28reacties

Veel schade straatmeubilair door vuurwerk


Het Helmondse straatmeubilair moest het flink ontgelden tijdens Oud op Nieuw. Door het vuurwerk gingen onder meer bushokjes, vuilnisbakken, verkeersborden en zelfs een dixi de vernieling in. Harrie Fotografie legde gisteren 7 schadegevallen vast op de gevoelige plaat. De eerste 2 foto’s maakte hij op de kruising van Rembrandtlaan en de Wethouder van Ebbenlaan, nummer 3, 4 , 5 en 6 bij de Weg door de Rijpel en de laatste op de Paulus Potterlaan.
Maakte je zelf een foto, mail die dan mét de straatnaam naar post@deweblog.nl Maar je kunt de foto en straat natuurlijk ook in de comments zetten bij ons bericht op Facebook of Twitter. Zodoende kan de gemeente maandag meteen aan de slag om het te herstellen. We zijn benieuwd hoe hoog het schadebedrag dit keer zal zijn. Vorig jaar veroorzaakte de vuurwerkmaanden voor 45 duizend euro schade aan gemeentelijke eigendommen. 
Voor wie het nog niet zag, gisteren plaatsten we op Facebook een filmpje van het vuurwerk boven Helmond.  

In de reacties hieronder staat een update.

Afgevoerd van de voorpagina
28 reacties
Reageer

Bij de kruising van de Leliestraat en Wethouder van Wellaan ook al een DepoDog-bak vernield. Triest!!

Ach waar maken we ons toch druk over.
Dit is toch traditie?

Gemeente, B & W en politie maken zich ook niet druk.
Sterker nog: vooraf werd medegedeeld dat men niet ging handhaven op vuurwerk.

Het ergste is dat mensen dit gedrag ( vernielingen) nog goed praten ook nog 🤦‍♀️ , vuurwerk afsteken en vernielen zijn bij mij 2 aparte dingen , dat het verbod genegeerd wordt snap ik, maar waarom moeten er dingen kapot? De rekening krijgen je ouders en wij wel...die verrekent de gemeente gerust door.

Nancy Tabois Swillens

Hortensiapark, maar dit is niet de enige prullenbak die opgeblazen is. Deze staan allebei ter hoogte vh dierenparkje. Waren in de week vóór oud & nieuw al opgeblazen.

Claudia Schoormans-van Breda

Locatie Warande dierenpark.

De dixi op het Piet Blomplein werd een paar dagen voor nieuwjaar belaagd met vuurwerk. Helaas geen foto van gemaakt want die dixi is inmiddels verwijderd. Nu zijn ze trouwens ook weer flink aan 'bombarderen' in het centrum. Wat een knallen, bahbah.

Hier viel t mee mee, dat de enige prullenbak die niet dicht zat geschroefd, heel is gebleven!

Maar allemachtig wat een klappen overal de afgelopen dagen, niet normaal meer.

En waar ik persoonlijk heel erg van schrok,is dat er mensen zijn die vinden dat iets opblazen geen probleem is (in dit geval een auto) want die was toch all risk verzekerd....

Ergens gaat iets gruwelijk mis als dat de norm is geworden

Net terug van een heerlijke wandeling door ons prachtige Helmond.
Aan de luide knallen te horen doet men op 2 januari nog immer hun best om de traditie, reeds in augustus ingezet, voort te zetten.

Gelukkig rijdt de scan-auto, de rijdende parkeerwachter, ook op zondag.
Denkt onze Elly hiermee de aangerichte schade, getoond op bovenstaand fotomateriaal, te kunnen financieren?

Ook hier schade aan een afvalbak.
Van speijklaan. Tegenover Swif veld, bij bushalte. @gemeenteHelmond #vuurwerkoverlast

Dirk van Dam 🍅

Heb er geen foto van maar bij de voetgangers oversteekplaats in de Hoofdstraat hebben ze het stoplicht opgeblazen.

F. Laurenssen

Tja vernielen is niet goed natuurlijk maar als je het dan verrekt om te handhaven....
En mensen een alternatief bied met een grote show bijvoorbeeld

Update:
Vuurwerk zorgde voor fors meer schade maar minder overlastmeldingen
De totale schade door vuurwerk aan gemeentelijke eigendommen in 2021 bedraagt 67.135 euro. Dat is 56% meer schade dan de 43.000 euro in 2020. Het betreft onder andere vernielingen van afvalbakken, verkeersregelinstallaties, verkeersborden en blikvangers, zie ook de foto's hierboven. De meeste schade werd aangericht in de wijken Rijpelberg, Stiphout-Warande en Helmond Noord. Dat maakte B&W bekend. Door het ontbreken van bewijslast is het niet mogelijk om de schade op de afstekers te verhalen. "Het is zonde en onnodig dat ieder jaar kosten gemaakt moeten worden om schade door vuurwerk te moeten herstellen. Het geld dat nodig is om de schade te herstellen had ook aan veel andere goede dingen in de stad besteed kunnen worden" zo laat B&W weten.
In 2021 kreeg de gemeente 6.573 meldingen van vuurwerkoverlast. Dit is ongeveer 10% minder dan in 2020. De meeste meldingen van vuurwerkoverlast waren afkomstig uit de wijken Brouwhuis, Helmond-Noord, en Rijpelberg. B&W constateert dat Helmonders over een steeds langere periode overlast ervaren. Dat geldt zeker voor de periode vanaf september, maar ook het jaar rond worden meldingen van vuurwerkoverlast gemaakt.

Triest dat al dat geld wordt weggegooid door die schades.
Maar vuurwerkoverlast melden bij de gemeente heeft totaal geen zin, het enig dat er bij de gemeente mee gebeurd is tellen hoeveel er wordt gemeld en in welke wijk die klagers wonen. Helmonders beginnen dat door te krijgen.

67.000 euro, te idioot voor woorden.

@Stapper op zondag 2 januari 2022 om 10:42:

Nee, vernielen is geen traditie!

Onlangs vroeg Ik me op Facebook af, waarom mensen toch zo nodig andermans eigendommen moet/wil vernielen.

Een vd (eerste) reacties was: "omdat t (allrisk) verzekerd is

Zolang mensen zo denken, gaat er niets veranderen

@Jan op donderdag 20 januari 2022 om 13:26:

Wat zou de gemeente met meldingen van vuurwerkoverlast nog meer moeten doen dan nu gebeurt?

Traditie?

Als je ergens in juni, juli, augustus, september, 's nachts om 3 uur staat te knallen buiten, heeft dat geen moer te maken met traditie. Dan ben je gewoon een trieste, asociale zak.

@Sander Lam op donderdag 20 januari 2022 om 13:54:

Handhaven, wat daadwerkelijk zou kunnen als er meer agenten komen, die dan vervolgens ook massaal de straat op kunnen, in plaats van veel administratiewerk moeten doen. Helaas is ook dit (cruciale) beroep hard op weg om kapot bezuinigd te worden. Veel Nederlanders lijken iets pas te begrijpen als er streng gehandhaafd wordt. Daarnaast moet er wel een fatsoenlijk alternatief in beeld zijn.

@Sander Lam op donderdag 20 januari 2022 om 13:54:

Er in de app en in de gemeentelijke berichten bijzetten dat je echt niet moet denken dat er dan iets aan gedaan wordt als je vuurwerkoverlast meldt. Dat het gewoon is voor de statistieken van de gemeente. Dan ben je eerlijk.

@Job op donderdag 20 januari 2022 om 16:59:

Hoe moet dat handhaven concreet in zijn werk gaan? Op elke straathoek een agent om te kijken of iemand rottigheid uithaalt? Iedereen die zich op straat begeeft preventief fouilleren? DNA-onderzoek aan de restanten van beschadigd straatmeubilair? Het middel is al snel erger dan de kwaal.

@Jan op donderdag 20 januari 2022 om 17:01:

Ik denk dat de meeste mensen ook zelf wel begrijpen dat de gemeente niet veel kan doen buiten de schade herstellen en statistieken bijhouden.

@Sander Lam:

Nee, dat gaat niet lukken, op iedere hoek een agent. Ook ik denk niet dat je met veel spierballentaal een oplossing hebt.
Maar tegenwoordig wordt er regel na regel ingevoerd, waarna NIET gehandhaafd wordt. Iedere toezichtscommissie verzaakt vervolgens zijn werk en zegt direct 'Tja, sorry', waardoor veel Nederlanders (onnodig) nonchalant worden over zaken als maatschappelijk belang, fatsoen, etc.

@Job op donderdag 20 januari 2022 om 18:36:

Och, er gaan ook dingen goed. Alleen die komen niet zo snel in het nieuws.

Pleiten voor regels of handhaving, terwijl iets niet werkt. Beetje de EU, werkt slecht voor uw portemonnee, oplossing, meer EU.
Volgens mij is de essentie dat er vroeger echt veel meer kapot ging.
Deze corona tijden net verboden zijn ook slecht vergelijkbaar.
Veel overlast is illegaal vuurwerk gedurende maanden ipv oud en nieuw.
Besef wel dat de teneur van al deze klaagzangen is dat alles wordt afgeschaft en verboden.
Niemand gunt een ander iets.
Lees ook hier weer een hersenloze opmerking dat een alternatief is om "grote" vuurwerkshow door gemeente.. Waar dan? Hoe groot en hoe duur, en wie mogen er hoe dan naar toe met gezinnen families en grote groepen mensen.. Allemaal 10 minuten kijken op het moment supreme van het jaar en dan weer massak naar huis?
Denk toch eens na.
Vuurwerk moet mogen, moet blijven, en anders wordt het allemaal illegaal.
Stel gewoon natuur en bv ziekenhuis gebieden in waar actief gehandhaafd wordt.
Zoek een het compromis, bv nu eens 40 jaar geen migratie meer toelaten, of na 25 haar groene energie, nu 25 jaar inzetten vol op kernenergie..

@Claudia Schoormans-van Breda op zondag 2 januari 2022 om 10:51:

Enkele keren per week kom ik langs deze plek/vuilnisbak.
Steeds zit die vuilnisbak overvol met oud afval, of er wordt op het moment dat deze geleegd wordt, binnen enkele uren weer vol gepropt.
Het lijkt er wel op dat deze bak als alternatieve kliko gebruikt wordt
Je zou toch denken dat, vanwege de kinderboerderij er vlak naast en met bordjes op het hek dat de dieren geen plastic binnen mogen krijgen, dat de gemeente prioriteit zou geven aan deze plek?!?
Temeer omdat het niet prettig is om met je kinderen naar een plek te gaan waar het afval meer aandacht trekt dan de dieren?!

Handhaven en meer controles in de wijk is de enige manier, met zo'n 200 politie agenten en Boa's zou dat moeten kunnen, waar zijn die mensen???

Kijk, er is niets zo makkelijk om mensen die naar en van hun werk rijden te flitsen als deze 3 km te hard rijden, maar wat schiet je er mee op.
Ga de weg op en trek de echte asocialen meteen van de weg af, ga in de avond en nacht ook rondrijden door de wijken, DOE IETS!!!

Absoluut geen vuurwerkverbod!
De legale handel verkoopt al geen knalvuurwerk meer (ook geen pijlen e.d)
Zij verkopen alleen nog maar siervuurwerk in Nederland en ook nog eens alleen de laatste drie dagen van het jaar..
Sindsdien zijn de knallers alleen maar harder geworden.
Logisch want de illegale markt verkoopt nu de knallers en hoe harder hoe meer ze er aan verdienen.
Ook verkopen zij al vanaf de zomer vakantie.
Hoe meer dat we de legale handel dus verbieden des te erger het wordt.
Zorg dus dat de illegale handel aangepakt wordt en promoot de legale handel.
Misschien dat jullie allemaal nu eens na gaan denken als het helemaal verboden wordt dat de illegale handel nog meer opbloeit omdat ze dan nog meer kunnen verdienen.
Verder rijden ze naar Belgie en daar zijn vanaf Augustus de knallers nog wel gewoon te koop.

Druk maken over vuurwerk…. Wordt volwassen man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: