23reacties

Waar blijft het geld van de Stadsradio?

Jordi Versteegden bij Stadsradio HelmondZoals elke gemeente, krijgt ook Helmond geld van ‘Den Haag’ voor haar lokale omroep, Stadsradio Helmond. Dat bedrag wordt vastgesteld naar rato van het aantal aansluitingen, zeg maar huizen, en zou anno 2010 volgens richtlijnen van de organisatie van lokale omroepen moeten uitkomen op zo’n 45.500 euro per jaar. Maar de stadsradio krijgt jaarlijks niet eens de helft. Wat de vraag opwerpt waar de rest van het geld blijft.
Het is geen geoormerkt geld zoals dat heet. Dat betekent dat de gemeente dit rijksgeld in de grote pot kan storten en daar bijvoorbeeld lantaarnpalen van kan kopen. In december 2006 heeft de gemeenteraad besloten tot en met 2010 elk jaar de totale rijkssubsidie, een kleine 25-duizend euro, door te geven aan de omroep. Daarnaast betaalt de gemeente ruim 35-duizend euro per jaar voor het uitzenden van gemeente-tv, de uitzendingen van de gemeente zelf dus.
Intussen is de stad gegroeid en de situatie veranderd. Kanaal Helmond heeft zich gemeld als de televisie-poot van de omroep. Dit televisie-avontuur heeft de Stadsradio echter alleen maar luisteraars gekost en niets opgeleverd. De radio-uitzendingen zijn namelijk niet meer achter de kabelkrant te horen en lokale televisie komt alsmaar niet van de grond. Een weekjournaal moest na 3 maanden alweer stoppen. Alleen als de gemeenteraadsleden zelf op tv mogen, is er opeens wel 7.500 euro voor hun eenmalige televisie-uitzending. Ook plannen voor “gemeenteraad in beeld”, die tienduizenden euro’s per jaar zouden gaan kosten, zijn nog niet echt van tafel.
Intussen zitten we met een Stadsradio Helmond die gedreven wordt door meer dan honderd vrijwilligers maar permanente geldnood heeft. Er is niet eens geld om het gebouw een beetje op te knappen, laat staan voor nieuwe apparatuur. Hoe de geldstromen precies lopen, blijft voor buitenstaanders onduidelijk. Maar het lijkt er verdacht veel op dat Stadsradio Helmond minder krijgt dan ze verdient. Tijd dus voor een nieuwe discussie over de toekomst van de stadsradio? De laatste in de gemeenteraad dateert alweer van 4 december 2006.