiging donderdag.

De politie is verder nog steeds op zoek naar de jeugdige inzittenden van twee auto's die in de buurt zijn gefilmd kort nadat een 72-vrouw in Best met fatale gevolgen een steen door de voorruit van haar auto kreeg. De politie vraagt de jongeren nogmaals om contact op te nemen met het rechercheteam dat sinds deze week weer is opgetuigd en weer met zestien man werkt aan de nieuwe informatie.
Op zondagavond 29 april 2007 kwam rond middernacht in Best een 72-jarige vrouw uit Aarle-Rixtel om het leven, nadat iemand een zware steen had gegooid door de voorruit van de auto waarin zij zat. Haar inmiddels 75-jarige echtgenoot verloor de macht over het stuur, waarna de auto tegen een boom botste. De man raakte ernstig gewond.
Kort voor het dodelijke ongeval werden twee auto's in Sint-Oedenrode en Son bekogeld. Daarbij raakte een vrouw lichtgewond en een auto beschadigd. Ook dat gebeurde rond 23.30 uur. Vijf weken eerder, eveneens op een zondagavond raakte een echtpaar uit Helmond gewond toen op de weg tussen Gerwen en Stiphout een steen door de ruit vloog. Diezelfde avond kwamen later nog twee schadegevallen binnen die waarschijnlijk ook door stenen waren veroorzaakt.
De politie vermoedt een verband tussen de zes zaken.

Bron: De Telegraaf

Politie houdt verdachten aan in onderzoek stenengooiers
Vrijdagmiddag heeft de politie in een woning in Geldrop een 17-jarig meisje en een 21-jarige man uit Son aangehouden. De twee worden er van verdacht betrokken te zijn bij de stenengooiersincidenten van april 2007. Hun mogelijke betrokkenheid kwam naar voren in het onderzoek dat recentelijk opnieuw is opgestart. De twee zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek.
Binnen het onderzoek naar de stenengooierincidenten kwam recentelijk nieuwe informatie beschikbaar. Het rechercheteam heeft op basis van deze recente onderzoeksrichting nieuwe hoop om deze zeer gecompliceerde zaak op te helderen. Het team werkt op dit moment met 17 rechercheurs aan de zaak. Zij zijn bereikbaar via 0900-8844. Voor anonieme meldingen kan gebeld worden naar 0800-7000. Ook is het mogelijk het team te mailen via politie-ruit@brabant-zo.politie.nl. Het Openbaar Ministerie heeft eind 2007 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die direct tot de oplossing van deze zaak leidt. Deze beloning is nog steeds van kracht.
Op 29 april 2007 kwam een 72-jarige vrouw uit Aarle Rixtel om het leven bij één van de stenengooierincidenten. Bij dit tragische ongeval werd een steen door de voorruit van de auto van een echtpaar uit Aarle Rixtel gegooid. De vrouw overleed ter plaatse. Haar inmiddels 75-jarige echtgenoot kwam bekneld te zitten in het voertuig. De man raakte zwaar gewond en liep blijvend letsel op. Ook werd die avond op de Sonseweg in Sint Oedenrode een steen door de voorruit van de auto van een op dit moment 24-jarige automobiliste uit Sint Oedenrode gegooid. De vrouw raakte hierdoor gewond aan haar schouder en kreeg diverse glassplinters in haar lichaam. Vervolgens werd op de Eindhovenseweg in Son een steen tegen de rijdende auto van een 55-jarige vrouw uit Son en Breugel gegooid. Haar auto raakte beschadigd aan de voorzijde en op het wegdek werd een steen teruggevonden. De vrouw liep geen verwondingen op.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Verdachte stenengooiersincidenten heengezonden
De vrijdagmiddag 3 juli aangehouden 21-jarige man uit Son is vanmiddag heengezonden. De man blijft wel verdachte in het onderzoek naar de stenengooiersincidenten. Het 17-jarige meisje dat ook op 3 juli werd aangehouden werd eerder deze week al heengezonden. Zij is geen verdachte meer in het onderzoek. Het rechercheteam blijft op volle sterkte werken aan het onderzoek.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Onderzoeksteam stenengooiers 'verbeten'

door Fleur Besters. donderdag 16 juli 2009

EINDHOVEN - De recherche zoekt de daders van de aanslagen met stenen op auto's nog steeds in de omgeving van de 21-jarige - vrijgelaten - verdachte uit Son. Die groep kwam eerder ook al in beeld.

Dat heeft korpschef Leon Kuijs tegenover deze krant gezegd.

De regiopolitie is er volgens hem 'op gebrand' om de zaak op te lossen. Agenten noemen de aanslagen, waarbij de 72-jarige Gerrie van Erp uit Aarle-Rixtel op 29 april 2007 om het leven kwam, volgens hem intern 'een smerig delict'. Mede daarom zijn ze zo 'verbeten', zegt de korpschef.

Peter R. de Vries besteedt aandacht aan onderzoek stenengooiers
Peter R. de Vries wijdt zijn uitzending van aanstaande zondag volledig aan het onderzoek naar de stenengooiers van Politie Brabant Zuid-Oost. Het is zondag precies vijf jaar geleden dat een 72-jarige vrouw uit Aarle-Rixtel bij één van de stenengooierincidenten om het leven kwam. Dit gebeurde nadat onbekenden vanuit een rijdende auto een steen door de voorruit van de auto van haar en haar man hadden gegooid. In diezelfde nacht bleken nog stenen tegen twee andere auto's te zijn gegooid. Tijdens het onderzoek zijn nog drie vergelijkbare incidenten, die een maand eerder dat jaar plaatsvonden, aan het licht gekomen.

Incidenten april 2007
De echtgenoot van de overleden vrouw kwam op 29 april 2007 bij het incident op de Sonseweg in Best bekneld te zitten in het voertuig. Hij raakte zwaar gewond en liep blijvend letsel op. Ook werd die avond op de Sonseweg in Nijnsel een steen door de voorruit van de auto van een automobiliste uit Sint Oedenrode gegooid. De vrouw raakte hierdoor gewond aan haar schouder en kreeg diverse glassplinters in haar lichaam. Diezelfde avond werd op de Eindhovenseweg in Son een steen tegen de rijdende auto van een vrouw uit Son en Breugel gegooid. Haar auto raakte beschadigd aan de voorzijde en op het wegdek werd een steen teruggevonden. De vrouw liep geen verwondingen op.

Incidenten maart 2007
In 2007 heeft het rechercheteam ook drie andere incidenten, waarbij met stenen in de richting van auto's is gegooid, betrokken bij het onderzoek. Deze vonden plaats op 25 maart in de omgeving van Breugel, Nuenen en Stiphout. Gezien de tijdstippen, locaties en de manier waarop het een en ander is gebeurd, werden raakvlakken gezien en is besloten deze zaken mee te nemen.

Onderzoek
De recherche heeft zich in de afgelopen jaren op diverse onderzoeksrichtingen geconcentreerd. In 2009 heeft het onderzoek zich onder meer gericht op enkele woonwagenbewoners uit Son. Dit heeft geleid tot twee aanhoudingen, maar niet tot een oplossing van de zaak. Het team beschikt over veiliggesteld DNA-materiaal. In de loop van de jaren zijn de mogelijkheden op het gebied van DNA-onderzoek sterk verbeterd. De destijds veiliggestelde sporen worden met de huidige technieken dan ook aan een hernieuwd onderzoek onderworpen. De in 2007 door het Openbaar Ministerie uitgeloofde beloning van 15.000 euro is nog steeds beschikbaar. Het onderzoek is nooit afgesloten door de politie. Politie Brabant Zuid-Oost heeft op dit moment opnieuw een rechercheteam op de zaak gezet, bestaande uit 12 rechercheurs.

