47reacties

Wie leukt de kale muur van de bieb op?


Hoe zou de muur van de nieuwe bieb mooier kunnen? Vandaag liet wethouder Jan van den Heuvel (met cultuur en bibliotheekzaken in de portefeuille) weten op zoek te zijn naar leuke ideetjes voor de invulling van die ‘lege’ westwand. Als schot voor de boeg opperde hij zelf alvast “een geschilderd venster, alsof je naar binnen kijkt”.

Zijn oproep is een uitdaging voor elke Helmonder. Er zijn namelijk Helmonders die vinden dat deze kant van de bibliotheek niet haar meest aantrekkelijke is. Dat het wat kil, saai, doods en nutteloos is. Nu heb je de mogelijkheid er iets aan te doen. Onze columnist Jean Cat opperde bijvoorbeeld al eens dat die zijmuur een prachtige openluchtbioscoop zou kunnen worden.
Toeval of niet, de oproep van de wethouder komt net op de dag dat er over dit gebouw van architecten Bolles+Wilson een groot artikel (Word-document) staat in The Architectural Review. Dit prestigieuze maandblad (opgericht in 1896) wil inspireren door te schrijven over de beste architectuur ter wereld.

In de reacties hieronder staan updates.

Afgevoerd van de voorpagina
47 reacties
Reageer

Een LEd-verlichting wand met daarop ruimte voor helmondse info is door het (vorige)college vanwege de kosten, door hun zelf afgeschoten. Ik had wel een idee aangedragen om ( samen met de Groene Campus) bijv. een vertikale tuin(wand) te maken. Hiermee het oppimpen van het groen in en rondom de bieb , want dat is maar schaars. Tja maar dat kost ook geld! Wat te denken van zo'n mooie reklame schilderingen zoals je die vaak in Frankrijk op gevels ziet! Want een ding is wel duidelijk: een "blinde" gevel past niet bij een literair gebouw!

Neem een voorbeeld aan b.v. Brussel, daar zijn dergelijke gevels beschilderd met striphelden, misschien kan dat hier ook met b.v. historische beelden van het ''vroegere'' Helmond?
Of in Duitsland beschilderd met een afbeelding van een gevel met ramen e.d.In Frankrijk komen ook schilderingen voor van historische gebeurtenissen.Alles is goed zo lang het maar geen grafiti of zogenaamde moderne kunst is.

Irma mailde naar post@deweblog.nl haar ontwerp met de vraag of wij dat wilden plaatsen bij dit log.
Natuurlijk doen we dat:

Oei, als dat maar niet uitnodigt tot.......

Maak er een openlucht bioscoop van en dan de Sint in premiere laten gaan.

Het idee van Berry Smits van mooie oude reclame-schilderingen is wel een goede. Of gewoon commercieel uitbuiten met echte reclame.

Zou het een idee zijn om een twee-jaarlijkse wedstrijd te houden onder Helmondse schilderende kunstenaars? De kunstenaars die het mooiste ontwerp maakt mag daar dan zijn winnend ontwerp schilderen.

Ik ben wel voor een Berekuilontwerpje.
Variaties op een Eindhovens thema.
Creatief met grafitti.

En om het extra spannend te maken in combinatie met een klimmuur. Anders kunnen ze er boven niet bij.

Misschien kan de architect van dit wanstaltige gebouw ook nog eens gevraagd worden om het ontwerp helemáál af te maken.
Het lijkt net of men die gevel simpelweg vergeten is.

Lekker kaal laten.
Een rustpuntje in de drukte van de stad...............

En als er dan toch zo nodig iets op moet laat mij dan maar een ontwerp maken........

Ik heb zonet de geplaatste link van Frans bekeken en vind die wel heel erg mooi.

http://www.muralesinsardegna.net/?act=show_photo&g=194&off=13

Ik zou Willy van de Kuijlen vragen. Die wist vroeger wel raad met een muurtje....

http://www.psfk.com/2009/05/pic-john-pughs-3d-wall-murals/ Kijk op deze link maar eens voor een perfecte 3D muurschildering. Laat er een maken met een doorkijk naar een bibliotheek 100 jaar geleden, daar genieten veel mensen van verwacht ik. Het moet wel perfect gedaan worden anders is het effect weg.

@Irma,
ik vind je ontwerp supermooi en geschikt voor deze kale muur. Het is een ontwerp dat zeker bij de bibliotheek past.

Als Ad (hierboven) niet dezelfde is als ad dan zou ik willen verzoeken aan Ad (9.31 en 9.33 uur)om toch een andere gebruikers naam te zoeken, omdat anders de indruk bestaat dat ik (Ad) de reactie's geplaatst heb.

Het is allemaal al ingewikkeld genoeg ;)

Een 3D-schildering is ontzettend mooi en zou een sierraad voor de stad Helmond zijn.
Het idee van een binnenkijk naar een historische of een gewone bibliotheek is een heel goed idee! Ik zou graag een ontwerp willen maken als Helmond kunstenaar zijnde.
Een paar kleine voorbeelden ziet u op mijn site: http://www.cornevanhout.nl. Die is wel in constructie.

Corne van Hout

Aangezien de VVV daar ook zit: een levensgrote, vereenvoudigde stadsplattegrond van Helmond, met alle toeristische en bijzondere plekken daarop aangegeven. Die plekken geef je aan met een 'uitvergroting' op de plek waar ze te vinden zijn. Daarbij zou de gebruikelijke legenda gebruikt kunnen worden om in menuvorm evenementen e.d. aan te kondigen.

Wat een geweldig goede ideeën zie ik hier. Die van 3D-schildering en stadsplattegrond zijn echt goed bedacht! Bijna prettig dat we in Helmond zo'n grote kale wand hebben die daarvoor gebruikt kan worden. :-)
Hopelijk wordt er niet gekozen voor zo'n lichtgedoetje als onder de Traverse bij het kasteel. Dat vind ik zo minimaal en goedkoop. Helmond verdient meer!

Op de wand van zo'n lelijk gebouw, zo dicht geplaatst bij de kubus-woningen, zo dicht tegen de straat aan, zou ik juist meer kubus-woningen schilderen, alsof het gebouw er niet eens staat, misschien zelfs in 3-D.

Ik zou de hele selectie van Helmond Sport erop zetten, al is die natuurlijk niet breed genoeg om die hele muur te vullen:P

Ik sluit me aan bij het idee van de 3D-schilderingen.

Liefst eentje van een mooi groen en gezellig plein voor het theater. Zodat het lijkt alsof er helemaal geen lelijk gebouw staat.

Waarom zou ik dan een andere gebruikersnaam moeten gaan gebruiken???

Ik ben de eerste die onder de naam Ad op dit bericht gereageerd heeft.

Logisch of niet??

Dominique van der Horst schreef
"Wij zijn dit jaar naar Frankrijk op vakantie geweest en daar waren we in een dorp een hele leuke muur tegen gekomen met tekeningen van kinderen met als onderwerp: teken iets over je stad. Deze tekeningen waren op deze muur in mozaik uitgewerkt."

Onderstaande foto mailde zij naar post@deweblog.nl

Hopelijk kijkt b&w mee. Dan hebben ze misschien voor de eerste keer sinds tijden een idee dat wel gedragen wordt door de gemeenschap. ;)

Ideeen blijven borrelen, ook bij mij. Zo'n 3d schildering is heel aardig maar blijft natuurlijk 2d, je wekt alleen de illusie van 3d op maar dat is natuurlijk niet echt zo. Dus ik denk: waarom niet echt 3d? Virale marketing erop bedrijven, geweldig. Mooie promotie voor de stad Helmond, voor de bieb, etc. Promotie met een knipoog, bijna voelbaar. Mooiste is dan als het ook nog eens gepaard gaat met digitale zaken als een videowall (zoals bij de Rabobank).

het idee is; watermolenwal dus een watermolen op de muur heeft helmond toch weer een (water)molen. voorstel de schoepen, in de vorm van boeken.

dhr. j.van stiphout

Hallo ik ben Jos Nooijen en zit op De Groene Campus in Helmond voor de opleiding in- en outdoor design en ben al met dit onderwerp bezig om iets met die muur te doen. Ik heb al wat ontwerpen gemaakt van de muur.

@Jos Nooijen:
Als je wilt mail jij jouw ontwerpen naar post@deweblog.nl dan plaatsen wij die voor jou hieronder.

Ik sta versteld van zoveel leuke ideeen die ik hier zie en lees. Cultuur leeft in Helmond, dat is maar weer eens bewezen. Ben benieuwd naar de wethouder.

Update 1:
Besluit van de wethouder: de kale biebmuur wordt een tuin met ramen
De kale muur van de bibliotheek wordt een 'losstaande' verticale tuin met daarin grote openingen (een soort ramen) die door Helmondse decoratieschilders zullen worden ingevuld. Dat besloot wethouder Jan van den Heuvel, zo liet hij ons weten naar aanleiding van dit log. "De hele leuke reacties op jullie artikel zijn dus de basis geweest om met dit plan te komen" aldus de wethouder.
Deze buitenmuur van de bibliotheek is eigenlijk een binnenmuur. Over enkele jaren komt, in het kader van de nieuwe centrumplannen een volgend nieuw gebouw tegen die muur. Een definitief kunstwerk, gedicht of decoratiewerk dat op de muur gezet wordt is daardoor geen optie, omdat het op termijn dus weer moet worden verwijderd.
"Dus maken we iets tijdelijks en combineren we 2 zaken, die beiden genoemd zijn door personen die gereageerd hebben op jullie artikel over de westwand" aldus de wethouder Kunst & Cultuur, Sport, Beroepsonderwijs en Middelen. "We gaan een ontwerper zoeken voor een 'losstaande' verticale tuin tegen deze muur met hierin een aantal grote openingen(een soort ramen) waarvoor een aantal Helmondse decoratieschilders zullen worden benaderd en uitgenodigd om - samen met de verticale tuinontwerper - decoratieve ontwerpen te maken voor deze ' ramen' in de verticale tuin." Bibliotheek, lezen en kennisoverdracht moeten het thema van deze wand worden.
Groot voordeel, aldus de wethouder, is dat die 'ramen' in de tuin geplaatst kunnen en dus later gemakkelijk verwijderd, bewaard en zelfs geëxposeerd kunnen worden in bijvoorbeeld de bibliotheek.

Mooi plan wethouder!

een mooi landschap:wat natuur terug in deze stenen omgeving

Ari Martinali

Een goed plan van de wethouder,jammer dat het mogelijk "tijdelijk"is.

Leo van Aerle.

Ik moest aan die goede oude Theo van Mullekom denken toen ik de gedachten over de blinde muur zag passeren. Een blinde muur met daarop een verticale tuin. Maar om in het rijke gedachtegoed van Theo te blijven: waarom hier geen verticale parkeergarage?
Onbegrijpelijk dat Theo niet zelf op dit briljante idee is gekomen!

Olivier Dhuysthergast

Zojuist mailde Jos Nooijen zijn ontwerpen voor de invulling van de kale muur van de bibliotheek. Zijn ontwerpen kun je hieronder bewonderen.

Ik mis het twittervogeltje !!! Kan die ook nog in het ontwerp gefotoshopt worden. "Kijk eens naar het vogeltje!"

Het gordijn vind ik het meest origineel. Mits het natuurlijk de kleuren van de tent van 't Speelhuis krijgt.

de bocht bij de bieb is al opletten geblazen,dus geen opvallende graffiti, of neon lichten...

@Sonja,
Volledig met je eens. Dit stukje van de Watermolenwal is één van de gevaarlijkste stukken weg in Helmond. Het is (bijna) een wonder dat hier niet dagelijks ongelukken gebeuren.

Update 2:
Westwand van de bieb "die is nog maar akelig kaal"
Wat doen we met de lege westwand van de bieb? Dat vraagt raadslid Maarten Janssen namens de fractie SDOH-D66-HB aan cultuurwethouder Jan van den Heuvel. "Die is nog maar akelig kaal" constateert het raadslid. Hij wil weten of de lege wand een invulling krijgt. Zo ja of dat een permanente invulling krijgt of juist een wisselende met daardoor een meer verrassend karakter. En tenslotte hoe het betaald wordt.
In november gaf de wethouder ons al een antwoord over de invulling. Het wordt een 'losstaande' verticale tuin met daarin grote openingen (een soort ramen) die door Helmondse decoratieschilders zullen worden ingevuld.
Op 12 april liet de wethouder via Twitter weten: "Eindelijk een besluit genomen over de invulling van de 'lege' westwand van de nieuwe bibliotheek."

Misschien een mooie grote foto van Jacobs? Of zit ik nu in het verkeerde topic?

Update 3:
Groot spandoek op de westwand van de bieb
Op de lege westwand van de nieuwe bibliotheek naast 't Speelhuis komt een groot spandoek met daarop een artistieke, niet commerciële, invulling. Zo'n spandoek biedt de mogelijkheid om te wisselen met de invulling. Dat liet het college van burgemeester en wethouders weten naar aanleiding van vragen van raadslid Maarten Janssen namens de fractie SDOH-D66-HB.
Ook het college vindt dat de westwand van het bibliotheekgebouw een kwalitatieve invulling verdient. Omdat in de plannen voor de uitbreiding van het centrum voorzien is dat het gebouw verder wordt 'afgebouwd', werd gekozen voor deze tijdelijke invulling. Het geld daarvoor is gereserveerd in het bouwbudget van de nieuwbouw van de bibliotheek.
Een beetje los daarvan laat het College weten dat de Beeldenroute Centrum tot stand is gekomen en dat er mogelijk nog een beperkte uitbreiding plaats vindt in de Molenstraat.

Update 4:
Stadsgedicht als eerste groot op de muur van de bieb
Komende week wordt aan de westelijke wand van de bibliotheek een frame bevestigd. Om dat frame wordt een doek gespannen waarop een gedicht van stadsdichter Wim Daniëls staat. Daarnaast zal dit doek speerpunten van het Helmondse beleid uitbeelden. Elk half jaar zal er een ander doek komen te hangen. Dat laat het college van burgemeester en wethouders zojuist weten.
De onderwerpen op het doek hebben altijd betrekking op de speerpunten van het beleid van de gemeente Helmond en zullen geen commerciële uitingen bevatten.
De westelijke wand zal in de toekomst de binnenwand vormen van het gebouw dat direct naast de bibliotheek wordt gebouwd. Zoals bekend is de ontwikkeling van het centrum flink getemporiseerd door de economische situatie. Daarom werd gekozen om op deze zichtlocatie een tijdelijke invulling te geven.
"Wij nodigen u van harte uit om deze creatieve uiting in de openbare ruimte eens op uw gemak te gaan bekijken. We horen graag wat u er van vindt" zo laat het college uitdrukkelijk weten.

matten eronder, boorhaken erin, volplempen met klimgrepen en klaar is klimwand :) Niet echt de beste locatie maar je mag hopen toch?

Zoals jullie wellicht gezien hebben is de muur ondertussen “opgeleukt”! Op initiatief van stichting Carat is door kunstenaar Robin Nas een mural geplaatst die zowel verwijst naar Helmond textielstad als naar Lucas Gassel. Neem gerust eens een kijkje.

Ik vind het best mooi, maar er zullen er weer genoeg zijn, die wat te zeveren hebben. Is op de Weblog tenminste met de regelmaat te lezen.,
Ik hoop dat het ook mooi blijft en anderen het een en ander niet gaan vernielen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: