19reacties

Welke gemeente willen we?


Het nieuwe kabinet wil toe naar alleen nog maar gemeenten van minstens 100.000 inwoners. Helmond had op 1 februari (volgens het CBS) ‘maar’ 88.825 inwoners. We voldoen dus niet aan die nieuwe norm. We zijn niet de enige, slechts 25 van de 415 gemeenten die op 1 januari bestonden, hebben genoeg inwoners om zonder fusie verder te mogen. Zie de tabel op Wikipedia. Gemeenten verdwijnen al sinds 1830 door fusies. Toen waren er 1447 Nederlandse gemeenten, ruim duizend meer dus. In Stiphout kunnen ze daarover meepraten.
We moeten dus gaan fuseren met een andere gemeente. Dus eigenlijk een huwelijk aangaan. Maar met wie willen we dat? Voorwaarde is natuurlijk dat die gemeente minstens 11 duizend inwoners heeft. Gelukkig zijn er dan nog veel gegadigden. Maar wie willen we? Met wie hebben we een klik, wie brengt de grootste bruidsschat mee en wie is het mooiste?
We zouden bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de grootste gemeente qua landoppervlakte: Hollands Kroon (in Noord-Holland) of de gemeente Urk vanwege hun korte naam. Of wat te denken van Wassenaar waar én Maxima woont én waarmee we een flinke bruidsschat krijgen.

Maar net als bij een huwelijk is het praktischer én fijner als je partner naast je ligt. Geldrop-Mierlo, Deurne, Gemert-Bakel, Nuenen, Laarbeek, Someren en Asten zijn onze buurgemeenten en hebben allemaal meer dan de benodigde 11 duizend inwoners. We kunnen natuurlijk ook kiezen voor meerdere bruidjes. Bijvoorbeeld de voormalige gemeenten als Aarle-Rixtel met 5814 inwoners (in 2006 volgens het CBS) en Mierlo met 9920 inwoners (in 2007).
Maar wat is wijsheid?? En wiens naam gaan we aannemen of willen we juist een nieuwe naam?

Afgevoerd van de voorpagina
19 reacties
Reageer

Dat kan ook anders, om 'burgers slaan' Den Haag aan haar behoeftes te voldoen, kan de gemeente Helmond bijv. ook kiezen voor:

- Meer goedkopere huur woningen en een vele lagere OZB dan de omliggende gemeenten.
- Méér vaste 'woon adressen' voor de 'wisselende' 'seizoensarbeiders.
- Extra tegemoetkoming bij bijv. het 3e of 4e kind.
- Deel hier en daar een verblijf vergunning uit.
- Laat iedere bewoner zijn of haar nee/nicht/geliefde overkomen uit de verre.

We hebben maar +/- 15000 bewoners meer nodig, om het op peil te houden, mocht lukken toch?

Fuseren?? Annexeren! Weg sentimenten. Weg overbodige dure bestuurders. Een bestuurslaag en daaronder kleine delen. Met hooguit à 10 bestuurders. Dat zou een hoop belastingcenten schelen!

De 3S eilanden en/of Bonaire dan maar? ;)

Het zal uiteraard uit de buurgemeenten moeten komen, maar hoor je ze al (zoals in het verleden): bij Helmond? Nee, nooit niet. Over mijn lijk!
Gewoon alles wat op het kaartje aan Helmond toevoegen. Basta!

Gewoon geen flauwekul en sentimenteel gedoe. Alle omliggende gemeenten samenvoegen met Helmond en klaar. Dan is de regio voldoende sterk om er de komende decennia tegenaan te kunnen.

Een grotere gemeente resulteert alleen maar in meer onkosten, hogere belastingen, heffingen / woonlasten voor de burgers.

Daar weegt de 'dure bestuurders' argument niet tegenop, en heeft niets met sentiment, maar meer met je portemonnee te maken.

Vandaag op http://www.geenstijl.nl :-(

10 steden in NL die we af gaan schaffen

Uitermate slecht plan, die fusie van de gemeenten tot we alleen nog maar 100k-woonunits in Nederland hebben. Want waarom zouden we leren van het fuserende onderwijsdebacle als we dezelfde fouten op grotere schaal met nog meer passie kunnen maken? Precies. Maar goed, als we het doen, laten we dan gelijk all the way gaan. Niet alleen fuseren, maar van de chaos gelijk gebruik maken om een aantal steden af te schaffen. Compleet wegjorissen. Te koop zetten op Marktplaats. Weggeven aan de Duitsers als dank voor het afnemen van Rudi Carell. Stiekem 's nachts naar Syrië verplaatsen en hopen op wat afzwaaiende TNT-bommen van Assad. Want volledig overbodig voor de Nederlandse maatschappij, het Nederlandse landschap en de Nederlandse cultuur. Afschaffen dus, de volgende tien steden. Omdat het kan. En ook wel eens tijd werd. Mocht u aanvulling hebben, dan horen we dat graag.
...................
6. Helmond
Even buiten alle cliché's, Limburg is toch wel het mooiste stukje buitenland wat we in Nederland hebben liggen. Heel Limburg? Neen, één dorpje biedt dapper weerstand tegen concepten als leefbaarheid, schoonheid en woongenot. De steenpuist van Limburg, waar dikke kromme aarsharen uit groeien met namen als Dr. Knippenbergcollege, Carolus Borromeus College en Jan van Brabant College. Het meest overbodige aan Helmond zijn de vier stations. Wie er niet woont wil er niet wezen en wie er vandaan komt is toch al reddeloos verloren. We doen iedereen een groot plezier door een keer 's nachts heel Helmond de Zuid-Willemsvaart in te bulldozeren en te laten afdrijven richting de bodem van de Noordzee.
...................

@Lieke op woensdag 31 oktober 2012 om 21:41:

Helmond wordt wel vaker door Geenstijl genoemd, dat is beter voor de Google zoek resultaten en de bezoekers aantallen ik geef ze daarin ook geen ongelijk, want als je geen mening over Helmond hebt, hoor je er gewoon niet meer bij.

@PH
"Een grotere gemeente resulteert alleen maar in meer onkosten, hogere belastingen, heffingen / woonlasten voor de burgers."

Dit is naar mijn mening een veel gebruikte drogreden om dergelijke initiatieven onderuit te halen. De uiteindelijk intentie in natuurlijk om in gezamelijkheid op een professionelere wijze maar met minder mensen en gebouwen hetzelfde werk te gaan doen. In feite is het een bezuiniging. En wanneer er minder kosten gemaakt worden kunnen de woonlasten naar beneden gaan. Dat dit in de praktijk nog afwachten is, klopt. Maar daarvoor is de politiek verantwoordelijk dus denk goed na wat je stemt.

@Lieke op woensdag 31 oktober 2012 om 21:41:

6. Helmond. Limburg? Dacht het niet!
Misschien is er nog plaats op één van die colleges voor de schrijver van die tekst: 6. Helmond op http://www.geenstijl.nl......

Als je Geenstijl regelmatig volgt dan had je geweten dat de grap juist is dat ze net doen alsof Helmond in Limburg ligt...

Verder ben ik het eens met het hele Geenstijl artikel, heel Helmond het kanaal in buldozeren zou een uitstekend begin zijn voor een nieuwe stad.
De Vlisco en Nedschroef platgooien, Traverse afbreken, de spoorlijn compleet ondergronds leggen, de wijken Rijpelberg en Brouwhuis verplaatsen naar het zuidelijkste punt van Limburg.

@Specht op vrijdag 2 november 2012 om 01:34:
Wat een kansloos voorstel om de Vlisco en de Nedschroef plat te gooien, om maar niet te spreken over wat je over Rijpelberg en Brouwhuis zegt. Verder heel slim dat jij wel weet dat Geenstijl met Helmond aan het focken is...

@Dan op donderdag 1 november 2012 om 12:18:

Lijkt er toch op dat die PH een punt had, als je tenminste de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen wil geloven. :-)

http://nos.nl/artikel/436735-fusie-gemeenten-eerder-duurder.html

Gemeente moet gewoon tegen den haag zeggen : doen we niet ! Nu niet dan niet en nooit niet! Wellicht dat de lokale politici van de volkspartij voor diefstal en de lokale politici van de partij van de achteruitgang eens met hun landelijke collega's moeten gaan praten over deze waanzin !

Helmond moet de rug rechten en NEE zeggen tegen dat zooitje volksverlakkers op dat rooie pluche.Ga eens een kijkje nemen in Amsterdam west of zuid-oost,bij voorkeur in de avonduren en dan stel je jezelf nogmaals de vraag ,willen wij dit ook

We kunnen wel gaan piepen over wat Helmond wel of niet zou willen... maar wat dacht je van omliggende gemeenten?
Alsof zij in de rij staan om bij Helmond gevoegd te worden...

@Miranda op zaterdag 10 november 2012 om 13:15:

Beslist Helmond!

Jajaja.. Dat zal niet zo gemakkelijk gaan... Reken maar op flink wat weerstand... Helmond denkt wel helemaal geweldig te zijn, maar zo geweldig vinden de mensen in de regio de stad toch niet hoor ;-)

Niet Helmond beslist, de inwoners van de omliggende negorijen van Helmond kiezen. Beslist Helmond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: