38reacties

VVD is de grootste in Helmond


De voorlopige einduitslag in Helmond voor de Tweede Kamerverkiezingen:

Het exacte aantal Helmondse stemmen zie je in dit overzicht. Deze uitslag wordt normaal gesproken deze week door het hoofdstembureau in Den Bosch vastgesteld. De uitslag op kandidaatsniveau wordt later bekend gemaakt.
Het aantal kiesgerechtigden bedroeg 67.215. De opkomst bij deze verkiezingen in Helmond is 71,4% (landelijk lijkt dat rond de 83% te gaan worden). In 2017 bedroeg de opkomst in Helmond 76,2%, in 2012 was dat 67,0%

Afgevoerd van de voorpagina
38 reacties
Reageer

D66 niet zo heel sterk gestegen in Helmond tov van landelijk. FVD wel sterk toegenomen, die karavaan bij de Cacaofabriek toch zijn werk gedaan.

De thuisblijvers de grootste partij...

Thuisblijvers

Het mooiste nieuws is toch wel dat die antisemitische partij gehalveerd is, nu nog hopen dat Yasser Klaver heel snel zn boeltje pakt.
Het enge is dan wel weer dat er meer stemmen naar Hamas zijn gegaan.

Over en uit, R.I.P. Nederland.
Nederland kan weer verder worden afgebroken, de democratie nog verder ondermijnd worden, nog meer (alle) macht naar Brussel, meer biomassa centrales en windmolens (ook bij u in de achtertuin), nog meer bezuinigen op de zorg, meer geld naar de rijken, meer immigratie, de werkende burger wordt leeggezogen, meer criminaliteit en corruptie, corona paspoorten etc. Man man, dit gaat nog gezellig worden.

Weer (kans op) 4 jaar het lachebekje.......

@Twanneman op donderdag 18 maart 2021 om 09:36:

Ik ben het niet met je eens. Neem eens de tijd om het programma van D66 door te nemen. Dat heb ik vanochtend ook gedaan. Ik lees het als een middenpartij met aan het stuur een sterke vrouw! En... om het regeren mogelijk te maken, komt er nog een derde partij bij. Dus we zullen zien. Ik geef nog niet zo snel mijn geloof in Sigrid Kaag op. We zullen zien.

Groetjes,
Hanneke Hegeman.

Hanneke Hegeman

@Twanneman: Dit ís democratie. Blijkbaar denk een meerderheid er anders over dan jij

@CeeDee op donderdag 18 maart 2021 om 10:05:

Oh, jij vind dat we nog een democratie hebben? Leg dat maar eens uit aan de gedupeerde van de toeslagaffaire, ik hoop dat je goed verzekerd bent.

>>Democratie komt van de Griekse woorden: démos (volk) en kratein (regeren). Eigenlijk zou het dus zo moeten zijn dat als het volk in meerderheid achter een standpunt staat, de regering dat uitvoert. Dat zou dus de taak moeten zijn van de vertegenwoordigers van het Nederlandse volk (indirecte democratie), de Kamerleden en de ministers.<<

@Hanneke Hegeman op donderdag 18 maart 2021 om 09:50:

Stukje van de Algemene Rekenkamer:

“Meer dan half miljard euro heeft minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) vorig jaar uitgegeven aan internationale klimaatmaatregelen, zonder precies te weten wat er met dat geld gebeurt. De Algemene Rekenkamer is kritisch.

„De minister geeft echter beperkt inzicht in de beleidsdoelen waaraan het geld is besteed”, zo merkt de Rekenkamer op. Bovendien brengt de bewindsvrouw de Tweede Kamer maar mondjesmaat op de hoogte van de resultaten. Daardoor kan de Kamer z’n controlerende taak op die internationale uitgaven maar moeilijk uitoefenen. De mogelijkheden vanuit de Kamer om in te grijpen of zelfs maar bij te sturen zijn beperkt.”

En zo zijn er legio andere vreemde zaken van Kaag.

@twanneman; ik herken een gevoel van teleurstelling, maar het totale verlies van extreem links en CDA maakt veel goed.

Tuurlijk is het meest stuitend dat de twee grote leugen partijen, beiden niks met burgers of democratie, VVD en D66, de winnaars zijn.

Nederland wordt geregeerd voor "het grote geld"...en dat zijn de grote (tech) bedrijven, rijkelui, EN de Nederlandse overheden(geen land terwereld kent zulke weelde als overheid; er wordt hier meer belasting netjes afgetikt dan ooit.

Ik heb alleen hoop wanneer er een correctief bindend referendum wordt ingevoerd.

Want grote belangrijke punten moeten veel draagvlak hebben.(Demos)

1.Immigratie,
2. EU (is niet hetzelfde als Europa)
3. Klimaat/energie transitie

Technisch politiek gezien is de stijging van D66 volledig te wijten aan falen van linkse oppositie; want wat hebben D66 ministers nou gedaan?
Was Ollongren of Kaag of Koolmees zo succesvol met een dossier?

Nu formeren; kans is er dat CDA een keer eieren voor haar geld kiest en weigert als eerste gesprekken aan te gaan.

Net als landelijk handhaaft de ChristenUnie zich in Helmind. Vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen komen we dus nog steeds 81 stemmen tekort voor een zetel in de gemeenteraad. Jammer dat we nuet de verwachtte kleine winst gemaakt hebben.

Lodewijk den Breejen

@Andre op donderdag 18 maart 2021 om 11:13:

Mee eens Andre, alleen jou hoop op een correctief bindend referendum kan je wel vergeten, de kans op een Nederlandse "Hunger Games" nog groter is, als je begrijpt wat ik bedoel :)

@Twanneman op donderdag 18 maart 2021 om 10:43:

Juist D'66 is voorvechter van dat principe. Geen enkele andere partij heeft het referendum ooit zo hoog in het vaandel gehad

Korte analyse op basis van de landelijke uitslag tot nu toe:
- VVD kan niet om D66 heen, dus D66 gaat als middenpartij bepalen welke coalitie er komt.
- Voor D66 is het goed om qua coalitie dicht bij het eigen programma uit te komen. Er zal dus aangestuurd worden op VVD-D66-PvdA-GL
- Verwacht socialer beleid dan de afgelopen 10 jaar. Afschaffen van toeslagen met compensatie in o.a. hoger minimumloon, gratis kinderopvang en negatieve belastingen.

De vraag is wat voor impact dit straks gaat hebben op de gemeenteraadsverkiezingen. 50plus lijkt gedecimeerd, Groen-Links verliest op dit moment ook, benieuwd of ze dat momentum om weten te buigen. Veel gaat afhangen van het komende jaar. Alles wijst erop dat er fors geïnvesteerd gaat worden om de economie weer een schop onder zijn hol te geven na meer dan een jaar stilstand vanwege corona. Daar gaan de regeringspartijen dus van profiteren bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. En dan hebben we ook nog "dark horse" FVD of PVV die als ze mee gaan doen in een keer een klap zetels binnen gaan harken. Hopen dat daar dan ook nog een beetje competente mensen naar voren geschoven worden als dat gebeurt.

Michiel van Geel

@Michiel van Geel op donderdag 18 maart 2021 om 14:01:

de coalitie waarvan U denkt dat D66 op aan gaat sturen is dus een linkse coalitie. De enige middenpartij in dat rijtje is de VVD, die het laatste decennia onder Rutte behoorlijk naar links is verschoven.
D66 is op papier een middenpartij maar het gros van de standpunten is behoorlijk links te noemen !
Neemt niet weg dat het uiterst knap is van mevrouw Kaag dat ze D66 naar dit aantal zetels heeft gebracht. Natuurlijk is het waarschijnlijk wel zo, dat als over 4 jaar de werkelijke problemen in Nederland, zoals de migratie-problematiek, het aan de grond zittende horeca/cultuur en de 1 miljoen inwoners van ons land die op of zelfs onder de armoedegrens leven nog steeds niet aangepakt zijn, de kiezer hier D66 op afrekent....
Ik kan me niet voorstellen dat mevrouw Kaag dezelfde "blindheid" bij kiezers genereerd als bij onze minister-president Rutte het geval is....

@Hanneke Hegeman op donderdag 18 maart 2021 om 09:50:

Maar de andere traditionele middenpartijen zoals CDA en PvdA doen het vrij slecht, ook in Helmond.

@Lodewijk den Breejen op donderdag 18 maart 2021 om 11:23:
Voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen probeer ook alle wijken mee te pakken qua campagne, dan moeten die 81 extra stemmen wel lukken ;) Veel succes alvast met de voorbereidingen voor 2022.

@Michiel van Geel op donderdag 18 maart 2021 om 14:01:

Ik weet niet of de VVD het zo leuk gaat vinden om met zowel de PvdA & GroenLinks in een kabinet te zitten samen met D66. Vanuit D66 perspectief wel de coalitie die het dichtst bij hun programma staat.
Rutte gaf zelf aan het liefst het CDA erbij te willen hebben, maar dat wordt rondom landbouw een lastig verhaal.

Voor de gemeenteraad is het inderdaad erg afhankelijk van hoe het komende jaar zich gaat ontwikkelen, interessant is om daarbij Code Oranje te noemen, die heeft geen zetels gehaald, dus Richard de Mos is niet zo in beeld. Helder Helmond zal de dark horse rol niet kunnen vervullen.

De uitslag laat zowel landelijk als regionaal zien dat er gelukkig meer dan genoeg verstandige mensen zijn die wel wat van hun leven en de wereld om hun heen willen maken. En die ook verantwoordelijkheid durven te dragen over hun eigen 'levensgeluk" op gebied van wonen en werken, zonder afhankelijk te willen zijn van de overheid. En die zelf wel bepalen hoe ze hun leven willen leiden.
Die hebben geen windvaan als Richard de Mos nodig, of complot-denkers als van Haga.

@Andre op donderdag 18 maart 2021 om 11:13:

Ik ben het deels met je eens, André. Het is ongelofelijk dat ook in Helmond - met veel mensen die verdomd weinig te besteden hebben, massaal stemmen op een partij die juist hen het hardste naait in de portemonnee - de VVD. Wonderlijk.
Ik wijt het aan het feit dat Nederland stap voor stap Amerika 2.0 aan het worden is qua korte termijn-denken en waar de ikke-ikke-en-de-ander-kan-stikken-mentaliteit welig tiert. Je zou de ander eens wat gunnen.

Toch zie ik het ook als positief dat D66 hopelijk de totaal doorgeslagen marktwerking - wat zou het heerlijk zijn zónder CDA - keert, hopelijk met wat meer linkse partijen. In tegenstelling tot jouw immigratie-standpunt maak ik me namelijk vooral druk over het decennia lang subsidiëren en pamperen van massa-veehouderijen (groter is beter en goedkoper) en de genoemde marktwerking - waar dezelfde boeren trouwens ook de dupe van zijn.

Of, zoals meerdere mensen hierboven zeggen: er zijn godzijdank nog genoeg verstandige mensen, die van het positieve uitgaan en geen complotdenkers, narcisten of spaarpotten voor CEO's nodig hebben. Niks mis met nuchter nadenken.

Ik hoop ook dat inmiddels alle partijen duidelijk is geworden wat de term 'cruciale beroepen' daadwerkelijk inhoudt en dat daarop bezuinigen de maatschappij er niet beter op maakt.

Wat er in de politiek gebeurt begrijpt niemand. De grootste verliezer Groen Links kan toch weer een sleutelpositie in het kabinet Rutte IV krijgen, Of V. Hoe zit het.

Wie kent nog Paul Smeulders? Vanwege het dramatisch verlies van GroenLinks zit hij in het Haagse op de wip.

Hierbij het artikel Marco

Natuurlijk verloor het CDA in Helmond. Oud-burgemeester Jacobs heeft gelijk, het is nu vlees nog vis. Wat is nu eigenlijk de relevantie van het huidige CDA? Ga terug naar je kern, heb een optimistisch katholiek verhaal en kom op voor iets essentieels: Normen en Waarden. Dat is ook de drijfveer van Pieter Omtzigt. Ik keek even naar hun raadsfractie in Helmond. Waarom is de fractievoorzitter van het CDA Helmond een moslim? Waarom is ook een ander gemeenteraadslid van het Christen Democratisch Appel (= een optimistische christelijke oproep) moslim? Prima mensen op zich, ik meen dit, maar houden ze van Christus en van zijn evangelie? Dragen zij met hun hart en geloof de christelijke boodschap uit? De oud-burgemeester zegt eigenlijk dat niet alleen deze moslims dat niet zullen doen, maar dat het CDA in het algemeen los is van haar kernboodschap. Keer terug en zeg wat fundamenteel goed is voor onze samenleving.

@Patricia op donderdag 18 maart 2021 om 21:04:

...Volgens mij is de kern van het evangelie dat je je naasten liefhebt en als gelijkwaardig ziet. Daar heb ik het CDA nog nooit op kunnen betrappen. Ze worden vaak VVD light genoemd en ik heb het idee dat ze deze partij regelmatig rechts inhalen qua integriteitsschandalen en machtspolitiek bedrijven (denk aan het staaltje oplichterij rondom de Provinciale Staten-verkiezingen)...
Ik troost me met de gedachte dat er steeds meer mensen in de gaten hebben dat het CDA helemaal geen middenpartij is.

@MFvGeel. Uw gedachte coalitie is luchtfietserij. VVD gaat nooit met drie linkse partijen een coalitie aan.
De vertalingn naar Gemeentelijke politiek gaan mank. De veel lagere opkomst en de invloed van lokale partijen zijn daar debet aan. Bovendien zijn we dan een jaar verder. D66 heeft zijn vier zetels winsr(spectaculair?) te danken aan linkse tactische stemmers die een LINKS geluid in de coalitie willen.
Indien Helder Helmond de zaken slim aanpakt wordt het de grootste partij, aan mij zal dat niet liggen.
Lokaal heeft D66 in Helmond geen enkele "smoel" laten zien. Niets van vernieuwing, men was al lang blij een keer te mogen aan schuiven.

Het uithangbord van Code Oranje / Helder Helmond bleek zelfs plaatselijk nou niet echt een stemmenmagneet. Ook veel inwoners van Helmond zijn te slim voor bordkartonnen "ombudspolitiek".

@E Betgem op vrijdag 19 maart 2021 om 08:02:

Ik breng even de formatie van Paars I in herinnering. Daar lukte het D66 ook om de keuze te bepalen. En ondanks de tirade en framing van Fortuyn over de "puinhopen van Paars" waren dat toch heel stabiele en succesvolle kabinetten. Dus ik verwacht veel van een keuze voor Paars plus en een optimistisch en pragmatisch landelijk beleid.

Dat we als D66 Helmond onvoldoende onze "smoel" laten zien naar buiten toe, daar zijn we ons van bewust. Gelukkig hebben we sinds enige tijd een aantal extra bestuursleden en mensen die zich meer met de communicatie naar buiten gaan bezig houden. In de commissies en in de raad laten we onze "smoel" zeker wel zien, met goede constructieve kritiek en meedenken. Als je ze gevolgd hebt kun je dat niet ontkennen. Het huidige college doet het ook zeker niet slecht. De boel is op orde en er wordt geïnvesteerd op een manier die de stad ook vooruit helpt. Blijkt dat als je de partijen laat doen waar hun hart ligt en waar ze goed in zijn dit mooie resultaten oplevert.

Kan het beter? Jazeker, communicatie is een vak en ondanks de goede bedoelingen gaat het vooral op dat gebied ooit mis. Hetzelfde met hoe processen verlopen en de gemeenteraad en inwoners betrokken worden op het juiste moment. De oppositie is niet te beroerd om dan (terecht of niet) even in de open wond te prikken. Maar schandalen en wanbeleid zijn ons deze periode gelukkig bespaard gebleven. Er is nog een jaar minus drie dagen tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen en de campagne daarvoor is dus al begonnen.

Michiel van Geel

@Michiel van Geel op donderdag 18 maart 2021 om 14:01:

Goede analyse Michiel. Dat 'schop onder de kont' ben ik van jou niet gewend, maar ik vind het wel leuk!

Groetjes,
Hanneke Hegeman.

Hanneke Hegeman

@Anoniem op donderdag 18 maart 2021 om 16:19:

Ik heb even de cijfers erbij genomen:
De PvdA in Helmond kreeg in 2017 1898 stemmen, nu 2008, een stijging van 4,2%. Omgerekend in raadszetels zou dat nu 1,5 raadszetel zijn (mogelijk 2 door een restzetel).

Het CDA in Helmond kreeg in 2017 5272 stemmen, nu 2819, een daling van 8%. Omgerekend in raadszetels zou dat nu 3 raadszetels betekenen.

Voor beide partijen betekent dit dat er werk aan de winkel is.

Veel groetjes,
Hanneke Hegeman.

Hanneke Hegeman

@Ario Ik kon niet goed opmaken of je mening nu sarcastisch is bedoeld :) Maar D66 was een voorstander van referendums in de tijden van van Mierlo en Bolkenstein. Maar dat zijn ze allang niet meer, 180° gedraaid.

https://www.trouw.nl/nieuws/oppositie-grilt-ollongren-over-afschaffen-referendum~b5a2324c/

https://www.businessinsider.nl/er-komt-dankzij-d66-minister-ollongren-geen-referendum-over-het-afschaffen-van-het-referendum/

@Marco,

Jammer van Paul Smeulders (mogelijk dat er toch nog een klein kansje is)
Maar Groen Links heeft zich flink in de vinger gesneden met hun Biomassa centrales, met het toelaten van een extremistische Moslima in hun partij (nu op nr.9 en hopelijk niet de kamer in met voorkeursstemmen) en de uitspraak van dhr. Klaver €10.000 voor alle 18-jarige.

Dat laatste vind ik overigens nogal raar sinds minderjarige niet mogen stemmen en 18 plussers de bonus van €10.000 mis zouden lopen :)

@MFvGeel. Zonder schandalen en wanbeleid..... om moedeloos van te worden. Maar dat word ik niet.
Hooguit verbijstering valt mij ten deel.

@Arnos op vrijdag 19 maart 2021 om 10:05:

Het ligt een stuk genuanceerder. Het Oekraine referendum legde een paar fouten bloot in het raadgevend referendum:
- Mensen zagen het referendum als bindend in plaats van raadgevend en pikten het dus niet als de politiek niets met hun oordeel zou doen, zelfs als het met goede redenen terzijde geschoven zou worden.
- Europese verdragen worden eerst maanden zo niet jarenlang doorgesproken tussen lidstaten. Het is een gewogen compromis dat nooit volledig in ieders voordeel is. Vanwege de complexiteit van die verdragen is het niet iets dat je even met een middagje lezen beoordeeld en doorgrond hebt. Dat maakt dat soort verdragen eigenlijk een onmogelijk onderwerp voor een raadgevend referendum. Het meeste wat je er immers mee peilt is sentiment.

Door het Oekraine referendum was het ook zonder D66 afgeschoten. Normaal gesproken zou D66 niet voor afschaffing gestemd hebben, hoewel er een hoop aan die wet te repareren was. Tijdens de formatie is dit waarschijnlijk uitgeruild, met in het achterhoofd dat de strijd voor behoud onhaalbaar was. VVD heeft vervolgens handig het afschaffen de verantwoordelijkheid van D66 gemaakt, zodat er maximale electorale schade zou zijn.

Het raadgevend referendum was altijd al bedoeld als opstap naar het bindend correctief referendum, die als een soort noodrem gebruikt kan worden. Een wetsvoorstel daartoe dat D66 had opgesteld, maar nog niet in wilde dienen omdat er eerst nog wat heroverwogen moest worden is vervolgens door Van Raak "uit de prullenbak gevist" (zijn eigen woorden). Dit wetsvoorstel is inmiddels ook door de Eerste Kamer heen en zal komende periode in tweede lezing door de beide kamers moeten. D66 stemde voor het wetsvoorstel. Dus stellen dat D66 tegen het referendum is is veel te kort door de bocht.

Michiel van Geel

@Arnos op vrijdag 19 maart 2021 om 10:10:

Die partij heeft zich in de vingers gesneden met Jesse Klaver. Jesse vervangen door Paul.

@Michiel van Geel om 10:41

Dat klopt niet helemaal wat u hier beweert.. Op voorhand hadden onze volksvertegenwoordigers te kennen gegeven de uitslag van het raadgevend referendum te zullen respecteren. Het volk besliste anders dan in de lijn van verwachting en toen kwam het befaamde inlegvelletje van Mark Rutte.

In 2005 hadden we natuurlijk al het befaamde raadplegend referendum over de europese grondwet, waarbij het Nederlandse electoraat zich tegen die grondwet heeft uitgesproken, geheel tegen de verwachtingen in.
Ook hier werd op voorhand gezegd het volk beslist.
"Zeker 10 andere EU-lidstaten zouden een dergelijk referendum organiseren, maar na het 'nee' van de Nederlandse bevolking werden deze referenda tot nader order uitgesteld"
Opportunist J.P. Balkende zadelde ons vervolgens op met een afgezwakte versie van de europese grondwet via het verdrag van Lissabon.

Democratie zolang het electoraad in het straatje van de machtshebbers stemt.

De doodsteek van het raadgevend referendum was natuurlijk de brexit, waarbij de (nederlandse) msm en politiek met 100% zekerheid wisten dat de britten tegen de brexit zouden stemmen. Net zoals Trump geen president zou worden.

Het raadgevend referendum is hals over kop afgeschaft, dus zeker geen opstapje naar het correctief referendum, anders was het er nu nog wel geweest.
Bang voor het eigen volk. Niet weten wat er leeft.

Het is me allemaal wat.
D66 wint; dat zou niet zo erg moeten zijn,maar we weten dat D66 een valse partij si, precies VVD; liegen dat ze barsten en dan 180 graden ander beleid invoeren, en daar dan smoesjes bij hebben ; landsbelang, complex dus mensen snappen het niet, EU , grote verdragen...klimaat, OMT of RIVM.

volgens mij is de toeslagen affaire, een puntje van een ijsberg, toch vooral VVD beleid geweest...Samen met de conformisten van de kartelmacht; cda pvda en D66.

we zien ook Groenlinks uit het zelfde pak gesneden; eenmaal aan de macht bakken ze de broodjes bruin met biomassa gestookte elite bolletjes.

Gek dat VVD niet wordt afgestraft voor ongekend onrecht. CDA gelukkig wel.Nepchristenen, net die ene goede Omtzigt wordt daar buiten de deur gehouden.

Los van voor wie je bent; gelukkig zijn er mensen die op denk bij1 volt ja21 fvd sp en pvv stemmen. Al deze mensen zijn in elk geval NIET verantwoordelijk voor de voortschrijdende ellende van VVD/D66/pvda/groenlinks/cda.

Gelukkig kunnen we kiezen op gekke partijen; al roepen bepaalde democraten alweer over versnippering en hogere drempels..

Ons land , onze bevolking IS VERSNIPPERD; begin daar dan aan. Hogere drempels; grenzen dicht. zorg eerst dat onze samenleving echt samen leeft.(zo niet dan rotten bepaalde groepen toch lekker op?)

@MFvGeel. "schandalen en wanbeleid zijn ons bespaard gebleven"

Fout, die zijn de burger gespaard gebleven, omdat deze Gemeenteraad, met duister Helmond66 voorop, het prima vindt dat wethouders gerechtelijke uitspraken aan hun laars lapt en dat in algemene zin deze raad veranderd met secondenlijm, op de beerput blijft zitten met als doel burgers onwetend te houden en bestuurders te beschermt.
Schaam u met uw semi analyses.

D66 in de regio heb ik altijd als een competente partij gezien, al ken ik de Helmondse versie niet.

@E Betgem op vrijdag 19 maart 2021 om 08:02:

Ik deel uw conclusie dat de gemeenteraad toch een soort andere dynamiek teweeg brengt, ook door de lage opkomst en het ontbreken van partijen zoals FVD/PVV. Ik ben geen fan van die partijen maar ze zouden wel kansrijk kunnen zijn als ze zouden deelnemen.
Daarnaast is Helder Helmond met zijn 5 zetels als lokale partij toch een van de grotere jongens, ook dat is nog interessant.

@Lodewijk den Breejen op donderdag 18 maart 2021 om 11:23:

Niet de moed opgeven, flink flyerteam en een goed Helmonds programma en er tegenaan gaan, die 84 stemmen moeten wel binnen te halen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: