Derby op de Houtsdonk: Yahia versus Yahia


HVV Helmond tegen Rood-Wit ’62 was vanmiddag een spannende, mooie maar soms ook een ietwat rommelige wedstrijd waarin de scheidsrechter en een keeperswissel een negatieve stempel op het duel drukte. Het was ook een wedstrijd van verbroedering waarvoor de neven Mo en Saïd Yahia symbool stonden. Voor de wedstrijd omhelsden de 2 coaches van HVV en Rood-Wit elkaar als vrienden, zie de foto rechts.
Het was een sportieve match waarin fysiek en ooit scherp gespeeld werd en de scheidsrechter te vaak onnodige gele kaarten weggaf. Arbiter Leo Bos voelde de wedstrijd compleet niet aan en wou de wedstrijd in de hand houden door het geven van (onnodige) gele prenten. De neutrale toeschouwer was hierdoor even bang dat dit juist een opruiend effect zou hebben. Godzijdank lieten de spelers van beide teams zich van hun goede zijde zien en ontspoorde de derby niet.
Wel kon je merken dat er bepaalde spanning heerste bij de voetballers. Ze gaven vaak onnodig de bal af. Af en toe was de match behoorlijk rommelig. HVV Helmond was de bovenliggende partij maar Rood-Wit toonde zich regelmatig gevaarlijk op de counter. Het publiek voelde al vlug aan dat er doelpunten gingen vallen.
Dat gebeurde ook, in de 25ste minuut viel de 1-0 voor de geel/zwarten. Good old Tony van de Wijst was weer belangrijk voor de Houtsdonkers en speelde het spel goed uit en scoorde beheerst. Kort er na brak Rens Sanders door namens de uitploeg en werd getackeld. Een doorgebroken speler neerhalen? Daar hoort rood voor gegeven te worden, de referee hield echter de kaarten op zak. Vrije-trappen-specialist Amin Benali liet zich dit buitenkansje niet ontzeggen en scoorde op een prachtige manier de 1-1.

Daarna bleef het er eerlijk aan toe gaan in het veld maar de duels werden scherper. Beide ploegen wilden vandaag kosten wat het kost winnen. Doelman Stijn Gielen van de uitploeg liet geen sterke indruk na en maakte bijna een kapitale fout toen hij de bal verkeerde wegtrapte. Er ontstond een gevaarlijk situatie voor zijn doel en in de rebound sprong hij in de rug van een HVV-speler die in een kansrijke positie stond. De scheids toonde de gele kaart maar ook dit had rood kunnen zijn.
Bij rust stond het 1-1 maar het had ook 2-1 kunnen zijn want uitblinker Said Azarfane schoot voor de thuisploeg nog op de lat. De thuisploeg had voor rust meer recht op de zege dan de rood/witten.

Het publiek ging na rust op het puntje van zijn stoel zitten maar waar bleef doelman Stijn Gielen van Rood-Wit ‘62? Die kwam maar niet opdagen, het bleek dat hij bij een duel een hoofdwond had opgelopen. De uitploeg had geen reservekeeper meegenomen en verdediger Harm Vincent trok de handschoenen en keeperstrui aan.

Uit een vrije trap maakte nummer 10 Azarfane in de 46ste minuut direct de 2-1. De keeperswissel leek funest voor de uitploeg te zijn en de wedstrijd leek geen wedstrijd meer te worden. Het was na rust in ieder geval stukken minder interessant dan voor de thee.
Said Azarfane maakte in de 53ste minuut de 3-1. Kat in het bakkie zou men denken. Bij de geel/zwarten was er ook minder onrust in de verdediging. Desalniettemin kwamen de rood/witten er regelmatig gevaarlijk uit.
De doelman van HVV beging een fout bij het overtreden van de 6 seconden regel. Uit de indirecte vrije trap die hieruit volgde, scoorde Jeroen Hermens de 3-2.
Even zette de uitploeg nog aan, het had zomaar 3-3 kunnen worden. Maar dat zou onverdiend zijn. In de 90ste minuut maakte goalgetter Azarfane zijn derde en maakte daarmee het karwei af: 4-2.

Het was een mooie match, met een prachtige eerste helft en een veel mindere tweede helft. Eindstand 4-2. HVV heeft 18 punten en doet goede zaken want concurrent SPV uit Vlierden verloor vandaag met 3-0  in de uitwedstrijd tegen ONDO. De volgende wedstrijd op 7 november is HVV Helmond tegen………SPV.

Amateurvoetbal
0 reacties
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: