34reacties

Vernielingen


Helmond wil zich graag goed positioneren, in de markt zetten en promoten. Diverse instanties steken veel geld en moeite in het verfraaien en verkopen van onze stad. Helaas zijn er ook Helmondse ‘lieverdjes’ die het leuk vinden zaken te vernielen, kapot of vies te maken. Muren, kunstwerken en gebouwen worden beklad, lege plastic flesjes en andere rommel overal neergesmeten, borden uit de grond gerukt en nog veel meer ongein.
Vanaf vandaag gaat De weblog van Helmond deze vernielzucht in beeld brengen, letterlijk. Daarvoor gaan we regelmatig zelf op stap. Maar wij zien niet alles. Daarom het verzoek je ogen open te houden en hieronder te melden wat je zag.
Ook je eigen vernielfoto’s kun je naar post@deweblog.nl mailen. Die plaatsen we dan hieronder. Dat kan je binnenkort zelfs een extra voordeeltje opleveren. Mail je onbewerkte foto in een zo groot mogelijk formaat (minimaal 800 x 600 pixels) met de straatnaam en datum. Wil je jouw naam liever niet bij jouw foto vermeld zien, geef dat dan in je mailtje aan.
De eerste gevallen die wij vastlegden, staan hieronder.

Afgevoerd van de voorpagina
34 reacties
Reageer

@Weblog,
Op zich fraai dat jullie hier aandacht aan willen schenken, echter vraag ik me af of dit niet de verkeerde manier is en juist vernielzucht aanwakkert. Jullie zullen er ongetwijfeld goed over nagedacht hebben.

Misschien is het beter om als men de vernielers bezig ziet de politie (112) te bellen en een goed signalement op te nemen van de daders, zodat ze hierop aangepakt kunnen worden.

Een "erepodium" om hun kunsten terug te zien is toch wel het laatste waar De Weblog zich voor zou moeten lenen.

@Ad:
Natuurlijk is het beter om meteen de politie te bellen als je vernielers bezig ziet. Maar vrijwel altijd zal de vernieling pas na de daad gezien worden. Mocht iemand het wel zien gebeuren, maak gerust een foto. Die zullen we graag en groot plaatsen, zo helpen we mee aan de opsporing.
We willen absoluut geen podium voor die rotjong zijn. Net als vrijwel elke Helmonder hebben we een bloedhekel aan al die vernielingen. We balen ervan dat het herstel vaak lang duurt en het iedere Helmonder geld kost. De weblog en haar bezoekers kunnen in deze signaleren, anderen kunnen het oplossen.

Juist goed dat zo'n onderwerp hier de aandacht krijgt.

3 Minderjarigen opgepakt voor spuiten graffiti
De politie heeft woensdag rond 15.00 uur op de Kerkstraat een 14-jarige jongen uit Helmond aangehouden. Een kwartier later hielden agenten op De Zuidende nog twee 15-jarige Helmondse meisjes aan. Dit gebeurde nadat een getuige gezien had dat het drietal graffiti spoot bij een tankstation aan De Zuidende in Helmond. Bij het zien van de politie vluchtte de jongen weg op zijn fiets maar kon even later alsnog aangehouden worden. Uit onderzoek bleek dat de spuitbussen woensdag tussen 09.00 en 15.00 uur weggenomen zijn uit een winkel aan het Sobrietasplein in Helmond. Het drietal is na verhoor in vrijheid gesteld.

Uit persbericht van de Politie Brabant Zuid-Oost

Zoals op onderstaande foto van gisteren te zien, is er actie genomen bij de bewegwijzering op de hoek van de Molenstraat en de Zuid Koninginnewal. De 2 kromgebogen borden zijn al verwijderd.

Politie arresteert jongen voor het spuiten van graffiti
Maandagmiddag heeft de politie rond 16.30 uur op de E.H. Begemannstraat een 12-jarige jongen uit Helmond aangehouden. Een getuige betrapte de knul op het spuiten met graffiti van een muur. Hij hield de jongen aan en waarschuwde de politie. Hij is meegenomen naar het bureau en wordt vermoedelijk doorgestuurd naar bureau HALT.

Uit persbericht van de Politie Brabant Zuid-Oost

Zojuist is er een foto bijgeplaatst die door LB werd toegestuurd.
"In het enge steegje rechts naast de City Sporthal" zo omschreef LB de locatie. Om onder meer te vervolgen met "De muren in dat steegje worden steeds netjes bruin geschilderd als er weer graffiti wordt gespoten, maar de graffiti op de foto zit er al jaren."

Vanmiddag ontvingen wij van 1 van onze lezeressen onderstaande foto. Daarop is te zien dat het, in het bovenaan getoonde, bronzen beeld 'Alleen' van Saskia Vermeesch in de Warande hersteld is. Er staan dus weer 6 hoofden op in plaats van 5.
Met dank aan de lezeres die anoniem wenst te blijven.

Zojuist is er een fotocollage geplaatst. Deze foto's werden gemaakt van de oude EHAD-loodsen aan de Engelseweg. In een deel van dit gebouw van de gemeente Helmond zat tot eind oktober de Kringloopwinkel, verder waren er ooit onder meer de EHAD en Euromaster gevestigd. Aan elke kant van dit enorm gebouw zit graffiti zoals op de foto's te zien is.
Een ondernemer die even stopte om onze fotograaf aan te spreken zei met het nodige cynisme "Wat een mooi entree van het industrieterrein hè."

Zojuist is er weer een vernielfoto bijgeplaatst.
Bij De kennisquiz van Helmond stelden we gisteren deze vraag. Aan de deelnemers de opgave waar dat was.
Het betreft hier de achterkant van het gebouw waarin de NS fietsenstalling zit met flink wat graffiti erop. De foto werd genomen vanaf de Spoorstraat, aan de andere kant van het spoor dus.

Graffitispuiter (13) aangehouden door supermarktmedewerker en politie
De politie heeft dinsdagavond rond 20.30 uur een 13-jarige jongen uit Helmond aangehouden op De Plaetse.
De jongen had de muur van de achterzijde van een supermarkt beklad met graffiti. Een medewerker van de supermarkt betrapte de jongen, hield hem aan en waarschuwde de politie. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt en de jongen na verhoor in vrijheid gesteld.

Uit persbericht van de Politie Brabant Zuid-Oost

Zojuist zijn er 2 foto's bijgeplaatst die LB naar post@deweblog.nl mailde.
Op zijn eerste foto de graffiti op de parkeerautomaat voor de Velvet Lounge.
De tweede foto betreft het wooncomplex op de hoek van de 1e Haagstraat en de Haaglaan. "De ramen van deze ingang en de daarachter liggende gezamenlijke ruimte zijn voortdurend kapot, ingeslagen of zoals hier met board 'gerepareerd'." aldus LB in zijn begeleidend schrijven.

ik mis nog meer graffiti op deze site,
is een goed medium om naam bekendheid bij te krijgen!!
zal binnenkort maar weer eens op pad gaan voor jullie!!

2 Jongens (15 en 17) aangehouden voor vernielingen
De politie heeft dinsdag rond 17.30 uur een 15-jarige jongen uit Helmond en een 17-jarige jongen uit Lierop aangehouden op de Generaal Pattonlaan. De politie kreeg van een getuige de melding dat twee jongens vernielingen pleegden in een leegstaande loods aan de Spoorstraat. Zij waren binnen gekomen via een gat in een roldeur. Toen agenten ter plaatse kwamen, hoorden zij glasgerinkel uit het pand komen. De jongens werden door de politie kort hierna in een ruimte naast de loods aangehouden. Beide verdachten zijn na verhoor en met een proces-verbaal in vrijheid gesteld.

Uit persbericht van de Politie Brabant Zuid-Oost

Zojuist werd er een foto bijgeplaatst.
Het beeld van De Spurriezeiers bij de St. Trudokerk is ondergeklad met zilverkleurige, groene en goudkleurige verf. De bank erachter moest het net als de afvalbak ook al ontgelden.

Zojuist werd er weer een foto bijgeplaatst die onze fotograaf vanochtend maakte.
Het betreft de vernielde transparante herdenkingstegel die bij Architectuurprijs Helmond 2007 hoort. Die tegel kreeg een plek in het trottoir op de hoek van de Heistraat en de Toon van de Laarstraat.
De Architectuurprijs Helmond wordt om de 3 jaar door de gemeente Helmond uitgeloofd voor het bouwwerk dat de grootste waarde toevoegt aan een fraai stadsbeeld. De laatste keer (in 2007 dus) was die voor de vernieuwende woningbouw in het Zonnekwartier.

Het beeld van De Spurriezeiers bij de St. Trudokerk is ontdaan van de graffiti. De zitbank erachter en de afvalbak moeten nog even wachten.

@anoniem:
Ik zou zeggen: leer eerst Nederlands en een vak, schilderen bijvoorbeeld, alvorens de boel te vernielen.

Politie houdt jongens aan voor vernieling van een bushokje
De politie heeft zondag rond 16.35 uur op de Harmoniestraat twee Helmondse jongens van 13 en 15 jaar aangehouden. Getuigen waarschuwden kort daarvoor de politie omdat zij gezien hadden dat daar drie personen een bushokje aan het vernielen waren. Even later kon de politie aan de hand van het signalement twee jongens aanhouden. Na verhoor zijn ze in vrijheid gesteld. Tegen de jongens wordt proces-verbaal opgemaakt.

(persbericht van de Politie Brabant Zuid-Oost)

watefack man die kinderen zouden ze echt op moeten hangen

Ik ben het zeker eens met dat vandalisme heel erg is. en dat vernielingen hard aangepakt moeten worden, maar ik vind persoonlijk, en ik weet een heleboel met mij, de graffiti die je vanuit de trein ziet het grootste deel van de tijd echt prachtig. Het fleurt de saaie reis naar eindhoven, tilburg of waar dan ook op en ik word er vrolijk van te zien dat mensen kunst maken waar iedereen naar mag kijken en foto's van mag maken. maargoed, dat is mijn mening

fons aalbrecht

Er is een nieuwe foto geplaatst van een moeder/vader beer bij de Fonkel, deze is alweer geruime tijd haar of zijn kind kwijt. Het kleine beertje is gelukkig niet ver van de plaats delict teruggevonden. Het schijnt alleen erg moeilijk te zijn om het terug te plaatsen, want ouder en kind zijn alweer vele weken gescheiden. Naar verluidt komt dat omdat de oorspronkelijke bevestiging niet erg sterk was en het nogal tijd of moeite kost iets beters te verzinnen…

De weblog van Helmond

Er is weer een nieuwe foto geplaatst in de lopende band van dit verniellog.
Het betreft een ingeslagen achterruit van een Golf. Dit gebeurde vannacht in de Torenstraat rond de klok van 03.30 uur.

De weblog van Helmond

Bovenstaande nieuwe foto in dit verniellog is zoals duidelijk is aan de Torenstraat genomen. Het had ook elders in de stad kunnen zijn want de kreet 'VHP' komt op steeds meer plaatsen in en zelfs buiten de stad voor. De 'lieverdjes' van het Van Hoeckplein krijgen de verfbussen deze zomer kennelijk niet aangesleept.
Coördinator graffiti Eef van Schaijk van de gemeente Helmond laat weten dat het oppakken van graffitispuiters een groot probleem is en blijft: "De wet geeft duidelijk aan dat we alleen bij het op heterdaad aanhouden, actie kunnen ondernemen."
Tijd misschien dus dat familie, vrienden of buren van deze vuilspuiters hun ogen open doen en een melding bij de politie doen.
Ondanks de moeite mensen te betrappen, heeft de politie in 2008 een twintig verdachten aangehouden. Deze hebben tezamen ruim € 20.000,- terug betaald om de schade te (laten) herstellen.
Dat blijkt ook niet altijd even eenvoudig: om graffiti te kunnen verwijderen, moet de eigenaar van een object toestemming geven. Wat eigendom van de gemeente is wordt z.s.m. schoongemaakt. Eigenaren van de andere objecten worden benaderd en verzocht de graffiti te verwijderen.

De weblog van Helmond

Vandaag kregen we nog een foto binnen van graffiti met de kreet 'VHP'. Die staat op een kast t.b.v. Gemeenschappelijk Energie Beheer op de Matthijs Vermeulenstraat.

De weblog van Helmond

Ook vandaag een foto van de graffiti van VHP. Dit keer werd die op de schutting rondom de bouwplaats voor de Ameideflat aangebracht. Deze schutting werd begin juli verfraaid door enkele kunstenaars en een aantal kinderen. Dit gebeurde op verzoek van de klankbordgroepvergadering. De kale schutting gaf de veelal oude bewoners van Prinzenhof namelijk een lelijke uitkijk. Niet alleen was die schutting kaal, maar werd de schutting ook nog stevig onder gekliederd…

De weblog van Helmond

Politie arresteert 3 jonge graffiti spuiters
Zondagavond heeft de politie omstreeks 21.30 uur op het Piet Soerplantsoen drie jongens (12, 14 en 15) uit Helmond aangehouden. De politie kreeg de melding dat drie jongens bij de Zorgboog graffiti spoten. Het drietal was inmiddels vertrokken, maar hun fietsen stonden hier nog. Omstreeks 21.30 uur kwamen de verdachten hun fietsen ophalen, waarop ze door de politie zijn aangehouden. Ze zijn meegenomen naar het bureau waar proces-verbaal is opgemaakt.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

18-Jarige blaast prullenbak op
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag, omstreeks 23.55 uur, op de Bindersestraat een 18-jarige Helmonder aangehouden. Hij wordt verdacht van het veroorzaken van een hevige explosie in een speeltuin aan de Lithoijenseweg, gepleegd kort voor zijn aanhouding. Hierdoor werd een prullenbak volledig uiteen gereten. Aan de hand van het horen van getuigen, wist de politie de man op te sporen. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

In de lopende fotoband van dit verniellog is weer een nieuwe foto geplaatst. Een oplettende lezer met fototoestel zag dat vannacht het beeld 'Omarming' van Wim Lemmen met veel geweld van de sokkel was getrokken. Het beeld staat aan de Ameidewal, naast de BCC winkel. In augustus 2008 werd 8 meter verder ook al een beeld van Wim Lemmen vernield.

De weblog van Helmond

Het anti-graffiti team van de gemeente was deze week onder meer actief in de Bindersestraat om twee exemplaren van deze veelvoorkomende vuilspuiterij te verwijderen. Niet alleen de mannen hadden last van de kou, het blijkt ook lastig om als de temperatuur onder nul komt de verf te verwijderen.

Politie houdt in Stiphout 2 verdachten aan voor reeks vernielingen
Op aangeven van getuigen die de verdachten volgde kon de politie zaterdagmorgen omstreeks 3.30 uur twee Helmonders van 17 en 18 aanhouden. Dat gebeurde op de Wevestraat. Ze worden verdacht van een spoor aan vernielingen, gepleegd kort voor hun aanhouding. De getuige zag dat de twee jongens in de Dorpstraat een bloembak vernielden. Terwijl hij hen te voet volgde informeerde hij hierover de politie. Op de mogelijke route die de twee vandalen volgde, namelijk de President Rooseveltlaan, Dorpstraat, het Buske (Stiphout), trof de politie nog meer vernielde spullen aan. Tot zover bekend is de schade: kapotte op de rijbaan gegooide verkiezingsborden. kapotte bloembak, twee vernielde gevellampen van een winkel, en diverse kapotte beelden aan de Dorpstraat, Bij een ander café op een terras werd een afvalbak omgekeerd. Tegen de twee vandalen is proces-verbaal opgemaakt en zijn hierna zaterdagmiddag heengezonden.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Onderstaande foto werd ingestuurd door een bewoner van de Schutterslaan. Voor de tweede achtereenvolgende week moest hij constateren dat een lantaarnpaal in het parkje tussen Schutterslaan en Jan Hokarstraat is ontdaan van de lampkap en geen verlichting meer geeft.

@De weblog van Helmond op maandag 1 december 2008 om 22:19:
Toevallig zocht ik op internet het beeld 'Alleen' van Karel Zijlstra dat in de Warande staat, op.
Er staat een verkeerde naam bij in de weblog!

Hedy van der Wal

@Hedy van der Wal op donderdag 6 juli 2017 om 10:54:

Dank voor je melding. Helaas kunnen we niet meer achterhalen waarom we de naam Saskia Vermeesch daarbij hebben vermeld. Meest waarschijnlijke is dat de betreffende lezeres dat destijds bij haar foto meldde.
Na enig gegoogle kwamen wij nu uit op http://www.thuisinbrabant.nl/object?id=brabantcloud_enb-42-beeldmateriaal_enb-42.beeldmateriaal-82cf2a63-184a-664d-d757-5905a2a2e442-c112d538-8232-11e5-91fb-bbacb55ec61b
Dus wie het weet mag het zeggen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: