37reacties

Tilburg opmaat Helmondse BCH2018?

De gemoederen over Brabant Culturele Hoofdstad in 2018 (BCH2018) spelen ook in Helmond steeds hoger op. Nu laat Helder Helmond weten niet blij te zijn dat een Tilburgse commerciële cultureel ondernemer voor Helmond een opmaatproject gaat verzorgen. Een opmaatproject is een voorinvestering voor BCH2018 van een projectonderdeel van internationale allure dat nauw aansluit op de artistieke visie.
Helder Helmond toonde zich tot nu toe een hartstochtelijk voorstander dat Helmond (samen met de 4 andere steden) zich nomineert voor de titel BCH2018. Zij gingen vorig jaar akkoord met de 400.000 euro voor het artistiek plan (bidbook) ter promotie. Met de toezegging dat de in totaal 10 miljoen euro die Helmond zal moeten betalen, weer via projecten in Helmond zal terugkomen was Helder Helmond akkoord.
“Wij hadden dan ook gehoopt, zelfs verwacht!, dat zéker éérst (en door velen misschien ook wel gedacht alleen) Helmondse projecten daarvoor in aanmerking zouden komen. Waarom? Omdat we de komende jaren fors gaan bezuinigen op cultuur en we via BCH2018 weer fors kunnen investeren in, Helmondse!, cultuur” zo laat de fractievoorzitter Michael Rieter weten.
En nu blijkt dus dat een Tilburgse commerciële cultureel ondernemer aan de haal gaat met de eerste gelden. Helder Helmond heeft daarom de volgende vragen gesteld aan cultuurwethouder Jan van den Heuvel.

  1. Waarom is het Helmondse culturele veld niet gekend in het voornemen van de gemeente om een opmaatproject te gaan doen. En waarom zijn zij daar niet bij betrokken?
  2. Wordt hiermee het Helmondse culturele veld gepasseerd?
  3. Waarom is er geen Helmonds project genomen?
  4. Wat zijn de kosten die gaan naar de Tilburgse culturele ondernemer?

Op de weblog begonnen we er ooit over door dit onderwerp aan de huidige 3 Helmondse fractievoorzitters in de Provinciale Staten voor te leggen.
Het feit dat Helmond (als kleinste van de 5 steden) net als de andere 4 steden een bijdrage van 10 miljoen zal moeten bijdragen zat toen al niet lekker. Het recent bekend geworden salaris van 1500 euro per dag voor het werk van Martijn Sanders als artistiek leider van BCH2018 werd ook niet met gejuich ontvangen.