Uitzending
De uitzending van Peter R. de Vries is op zondag 29 april om 21.30 uur te zien op SBS6. Het item is in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie, de politie en de nabestaanden van de 72-jarige overleden vrouw uit Aarle-Rixtel tot stand gekomen.
Bekijk de promo van zijn uitzending van zondag.

Nieuwe informatie over de stenengooierincidenten blijft uitermate belangrijk voor het onderzoek. In de uitzending van Peter R. de Vries wordt dan ook nog een keer benadrukt dat de politie in contact wil komen met mensen die weten wie deze feiten gepleegd zou(den) hebben of andere aanwijzingen hebben die kunnen bijdragen tot de oplossing van deze zaak. In het bijzonder wil het team in contact komen met een meisje of vrouw. Zij zou op de bewuste avond direct na het incident op de Sonseweg in Best tegen anderen hebben geroepen "Dit kunnen we niet maken, we moeten terug." De politie wil graag met haar in contact komen en/of met mensen die weten wij zij is. De politie is voor informatie over deze zaak bereikbaar op 040-2335665.

En, wat vonden jullie van de uitzending?

@Chris op 29 april 2012 om 23:49:

Ik vond het eigenlijk tegenvallen, geen onthullingen toch? Was meer een herhaling en samenvatting van wat er afgelopen jaren gebeurde. Mag ook wel trouwens, maar het blijkt wel dat Peter R. de Vries duidelijk aan zijn pensioen toe is.
Die proef met een bakstenen met 50 kilometer op die autoruit was een aanfluiting en niets doen van wat bij jullie en bij anderen gebeurde is ook vreemd. Ik neem aan dat jij de Chris bent van dit topic.

Ik vond dat ze juist het verhaal achter het dodelijke ongeval goed hebben laten zien. Die meneer die helemaal in de kreukels lag en zijn vrouw kwijt is. Verschrikkelijk!

Dat dan de kampbewoners ermee weg lijken te komen, mede door stennis te schoppen en simpelweg te ontkennen is wel heel erg zuur. Ik zou ook niet weten wat de Vries daar verder mee zou kunnen, als er blijkbaar gebrek is aan bewijs. Al zou je zeggen dat er voldoende bewijs is.

En die proef laat wel duidelijk zien hoe hard het gaat, kun je nagaan hoe het is als het nog 3x harder gaat. En ik vond dit al behoorlijk hard. Ik zou me kapot schrikken en van schrik ook zo tegen n boom aan kunnen rijden. Wat een malloten zeg. En waarom inderdaad? Voor de lol? Nou, leuk hoor.

Ik hoop dat er ooit nog opheldering komt, dat er mensen zijn die toch wroeging hebben of zo en zich melden.

Ik ben inderdaad de Chris die hier al eerder genoemd, vernoemd en gereageerd heeft.

Voor ons ook weinig nieuws. Onderzoek PRdV voegt m.i. weinig toe.
Alleen de (vermoedelijke hoek?) waar de daders zich bevinden zijn nu bekend gemaakt aan het grote publiek.
Verder vonden wij het schrijnend te zien dat de politie, voor ons gevoel, maar wat aan heeft lopen klungelen.

En zoals eerder verteld, het gaat niet om ons, maar om die mensen uit Aarle. Die hebben overigens ook bij PRdV aangedrongen op onderzoek.

De impact is trouwens wel goed vastgelegd.
Ook na 5 jaar krijgen we nog wel eens te horen "hoe hard kan dat nu gaan" en "het valt toch allemaal best mee". Voor die mensen is de uitzending wel verhelderend geweest, denk ik.

Ruim 20 reacties in zaak stenegooiers na uitzending Peter R. de Vries
De politie heeft naar aanleiding van de uitzending van Peter R. de Vries in verband met het onderzoek naar de stenengooiers (zie berichtgeving van vrijdag 27 april 2012) ruim twintig reacties binnengekregen. Hier zitten enkele zeer interessante tips bij. De komende dagen zullen alle binnengekomen reacties verder uitgelopen worden.
De eerste drie kwartier na de uitzending waren de lijnen overbezet. De politie verzoekt mensen die er niet door konden komen om opnieuw te bellen.
Het rechercheteam is voor informatie over deze zaak tot dinsdagmiddag 1 mei 17.00 uur bereikbaar op het speciaal hiervoor beschikbaar gesteld telefoonnummer 040 – 233 56 65.
Daarna kunnen mensen met eventuele informatie natuurlijk ook nog terecht bij de politie, maar dan via het algemene telefoonnummer 0900-8844.

Zie hier de uitzending.

@Roza op 30 april 2012 om 13:46:

Natuurlijk goed dat Peter R. de Vries er aandacht aan besteedt en ik verschiet ook van die man die zijn vrouw en de moeder van zijn dochters verloor. Geweldig daarom dat de uitzending zoveel tips opleverde, heel mooi.

Wat ik bedoelde te zeggen was dat hij aankondigde dat het een onthullende reportage zou zijn, maar dat vond ik dus niet. Er was geen of weinig nieuws. Gek bijvoorbeeld dat zo'n universiteit niet een experiment kan doen met 160 km per uur. Dat kon toch beter? Dat zou de oude Peter R. de Vries toch altijd beter hebben gedaan? Zo doe je geen experiment vijf jaar later, zo had hij die twee van Putten toch nooit vrij gekregen?

@Chris op 30 april 2012 om 22:43:

Dank voor je reactie. Lijkt me toch wel confronterend om alles weer te zien.

@Ronald: Het volgende klinkt misschien gek, maar het deed me weinig. Ik heb die film de laatste jaren al vaker afgedraaid in mijn hoofd.
En ik kan niet genoeg benadrukken: wij mankeren niets. Lichamelijk alleen wat schrammen en glas in de ogen. C'est toute. Heb je die arme man uit Aarle gezien?
Ik had voorheen al geen hoge dunk van de mensheid als geheel, dat is er niet beter op geworden. Hetzelfde geldt overigens voor onze "mannen in blauw" die voor onze veiligheid moeten zorgen.

'Stenengooierszaak' in opsporingsprogramma's
De opsporingsprogramma's Opsporing Verzocht en Bureau Brabant besteden komende week aandacht aan de zogenoemde 'stenengooierszaak' waarbij een 72-jarige vrouw om het leven kwam.
Zondag 29 april 2007 is een dag die veel mensen en zeker Brabanders zich goed kunnen herinneren. PSV wordt landskampioen en Koninginnedag is in aantocht. Maar voor de inzittenden van drie auto’s eindigt de dag in een drama omdat iemand in de late avond vanuit een rijdende auto stenen gooit naar de passerende auto’s, met desastreuze gevolgen. Een krankzinnige, zinloze daad waarbij de 72-jarige vrouw ter plekke overlijdt en de anderen ternauwernood aan de dood ontsnappen. De politie onderzoekt de zaak nog steeds en zij doet nog steeds een beroep op de kijkers om informatie te geven, waarmee deze zaak alsnog kan worden opgelost.
Bureau Brabant wordt aanstaande maandag 25 juni uitgezonden bij Omroep Brabant. De eerste uitzending is om 17.55 uur en daarna wordt het programma ieder uur herhaald. De laatste uitzending is dinsdag 26 juni om 16.55 uur. Opsporing Verzocht wordt aanstaande dinsdag 26 juni om 20.30 uur uitgezonden op Nederland 2. De herhaling daarvan is woensdagmiddag 27 juni om 13.20 uur op Nederland 2.

wat erg als je dat overkomt. ik hoop dat de daders vlug gepakt worden ,
en hoop dat menheer en mevrouw er snel over heen komen .......ria

Ik mis een referentie naar uitzending van Peter R de Vries deze lente, over deze zaak :) http://www.peterrdevries.nl/dossiers/de-stenengooiers/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: