18reacties

Winter nu echt in aantocht, strooien begint


Vannacht kort na 1 uur meldde Ron ‘Pas op Hellimonsters. Kan glad zijn. De zoutstrooiers zijn druk bezig.’ Hij was er snel bij, want inderdaad gingen om middernacht de gladheidsbestrijders voor het eerst weer op weg. De Brabantse winter is nu dus echt in aantocht. Voor vannacht worden temperaturen rond het vriespunt voorspeld. Vorst of sneeuwval zijn het sein voor de medewerkers van Blink om op pad te gaan om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Dat doen zij met strooiwagens en indien nodig ook met sneeuwschuivers en speciale borstelwagens voor de fietspaden. De gemeente is er (net als vorig jaar) met 13 strooiwagens en een zoutvoorraad van 1.500.000 kilo klaar voor.
Niet alle wegen worden sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Zout werkt namelijk alleen als er binnen korte tijd veel auto’s over de weg rijden. Daarbij heeft zout een nadelige invloed op het milieu en kan het schadelijk zijn voor het wegdek en voor tuinen en plantsoenen. Het kan dus voorkomen dat in jouw buurt zoals hier of hier een straat is waar niet gestrooid wordt. Wanneer je daar last van ondervindt, kunt je gratis bij de gemeentelijke Milieustraat op het industrieterrein een emmer zout ophalen. Bijvoorbeeld om je stoep sneeuw- en ijsvrij te maken. Neem wel zelf een emmertje of zak mee om het zout in te doen!
Naast ophalen en verwerken van afval zorgt strooibedrijf Blink (een samenwerkingsverband van de gemeente en Suez, voorheen bekend als SITA) ook voor de gladheidsbestrijding. Bij de nieuwe vaste strooiroute (pdf) van de rijbanen, komen hoofdroutes als deze het eerste aan de beurt. Hoofdroutes zijn de doorgaande wegen, grotere wijkontsluitingswegen en de belangrijkste fietsroutes. Deze routes worden gestrooid zodra gladheid wordt verwacht, zodat de ochtendspits er zo min mogelijk hinder van ondervindt. De aanvullende routes zijn de overige wijkontsluitingswegen en worden gestrooid bij aanhoudende gladheid overdag. Dit gebeurt alleen als er voldoende strooizout in voorraad is.
Op onze fietspaden rijden speciale, smalle vrachtwagens volgens deze vaste  route (pdf). Soms passen de strooiwagens niet door de doorgangen. Daarom haalt de gemeente elk jaar begin november bij diverse fietspaden paaltjes weg zodat de wagen erdoor kan wanneer dat nodig is. Als de winter voorbij is, komen de paaltjes weer terug.
Stephan van Tilburg (opzichter bij Blink) vertelt:

Afgevoerd van de voorpagina
18 reacties
Reageer

Dirk van Dam filmde dit vanavond in de Spitsmuisstraat:

Harrie Fotografie en Pim Verkoelen maakten de onderstaande foto's.

Helmond wordt weer wit, op de Lavendelheide in Brouwhuis maakte Tim Jansen deze foto:

Dirk van Dam filmde zojuist weer in de Spitsmuisstraat:

En in de Vogelbuurt in Helmond Noord filmde MissMysterie:

Sneeuwschuivers maken de snelweg tussen Helmond en Eindhoven schoon en Hennie van Boxmeer had de foto daarvan:

Charles van den Reek stuurde deze foto van Dierdonk:

Lady AnT maakte deze van de Engelseweg:

OBS Brandevoort maakte in Brandevoort deze foto:

CatstownHelmond maakte deze foto van het Stationsplein:

En Harrie Fotografie maakte deze foto's op diverse plekken in onze stad:

Och wat leuk, zie ik ons ineens voor bij komen!

En weer in de belangstelling. Prachtig

Hennie van Berlo

Alle sneeuw is weer weg, gelukkig hebben we de foto's nog.

"De aannemer heeft de opdracht gekregen om te strooien. Alle hoofdroutes (wegen en fietspaden) zullen nogmaals worden gereden. De situatie wordt door de afdeling in de gaten gehouden." Dat meldde onze gemeente vanochtend.
Want voor wie het nog niet zag, het sneeuwt weer in Helmond. Lady AnT maakte vanochtend deze Naw en Vruuger van de Engelseweg:

"Want voor wie het nog niet zag, het sneeuwt weer in Helmond"
LOL!

De sneeuw zorgt net als gisteren (zie hierboven) ook vandaag weer voor een wit Helmond. Dat levert deze (hele mooie en ook 1 minder mooie) winterfoto’s op.

Eddie stuurde deze foto van de Burger King:

Harrie Fotografie mailde deze foto van een ongeval vanmiddag op de A270. De auto werd door een berger uit de sloot getakeld die daarna gewoon weer verder kon rijden. Het verkeer heeft weinig hinder door het ongeval ondervonden.

Vico Hoozemans mailde vanuit Helmond West de onderstaande 2 foto's van de Kasteelherenlaan-Heeklaan en Houtsdonk:

Ruud Hakvoort maakte deze foto van het Speelhuisplein:

112nieuwsonline stuurde de onderstaande van diverse locaties in Helmond:

Dirk van Dam stuurde deze foto van de Heibloemweg op het industrieterrein:

Vanaf de vijfde verdieping van het LEVgroep-gebouw aan de Penningstraat door Jasper Ragetlie:

En last but not least deze van het Waartplein in het centrum:

Ja zag hem gaan die gassert

Tja...gevalletje kijk is wat ik kan ????????

Melanie Verbaandert

wietkwekerijtje

Beste gemeente Helmond,
Graag zou ik weten welk bedrijf ervoor verantwoordelijk is dat ik zonet, fietsend op de Deurneseweg komende vanuit de richting Deurne, vlak voor de Henri Dunant tunnel, van mijn tenen tot mijn kruin een pak ijs tegen me aan kreeg. De reinigingsdienst vond het nodig om met zo'n 40 km per uur de sneeuw- en ijsresten van de rijbaan af te schuiven. Keihard tegen mij aan. Geloof me: dat voelt niet prettig!
Het ging met een dusdanige snelheid dat het ijs tegen de muur aankwam, zo'n 3 meter van de rijbaan af. Echt niet meer normaal.
Deze ijsresten zijn zo goor dat ik mijn jas waarschijnlijk moet laten stomen en daarna opnieuw moet laten impregneren. Wie gaat dat betalen?
Graag uw reactie.
Op de foto's mijn kletsnatte en ijskoud aan mijn lijf plakkende kleding. Op de fietstas nog wat ijsresten.

@112nieuwsonline Waar is dat mooie bruggetje?

@Mike de Wit op maandag 11 december 2017 om 20:10:

Ik heb meerdere mensen slachtoffer zien worden van die sneeuwschuivers, o.a. op de Engelseweg, waar ook een fietspad naast ligt. Het opspattend sneeuw en ijs (en vieze bruine drap) vliegt idd tot voorbij het fietspad, en fietsers zijn helemaal doorweekt door de vieze drap!
Ik vond het ook belachelijk wat ik zag!!! Had met de arme mensen te doen :(
Ik snap dat die mannen het mega druk hebben op die momenten maar dit kan toch niet?

@Lieke Dat bruggetje is tussen het kanaal en de venuslaan in

112nieuwsonline

@Mike de Wit op maandag 11 december 2017 om 20:10:

Je bent helemaal zwart geworden man!!! Bah, vies spul die witte sneeuw ;)

@Mike de Wit, reactie van mijzelf: de gemeente heeft er uiterst correct en vlot op gereageerd. Ze gaan de aannemer benaderen en er is aangeboden om de stomerij te betalen (wat niet nodig is omdat mijn jas uiteindelijk niet erg vies is gebleken) Gelukkig is de schade te overzien. Het is natuurlijk wel te hopen dat de aannemer anders zal omgaan met kwetsbare weggebruikers in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: